Beste Canon systeemcamera 2023
Welke Canon systeemcamera kopen? Wat zijn de verschillen tussen de verschillende modellen? Jaren heeft Canon zich veel meer gericht op de spiegelreflexcamera (net als Nikon). Inmiddels zijn er meerdere Canon systeemcamera’s. Bekijk de verschillen. Welke past bij jou?
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen over een systeemcamera :). Er staan al 4000+ reacties op het blog.
Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te Downloaden >> (klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Canon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (Maak prachtige creatieve onscherpe achtergronden – betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.
Heel mooi sfeervol moment in het bos…
Wat is een systeemcamera?
Bekijk hiervoor mijn algemene grootste artikel: beste systeemcamera >>
In dit artikel focus ik me meer op de verschillende systeemcamera’s van Canon.
Canon systeemcamera of spiegelreflexcamera?
Canon biedt ook al heel lang veel digitale spiegelreflexcamera’s. Waarom zou je een systeemcamera van Canon willen?
- De reden die mensen vaak noemen is dat ze niet “zo’n groot ding” mee willen nemen. Kleiner wordt vaak gewaardeerd.
- Waar mensen zich gemiddeld minder van bewust zijn is dat de systeemcamera vaak ook sneller is en daarmee geschikter is voor het fotograferen van actie dan spiegelreflexcamera’s in hetzelfde prijssegment. Dit is mogelijk door het ontbreken van de spiegel.
De instapmodellen spiegelreflexcamera’s van Canon zijn niet snel te noemen. Zo maakt bijvoorbeeld een Canon EOS 4000D of 2000D 3 foto’s per seconde. Dit is voor een beginner wel bruikbaar voor een actiefoto maar zeker niet optimaal. Een Canon EOS M50 (zie verderop in dit artikel) maakt 10 foto’s per seconde (daarbij kan een bewegend onderwerp niet worden gevolgd). Bij het volgen van bewegende onderwerpen is de snelheid: 7,4 foto’s per seconde. Dit is aanzienlijk sneller (hoewel er nog snellere systeemcamera’s zijn bij andere merken).
Wil je meer dan 7,4 foto’s per seconde, dan mag je bij de spiegelreflexcamera’s een veel grotere portemonnee trekken. De Canon EOS 200D (5 foto’s per seconde), 800D en 77D (6 foto’s per seconde) en de semi-professionele 80D (7 foto’s per seconde gaan je dit niet bieden). Je komt dan uit bij nog duurdere modellen (en zware).
Wil je goed afwegen of je voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera kiest? Bekijk hiervoor mijn algemene artikel Systeemcamera of spiegelreflexcamera >> als je twijfelt en wil weten waarom je voor de ene of andere soort camera kiest.
Welke Canon Systeemcamera?
Deze systeemcamera’s van Canon worden hieronder besproken. Hierbij wordt gekeken wat nu belangrijke verschillen zijn. Het doel is om jou een betere keuze te laten maken.
- Canon EOs M50
- Canon EOS M100 (de M50 is nieuwer, zie verderop)
- Canon EOS M50 of M100?
- Canon EOS RP
- Canon EOS RP of M50?
- Canon EOS R
- Canon EOS R of RP?
Opmerking:
De Canon EOS M3, Canon EOS M5, Canon EOS M6 en Canon EOS M10 zijn verouderd en worden daarom niet besproken. Het wordt afgeraden om deze nog te kopen.
Canon EOS M50
De Canon EOS M50 kwam begin 2018 op de markt en is een stuk moderner dan de eerdere systeemcamera’s die Canon produceerde. Zo is bijvoorbeeld de snelheid sterk verbeterd en is er 4k video-mogelijkheid. De bediening van de camera is relatief eenvoudig gehouden, ook de menu’s zijn in vergelijking met andere camera’s overzichtelijker (denk aan Sony, Nikon, Fuji, Olympus, Panasonic). Door veel mensen wordt eenvoud juist gewaardeerd. Regelmatig zie ik mensen verzuipen in menu’s.
Canon biedt in vergelijking met andere merken relatief eenvoudige menu’s. Veel mensen waarderen dit, regelmatig zie ik cursisten die moeite hebben met enorm uitgebreide menu’s. Dit geldt soms zelfs voor mijzelf!
*24 megapixel sensor (APS-C CMOS), “Cropcamera”
*ISO 100-25600
*Kantelbaar LCD
*143 scherpstelpunten
*Touchscreen
*10 foto’s per seconde bij single AF, bij volgen van bewegende onderwerpen 7,4 foto’s per seconde
*Elektronische zoeker 2360k
*4k video
*Beschikt over Wi-Fi voor het makkelijk overplaatsen van media naar andere toestellen
*Geen beeldstabilisatie
*Geen weerbestendigheid
*Gewicht: 388 gram
*88,9 x 116,8 x 58,4 mm
Veel gebruikte lenzen + extra opmerkingen
- Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM objectief. Met een zo’n 190 euro nog wel betaalbaar maar in vergelijking met een kitlens voor een spiegelreflexcamera toch een stuk duurder.
- Canon EF-M 11-22mm f/4.0-5.6 IS STM objectief . Een groothoekzoomlens. Zo’n 350 euro. Gestabiliseerd en met autofocus en handmatige focus. Ter vergelijk, de Canon EF-S 10-18 mm F/4.5-5.6 IS STM is zo’n 240 euro.
- Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM objectief . Een wat meer allround lens tot 150 mm. 419 euro. Gestabiliseerd en autofocus en handmatige focus. Toch is 419 euro niet goedkoop en 150 mm is niet erg veel. Leuke ‘walkaround’ lens, maar voor een allround zoomlens is 150 mm niet heel veel. Voor dieren of sport kom je er sowieso mee tekort en is bijvoorbeeld 300 mm aan te raden.
Het lensaanbod voor de systeemcamera’s van Canon is nog beperkt, dit wordt wel uitgebreider. Met een Canon Mount Adapter EF – EOS M kun je ook de Canon lenzen voor spiegelreflexcamera’s gebruiken. Deze kost zo’n 100 euro.
Zie hier de uitgebreide Review over de Canon EOs M50 (ook nadelen)
Zie hier Beste lens voor Canon EOS M50
Canon EOS M100
De Canon EOS M100 kwam in augustus 2017 op de markt als opvolger van de M10. De M100 is ouder dan de Canon EOS M50 die ik hierboven besprak.
Belangrijkste eigenschappen
- 24 megapixel APS-C CMOS Sensor (“cropcamera”)
- Géén elektronische zoeker (afrader, je moet dan alleen op je LCD-scherm kijken)
- ISO 100 – 25600
- Canon EF-M lensvatting (mount)
- 3″ tilting LCD-scherm
- 6.1 foto’s per seconde bij continu-opnamen
- Video: full HD (1920 x 1080 video resolutie)
- Wifi
- 302 gram
- Afmetingen: 108 x 67 x 35 mm
Bekijk hier de prijs van de Canon EOS M100
Canon EOS M50 of M100?
Wat is het verschil tussen de EOS M50 of M100? De Canon M50 heeft een aantal voordelen. De snelheid is hoger. 10 foto’s per seconde (single autofocus) en 7,4 foto’s bij het volgen van een bewegend onderwerp. De M100 doet het met 6,1 foto’s per seconde. Voor actiefotografie is de M50 daardoor wat beter, denk aan sport, dieren en ook kinderen in actie.
De video mogelijkheden zijn moderner. Zo kan er worden gefilmd in 4k en is er een microfoonpoort. Dat laatste geeft de optie om een externe microfoon te gebruiken en dat geeft veel beter geluid. De ingebouwde microfoon van een camera stelt niet veel voor. Het is jammer dat de M100 dit niet biedt, want deze biedt wel stabilisatie in de body voor video (niet voor fotografie).
Het aantal scherpstelpunten is aanzienlijk uitgebreid, 143 in plaats van 49. Verder heeft de M50 een elektronische zoeker en de M100 niet. Een elektronische zoeker is echt een aanrader, het komt bij de systeemcamera’s die nu nog uitkomen bijna niet meer voor dat deze ontbreekt. Het is niet fijn dat je alleen op je LCD-scherm moet kijken (voor je compositie, je ziet gewoon minder en minder goed) en bij feller zonlicht is het ook onhandig want dat belemmert je zicht.
Verder heb je bij de M50 de optie van een externe flitser (die kan op de hotshoe) en bij de M100 niet. De externe flitser heeft veel meer mogelijkheden dan een ingebouwde flitser.
Daarnaast heeft de M50 de de functie bracketing om in lastige lichtsituaties snel achter elkaar foto’s te maken met verschillende belichtingen. Deze kunnen dan later in een programma worden samengevoegd.
De Canon EOS M100 beschikt over NFC, is lichter (mede door ontbreken van de zoeker) en de batterij gaat daardoor ook wat langer mee.
Al met al is de Canon EOS M50 duidelijk de aanrader van deze twee.
Canon EOS RP
Deze relatief nieuwe systeemcamera van Canon kwam begin 2019 op de markt.
Belangrijkste eigenschappen
- 26 megapixel full frame CMOS Sensor
- ISO 100 tot 40000
- 4779 scherpstelpunten
- Canon RF Mount (let op, dit is dus een andere lensvatting dan geldt voor de M50)
- 3″volledig kantelbaar scherm
- 2360k pixels elektronische zoeker
- 5.0 foto’s per seconde bij continu-opnamen
- Video in 4k
- Wifi
- 485 gram
- Afmetingen: 133 x 85 x 70 mm
Canon EOS M50 of Canon EOS RP?
Wat is het verschil tussen Canon EOS M50 en Canon EOS RP? Dit is een vergelijking tussen 2 heel verschillende camera’s, gericht op een andere doelgroep. De Canon EOS M50 is meer gericht op de hobbyist en de camera is ook geschikt voor beginners. Dat wil niet zeggen dat deze niet ook door gevorderden kan worden gebruikt.
De Canon EOS RP is een fullframe camera. Er zijn weinig mensen die een fullframe camera hebben en zo beginnen mensen ook vaak niet. Belangrijk is ook om te beseffen dat de lensvatting (de “mount”) anders is. De lenzen die op de Canon M50 passen, passen niet op de Canon EOS RP. Die laatste heeft een RF mount en de lenzen zijn daarvoor veel duurder.
Prestaties van een fullframe sensor zijn duidelijk beter bij weinig licht. Dit geldt ook voor de Canon EOS M50 vs de EOS RP.
De snelheid van de Canon EOS RP licht niet erg hoog met 5 foto’s per seconde. Er zijn veel snellere systeemcamera’s op de markt. Bekijk daarvoor mijn artikel Beste Systeemcamera (dat gaat niet alleen over Canon).
Canon EOS R
De Canon RP kwam in september 2018 op de markt. Tot die tijd was er geen professionele systeemcamera van Canon te vinden. Sony heeft systeemcamera’s eerder geïntroduceerd en ook verder doorontwikkeld.
Belangrijke eigenschappen
- 30 megapixel full frame CMOS Sensor
- ISO 100 – 40000
- 5655 scherpstelpunten
- Canon RF Mount
- 3.2 inch volledig kantelbaar LCD-scherm
- 3690k pixels elektronische zoeker
- 8.0 foto’s per seconden bij continu-opnamen
- 4k video
- Wifi
- 660 gram
- Afmetingen: 136 x 98 x 84 mm
- Weathersealed
Canon EOS RP of Canon EOS R?
Wat is het verschil tussen de Canon EOS RP en de Canon EOS R?
De EOS RP is een semi-professionele camera te noemen. Deze systeemcamera beschikt weliswaar over een fullframe sensor, maar heeft bijvoorbeeld geen weathersealing. Er ontbreken dus naden die goed afgedicht zijn tegen water en stof. Dit is wel een tegenvaller voor een camera van die prijs.
De EOS R heeft verder 30 megapixels in plaats van 26, heeft meer autofocuspunten, een ietsje groter LCD-scherm en een elektronische zoeker die 2x zoveel details biedt. Verder is de kortste sluitertijd 1/8000 in plaats van 1/4000 en is de EOS R ook sneller. Deze maakt namelijk 8 foto’s per seconde in plaats van 5. De EOS R is daardoor ook beter voor actiefotografie (overigens zijn er nog veel snellere systeemcamera’s die nog goedkoper zijn ook, zie hiervoor mijn artikel Beste Systeemcamera).
De batterij van de EOS zou volgens Canon ook 1,5 keer langer meegaan dan die van de EOS RP. Verder heeft de EOS R ook een klein LCD-schermpje bovenop, dit heeft ook wel een Top LCD-scherm. Met name vanaf statief kan dit handig zijn.
Bekijk hier het uitgebreide overzicht: verschil Canon EOS R of RP
Canon EOS R6 of R5?
Inmiddels heeft Canon de R6 en R5 op de markt gebracht. Bekijk hier het verschil tussen de Canon EOS R5 en R6.
Bekijk hier de uitgebreide Review over de Canon EOS R6
Bekijk hier de beste lenzen voor de Canon EOS R6
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Boek voor Canon Downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk ook deze artikelen over camera’s
- Welke spiegelreflexcamera voor beginners?
- Canon spiegelreflexcamera’s voor beginners
- Canon spiegelreflexcamera’s voor wie wat meer wil
- Nikon spiegelreflexcamera’s voor beginners
- Nikon spiegelreflexcamera’s voor wie wat meer wil
- Hoeveel clicks heeft mijn camera?
Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.