Sneeuwklokjes fotograferen: 61 Tips & beste locaties

Sneeuwklokjes fotograferen: 61 Tips & beste locaties

Hoe fotografeer je sneeuwklokjes het beste? Vanaf eind januari is er vaak al een teken van de lente te zien. Het weer kan nog kil en somber zijn. Vanaf eind januari is er al een teken van de lente te zien. Dat is namelijk de tijd dat sneeuwklokjes bloeien. Deze mooie tere witte bloempjes zijn erg fotogeniek. Leer meer over dit wonderlijke plantje en hoe je het mooi kunt fotograferen. Wat zijn de beste plekken? Hoe krijg je die sfeer nu in beeld? En nog veel meer.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor bloemen (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoudsopgave

Wat is een sneeuwklokje?

Het sneeuwklokje is een bolgewas die familie is van de narcis. Ze kunnen tot 20 cm hoog worden. De bloempjes hebben een wit uiterlijk met groene vlekjes aan de binnenste blaadjes. De bloempjes hangen naar beneden waardoor het lijkt alsof ze knikken.

2) De wetenschappelijke naam is de Galanthus nivalis. Gala betekent “melk” en anthos staat voor bloem. Het sneeuwklokje wordt ook wel eens “melkbloem” genoemd. Nivalis geeft aan dat het bloempje in de sneeuw groeit.

3) Hoewel het sneeuwklokje zo wit lijkt als de sneeuw waar in hij vaak te vinden is zijn de blaadjes eigenlijk kleurloos. Door luchtbelletjes tussen de cellen lijken de blaadjes wit. Als je echter een blaadje tussen je vinger knijpt verdwijnen de belletjes en is het blaadje doorzichtig.


Wanneer bloeien sneeuwklokjes?

Sneeuwklokjes slaan voedingsstoffen op van het vorige seizoen en kunnen zo in de winter al heel vroeg tot bloei komen. Waar deze tere bloempjes niet op zouden vallen als er een bloembed van andere bloeiers staat, springen ze midden in de winter juist extra in het oog.

5) Sneeuwklokjes hebben geen insecten nodig om de bloempjes te bestuiven. Ze planten zich voornamelijk voort door de bolletjes die zich onder de grond verspreiden. Daarnaast worden de zaden die ze produceren door mieren versleept en zo kunnen ze op een andere plek gaan bloeien.

6) Als het weer gunstig is kan er wel bestuiving plaatsvinden. Vanaf februari en bij gunstig weer kun je al de eerste honingbijen en hommels op de sneeuwklokjes zien. Dit biedt een groot voordeel voor de insecten omdat ze al vroeg hun energie uit de sneeuwklokjes kunnen halen.

7) Sneeuwklokjes bloeien van januari tot en met april. Maar als het weer een beetje gunstig is kun je ook in december al bloeiende sneeuwklokjes tegenkomen.

Sneeuwklokjes bloeien van januari tot en met april

Waar vind je sneeuwklokjes?

8) Sneeuwklokjes komen oorspronkelijk niet voor in Nederland. Ze komen uit Zuid-Europa. Ze zijn in de achttiende eeuw ingevoerd en vanaf die tijd ingeburgerd in ons land. De meeste sneeuwklokjes zijn aangeplant maar ze kunnen zich dus ook op andere manieren verspreiden.

9) Je vindt sneeuwklokjes voornamelijk in en bij parken, bij landgoederen, begraafplaatsen en perken die aangelegd zijn. Ze groeien vooral in het westen van het land. Aan de kustkant van Noord-Holland en Zuid-Holland. En ze komen veel voor in het oosten van het land en Limburg. Op en rond de Veluwe zijn ze het minst talrijk. Onder aan dit blog geef ik nog een lijst met goede gebieden.


Fotogeniek

Sneeuwklokjes zijn prachtig om te fotograferen. Ze hebben een heel kwetsbare en fragiele uitstraling. Dit werk vooral als je een foto wilt maken die rust uitstraalt.

Ze kunnen een serene sfeer aan je foto geven.

11) Probeer je niet alleen te focussen op open bloempjes. Hoewel die het meest in het oog springen. Ook half open bloempjes of nog dichte knopjes zijn fotogeniek. Zo kun je zoeken naar een groen plukje van blaadjes met een of een paar witte knopjes er tussen.

Je kunt ook een serie maken van de broeicyclus.

