Nikon D850 spiegelreflexcamera review

De Nikon D850 is een krachtige fullframe spiegelreflexcamera uit 2017. In dit artikel vind je de belangrijkste eigenschappen van deze opvolger van de Nikon D810. Ik heb de Nikon D850 voor je vergeleken met een andere fullframe Nikon camera: de Nikon Z7 II. En heb reviews voor je uitgezocht. Aan het eind van dit artikel vind je de voordelen en nadelen van de Nikon fullframe spiegelreflexcamera. Zo kun je zelf bepalen of deze camera iets voor jou is. 


Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen Nikon D850 spiegelreflexcamera 

Prijs
De body is op dit moment 3099 euro. Voor het toestel + Nikkor AF-S 24-120mm f/4G ED VR betaal je momenteel 3849 euro. 

Megapixels en sensor
De Nikon D850 heeft 45.7 megapixels en een fullframe BSI (BackSide Illuminated) CMOS sensor. Dat is een hogere resolutie dan zijn voorganger. De Nikon D810 had namelijk 36.6 megapixels.   

Snelheid
De maximale snelheid is 7 fps. Met de MB-D18 grip (429 euro) wordt dit 9 fps. De grip is er trouwens ook van Jupio, die kost 125 euro.   

Autofocus
Het autofocussysteem heeft 153 AF-punten (waarvan 99 cross-type). Je hebt contrastdetectie en fasedetectie. De Nikon D850 heeft enkelpunts-AF, dynamisch veld-AF met 9, 25, 72 of 153 punten, 3D-Tracking groepsveld AF en automatisch veld AF. De LiveView AF heeft contrastdetectie over het hele scherm.   

Gezichtsdetectie
Er is geen Eye-AF, maar je kunt de camera zo instellen dat er eerst naar gezichten wordt gezocht in het frame (gezichtsprioriteit AF). De gezichtsdetectie heeft 3D-Tracking. Dat betekent dat het scherpstelpunt automatisch wordt verplaatst om een bewegend onderwerp te volgen. 

landschapsfotografie

Bouw
De behuizing is van magnesiumlegering. Het toestel heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. 

  • Bovenop vind je links het programmavoorkeuzewiel (in handleiding ontspanstand genoemd) met daarop vier knopjes: 1 Qual (beeldkwaliteit en formaat), 2 lichtmeting, 3 modeknop (belichtingsstand) en 4 WB (witbalans), je hebt een knop om de ontspanstand te ontgrendelen, rechts van de flitsschoen vind je de aan/uit schakelaar met de ontspanknop daar net boven, een knop om te filmen, ISO-knop, belichtingscompensatieknop en er zit een bedieningspaneel waar je je instellingen kunt zien; 
  • Aan de achterkant zit links van de zoeker een knop om foto’s te bekijken en te wissen, links naast het LCD-scherm heb je een menuknop, een knop om foto’s te beveiligen, knop om in/uit te zoomen, knop voor flitscorrectie, ok-knop, instelbare fn2 knop, rechts naast het LCD-scherm zit de joystick (AF-punten selecteren), AF-on knop, hoofdinstelwiel, multi-selector, knop voor vergrendeling scherpstelling, infoknop en de knop LV (LiveView). 
  • Voorop zit het instelwiel voor diafragma, een knop bracketing, AF-standknop en een selectieknop voor de scherpstelstand. 

Lenzen
De Nikon D850 heeft een F-vatting en is geschikt voor de volgende lenzen: AF, AF-S (vanaf 1980), handmatige focus lenzen AI en AI-S (zelfs uit jaren ‘70), de nieuwste AF-P en oudere AF-I objectieven en werkt met DX-lenzen (automatische crop). 

Bracketing
Je hebt AE bracketing (automatische belichting) en focus stacking.   

ISO
De ISO heeft een bereik van 64-25.600 en is uitbreidbaar tot 32 of 102.400.   

Connectiviteit
De Nikon D850 heeft Wi-Fi en Bluetooth en aansluitingen voor: HDMI (mini, type C) en micro-USB (type B).   

Optische zoeker
Een pentaprisma-schermpje met een vergroting van 0.75x. De dekking is 100%.   

LCD
Een 3.2 inch (8 cm) TFT touchscreen met een resolutie van 2.359.000 pixels. Met het touchscreen kun je een AF-punt selecteren, maar ook foto’s maken. Het touchscreen kun je ook uitschakelen als je dat wilt.   

