Welke lens voor fotografie moet ik kopen?

Welke lens moet ik kopen? Wat is de beste lens voor mij ? Wanneer gebruik je welke lens? Er is zoveel keuze dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Wat zijn nu eigenschappen waarop je let? Wat koop je als beginner als je nog niet weet wat je vooral wil fotograferen? Ontdek ook meer over een creatieve lens, aanraders en afraders. Voorkom een miskoop en geef je geld bewuster uit.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te  downloaden  >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.


Krijg onderaan dit artikel ook gratis 100% onafhankelijk aankoopadvies van mij.
(of onder een ander blogartikel)

Zo is dit artikel opgebouwd

Dit is een vrij groot artikel. Hieronder zie je welke onderwerpen aan bod komen.

Ik weet heel goed dat het in het begin moeilijk is om een keuze te maken en dat meer lezen ook niet altijd helpt ;-). Je bent veel vaktermen niet gewend.

Daarom kan je onderaan dit artikel ook een vraag stellen.

Even tussendoor, zoek je concreet advies voor een betaalbare telelens voor Nikon of Canon? Bekijk dan mijn artikel over een Nikon Telelens (klik op de blauwe tekst) of Canon telelens (klik op de blauw tekst). Daar worden allerlei modellen vergeleken.

Opbouw van dit artikel:

Onthoud dat je lens/lenzen belangrijker zijn dan je camera. Houd dus budget over voor lenzen!

Hoeveel invloed heeft je lens eigenlijk?

Eerst de fotograaf, dan de lens en dan de camera!

Jij als fotograaf hebt de meeste invloed op de kwaliteit van je foto’s. Beheers je je camera-instellingen, maak je sterke composities enz? Vervolgens is het de lens die meer invloed heeft dan de camera (de body). Toen ik begon heb ik een tijd gewoon mijn instapmodel spiegelreflexcamera gebruikt en kocht ik tweedehands professionele lenzen. Andersom werkt niet zo goed, een duurdere camera met een goedkopere lens geeft minder goede resultaten. Wil je goed vooruit komen, investeer dan dus in je eigen vaardigheden en over het algemeen eerder in je lenzen dan in je camera.

Welk onderwerp ga je fotograferen? 

Als je tegen de fietsenmaker zegt dat je een nieuwe fiets wil kopen dan neem ik aan dat de beste man (of vrouw) je zal vragen waar je de fiets vooral voor wil gebruiken. Die vraag moet je jezelf als fotograaf ook stellen. Dus wat voor foto’s heb jij voor ogen? Wil je op safari wilde dieren van een afstand groot in beeld brengen? Portretten of ongeposeerde foto’s van kinderen vanaf een wat grotere afstand. Sport? Wil je landschappen, cityscapes (steden) of nachtfoto’s maken?

De lichtomstandigheden doen er ook toe. Als je bijvoorbeeld binnen veel uit de hand wil fotograferen, dan is niet elke lens daarvoor even geschikt. Er is binnen vaak weinig licht en de ene lens kan daar beter mee omgaan dan de andere. Dat lees je verderop bij ‘lichtsterkte’.

En de standaard kitlens?

Veel camera’s (body’s) worden verkocht in een set met een objectief erbij (kitlens). Meestal is dit een 18-55 mm objectief. De prijs-kwaliteit-verhouding is over het algemeen niet verkeerd. Wat kun je in het kort verwachten van zo’n objectief en wat niet?

Uitgezoomd is het een prima lens om veel omgeving in beeld te brengen. Weidse beelden, overzichtsfoto’s. Je kunt denken aan landschapsfotografie, stedelijke landschappen of overzichtsfoto’s op een feestje. Ingezoomd is de lens ook te gebruiken voor bijvoorbeeld portretfotografie. Je kunt je onderwerp alleen niet echt dichtbij halen als het wat verder weg is. Houd je het alleen bij een 18-55 mm lens, dan ben in bepaalde situaties beperkt.

Zoomlenzen

Je hebt grofweg lenzen waarmee je in- en uit kunt zoomen (zoomlenzen) en lenzen waarmee dat niet kan (primelenzen). De zoomlens geeft je flexibiliteit. Je kunt even snel je onderwerp dichterbij halen of juist meer van veraf fotograferen. Het is handig als je onderwerp zich niet standaard op dezelfde afstand van jou bevindt. Kijk, als jij weet dat je vooral portretfoto’s wil maken dan kun je makkelijker op een vaste afstand van je model gaan staan dan wanneer je dieren wil fotograferen.

Superzoomlens van Sigma van 18-300 mm. Je hoeft met zo’n lens weinig te wisselen, maar let wel even op de tips hieronder…

Superzoomlenzen: de ideale alleskunner of toch niet? 

Er bestaan ook superzoomlenzen, een lens waarmee je zowel overzichtsfoto’s met veel omgeving kunt maken als foto’s van onderwerpen die je dichterbij haalt. Bijvoorbeeld 18-250 mm, 18-270 mm of 18-300 mm. De lens geeft daardoor natuurlijk veel flexibliteit. Met zo’n lens kun je meerdere situaties aan en je hoeft niet telkens van lens te wisselen. Dat is niet altijd praktisch en het geeft het risico dat er stof in je camera komt.

Die flexibliteit kan soms wel ten koste gaan van de kwaliteit van je foto’s. Over het algemeen geldt: hoe groter het zoombereik van een lens, hoe meer je op moet letten op de beeldkwaliteit. Bij sommige superzoomlenzen is de kwaliteit als je helemaal inzoomt bijvoorbeeld wat minder, de foto is dan bijvoorbeeld minder scherp. Zo’n lens moet eigenlijk alles tegelijk kunnen en die combinatie is moeilijker. Je huisarts moet ook van alles wat af weten maar hij weet niet van één onderwerp alles. Het is met andere woorden geen specialist en dat geldt ook voor dit soort lenzen. Een lens die alléén maar gemaakt is om veel omgeving in beeld te brengen (groothoeklens) is daarvoor geoptimaliseerd. Zo’n lens hoeft maar één ding goed te kunnen en maakt daardoor minder lensfouten. Toch zijn er tegenwoordig wel superzoomlenzen die goed presteren.

Primelenzen: ‘de specialisten’

Een objectief waarmee je niet kunt in- en uitzoomen heet een primelens. Ze noemen dat ook wel een lens met een vaste brandpuntsafstand. Primelenzen zijn er in allerlei soorten. Zowel in het groothoekgebied (voor landschapsfotografie, stedelijke landschappen, nachtfotografie enzoorts) als voor potretfotografie (bijvoorbeeld 85 mm). Ook zijn er genoeg primelenzen in het telegebied: om onderwerpen dichtbij te halen. Bijvoorbeeld 135, 200, 300, 400, 500 mm lenzen of verder. Deze lenzen zijn minder flexibel, maar hoeven ook maar in één gebied te presteren en dat doen ze dan ook vaak goed en met minder lensfouten.

Meestal koop je een primelens als je goed weet wat je wil fotograferen. De lens is immers minder flexibel omdat je er niet mee kunt zoomen.

Past een objectief op jouw type camera?

Niet elk objectief past op elke camera (body). Dit heeft niet alleen met het merk te maken, maar ook met het type camera dat je hebt. Zo maakt Canon bijvoorbeeld onderscheid tussen EF en EF-S objectieven. De EF-S objectieven zijn alleen geschikt voor de niet-professionele spiegelreflexcamera’s van Canon (de camera’s met een zogeheten cropsensor). Heb je een professionele fullframe camera van Canon, dan kun je daarop dus niet de EF-S objectieven van Canon gebruiken. De EF-lenzen zijn passen wel gewoon op de beide type camera’s van Canon die ik net noemde (camera’s met een cropsensor of een fullframe sensor).

Ook zijn er objectieven van merken die zelf geen camera’s produceren. Ze maken alleen lenzen voor andere merken camera’s. Bekend zijn bijvoorbeeld Sigma en Tamron. Voor je Canon/Nikon (en vaak ook Sony) camera kan je dus ook lenzen van Sigma of Tamron kopen. Je moet wel de juiste versie nemen. Dus stel dat je een NIkon spiegelreflexcamera hebt en je wil een Tamron lens kopen dan moet je de versie voor Nikon kopen.

Scherpte

Als het om scherpte gaat is het goed om te weten dat lenzen niet op alle afstanden even scherp presteren. Voorbeeld: het kan bij een telelens/superzoomlens zo zijn dat een lens bijvoorbeeld minder scherp is als je helemaal inzoomt dan wanneer je juist niet inzoomt. Ook kan de scherpte afhangen van je camera-instellingen (bijvoorbeeld het diafragma). Reviews op internet kunnen helpen te beoordelen hoe de lens presteert qua scherpte.

De snelheid van de autofocus: het scherpstellen

Om te kunnen fotograferen is scherpstellen erg belangrijk. Het ene objectief kan een stuk sneller scherpstellen dan de andere. Kijk, een landschap loopt niet weg. Het is dan wat minder belangrijk hoe snel een lens kan scherpstellen. Alleen bij een dier of sporter kan het wel vervelend zijn als de lens echt langzaam zou scherpstellen. De echt snelle lenzen zijn vaak duurder, maar de meeste lenzen zijn tegenwoordig ook te gebruiken voor bewegende onderwerpen.

De lichtsterkte van een objectief

Het ene objectief kan meer licht doorlaten dan het andere. Het ene objectief is dus lichtsterker dan het andere. Een lichtsterke lens heeft een groter maximaal diafragma (lensopening). Weet je nog niet goed wat diafragma is, lees dan het artikel over diafragma. We spreken van een lichtsterk objectief als het maximaal diafragma F/2.8 of groter is. Het 50 mm f/1.8 objectief dat ik eerder in dit artikel noemde is dus erg lichtsterk. Dit is een voordeel in situaties van weinig licht, bijvoorbeeld voor het binnen fotograferen, indoor sport of op vakantie in een donkere kerk. Het geeft ook meer mogelijkheden om te spelen met scherpte en onscherpte.

Beeldstabilisatie

Sommige objectieven beschikken over ‘beeldstabilisatie‘. Hierdoor is het mogelijk om met langere sluitertijden uit de hand te fotograferen en zo voorkom je onscherpe foto’s die door jouw bewegingen kunnen worden veroorzaakt. Lees het artikel ‘Een Objectief met of zonder beeldstabilisatie kopen’ voor meer info over beeldstabilisatie. Daar ontdek je ook wanneer ik je echt aanraadt om een lens te kopen met beeldstabilisatie.

Welk objectief koop je als je nog niet weet wat je wil fotograferen?

Kitlens
Het is natuurlijk praktischer om te weten wat je wil fotograferen voordat je een lens koopt, maar stel dat je wil beginnen met fotografie en dat je nog wil onderzoeken welke vorm van fotografie jou het meeste aanspreekt. Wat zou je dan voor lens kunnen aanschaffen? Je kunt met een kitlens van 18 tot 55 mm starten.

Telelens
Wil je onderwerpen vanaf een grote afstand dichterbij kunnen halen, dan is een telelens aan te raden. Bijvoorbeeld tussen 200 mm of 300 mm. Langer wordt al gauw duurder en een stuk zwaarder uit de hand. In de volgende paragraaf zie je een aantal tips voor lenzen die je als beginner kan kopen.

De lens die ik heel veel beginnende fotografen aanraad…

Creatieve lens voor beginners
Wil je meer dan de automatische stand, dan is een 50 mm f/1.8 lens ook een aanrader. Wat mij betreft om 3 redenen:

1) Dit objectief geeft je veel creatieve mogelijkheden als het gaat om het creëren van mooie, onscherpe achtergronden. Hierdoor gaat de aandacht in je foto veel meer naar je onderwerp, het deel dat wel scherp is in je foto. Dit is ook heel geschikt voor portretfotografie van mensen of dieren of bij andere stilstaande onderwerpen, zoals bloemen of stillevens. Je kunt meer spelen met scherpe en onscherpe delen in je foto. Je zult er ook foto’s mee maken die met een digitale compactcamera niet te maken zijn.

2) Door het grote diafragma (f/1.8) is de lens voor binnen een stuk geschikter dan de gewone kitlens van 18-55 mm of de telelens. Er is binnen niet veel licht en het grote diafragma van de 50 mm f/1.8 lens benut veel meer het licht dat er is. De beeldkwaliteit wordt binnen beter en je hebt minder snel last van onscherpe foto‘s. De achtergronden worden onscherper en dat is handig omdat binnen de achtergronden niet altijd heel mooi zijn. Denk aan het fotograferen van kinderen, dieren of stilstaande onderwerpen binnen. In huis heb je eerdere wat storende delen in de achtergrond in beeld dan buiten.

3) De lens is nog vrij betaalbaar. Afhankelijk van het merk dat je hebt, is de lens er bijvoorbeeld vanaf 80 euro. Soms 100 of 120 euro en bij sommige merken en sommige merken zijn wel duurder. Voor de systeemcamera is de lens vaak ook duurder.

Als je meer wil weten over deze creatieve lens en foto’s wil zien die cursisten (beginners met nog weinig kennis) met deze lens maakten, dan raad ik je aan om Mijn gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve Lens te downloaden >>>  (klik op de gele tekst)

Macrofotografie/close-up fotografie

Wat kan je niet verwachten van een 50 mm f/1.8 lens? Je kunt er niet mee in- of uitzoomen, dat zul je met je eigen benen moeten doen. Naar voren of naar achteren lopen dus. De lens is niet geschikt om onderwerpen die verder weg zijn echt dichtbij te halen.

Lees reviews op Internet over objectieven

Heb je eenmaal een objectief in je hoofd dat bij jouw budget past, ‘google’ dan eens op de naam van dat objectief in combinatie met de woorden ‘test’ of ‘review’. Zo zul je reviews kunnen vinden over de prestaties van een objectief, ook in vergelijking met andere objectieven. Het blijft in het begin alleen best lastig om te beoordelen wat je moet kopen als je er nog niet veel verstand van hebt. Ook is het vaak in het Engels. De termen zijn al gauw wat ingewikkeld voor wie het niet gewend is.

Daarom kan je onderaan dit artikel ook een vraag stellen over lenzen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen over lenzen


Stel onderaan je vragen en ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!