Klein maar fijn

Omdat sneeuwklokjes maar kleine bloempjes hebben en laag bij de grond groeien is het bijna onvermijdelijk om op de grond te gaan zitten of liggen als je foto’s gaat maken. Neem daarom een vuilniszak of plastic tasje mee voor als de grond modderig is. Zo blijven je kleren schoon. Dit helpt alleen niet tegen de kou, daarom kan een matje beter isoleren.

13) Zoals bij vele kleine onderwerpen die laag bij de grond zijn maak je de meest sprekende foto’s vanuit een laag standpunt. Dit heeft een paar voordelen. Omdat je echt op het onderwerp zit krijg je een veel intiemere uitstraling.

14) De sneeuwklokjes staan echt in het middelpunt van de belangstelling als je een laag standpunt kiest. En dat is ook wel nodig want deze bescheiden bloempjes vallen snel weg tegen hun omgeving.

15) Het helpt je om drukke en rommelige elementen uit de foto weg te laten. Met een laag standpunt zal de achtergrond bijna automatisch mooi onscherp worden en je hebt minder last van een druk ogend grasveldje of aarde waar de sneeuwklokjes in groeien.

16) Let op details. Vooral als je in de ochtend op pad gaat is de kans groot op dauwdruppeltjes. Ook na een regenbui heb je mooie druppels die wat extra’s toevoegen aan je foto.

Als het gevroren heeft kun je bevroren druppeltjes of rijp op de sneeuwklokjes zien.


Laag standpunt

17) Zoals hierboven gezegd krijg je veelal het mooiste effect door sneeuwklokjes laag bij de grond te fotograferen. Je kunt een statief gebruiken op de allerlaagste stand. Het kan zijn dat dit nog niet laag genoeg is.

18) Natuurlijk is het belangrijk om de camera stabiel en stil te houden tijdens het fotograferen. Een rijstzak of bonenzak biedt dan uitkomst. Leg de rijstzak op de grond en leg hier je camera op. Let wel op dat de camera recht ligt.

19) Je zou denken dat je je nu in allerlei bochten moet wringen om door je zoeker te kijken. Sommige camera’s hebben tegenwoordig een schermpje dat je uit kan klappen (kantelbaar LCD-scherm). Kantel het schermpje zo dat je makkelijk van bovenaf kunt zien hoe het beeld is. Gebruik de functie “live view” om live mee te kijken wat je doet.

20) Als er geen schermpje op je camera zit die je kunt kantelen dan kun je ook nog kiezen voor een andere optie. Dan kun je namelijk een hoekzoeker gebruiken. Dit is een verlengstuk die je aan je oculair (zoeker) bevestigt.

21) Met een hoekzoeker kun je van bovenaf in de zoeker kijken en hoef je niet in de kreukels te liggen. De meeste hoekzoekers kunnen ook draaien zodat je makkelijk alle kanten op kan en ook bijvoorbeeld makkelijk een foto in portrait-stand maken.

22) Voor ieder merk camera is wel een hoekzoeker te koop. Je kunt ook kiezen voor een universele hoekzoeker met adapterstukjes voor ieder merk. Deze zijn vaak goedkoper en net zo efficiënt. Test wel goed hoe het scherpstellen werkt en vraag advies voordat je een hoekzoeker koopt.

Belichting van sneeuwklokjes

23) Belichting:
Je kunt ook veel spelen met de belichting of het licht van de omgeving. Bij somber en regenachtig weer krijgt de foto vanzelf ook een wat sombere en koelere uitstraling. De regendruppels geven wel weer iets extra’s aan je foto.

24) Fotografeer je in de ochtend of de late middag dan krijg je zacht en warm strijklicht als het licht van de zijkant komt. Je kunt op deze momenten ook prima gebruik maken van tegenlicht. Door de fragiele bloemblaadjes laten sneeuwklokjes zich prachtig fotograferen met tegenlicht.

25) Bij (te) veel tegenlicht kun je er voor kiezen om de foto in te flitsen. Gebruik hierbij wel een diffuser zodat het licht zacht blijft. Inflitsen werkt vooral erg goed als het op dat moment ook nog eens sneeuwt of regent. De vlokjes of druppels worden bevroren en zorgen voor een extra sprankelende sfeer in je foto.

26) Je kunt er ook voor kiezen om een high-key foto te maken. Sneeuwklokjes zijn hiervoor een prima onderwerp. High-key wil zeggen dat de nadruk vooral ligt op de lichte delen in de foto. Die worden dan heel wit. Er is weinig contrast in de foto.

27) Het effect van high-key kun je bereiken door de belichtingsmeter een paar stops over te belichten. Blijf wel opletten dat het sneeuwklokje zelf niet als uitgebeten witte vlek op de foto verschijnt. De achtergrond kan helemaal wit zijn maar het onderwerp moet wel goed zichtbaar blijven zonder echt overbelicht te raken.

28) Je kunt ook juist de andere kant op gaan en de omgeving een stuk donkerder laten zien. Dit doe je door je foto onder te belichten. Zorg wel dat het sneeuwklokje altijd goed zichtbaar blijft. Als stralend middelpunt in een donkere wereld.


Witbalans

29) De witbalans instellen kan best een uitdaging zijn met witte bloempjes. De foto kan al snel te blauw of te geel worden. Speel met je witbalans en vergelijk de foto’s tot je tevreden bent met het resultaat.

30) Misschien wil je wel creatief zijn en de sneeuwklokjes op een andere manier laten zien. Door de witte bloempjes en omdat ze in de winter bloeien geeft een koele kleur een mooi effect aan je foto. De foto straalt ook meet rust uit. Probeer je witbalans eens op kunstlicht te zetten of een andere stand om een koel effect te creëren. Dit kun je later ook nog doen met het bewerken van de foto’s.

Hulpmiddelen

31) Uiteraard willen we een zo natuurlijk ogende foto maken. Maar soms is het handig om daar wat hulpmiddeltjes bij te gebruiken. Dit kunnen gewoon huis -tuin en keukenmiddeltjes zijn.

32) Het kan zijn dat het licht in de winter erg matig en somber is. Soms is dat mooi om een bepaalde uitstraling te geven maar het is niet altijd wat je wilt. Om de sneeuwklokjes wat meer in het “zonnetje” te zetten kun je bijvoorbeeld heel simpel een (zak)lamp gebruiken.

33) Naast een lamp kun je ook gebruik maken van een reflector. Die kun je zelf heel makkelijk maken door een vel goud of zilver hobbykarton te nemen. Aluminiumfolie of zelfs een spiegel(tje) geven ongeveer hetzelfde effect. Je draait de reflector net op die manier dat het bloempje extra belicht wordt.

34) Andersom kan het ook voorkomen dat het licht buiten juist te fel is. Om het licht te verzachten kun je simpel een wit velletje A4 papier tussen de zon en het sneeuwklokje houden. Nu heb je meteen zachter licht omdat het gelijkmatig verspreid wordt.

35) Als je nog een stapje verder wilt gaan zijn er ook reflectoren te koop in de fotowinkel. En daarnaast ook een paraplu of een softbox die je allemaal kunt gebruiken om het licht aan te passen en te versterken of juist te verzachten.

36) Als de achtergrond heel rommelig is en er is geen andere optie dan kun je een vel papier of karton meenemen als achtergrond (zelf houd ik hier minder van). Je kunt deze ook zelf maken door een algemene en rustige omgeving te fotograferen zonder opvallende elementen of onderwerp. Deze kun je uitprinten en gebruiken. Hou het papier voorzichtig achter de bloempjes en kijk door de zoeker of je tevreden bent.

Foto: Cursist Monica de Jong. Zij volgt de Academy

Compositie

37) Sneeuwklokjes groeien in groepjes. Wil je een groepje fotograferen kies dan het liefst een groepje dat vrij staat. Je kunt deze ook van een afstandje fotograferen en iets van de omgeving laten zien. Plaats zo een groepje het liefst uit het midden om te voorkomen dat je een saai beeld krijgt.

38) Bij mensen en dieren laat je vaak meer ruimte over in de kijkrichting. Maar ook bloemen en met name sneeuwklokjes hebben een bepaalde “kijkrichting”. De kopjes knikken altijd een kant op. Zorg dat je aan die kant meer ruimte overhoudt in de foto. Dit zorgt voor een rustig beeld dat fijn is om naar te kijken.

39) Als je een grote groep sneeuwklokjes fotografeert let er dan op dat het beeld niet te rommelig of te onoverzichtelijk wordt. Zorg dat je onderwerp duidelijk blijft voor de kijker. Kijk of je een lijnenspel kunt ontdekken tussen de groep sneeuwklokjes en de omgeving. Gebruik deze in de foto om balans te creëren.

40) Als je macrofoto’s maakt kun je er voor zorgen dat er, buiten je onderwerp, op de voorgrond en in achtergrond wat andere sneeuwklokjes staan. Door een laag F-getal te gebruiken vallen deze andere sneeuwklokjes buiten de scherpte waardoor ze erg zacht ogen. Dit zorgt voor diepte, spanning en een mooie dromerige sfeer in je foto.

Let op de omgeving

41) Kijk door je zoeker en let op storende elementen zoals takjes en blaadjes. Probeer eerst een andere hoek te kiezen om te zien of er nog steeds rommelige objecten in beeld zijn.

42) Werk dit niet dan kun je er voor kiezen om met de hand wat storende takjes en blaadjes weg te halen. Uiteraard met respect voor de natuur en zonder iets onnodig te beschadigen. Kijk daarom altijd eerst door je zoeker zodat je niet onnodig veel weghaalt.

43) Let ook op de achtergrond of er geen storende dingen te zien zijn. En ook met oog op de kleur en het licht. Als je bijvoorbeeld te veel lucht op je foto hebt kunnen er te veel witte vlekken in de foto ontstaan.

44) Of misschien zie je te veel bruin of groen en raakt de foto uit balans. Let hier goed op en pas je standpunt aan. Een stukje opzij of je camera een stukje kantelen kan al een wereld van verschil maken. Vooral omdat je kleinschalig bezig bent.

45) Kijk naar de achtergrond. Vooral als je in de ochtend of de late middag fotografeert kan er prachtig warm licht te zien zijn op de achtergrond. Maak gebruik van dit mooie licht en zoek een standpunt waar het te zien is op de achtergrond. Dit zorgt voor een warme sfeer.


Beste lens voor sneeuwklokjes

46) Creatief sneeuwklokjes fotograferen werkt over het algemeen het beste met een macrolens. Reden is dat je op kleine schaal werkt omdat het kleine bloempjes zijn. Je krijgt meer vergroting en meer intimiteit. Daarnaast kun je met een macro lens met een groot diafragma (laag F-getal) heel mooi spelen met de scherpte en onscherpte.

47) Met een macrolens focus je vooral op de details en kun je een of twee bloempjes fotograferen om te voorkomen dat het een rommelig geheeld wordt. Juist door de sneeuwklokjes dichtbij te halen hou je het beeld rustig.

48) Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om meer van de omgeving te laten zien. Hier kun je goed werken met een groothoeklens. Het mooiste effect krijg je als je dicht op je onderwerp kruipt. Of laat in plaats daarvan juist een hele groep of hele deken zien van sneeuwklokjes.

49) Tot slot kun je een telelens gebruiken. Zo kun je vanaf een afstandje een enkel groepje isoleren in de foto. Je kunt met een laag standpunt tussen de andere bloempjes door fotograferen waardoor je een onscherpe voorgrond krijgt. Dit zorgt voor diepte in je foto.

Wees creatief

50) Sneeuwklokjes zijn een dankbaar onderwerp waar je mee kunt blijven uitproberen. Zo lenen ze zich ook prima om een mooie abstracte foto te maken. De scherpte is niet op een duidelijk punt zichtbaar. Door de scherpte zeer beperkt te houden krijg je een hele zachte en abstracte sfeer.

51) Wat ook een bijzondere toevoeging kan zijn is bokeh. Bokeh zijn lichtpuntjes die op de achtergrond van je foto zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld van licht door de blaadjes of van dauwdruppels in de zon. Als de achtergrond vaag is veranderen deze lichtpuntjes in mooie zachte bollen die de achtergrond sieren. Ze zorgen voor een bijna magisch beeld.

Combineren met andere bloemen

52) Wat later in de winter en meer richting het voorjaar steken ook andere bloemen hun kopjes boven de grond. Denk bijvoorbeeld aan krokussen die ook al vroeg kunnen verschijnen. Dit is een leuke combinatie.

53) Gebruik andere bloemen, zoals krokussen, om meer kleur in je foto te brengen naast de sneeuwklokjes. Pas wel op dat je het subtiel houdt want anders denkt de kijker dat de krokus het onderwerp is in plaats van het sneeuwklokje. Je kunt ze bijvoorbeeld onscherp op de achtergrond zetten om de paarse kleur in de foto te krijgen.

Maak veel foto’s

54) Een veldje met sneeuwklokjes is een dankbaar onderwerp om te fotograferen. Neem er dan ook ruim je tijd voor. Probeer verschillende witbalans, verschillende composities en belichtingen. Het is een kwestie van oefenen en het kan even duren voordat je de foto hebt gemaakt die je vooraf voor ogen had.

55) Zo kun je je makkelijk een paar uur vermaken. Bedenk van tevoren eens wat je wilt laten zien. Wil je een foto die rust uitstraalt of juist de teerheid van de bloempjes laat zien. Of misschien wil je graag de kou en de winter benadrukken.

In de sneeuw

56) Wat is er nóg mooier en puurder dan een sneeuwklokje? Juist, een sneeuwklokje in de sneeuw 😊 Als je het geluk hebt dat het sneeuwt loont het nog meer de moeite om op zoek te gaan naar sneeuwklokjes.

57) Gebruik inflitsen als het sneeuwt. Zo vang je de sneeuwvlokken in je foto en voegen ze een extra sprankeling toe. Let wel op dat je camera droog blijft als je tijdens een sneeuwbui fotografeert. En zorg dat je je camera en flitser goed onder controle houdt.

58) Het is een prachtig gezicht als een sneeuwklokje net met zijn kopje boven de sneeuw uit probeert te komen. Vaak zit er nog een plukje sneeuw op het kopje wat voor een leuk effect zorgt. Dit is vooral mooi te fotograferen in macro omdat je dan de details van de sneeuw zelf kunt laten zien.

59) Fotografeer liever niet in de volle zon. Sneeuw en sneeuwklokjes zijn zo wit dat als je ze in de felle zon fotografeert de kans groot is op overbelichting. Kies liever een dag waarop het licht bewolkt is of zoek een groepje sneeuwklokjes die in de schaduw van een boom staat.

60) Wees creatief. Je kunt bijvoorbeeld een prachtige rustgevende foto maken met een witte deken van sneeuw en dan een groepje sneeuwklokjes. Speel ook met de omgeving om de witte wereld te laten zien. Meer weten over fotograferen in de sneeuw? Bekijk dan eens mijn blog over sneeuw fotograferen

Waar fotografeer je sneeuwklokjes? De beste locaties

61) Hoewel je eigenlijk in ieder tuintje, park en berm wel sneeuwklokjes tegen kunt komen zijn er een aantal plekken waar ze volop bloeien en waar je gegarandeerd bent van een wit tapijt. Hieronder beschrijf ik een paar goede plekken voor sneeuwklokjes:

Landgoed Weldam
In het Hof van Twente ligt landgoed en kasteeltuin Weldam. In het park rondom de kasteeltuin bloeien volop sneeuwklokjes en andere bolgewassen. De entree is € 2,50. Check de website voor de openingstijden: http://weldam.nl/nederlands/informatie.html

De Boschhoeve, Wolfheze
Dit zijn allemaal aangeplante sneeuwklokjes. Voordeel is dat het er veel zijn en dat je ook veel verschillende soorten op een plek kunt zien. De tuin is niet onbeperkt open, maar er is wel een heus sneeuwklokjesfeest waarop de tuin een aantal dagen te bezoeken is. Zie hun website: https://boschhoeve.nl/activiteiten/tuinmarkten/sneeuwklokjesfeest/

Landgoed Oostbroek
Landgoed Oostbroek ligt in de Bilt en is eigendom van het Utrechts landschap. Het landgoed is het hele jaar geopend en de toegang is gratis. Grote delen van het bos op en om het landgoed kleuren wit met een deken van sneeuwklokjes. De moeite waard om eens te kijken dus.

Amelisweerd
Landgoed Amelisweerd ligt vlak bij het plaatsje Bunnik. Het landgoed op zich is al een prachtig gebied met oude bomen, stroompjes door het bos en romantische doorkijkjes. Er staan twee landhuizen op het landgoed. Oud Amelisweerd en nieuw Amelisweerd. De meeste kans op sneeuwklokjes heb je bij nieuw Amelisweerd. Vooral in de bossen rondom het landgoed is het een overvloed aan sneeuwklokjes.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, mijn stap-voor-stap Macrofotografie Sfeermethode, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen