Nikon Z50 systeemcamera: voordelen & nadelen

Nikon brengt de Nikon Z50 systeemcamera op de markt. Volgens Nikon is de verzenddatum 7 november 2019. Het is een licht en relatief klein model met APS-C sensor (“cropcamera”), de kleinere broer van de Z6 en Z7. Laten we eens kijken naar de belangrijkste specificaties, de prijs en hoe de camera zich verhoudt tot concurrenten als de Sony A6400 en de Fuji X-T30. En wat zijn nadelen?

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen :). Er staan al 5000+ reacties op het blog.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te  downloaden  >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Inhoudsopgave


Belangrijke eigenschappen Nikon Z50 systeemcamera

Nikon bracht eerst de Z6 en Z7 op de markt, 2 fullframe systeemcamera‘s. Een systeemcamera met APS-C sensor was er niet en dat betekent dat een groot deel van de markt niet wordt bediend. Lang niet iedereen koopt natuurlijk een Z6 of Z7 door de prijs of omdat je de fullframe sensor gewoon niet nodig hebt.

De Nikon Z50 is nu de eerste APS-C systeemcamera voor Nikon.

Licht

De camera lijkt qua uiterlijk wel op de Z6 en Z7 maar is lichter. Met 450 gram is deze systeemcamera zeker wel licht te noemen. Lichter dan bijvoorbeeld een Z7 van 675 gram.

Toch is een beginnend model spiegelreflexcamera ongeveer van hetzelfde gewicht of soms nog iets lichter, denk aan een Nikon D3500. Nu is de D3500 verder wel duidelijk veel meer gericht op een beginner.

Misschien is een vergelijking met een Nikon D7500 spiegelreflexcamera beter, die weegt 640 gram. Dan is de Z50 wel een heel stuk lichter te noemen. En dat terwijl de D7500 voor een spiegelreflex zeker klein en compact te noemen is.

Sensor & megapixels

20,9 APS-C sensor, ruim 20 megapixels dus. Dit is voor heel veel mensen meer dan genoeg maar niet vernieuwend. Ook wat minder nog dan bijvoorbeeld een Sony A6400 (24 megapixels) of Fuji X-T30 (zo’n 26 megapixels).

De APS-C sensor is de kleinere sensor in vergelijking met de fullframe sensor van de Z6 en Z7. Dit betekent ook dat de cropfactor hier geldt en die is 1,5. Effectief worden je lenzen dus met 1,5x verlengd. Dit kan handig zijn voor onderwerpen die verder weg zijn, denk aan wildlife/dieren, vogels, sport en soms ook kinderen.

ISO

ISO heeft een bereik van 100-51.200. Nu is 51.200 wel erg hoog (zeker voor een APS-C camera). De hoogste ISO-waarde van een camera is zelden aan te raden in de praktijk. Het zal moeten blijken hoe de ISO-prestaties zijn. Natuurlijk is een fullframe sensor zoals van de Nikon Z6 of Z7 in het voordeel bij de hogere ISO-waarden.

De camera heeft een aparte ISO-knop, zoals te verwachten is van een “semi-professioneel” model.

Elektronische zoeker

De elektronische zoeker heeft een resolutie van 2,36 miljoen pixels. Dit is vergelijkbaar met de Sony A6400. Dit is een prima resolutie. De Sony A7RIV heeft een hogere resolutie, 5,76 maar dat is niet per se nodig. De Nikon Z6 en Z7 hebben een hogere resolutie, dit betekent dat je nog wat meer details ziet als je door de zoeker kijkt.

Touchscreen

Je kan makkelijk touchscreen gebruiken om door menu’s te bladeren en dat lijkt goed te werken. Bij het topmodel van Sony – de A7RIV- is dit nog steeds niet mogelijk. Het ligt voor de hand dat het menu ook overzichtelijker zal zijn dan dat van Sony, dit is nog steeds een behoorlijk kritiekpunt op de Sony systeemcamera’s namelijk.

LCD-screen kantelt naar beneden

Het scherm kan naar beneden kantelen, bijvoorbeeld handig voor vloggers of voor selfies. Vanaf een statief lijkt het mij onhandig, want dan lijkt het in de weg te zitten. Dit is iets wat je zou moeten onderzoeken als je gericht bent op jezelf filmen vanaf een statief terwijl je graag wil zien wat je nu in beeld krijgt.

I-menu

Hier vind je belangrijke functies. Dit zie je ook bij de Nikon spiegelreflexcamera. Bij de instapmodellen, zoals een Nikon uit de 3000-serie is het I-menu de manier om belangrijke functies te vinden (overzichtelijk).

Autofocus

De Z50 heeft 209 autofocuspunten, dit is wat minder dan bij de Z6 en Z7 en ook minder dan bij de Sony A6400 en Fuji X-T30.

Gezichtsdetectie en Eye-AF

De autofocus beschikt ook over gezichtsdetectie en Eye AF, die laatste functie zorgt ervoor dat je makkelijker kan scherpstellen op het oog van een persoon. Ik ga er vanuit dat het vooral gaat om mensen. Sony is koploper als het gaat om Eye-AF en tracking en ook bij Fuji werkt het goed. Bij de Z50 schijnt het ook wel goed te werken, maar waarschijnlijk minder dan bij Sony en Fuji. Logisch want zij ontwikkelen al jaren systeemcamera’s en Nikon en Canon veel minder lang.

Snelheid bij continu-opnamen

Hoe zit het daarmee? Traditioneel zijn de systeemcamera’s vaak sneller. Met 11 foto’s per seconde is de Z50 ook zeker behoorlijk snel maar vernieuwend is het ook niet (nodig is dat ook niet). De Sony A6400 heeft ook deze snelheid. Belangrijke vraag is ook of de camera met 11 foto’s per seconde ook goed presteert in continu AF (blijven volgen van een snel bewegend onderwerp), waarschijnlijk niet. De Z6 en Z7 kunnen het ook niet. Dus waarom de Z50 (duidelijk voor een minder professionele markt) wel.

Buffer

Ik heb vernomen dat de buffer 97 foto’s is RAW + JPEG fine. Als dat correct is, dan is dat indrukwekkend. Dat betekent dat je bijna 9 seconden kan blijven vuren met 11 foto’s per seconde voordat de buffer volraakt. Dat zou betekenen dat je de camera ook goed kan inzetten voor actie. Denk aan wildlife/dieren, sport. Je moet dit zelf nog wel even onderzoeken. Gewoon blijven schieten totdat je de vertraging merkt.

Zelfde Z-mount als Z6 en Z7: stap later over naar fullframe

De Z50 heeft ook de Z-mount, net als de Z6 en Z7. Dit betekent dat je ook de objectieven (lenzen) kan gebruiken die voor fullframe zijn gemaakt. Je hebt dan natuurlijk wel de cropfactor van 1,5. Dus je lenzen worden met 1,5 keer verlengd. In een aantal gevallen is dit een voordeel, alleen de prijs van de lenzen voor de Z6 en Z7 is natuurlijk hoger. Dat is altijd bij lenzen voor fullframe.

Doordat de lensvatting voor Z6, Z7 en Z50 hetzelfde is kan je later dus ook makkelijker doorgroeien naar fullframe, als je dat al zou willen. Dit is iets wat bij Fuji bijvoorbeeld niet kan omdat de Fuji systeemcamera’s een APS-C sensor hebben en geen fullframe.

Nadelen

Prijs

De prijs van de Nikon Z50 bedraagt 949 euro. Dit is op dit moment van schrijven iets goedkoper dan een Sony A6400.

De prijs van de Z50 is ten opzichte van concurrentie normaal maar een bedrag van 949 euro is voor mensen die willen beginnen met fotografie en een Nikon systeemcamera willen in plaats van spiegelreflex niet toegankelijk. Lenzen komen er nog bij en dan ga je ruim over de 1000 euro. Dit maakt dat systeemcamera’s minder goed toegankelijk zijn voor beginners.

Wat dat betreft biedt Olympus duidelijk wel systeemcamera’s die prijzen hebben die beter passen bij wie begint met fotografie. Zie ook mijn artikel beste systeemcamera.

Er is voor Nikon dus geen goedkopere systeemcamera dan deze en dat is een forse drempel.

Slechts 2 lenzen

Nikon kondigde ook 2 lenzen aan voor de Z50.

De 16-50mm f/3.5-6.3 VR-kitlens en een 50-250mm f/4.5-5.6 VR-zoomobjectief. Deze zijn gemaakt voor de Z-mount en ontwikkeld voor de cropsensor van de Z50.

Het zijn geen verrassende lenzen, niks bijzonders. Er is geen 50 mm f/1.8 lens. Er zijn dus veel minder lenzen voor de Nikon systeemcamera’s dan bij Sony of Fuji.

En ja, je kan met de FTZ adapter de lenzen van de Nikon spiegelreflexcamera’s gebruiken maar die adapter kost wel een paar honderd euro. En de Z50 body is al 950 euro.

Er zijn natuurlijk nog wel een heel stuk minder lenzen voor de Nikon systeemcamera’s dan bij Sony of Fuji.

Zie voor meer specificaties van de Nikon Z50 ook de website van Nikon. En neem de aanprijzingen daar met een korreltje zout, zoals “Altijd scherp, ongeacht de compositie” 😉

Geen beeldstabilisatie

Veel systeemcamera’s zijn uitgerust met beeldstabilisatie, dit geldt helaas niet voor de Z50 en dat valt tegen.

Wat vind jij van de Nikon Z50?

Deel jouw mening onderaan dit artikel.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens



Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon i downloaden  >>(klik op de gele tekst).

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen met je systeemcamera?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.