Bestandsformaat
Je kunt in de volgende bestandsformaten fotograferen: 

  • NEF (RAW) 12 of 14 bits zonder verlies, gecomprimeerd, niet gecomprimeerd (groot, middelgroot, klein); 
  • TIFF (groter formaat dan JPEG); 
  • JPEG (fijn, normaal, basis); 
  • NEF (RAW) + JPEG. 

Gewicht
Met accu en XQD geheugenkaart weegt het toestel 1005 gram.   

Batterij
Een EN-EL15b Li-Ion batterij van 1900 mAh of acht Alkaline, Ni-MH of Lithium AA-batterijen. Met een volle accu kun je ongeveer 1840 foto’s maken.   

Buffer
Hoeveel foto’s kun je maken voor je tijdelijk geheugen vol is? 

  • 12 bit RAW zonder verlies: 170; 
  • 14 bit RAW zonder verlies: 51; 
  • Gecomprimeerd 12 bit RAW: 200; 
  • Gecomprimeerd 14 bit RAW: 74; 
  • Niet gecomprimeerd 12 bit RAW: 55; 
  • Niet gecomprimeerd 14 bit RAW: 29; 
  • JPEG (fijn, groot): 200. 

Geheugenkaarten
Er zijn twee slots, één voor een XQD-kaart en één voor een SD-kaart (UHS II). Beide slots kunnen worden gebruikt als primaire sleuf en back-up. Foto’s kunnen tussen twee kaarten worden gekopieerd.   

Oplaadtijd
Het duurt ongeveer 2,5 uur om je accu op te laden. De MH-25a lader is meegeleverd. 

Verschil Nikon D850 en Nikon Z7 II 

  • Nikon Z7 II is sneller (10 fps bij 12 bit RAW, 9 fps bij 14 bit RAW); 
  • Z7 II heeft beeldstabilisatie; 
  • Batterijduur D850 veel beter (1840 foto’s, Nikon Z7 II: 420); 
  • Nikon Z7 II heeft veel meer scherpstelpunten (493, D850: 153); 
  • Z7 II is veel lichter (scheelt zo’n 300 gram); 
  • Nikon Z7 II heeft Eye-AF en Animal Eye-AF + Tracking; 
  • Meer lenzen voor D850 (309, waarvan 228 fullframe, Z7 II: 18, waarvan 16 fullframe); 
  • Z7 II is iets duurder (3399 euro voor body); 
  • Nikon Z7 II is systeemcamera met het uiterlijk van een DSLR, de D850 een DSLR; 
  • Andere zoeker, Z7 II heeft elektronische zoeker, D850 optische zoeker; 
  • Andere vatting (D850: F, Z7 II: Z); 
  • Andere beeldprocessor (D850: Expeed 5, Nikon Z7 II: Dual Expeed 6); 
  • Buffer 12 bit gecomprimeerd RAW zonder verlies van D850 is veel groter (D850: 200, Z7 II: 77); 
  • LCD D850 heeft betere resolutie (D850: 2.36 miljoen pixels, Z7 II: 2.1 miljoen); 
  • Andere geheugenkaarten (D850: SD en XQD, Z7 II: SD en CF Express); 
  • Accu Z7 II is oplaadbaar in het toestel. 

  Nieuwsgierig naar de Nikon Z7 II? Lees dan mijn artikel: Nikon Z7 II review.

  Rarbikstranda sunset

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Reviews: hoe goed is de Nikon D850?

Bouw 

DPReview.com: “De behuizing bestaat vooral uit magnesiumlegering en lijkt behoorlijk op de D810. De nieuwere versie heeft het uitklapbare scherm van de D750, dat niet alleen een hogere resolutie heeft, maar ook een touchscreen is. Anders dan de D5 en D500, kun je dit touchscreen gebruiken in LiveView-modus en om menu’s te bedienen. Volgens Nikon zorgt het weglaten van de ingebouwde flitser voor betere weathersealing, omdat er minder naden zijn om af te dichten.” 

Photographylife.com: “Nikon besloot de bekende indeling van de D500 te gebruiken in de D850. Een uitstekende keuze, we waren al heel enthousiast over de D500. Ik had niets te klagen over de grip van de D810, maar ben fan van de nieuwe greep van de D850. Mensen met grotere handen zullen blij zijn met de diepere greep.” 

Cameralabs.com: “Mijn persoonlijke mening is dat de D850 grotendeels dezelfde bouw heeft als de D810. Ik zie kleine verschillen. Vanwege het ontbreken van de ingebouwde flits is de camera steviger, de rechtergreep lijkt wat dieper en hoekiger, waardoor de camera beter in de hand ligt (zelfs met zware lens).” 

Autofocus 

Digitalcameraworld: “Snelle autofocus, maar de snelheid hangt af van de lens die je gebruikt en het AF-systeem ervan. Zoals andere Nikon DSLR gebruikt de D850 de standaard contrast AF, dat langzaam is als je dat vergelijkt met de Canon Dual Pixel CMOS AF en Sony hybride AF-systemen, maar het voelt wat sneller dan we gewend zijn van Nikon spiegelreflexcamera’s.” 

Photographylife.com: “Op gebied van prestaties bij weinig licht, is de D850 zonder twijfel één van de beste camera’s op de markt. Vanwege de lichtgevoeligheid tot -4 EV kan de camera zelfs scherpstellen in het bijna donker (de D810 kon dit niet). Scherpstellen in schemerige ruimtes, op de dansvloer en in feestzalen is heel belangrijk voor fotografen die afhankelijk zijn van de AF-prestaties van hun camera. Ik heb de Nikon D850 getest met zowel prime- als zoomlenzen en kan met zekerheid zeggen dat de AF-prestaties bij weinig licht fantastisch zijn.” 

DPReview.com: Ze hebben de camera getest met de Nikkor AF 85mm f/1.8D en Nikkor AF-S 105mm f/1.4E ED op vrij korte afstand met stilstaande modellen: “De precisie vormt geen probleem. Dat gezegd hebbende, Nikon heeft nog steeds geen spot focus modus. Als er iets anders dan je onderwerp zich in de buurt van je AF-punt bevindt, merk je dat je onderwerp niet scherp wordt.” 

Beeldkwaliteit 

Photographylife.com: “Je kunt onmogelijk verschillen ontdekken tussen ISO 64, 100 en 200. Er is simpelweg geen ruis. Pas bij ISO 6400 wordt ruis een probleem, je ziet het overal op de foto, vooral in de schaduwrijke delen. De foto is nog wel bruikbaar.” 

DPReview.com: “De hoeveelheid ruis bij hoge ISO lijkt op die van de Fujifilm GFX 50S. Belangrijker nog: de D850 presteert beter dan zijn voorganger, waarschijnlijk vanwege de BSI en Dual sensor. Vrij standaard JPEG-kleuren voor Nikon. RAW is goed, geen vervelende verrassingen.” 

Digitalcameraworld.com: “De D850 is niet ontworpen om goed te werken bij weinig licht, maar de beeldkwaliteit laat het toe ISO te verhogen waar nodig. De kleuren zijn zoals verwacht voor Nikon DSLR: rijk, maar natuurlijk.” 

Voordelen Nikon D850 spiegelreflexcamera 

  • Ligt prettig in de hand; 
  • Grootste optische zoeker op Nikon DSLR; 
  • Gedetailleerde foto’s door veel megapixels 
  • Werkt goed bij weinig licht.
  • Goede batterij

Nadelen Nikon D850 spiegelreflexcamera 

  • Lagere buffer bij gebruik grip; 
  • Langzame autofocus in LiveView; 
  • Geen beeldstabilisatie; 
  • Geen spot focus modus; 
  • XQD geheugenkaarten zijn vrij duur; 
  • In LiveView kun je AF-punten alleen aantikken, niet ‘pinchen’ of slepen; 
  • Geen Eye-AF
  • Langzamer dan moderne systeemcamera’s
  • Groter en zwaarder dan systeemcamera’s; 

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites DPReview.com, kenrockwell.com, photographylife.com, cameralabs.comdigitalcameraworld.com  en cameradecision.com 

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Willy Haegeman
Door

Willy Haegeman

op 28 Feb 2023

Hey Joris Graag een onafhankelijke vraag betreft de Nikon Z 9 Ter vervanging van mijn D850 MAAR is hij zen meerprijs wel waard staat er niet teveel op die je nooit gebruikt en gaat de meerwaarde door gebruik van geen Z objectieven dan niet verloren

Reactie plaatsen