Sony A7 IV Systeemcamera Review

De Sony A7 IV is een fullframe systeemcamera en de opvolger van de Sony A7 III (maart 2018). In dit artikel bespreek ik de belangrijkste eigenschappen van de Sony A7 IV. In hoeverre verschilt deze camera van zijn voorganger? Zijn reviewers enthousiast over de bouw, autofocus en beeldkwaliteit van het toestel? Natuurlijk heb ik ook weer de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Bepaal zelf of dit een geschikte camera is voor jou.

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op het geel).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen Sony A7 IV systeemcamera

Prijs

Voor de body betaal je op dit moment € 2799. De A7 IV + Sony FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS kost momenteel € 2999.

Megapixels en sensor

De Sony A7 IV heeft 33 megapixels en een fullframe Exmor R CMOS sensor.

Snelheid

Je kunt een snelheid behalen van maximaal 10 fps (foto’s per seconde).


Autofocus

De camera heeft 759 fasedetectiepunten en 425 contrastdetectiepunten. Ook heb je realtime tracking tot je beschikking.

Gezichtsherkenning en Eye-AF

Je kunt bij autofocus instellen of je de prioriteit legt op gezicht of ogen. Bij de realtime eye autofocus voor zowel mensen, vogels en andere dieren kun je kiezen of je wilt scherpstellen op het linker- of rechteroog (ook bij filmen).

Geluidloos fotograferen

Deze functie kun je in- en uitschakelen.

Bouw en gewicht

De behuizing is van magnesiumlegering en het toestel is stof- en spatwaterdicht. De Sony a7 IV weegt 658 gram (inclusief geheugenkaart en accu).

  1. Bovenop zit de opnameknop. Onder het programmavoorkeuzewiel (niet vergrendelbaar) zit een vergrendelbare schakelaar om te wisselen tussen fotograferen, filmen en S&Q (slow en quick modus). Er is een vergrendelbare knop voor belichtingscompensatie, maar dat is niet aangegeven. De knop is namelijk instelbaar. De fabrieksinstelling is belichtingscompensatie.
  2. Aan de achterkant heb je twee aanpasbare knoppen: C1 en C3. Verder vind je daar de menuknop, AF-on, AEL- knop om de belichting te vergrendelen (AEL= auto exposure lock), fn-knop (functieknop), een joystick (om AF-punten te selecteren) en een vierpuntsdruktoets (die je ook als draaiknop kunt gebruiken).

Lenzen

Het toestel heeft een E-vatting (net als zijn voorganger).

Hotshoe

De Sony A7 IV heeft een hotshoe (ook wel flitsschoen genoemd). Er is geen ingebouwde flitser.

Bracketing

Je hebt AE-bracketing, hiermee maak je met één druk op de knop meerdere foto’s, die verschillend worden belicht. In dit geval zijn dat drie of vijf foto’s. De AE wordt vergrendeld op het moment dat je je sluiterknop half indrukt.

ISO

Het ISO-bereik is 100 – 51.200 en je kunt het uitbreiden tot 50 of 204.800. Auto-ISO is ook een mogelijkheid als je nog niet zo veel ervaring hebt met lichtgevoeligheid.

Connectiviteit

De Sony systeemcamera heeft Wi-Fi en Bluetooth (4.1). Aansluitingen zijn er voor: HDMI (type A) en USB (type C).

Elektronische zoeker

Een Quad VGA OLED scherm van 1.3 centimeter, met een resolutie van 3.686.400 pixels.

LCD-scherm

Een TFT-scherm van 7.5 centimeter met een resolutie van 1.036.800 pixels. Je hebt touch tracking om onderwerpen te selecteren en te volgen. Met het touchscreen kun je ook het menu bedienen en instellingen selecteren.

Bestandsformaat

Je kunt in de volgende formaten fotograferen:

– 14 bit RAW (gecomprimeerd, gecomprimeerd zonder verlies, niet gecomprimeerd);

JPEG (extra fine, fine, standard, light);

– HEIF (extra fine, fine, standard, light);

– RAW + JPEG

– RAW + HEIF.

Zwart wit landschapsfotografie

Beeldstabilisatie

Ja, sensor shift.

Batterij

Een NP-FZ 100 accu van 2280 mAh (lader BC-QZ1 meegeleverd). Met zoeker maak je 520 foto’s met een volle accu (LCD: 580). Het toestel is ook oplaadbaar met USB-C.

Buffer

Niet gecomprimeerd RAW + JPEG: 828.

Voor alle andere combinaties is de buffer meer dan 1000.

Geheugenkaart

Er is plaats voor twee geheugenkaarten: 1 voor SD geheugenkaart (UHS I of UHS II) of CF Express type A

Verschillen tussen Sony A7 III en A7 IV

– Hogere resolutie Sony A7 IV (33 megapixels, de A7 III: 24 megapixels);

– A7 IV heeft meer autofocuspunten (759, A7 III: 693);

– Resolutie LCD-scherm A7 IV is hoger (3.69 miljoen, A7 III: 2.36 miljoen);

– A7 III heeft geen grote HDMI-poort;

– De A7 IV werkt beter bij weinig licht (EV -4, de A7 III: -3);

– Sony A7 IV ondersteunt CF-express geheugenkaarten, A7 III niet;

– De Sony A7 IV is 49 gram zwaarder dan de A7 III;

– Andere processor (Sony A7 III: Bionz X, Sony A7 IV: Bionz XZ);

– Buffer Sony A7 IV veel hoger dan van de Sony A7 III (828 RAW+JPEG, Sony A7 III: 79);

– Sony A7 IV heeft realtime tracking;

– LCD-scherm A7 IV is veel flexibeler.

Reviews

Bouw

DPReview.com

Richard Butler heeft het toestel in handen gehad: “De Sony A7 IV lijkt dezelfde behuizing te hebben als de A7 II, met wat kleine verbeteringen. De greep is iets dieper, de joystick achterop wat groter en aan de zijkant van de camera zit een grote HDMI-aansluiting.”

Hij is blij dat je de mechanische sluiter kunt afsluiten als de systeemcamera is uitgeschakeld. “Dat helpt de sensor beschermen tegen stof. Al is het meer een bescherming dan echt een afdichting, vanwege de lichtgewicht sluiterbladen.”

Imaging-resource.com

William Brawley zegt dat er op het eerste gezicht niet zo veel verschil is tussen de behuizing van de A7 IV en die van andere recente Sony Alpha fullframe systeemcamera’s.

“Maar als je van dichterbij kijkt, zijn die er wel. Eigenlijk is de A7 IV een combinatie van de A1 en A7S III. Het toestel is wat groter (net als de A1 en A7S III) en heeft een diepere, prettigere greep. De knoppenindeling en het LCD-scherm lijken op die van de A7S III. De A7 IV ligt goed in de hand, zeker als je grote handen hebt.”

Digitalcameraworld.com

Rod Lawton vergelijkt de camera met andere camera’s uit de A-serie: “De Sony A7 IV is duidelijk een camera uit de A7-serie.”

Hij is te spreken over de bediening, die hij vergelijkt met die van de A7S III: “De knoppen zijn goed geplaatst. Er is ruimte voor een druktoets (die je ook kunt draaien), een AF-joystick en zes knoppen. Waaronder: c1 en c4 functietoetsen, een AF-On knop en fn-knop voor snelle instellingen.”


Autofocus

Thephoblographer.com

Brittany Smith schrijft het volgende over de autofocus: “De autofocus van de Sony A7 IV is wat we tegenwoordig verwachten: snel en nauwkeurig (zelfs bij weinig licht). Het mislukte bijna nooit, zelfde niet bij continu fotografie op hoge snelheid.”

Brittany is enthousiast over de realtime-AF: “De toevoeging van realtime Af voor mensen, vogels en andere dieren is geweldig en simpel te gebruiken.”

Ze heeft de autofocus getest op haar kat. “Zowel AF-C als AF auto leverden bruikbare foto’s op terwijl hij lekker aan het spelen was. Indrukwekkende tracking, zelfs als het oog niet meer zichtbaar is. Bij 15 procent van de foto’s werd geen gezicht herkend. De foto was niet onscherp, maar er werd niet altijd een gezicht herkend.”

DPReview.com

Richard Butler: “De autofocus zou veel beter moeten zijn dan die van de A7 III, vanwege de belofte beter te werken bij weinig licht (-4 EV met een F2 lens). De A7 IV vervangt ‘lock-on’ voor de nieuwste versie van (realtime) tracking. Je kunt naadloos overschakelen tussen de ogen, het gezicht, het hoofd en lichaam van je onderwerp om erop te blijven scherpstellen.”

Imaging-resource.com

William Brawley vergelijkt de autofocus met die van het ‘vlaggenschip’, de A1. “De Sony A7 IV is veel lager geprijsd dan de A1, maar heeft zo’n beetje het zelfde, indrukwekkende autofocussysteem. De sensor van de A1 leest die informatie veel sneller.”

Brawley zegt dat de realtime tracking AF ervoor zorgt dat de camera verschillende onderwerpen kan herkennen en volgen (beter dan zijn voorganger). “Het kan ook beter lastig te volgen onderwerpen aan dan Lock-on AF kon. Met de A7 IV kun je het gezicht en de ogen van iemand volgen, zelfs als het onderwerp zich van de camera afdraait.”

“Vanwege realtime tracking kun je scherpstellen op mensen, dieren en de ogen van vogels’, schrijft William. “Bird-Eye AF verscheen het eerst op de Alpha 1. Nu heeft de Sony A7 IV een extra voordeel: tracking. Je kunt de tracking gebruiken tot f/22. In plaats van f/11 (A7 III). Vooral voor wildlife-fotografen is dit handig.”

Beeldkwaliteit

Camerajabber.com

Angela Nicholson heeft even fotograferen met de Sony A7 IV. “Mijn eerste indruk is dat de Eye autofocus veel sneller reageert dan van de A7 III. Het herkent ogen sneller en stelt iets beter scherp op ogen.”

Ook de Animal Eye-AF werd grondig getest “op een tegenstribbelende kat”. “De camera stelt snel en nauwkeurig scherp op dierenogen. Tot nu toe is 3200 mijn hoogst gebruikte ISO-waarde op de Sony A7 IV. Erg gedetailleerd op scherpe gebieden, heel weinig ruis. Ik heb zin om dit nog verder te testen in de toekomst.”

Thephoblographer.com

Brittany Smith noemt de witbalans “heel nauwkeurig”. Ze vond ruis op plaatsen waar ze het niet verwachtte: “In gebieden waar natuurlijk licht ontbrak, ontstond kleurruis bij lagere ISO-waarden. Het kan goed zijn dat er er hier een firmware-update voor komt, voordat de camera op de markt wordt gebracht. Foto’s zijn trouwens ontzettend scherp.”

Digitalcameraworld.com

Rod Lawton is nog voorzichtig met zijn conclusies. “Daarvoor willen we de camera nog uitgebreid in de studio testen. Dit is onze eerste indruk. Na een korte testsessie vinden we de beeldkwaliteit uitstekend. JPEG’s geven kleuren prachtig weer. Sony zegt dat de kleurweergave beter is dan die van de A7 III. Dat is lastig te meten, maar JPEG’s zien er erg goed uit op de Sony A7 IV.”

Camera instellingen honden fotograferen

Voordelen Sony A7 IV systeemcamera

– Enorme buffercapaciteit;

– Snelle autofocus;

– Animal AF (ook vogels);

– Erg goede tracking;

– Geschikt voor grote handen;

– Lijkt op ‘vlaggenschip’ A1.

Nadelen Sony A7 IV systeemcamera

– Prijzig voor beginnende fotografen;

– Kleurruis bij lagere ISO-waarden;

– Duurt even voordat je de instellingen onder de knie hebt (voor minder ervaren fotografen)

– Maximale snelheid 10 fps voor snelle actie soms wat te weinig

– 4K filmen is niet in fullframe


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

 Gratis Download.

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen over camera's & lenzen

Stel onderaan je vragen over de Sony A7 IV & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: Voor deze review heb ik de volgende websites gebruikt: sony.nl, cameradecision.com, DPReview.com, imaging-resource.com, digitalcameraworld.com, thephoblographer.com en camerajabber.com.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen