Canon RF-200-800mm f/6.3-9.0 IS USM Telelens | Voordelen & Nadelen

Canon RF-200-800mm f/6.3-9.0 IS USM Telelens | Voordelen & Nadelen

De Canon RF-200-800mm f/6.3-9.0 IS USM Telelens komt december 2023 op de markt. De lens is vooral interessant voor natuurfotografie, wildlife, sport en zeker ook vogels. Wat zijn de eigenschappen van deze lens? Wanneer is de lens interessant en wanneer niet? Wat zijn de voordelen en zeker ook de nadelen?


Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Canon EF 200-800mm zoomlens

Belangrijke eigenschappen

Brandpuntsafstand

Deze telezoomlens heeft een bereik van 200-800mm.

Lichtsterkte

f/6.3-9. Een variabele lichtsterkte dus waarbij geldt dat helemaal uitgezoomd f/6.3 geldt en helemaal ingezoomd f/9.

Gewicht

2050gram, ruim 2 kilo dus. 

Omvang

31,4cm lengte en 10,2cm breedte

Weathersealing

Ja, bescherming van naden tegen vochtigheid


Minimale scherpstelafstand

80cm. 

Fullframe

Ja, geschikt

Autofocus

Nano USM zorgt voor degelijke autofocus

Vergrotingsfactor

0.25x

Beeldstabilisatie

Ja

RF lensvatting

Deze lens is alleen geschikt voor de Canon EOS R systeemcamera's, dus niet voor de spiegelreflexcamera's en ook niet voor de EOS M systeemcamera's. 

Prijs

Dit kan varieren natuurlijk, mij bekende prijs is 2499 euro in Nederland


Voordelen Canon EF 200-800mm

 • Een zeer grote zoomrange van 200-800mm zorgt voor flexibiliteit. Je kan ofwel echt closeus maken ofwel meer omgeving laten zien. Dit is soms een beperking bij een vaste brandpuntsafstand. Denk aan de RF 600mm of RF 800mm (die overigens ook minder lichtsterk zijn). Voor dieren in een landschap is 200mm bruikbaar, hoewel 150mm in sommige situaties prettiger was geweest (zoals bij de bekende 150-600mm lenzen).

  Ook de RF 100-500mm is beter geschikt voor weidsheid, 100mm kan heel goed te gebruiken zijn voor landschapsfotografie terwijl 500mm (bij genoeg licht) goed geschikt is voor wildlife.

 • Een gewicht van 2kg is te doen uit de hand. Mogelijk niet voor iedereen voor lange tijd maar het is voor deze range relatief licht. De Sony 200-600mm lens heeft een vergelijkbaar gewicht, dus 200-800mm en 2 kg is een mooi gewicht voor zo'n grote lens.

 • Beeldstabilisatie is natuurlijk enorm welkom op zo'n lange superzoomlens.

 • De korte minimale scherpstelafstand is opvallend en positief. Dit zorgt ervoor dat je biivooreeld vanuit een vogelhut ook kan fotograferen als een vogel op 1.5 meter van je hut gaat zitten. Dit gebeurt regelmatig en er zijn genoeg telelenzen die een minimale scherpstelafstand hebben van enkele meters waardoor je dan uitgeschakeld bent.

 • Voordeliger dan een RF 600mm prime en ook voordeliger dan de veel gebruikte Canon RF 100-500mm lens.


Nadelen Canon EF 200-800mm

 • Niet lichtsterk. Bij minder licht is de lens niet erg geschikt. f/9 is een klein diafragma, dit zorgt voor moeilijkheden in de uurtjes dat er minder licht is. Dit zijn vaak belangrijke uren bij wildlife en vogelfotografie. En ook bij sport is er niet altijd genoeg licht, de lens is niet geschikt voor binnensport De lichtsterkte is een groot nadeel en zal veel fanatiekere fotografen dan ook afschrikken. Heb je daarentegen genoeg licht, dan heb je wel een unieke zoomrange tot je beschikking.

 • 200mm is niet erg weids, dit maakt de lens minder allround. Wie naast bijvoorbeeld wildlife, vogel of sportfotografie ook aan landschapsfotografie doet zal de 100mm van de Canon RF 100-500mm meer kunnen waarderen.

 • Hoewel het voor deze zoomrange niet extreem is blijft het natuurlijk een relatief grote lens en ook 2kg is een behoorlijk gewicht als je veel wil bewegen. Een monopod kan dan een goede oplossing zijn.

 • Kan je een teleconverter (extender) gebruiken met Canon 200-800mm telelens? Hoewel het op sommige sites staat vermeld als mogelijk is het gebruik van 1.4 en 2.0 extenders natuurlijk vaak niet geschikt omdat de lens ook zonder deze extenders al niet lichtsterk is. 

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Canon RF-200-800mm f/6.3-9.0 IS USM & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen