Sony A1 systeemcamera review

De Sony A1 is het ‘vlaggenschip’ van Sony, bedoeld voor professionele fotografen. De camera zal naar verwachting begin maart 2021 verkrijgbaar zijn. In dit artikel de belangrijkste en indrukwekkende eigenschappen, voordelen en ook de nadelen en reviews. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Voor je verder leest raad ik je aan om  Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te  downloaden  >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Sony (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 4500 persoonlijke reacties op het blog.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen Sony A1 systeemcamera

Prijs

Op dit moment is nog niet bekend of er ook een combinatie komt van de camera met een lens. De prijs voor de body is 7299 euro. De Sony A1 is even duur als de Canon 1DX III spiegelreflexcamera, maar daarvan ligt de resolutie veel lager (IDX III: 20 megapixels). En die camera is ook veel zwaarder.

Megapixels en sensor

De Sony A1 heeft een resolutie van 50.1 megapixels en een Exmor RS CMOS sensor.

Snelheid

Met de elektronische sluiter kun je een snelheid bereiken van 30 fps (met continu AF).  Beperking is dat dit alleen kan in compressed RAW en niet in de modus uncompressed of losless compressed RAW. Toch is compressed RAW ook van uitstekende kwaliteit. Veel professionals moeten zoeken naar verschillen tussen compressed RAW en uncompressed RAW, dus daar zou ik me niet druk om maken.

Gebruik je de mechanische sluiter? Dan maak je maximaal 10 foto’s per seconde (zelfde als de A9 II).

Autofocus

De systeemcamera heeft 759 scherpstelpunten. De AF/AE-tracking is tot een diafragma van f/22. De autofocus is verbeterd ten opzichte van de A9 II. Er worden nu 120 calculaties per seconde gemaakt om het onderwerp te kunnen volgen. Bij de A9 en A9II waren dit er 60.

Gezichtsdetectie, Eye-AF en Animal Eye-AF

De Sony A1 heeft realtime Eye-AF. Je kunt kiezen om scherp te stellen op de ogen van mensen, dieren of vogels. Dit is de eerste keer dat er Bird Eye-AF is op een Sony camera. Het is nog niet zo goed als eye autofocus voor mensen of voor honden en katten. De Canon R5 zou naar verluid een betere bird eye autofocus hebben.

Toch is deze ontwikkeling positief en kan worden verwacht dat de kunstmatige intelligentie ook voor vogels steeds beter gaat worden de komende tijd. Met name bij vogels in de lucht is dit heel prettig.

Bouw

Het toestel heeft een magnesiumlegering behuizing. En is stof- en (spat)waterdicht, deze weathersealing is ook verberterd ten opzichte van de Sony A9 II. Er is beeldstabilisatie ingebouwd in de camera.

  • Aan de voorkant zit een IR (infrarood) witbalans sensor;
  • Aan de achterkant zit rechts naast het touchscreen de fn-knop (functie), het standaard keuzewieltje, een joystick om AF-punten te selecteren en een knop om autofocus in te schakelen;
  • Bovenop links de Drive modus draaiknop. Je kunt hiermee de Drive-modus en focusmodus aanpassen tijdens het fotograferen;
  • Rechts naast de flitsschoen zit het programmavoorkeuzewiel en een draaiknop voor belichtingscompensatie.

Lenzen

De Sony A1 fullframe systeemcamera heeft een Sony E-vatting, maar is ook geschikt voor FE-lenzen (alleen fullframe).

ISO

Een ISO-bereik van 100-32.000, dat  je kunt uitbreiden tot 50 of 102.400. Er is ook auto-ISO mogelijk, dan bepaalt de camera je ISO-waarden. De grote vraag is hoe goed de ISO-prestaties zullen zijn. Dit gelet op de 50 megapixels sensor.

Het is algemeen bekend dat meer megapixels leiden tot mindere ISO prestaties (in het algemeen). Dit was ook merkbaar bij de Sony A7RIV met 61 megapixels.

Connectiviteit

Het toestel heeft Wi-Fi, Bluetooth en NFC (Near Field Communication). Je hebt aansluitingen voor: HDMI (type A) en USB-C (3.2).

Elektronische zoeker

Het is hetzelfde scherm als van de Sony A7S III. De elektronische zoeker is 1,6 centimeter (0.64 inch), heeft een resolutie van 9.44 miljoen pixels en vergroot 0.90x.

LCD-scherm

Ook het LCD-scherm is gekopieerd van de Sony A7S III. De resolutie is 1.44 miljoen pixels. Het scherm is 7,5 centimeter groot (3 inch) en heeft LiveView. Je kunt het touchscreen gebruiken om het menu mee te bedienen. De Sony A1 is op afstand te bedienen met je smartphone (touch focus en touch tracking).

Bestandsformaat

Je kunt fotograferen in:

JPEG/HEIF (extra fine, fine, standard, light);

– 14 bit RAW (gecomprimeerd, gecomprimeerd zonder beeldverlies, niet gecomprimeerd;

– JPEG/HEIF+RAW.

Gewicht

Ongeveer 737 gram, inclusief batterij en geheugenkaart.

Batterij

Een NP-FZ100 Li-Ion accu van 2280 mAh. In toestel oplaadbaar met de bijgeleverde USB-C kabel. Met de elektronische zoeker kun je ongeveer 430 foto’s maken. Gebruik je het LCD-scherm? Dan maak je zo’n 530 foto’s voordat je accu leeg is.

Het is dus dezelfde batterij als we gewend zijn.

Buffer

Je kunt ongeveer 165 JPEG’s opslaan voordat je camera trager wordt. Voor gecomprimeerde RAW-bestanden is dit ongeveer 155 (met de elektronische sluiter).

Geheugenkaarten

Je hebt twee geheugenkaartslots die geschikt zijn voor SD, SDHC en SDXC (UHS-II) of CF Express (type A).

Oplaadtijd

Op het moment van schrijven, is dit nog onbekend.

Reviews

Bouw

Cameralabs.com zegt dat de OLED-zoeker dezelfde resolutie heeft als de Sony A7S III, maar ververst met 240 fps en heeft een vergroting van 0.90x. “Het LCD-scherm is hetzelfde als van de Sony A7R IV, je kunt het omhoog en omlaag klappen in plaats van het zijwaarts open te klappen. Net als de Sony A7S III heeft de Sony A1 twee geheugenkaartslots.”

DPReview.com schrijft dat veel van de uiterlijke kenmerken zijn overgenomen van de Sony A9 II, “waaronder de mogelijkheid de mechanische sluiter af te sluiten”. Volgens Sony is dat iets waar professionele fotografen op zaten te wachten. “Je kunt de bestaande VG C4 EM batterygrip gebruiken, die ook geschikt is voor de Sony A7S III en Sony A9 II.” Dan is er plaats voor een tweede batterij. “Zoals met de meeste professionele camera’s die Sony aankondigt, zegt Sony dat er een uitgebreide weathersealing op de camera zit, maar kan niet beloven dat het toestel bestand is tegen stof of water.”

Review.georges.com.au vindt het prettig dat de Sony A1 systeemcamera een magnesiumlegering heeft, “voor een sterke, duurzame en lichtgewicht behuizing”. Verder zegt de reviewer dat de lensvatting en grip zijn ontworpen voor zwaardere lenzen.

Photographylife.com vergelijkt de bouw met die van de Nikon D6 en Canon 1DX III. “Voor fotografen die gewend zijn aan de grotere Nikon D6 en Canon 1DX III, kan de bouw van de Sony A1 voelen als een nadeel. Sony heeft daarvoor een oplossing: de batterygrip vergroot de camera en geeft grip voor verticale fotografie. Sony is nog vrij onbekend in de professionele markt. Op dit moment vind ik de bouw en het menu-ontwerp wat minder.”

Autofocus

Tony Northrup (van Tony & Chelsea Northrup op Youtube.com) heeft de camera al wel in handen gehad. Hij zegt dat de autofocus ongeveer gelijk is als van de Canon R5 en R6, maar beter dan de tracking van de Canon D500 en Canon D850 spiegelreflexcamera. “Als er haar voor de ogen hangt, stelt de Eye-AF daarop scherp. De Eye-AF is nog niet slim genoeg, op geen enkele camera.”

Tony is niet enthousiast over de autofocus voor vogels. Hij zegt hierover: “De Bird-Eye AF stelt niet goed scherp. Bij sommige vogels worden de ogen totaal niet herkend. Dat hangt ervan af hoe groot de vogel in het frame is, de kleuren van de vogels en de achtergrondbelichting. Het is in ieder geval niet betrouwbaar genoeg. De Canon R5 en Canon R6 zijn hier veel beter in.”

Wil je meer informatie over de Canon R5 en Canon R6? Lees dan mijn artikelen: Canon EOS R5 systeemcamera review en Canon EOS R6 review en/of het artikel verschil Canon EOS R5 of R6?, waar ik beide systeemcamera’s met elkaar vergelijk.

Snelheid

Tony Northrup vertelt dat je de snelheid van 30 fps alleen bereikt bij stilstaande onderwerpen. “In combinatie met de Sony FE 600mm f/4 GM OSS en een teleconverter (2x) werd dit veel minder, maximaal 19 fps. Echter normaal gebruik je geen 2.0 converter. Het lijkt hiermee niet beter te presteren dan de Canon R5.

Let op, met lenzen van een ander merk haal je waarschijnlijk maximaal 15 fps.

PhotoRec TV (youtube.com) zegt dat je de snelheid van 30 fps alleen kunt behalen met gecomprimeerde RAW-bestanden. “Bij niet-gecomprimeerde en gecomprimeerde RAW zonder kwaliteitsverlies haal je maximaal 20 fps.” Dit is met de elektronische sluiter. Met de mechanische sluiter heb je 10 fps.

Voordelen Sony A1 systeemcamera op een rij

– Heel allround door 50 megapixels én extreem veel snelheid. Geschikt voor wildfotografie, vogelfotografie en sportfotografie maar ook voor portret, reclame, landschap etc. waar veel resolutie fijn is.

– Zeer sterke autofocus en razendsnelle autofocus tracking

– Twee geheugenkaartslots (waaronder CF express; ontbrak bij de A9 II)

– Real time Animal Eye-AF (ook voor vogels; hoewel nog niet supergoed)

– Dezelfde elektronische zoeker als van de Sony A7S III.

– Verbeterde weathersealing

– Flitssynchornisatiesnelheid van 1/400 met mechanische sluiter (voorheen 1/250 als grens) en 1/200 bij de elektronische zoeker.

– Maar 1 camera nodig voor alles. Voorheen gebruikten meerdere mensen een Sony A9 (II) voor actie en een A7RIV (of A7RIII) voor resolutie.

– Verbeterd menu met touchscreen (lang kritiek op geweest)

– Verbeterde HDMI-poort voor externe monitors.

Nadelen Sony A1 systeemcamera op een rij

– Beperkte batterijduur als je vergelijkt met de Canon 1DX III en Nikon D6 (photographylife.com);

– Veel duurder dan de Canon EOS R5;

– Geen Touch-AF op het LCD-scherm (dus ook geen focus stacking);

– Niet schokbestendig;

– Je kunt het LCD-scherm niet opzij klappen;

– Snelheid 30 fps alleen bij stilstaande onderwerpen (Tony Northrup);

– Je raakt snel (per ongeluk) de knop C3, waardoor je wisselt van elektronische sluiter naar mechanische sluiter;

– Bird Eye-AF werkt niet heel goed (Tony Northrup, youtube.com).

– Erg duur en voor veel mensen onbetaalbaar.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis boek  downloaden voor Sony >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Sony
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen over Sony camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over de Sony A1 & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding

Voor deze review heb ik gebruikgemaakt van de volgende websites: cameralabs.com, dpreview.com, review.georges.com.au, photographylife.com en Youtube.com: Tony & Chelsea Northrup, PhotoREC TV en Jared Polin.