Dierentuin fotografie: beste tips voor betere foto's

Hoe fotografeer je het beste dieren in de dierentuin? Hoe bereid je je voor? Welke lens is het meest geschikt? Hoe ga je om met glas of gaa en wat zijn interessante dierentuinen en waarom? Dierentuinfotografie mag misschien niet zo sexy klinken als een reis naar Zuid-Afrika, toch kan je daar zeker beter leren fotograferen. Verderop ontdek je wat ik er heb geleerd… Bekijk de beste tips voor in de dierentuin. En welke dierentuinen zijn interssant voor welke dieren? Ontdek het overzicht.

Inhoudsopgave



Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te  downloaden  >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.



‘On Guard’ – 8th price International Photo Contest 2014 – Category Zoo Photography

1. Voorbereiding

Verdiep je in de dierentuin waar je naartoe gaat. Denk eerst na wat voor dieren je precies wilt fotograferen of dat je een bepaald beeld in je hoofd hebt van wat je vast wilt leggen. Zo kun je bepalen naar welke dierentuin je wilt. Als je er nog nooit geweest bent, bekijk dan van tevoren wat foto’s op internet zodat je een goed beeld krijgt van de dieren en de verblijven.

Bekijk ook van tevoren de website van de betreffende dierentuin om te zien of er nog bijzonderheden zijn. Zijn er bijvoorbeeld jongen?

Als er pas jonge dieren geboren zijn is dit een mooie kans voor vertederende foto’s. In de winter kan het zijn dat een aantal dieren binnen zijn. Dat betekent niet dat we winter een slechte tijd is om een dierentuin te bezoeken. Het is vaak een stuk rustiger en de dieren die wel buiten zijn zijn vaak een stuk actiever. Bedenk ook goed wanneer je naar een dierentuin gaat. Probeer drukke periodes zoals schoolvakanties en weekenden zo veel mogelijk te vermijden. Ga bij voorkeur doordeweeks. Dan is het een stuk rustiger en kun je op je gemak de tijd nemen om te fotograferen.

In de winter kan je voor sluitingstijd met mooi licht fotograferen. De zomer lukt dit niet vanwege openingstijden.

2. Welke lens voor dierentuinfotografie?

Misschien denk je dat dieren in de dierentuin van heel dichtbij te fotograferen zijn. Soms is dat ook zo, maar regelmatig zijn de dieren toch wat verder weg in hun verblijf. De verblijven worden tegewoordig ook steeds groter. Welke objectieven zijn het beste voor het fotograferen in de dierentuin?

Qua brandpuntsafstand vind ik dat je minimaal een 200 mm tele-objectief nodig hebt. Zelf heb ik liever meer bereik. Zeker als je ook dierenportretten wil fotograferen, dan is 200 mm regelmatig niet genoeg, ook niet in combinatie met een camera met een cropsensor. 300 of 400 mm is dan geen overbodige luxe. Het bereik van je objectief is in de dierentuin wat mij betreft belangrijker dan de lichtsterkte. Dus een objectief met een maximaal diafragma van F/4.0 in plaats van F/2.8 is ook goed bruikbaar in de dierentuin. Ook is het handig om te kunnen zoomen aangezien je in de dierentuin niet altijd naar voren of naar achteren kunt lopen.


3. Voertijd is actie 

Tijden waarop dieren gevoerd worden, zijn natuurlijk tijden waarop wel wat gebeurt. Net als mensen concurreren dieren allemaal om eten, drinken en seks. Dus voertijd betekent actie, concurrentie, emotie, beweging enzvoorts. Let op dus op de voertijden en zorg dat je dan aanwezig bent.

Je kunt ook met een van de verzorgers praten en er zo achter komen op welke momenten het voertijd is en wanneer de dieren meestal actief zijn. Zoek leuke momenten. Denk bijvoorbeeld aan olifanten die op een bepaalde tijd een douche krijgen van de verzorger. Of dieren die iets te spelen krijgen.

Ook in een dierentuin zijn de dieren meestal in de ochtend actief. Als je een bepaald dier op het oog hebt wat je op de foto wilt zetten ga hier dan meteen gericht naartoe zodra je de dierentuin binnen komt. Grotere kans dat het dier nog actief is.

In de middag liggen dieren meestal te luieren. Vooral als het warm weer is.

Sommige dierentuinen, zoals Artis, bieden in de zomer de mogelijkheid om tot in de avond te blijven. De dierentuin straalt dan een bepaalde rust uit. Meestal is het met bezoekers ook een stuk rustiger. Het is mooi om te zien hoe de dieren nog een laatste hapje eten en zich klaarmaken voor de nacht.


4. Gedrag

In een dierentuin heb je te maken met veel verschillende soorten dieren. Dit betekent ook dat de dieren verschillende soorten gedrag vertonen. Als je een bepaald dier op het oog hebt verdiep je dan eerst in het gedrag. Zo kun je bijvoorbeeld onderscheid maken tussen dieren die een gek dansje doen en bezig zijn met een paringsritueel. Bij de laatste is het natuurlijk de moeite waard om een tijdje te wachten om misschien een bijzonder moment vast te leggen.

Een plaatje van een slapende leeuw kan iedereen maken. Maar om je foto echt te laten spreken is het mooi om een verhaal te vertellen. En dit doe je meestal door bepaald gedrag te fotograferen. Zo geef je een intiem kijkje in het leven van het dier.

Daarnaast kun je mooi laten zien hoe verschillende diersoorten allemaal hun eigen unieke gewoontes en trekjes hebben. Net als mensen hebben ook dieren een dagelijkse routine. Denk aan eten, spelen en wassen. Het is zeker de moeite waard om een tijdje bij een verblijf door te brengen om te zien wat de dieren doen door de dag heen.

Als je een dierentuin vaker bezoekt krijg je steeds meer inzicht in de dagelijkse routine en kun je hier mooi op inspelen. Als je weet dat een wolf altijd op een bepaalde plek gaat liggen als hij een stuk vlees heeft gekregen kun je hier al klaar gaan staan. Blijf altijd goed opletten en wees alert. Luister naar je gevoel als je het idee hebt dat er iets gaat gebeuren.

Bij verschillende soorten gedrag kun je denken aan eten, drinken, gapen, zwemmen, spelen, vechten en paren. En wat dacht je van de band tussen moeder en jong. Dat levert altijd vertederende foto’s op. In ieder geval kun je door het gedrag vast te leggen een verhaal vertellen met je foto en dat maakt het beeld meteen een stuk interessanter.

5. Statief

Een statief gebruiken kan makkelijk zijn in een dierentuin. Vooral als je op plekken fotografeert waar weinig licht is. Denk aan een aquarium of vogelhuis. Bedenk echter wel dat een statief niet altijd handig is en dat een driepootstatief niet in alle dierentuinen toegestaan is (dit ivm hinderen van andere bezoekers). Zo sta je in een dierentuin vaak op een oneffen ondergrond. Daarnaast lopen er constant mensen en kinderen langs waardoor de kans groot is dat iemand je statief over het hoofd ziet en per ongeluk onderuit schopt. Een statief beperkt je ook aardig in je bewegingsvrijheid.

Terwijl het in een dierentuin juist nodig is om snel ergens op in te kunnen spelen als zich een mooie kans voordoet. Als je wel een statief gebruikt, blijf er dan altijd achter staan en let op dat je niet op een onhandige plek staat met oog op ander publiek. Je kunt er ook voor kiezen om een monopod (eenpootstatief) te gebruiken. Hiermee heb je toch steun maar je bent een stuk flexibeler dan met een driepootstatief. Voor binnenruimtes is dit een stuk handiger. Denk aan een vlinderkas of tropische kas. Als je er voor kiest om helemaal geen statief mee te nemen, dan zijn er in dierentuinen meestal tal van mogelijkheden om te steunen op hekken of muurtjes.

6. In de dierentuin leer je kijken

Zelf heb ik ruim een jaar zeer regelmatig in de dierentuin gefotografeerd en ik heb me daar goed ontwikkeld. Het is de kunst om zo te fotograferen dat het niet of niet direct zichtbaar is dat het om dierentuinfoto’s gaat. Lelijke verblijven, hekwerk, glas of gaas zie ik niet graag in mijn foto’s. Dus was ik altijd op zoek naar mooie verblijven, de juiste plek innemen, achtergronden die iets toevoegen aan de foto’s of in ieder geval niet storend zijn, spelen met scherptediepte (de achtergrond onscherp fotograferen) enzovoorts.

7. Wees geduldig

Geduld is een schone zaak, zeker voor een dierenfotograaf. Heb je geen geduld, dan moet je je afvragen of dierenfotografie echt iets voor je is. Probeer je onderwerp een tijd te volgen. Zo heb je meer kans op momenten waarop er wat gebeurt. Wildlife fotografen doen dit ook. Het lijkt misschien heel makkelijk om de dierentuin rake platen te schieten, maar de realiteit is dat dieren zich niet altijd laten zien of gewoon lui zijn. Jouw kat is toch ook vaker lui dan moe, dat geldt ook voor de ‘grote katten’ in de dierentuin. Er gebeurt regelmatig heel weinig en ze worden ook niet getriggerd om echt te jagen. Door een tijd lang gewoon af te wachten heb je meer kans op goede foto’s. Blijf alert, want momenten zijn vaak meer heel kort.

Een tijdje bij een verblijf blijven en observeren levert vaak sprekendere beelden op dan steeds van verblijf naar verblijf gaan en hopen op een geluksmoment. Observeer niet alleen het gedrag, maar neem ook de tijd om het verblijf goed in je op te nemen. Zo kun je snel bepalen wat een mooie plek is als er iets gebeurt.



8. Weer

Probeer ook rekening te houden met het weer als je een dagje dierentuin plant. Als het een hele warme dag wordt is de kans groot dat het erg druk is in de dierentuin en dat de dieren de hele dag liggen te luieren. Daarnaast heb je met veel zon last van grote contrasten en harde schaduwen. En veel nare weerspiegelingen in het glas. In de regen fotograferen is niet ideaal. Maar het kan wel bijzondere foto’s opleveren. Als je je voorgenomen had om binnen te fotograferen dan is een regenachtige dag juist prima. Het zal dan ook een stuk rustiger zijn met bezoekers. Over het algemeen is licht bewolkt weer het beste om te fotograferen. Zo komen de kleuren ook mooier tot hun recht.

9. Neem een abonnement

Ga vaker naar één dierentuin zodat je het gedrag van de dieren beter leert voorspellen. Je weet beter wanneer je waar actie kunt verwachten en je bent er vaker en dus heb je gewoon meer kans op goede momenten. Als je 3 keer naar één dierentuin gaat, is het vaak al voordeliger om een abonnenemt te nemen. Ook kun je vaak met korting naar een aantal andere dierentuinen. Ook in Duitsland of België.

10. Fotograferen door tralies en glas

In een dierentuin heb je vaak te maken met tralies en glas. Je kunt tralies onzichtbaar maken op je foto met een telelens. Als er een zonnekap op je lens zit, haal deze er dan af. Druk je camera tegen het gaas of tralies. Probeer een gaatje te zoeken die je in het midden van je lens kunt plaatsen. Als er een tralie recht in beeld staat dan heeft de camera veel moeite met scherpstellen. Probeer daarom te mikken en precies door een gat in het gaas te fotograferen. Mocht scherp stellen nog steeds moeilijk zijn dan kun je dit uiteraard handmatig doen. Zorg dat je een groot diafragma, dus een laag F-getal, hebt. Dit zorg er voor dat alles wat zich niet binnen de scherptediepte bevindt wegvalt. En zo verdwijnen de tralies op magische wijze.

Met glas heb je vooral veel last van weerspiegeling. Ook hierbij helpt het als je je lens heel voorzichtig tegen het glas aandrukt. Zorg dat je bij voorkeur recht voor je onderwerp staat. Zo voorkom je lelijke weerspiegeling van de zijkant. Als het glas relatief schoon is kun je wel gebruik maken van je zonnekap om storende spiegelingen te voorkomen. Deze druk je dan ook tegen het glas.

Ga je echt vaak naar een dierentuin voor fotografie, koop dan via bijvoorbeeld Ebay een rubberen zonnekap.

Die is namelijk flexibel als je die tegen het glas aan drukt en zo heb je nog minder last van reflecties.

Een andere manier om spiegeling te voorkomen is het gebruiken van een polarisatiefilter. Deze filtert reflecties keurig weg, het is wel een beetje afhankelijk van de hoek die het licht maakt en je verliest licht door een polarisatiefilter. In een donker verblijf is dat minder handig uit de hand.

11. Fotograferen in een kas

Tegenwoordig staan in veel dierentuinen kassen die een tropisch klimaat nabootsen. Denk bijvoorbeeld aan kassen met vlinder, vogels en tropische planten. De dieren bevinden zich in een ogenschijnlijk natuurlijke omgeving. Dit maakt het fotograferen in een kas erg fijn. Je hebt nauwelijks last van tralies of glas en de dieren vertonen natuurlijk gedrag.

Let echter wel goed op als je een kas binnen gaat. Door de warmte en het vocht is de kans erg groot dat je lens compleet beslaat. Tegenwoordig hangen er bij de ingang van een kas vaak blowers die warme lucht blazen. Deze zijn goed om je lens, en eventueel je bril, op temperatuur te laten komen. Daardoor is de kans op condens een stuk kleiner. Als je lens dan toch beslaat is er maar een optie en dat is geduld. Blazen of wrijven met een doek is niet wenselijk en kan lelijke vlekken veroorzaken.

Beste is om te wachten totdat je lens op temperatuur gekomen is en de condens vanzelf oplost.

Als er een zonnekap op je lens zit, haal deze er dan af. Dan kan je lens makkelijker op temperatuur komen. Vaak zijn de dieren in een kas erg snel en daar moet je ook rekening mee houden met je sluitertijd. Zorg dus bij voorkeur voor een snelle sluitertijd en pas waar nodig je diafragma en iso waarde aan. Zorg dat je weet hoe je je camera echt goed zelf instelt.

Je kunt met een statief werken, maar dit is meestal niet handig. In de meeste kassen zijn de paden smal en de ruimtes krap. Je wilt niet de andere bezoekers belemmeren in hun route. Als je een statief wilt gebruiken let dan op of je op een fijne plek staat. Maar het meest flexibel blijf je toch door uit de hand te fotograferen.

Als je optimaal resultaat wilt loont het om een tijd in de kas te blijven of vaker terug te gaan.

Voor vlinders is vooral de ochtend een goede tijd.

Dan is de temperatuur nog niet zo hoog en zijn de vlinders trager dan midden op de dag. Vlinders zijn zeer tere diertjes. Raak ze dus nooit aan en stoor ze niet tijdens het eten. Veel vlinders, rupsen, hagedissen en vogels hebben een schutkleur. Of ze zijn erg klein. Houd je ogen dus goed open en neem de omgeving in je op. Hoe langer je in een kas bent hoe meer je gaat zien.


12. Niet alleen gekooide dieren

Het klinkt gek, maar niet alleen de olifanten en de tijgers zijn interessant in de dierentuin. Omdat er veel voedsel en onderdak te vinden is werkt een dierentuin ook als een magneet op wilde dieren. Met name vogels maken dankbaar gebruik van onder andere de lekkere hapjes die er te vinden zijn. Omdat een dierentuin vaak druk bezocht is zijn de vogels helemaal niet schuw en komen ze vaak dicht bij. Dit geeft een mooie kans om ze in beeld te brengen. Denk bijvoorbeeld aan mussen, reigers, spreeuwen, eenden en duiven. In de meeste dierentuinen staan tal van bomen en struiken. Dit creëert een natuurlijke omgeving en zo kun je ook juist van de wilde bezoekers prachtige foto’s maken.

13. Aquarium

In veel dierentuinen zijn grote aquariums met de meest prachtig gekleurde vissen, anemonen, kwallen en koraal. Omdat je door glas fotografeert en omdat het licht zeer beperkt is kan het een flinke uitdaging zijn om hier mooie foto’s te maken. De witbalans bepalen is erg lastig. Meestal werkt de witbalans voor TL-verlichting het beste. Maar het is beter om ter plekke een paar foto’s te maken met verschillende witbalans en zo te bepalen welke het beste past. Er zullen wel camera’s zijn waarbij je op de automatische stand wel acceptabele foto’s kunt maken, maar het is bij aquariumfotografie zeker beter om zelf je camera-instellingen te kiezen voor geslaagde foto’s waarbij jij de baas bent in plaats van je camera.

Omdat het licht meestal beperkt is en de vissen bewegelijk is een snelle sluitertijd erg belangrijk. Je kunt het leven in een aquarium het beste fotograferen met een groothoeklens. Met een zoomlens krijg je al snel vertekening van het water. Focus je het liefst op de vissen en koralen die zich het dichtst bij het glas bevinden. Dit zorgt voor een scherper beeld dan vissen die zich verder weg bevinden. Ook hier geldt weer dat je je lens het beste voorzichtig tegen het glas aan kan drukken om storende weerspiegeling te voorkomen (voor fanaten, koop een rubberen zonnekap). Probeer zo recht mogelijk vooruit te fotograferen om vertekening van water en glas te voorkomen. Je kunt eventueel invulflits gebruiken om de vissen uit te lichten en de felle kleuren nog meer naar voren te laten komen.


14. Achtergrond

Tegenwoordig zijn er steeds meet natuurlijke elementen in de verblijven dan dieren. Toch is het zaak om tijdens het fotograferen goed op de achtergrond te letten en de elementen die in de foto aanwezig zijn. Als je een zo natuurlijk mogelijk resultaat wilt let dan op dat er geen storende tralies of bijvoorbeeld eet of drinkbak op de achtergrond te zien zijn. Mocht een verblijf het niet toelaten dat je een natuurlijk uitziende foto kunt maken ga dan voor een portret. Zo valt de gehele storende achtergrond weg en is er alleen oog voor het dier.

15. Natuurlijk of juist niet?

Je kunt er voor kiezen om een dier zo natuurlijk mogelijk in beeld te brengen en het zo te laten lijken dat het dier in zijn natuurlijke omgeving is. Je kunt er ook voor kiezen om juist iets van de omgeving te laten zien. Neem bijvoorbeeld eens een groep mensen in beeld die naar de dieren staan te kijken. Of zoom eens in op een aap die een bijzondere interactie heeft met een kind. Als je goed om je heen kijkt zijn dit soort vertederende momenten altijd wel te vinden. Ook hier geldt weer dat je geduld moet hebben. Maar het is zeker de moeite waard om dit op een creatieve manier te proberen.

16. Flitsen

Veel dierentuinen hebben ook een nachtdierenhuis waar het erg donker is. Hoewel het aanlokkelijk is om hier te flitsen is dit te zeerste af te raden. Het is meestal ook verboden om op dit soort plekken te fotograferen. Hou je hier ook aan. Flits kan erg schadelijk zijn voor de ogen van (nacht)dieren die in een donker verblijf zitten. Flits nooit als je door tralies heen fotografeert. De flits weerkaatst op de tralies en dit geeft meestal een lelijke witte vlek op de foto. Voor glas geldt hetzelfde tenzij je je lens helemaal tegen het glas kunt drukken. Als je een zonnekap gebruikt heb je nog minder kans dat het flitslicht weerkaatst. Observeer dieren als je flitst. Als een dier schrikt stop dan meteen met flitsen. Flits bij voorkeur zo min mogelijk om de dieren zo min mogelijk te verstoren.

17. Houd je aan de regels

Ook in een dierentuin geldt dat het welzijn van de dieren altijd op nummer 1 moet staan. Ga niet storend flitsen. Roep de dieren niet en ga niet op het glas tikken om ze naar je te laten kijken of om ze te lokken. Voer de dieren nooit! Tenzij dit is toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan de lori-landing in vogelpark Avifauna waar je speciale bakjes nectar kan kopen van de verzorger. Hou je aan de regels. Blijf op de paden en hou gepaste afstand van dieren die loslopen. Hou rekening met andere bezoekers en geef hen ook een kans om te kijken of om foto’s te maken. Wees een beetje sociaal 😉

Welke dierentuinen voor welke dieren (extra) ?

Hieronder geef ik een omschrijving van een aantal dierentuinen in Nederland en wat er bijzonder aan is.

18. Vogelpark Avifauna

De naam zegt het al, in Avifauna vindt je bijna alleen maar vogels. Op een paar verdwaalde aapjes na. Een deel van het park is inmiddels wat verouderd en je hebt hier en daar nog te maken met veel tralies. Gelukkig zijn er ook veel plekken waar je naar binnen kunt en naar hartenlust kunt fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan de lori landing waar je deze hele kleurrijke vogeltjes mag voeren. Hierdoor kun je erg dichtbij komen. En dan hebben ze nog een paar keer per dag een mooie vogelshow. Probeer een goede plek te krijgen. Liefst een beetje in het midden en vooraan. Het is een enorme uitdaging om te proberen de vogels in de vlucht te fotograferen.

19. Safaripark Beekse Bergen

Dit park is de enige in Nederland waar je met je eigen auto een heuse safari kunt doen tussen de herten, neushoorns, giraffen, cheeta’s en vele andere dieren. Groot voordeel hierbij is dat je geen last hebt van storende tralies. Als je de tijd wilt nemen moet je echt op een rustige doordeweekse dag gaan. Blijf in ieder geval goed rekening houden met andere auto’s die willen passeren. Bij sommige verblijven moet je je ramen dicht houden. Dit maakt het fotograferen een stuk lastiger. Ander nadeel is dat je niet flexibel kunt zijn. Je kunt niet door je knieën en het is best een uitdaging om met je auto een goede plek te vinden om een mooie compositie te krijgen. Mocht het niet zo goed lukken vanuit de auto dan is er gelukkig ook nog een loopsafari waarbij je langs nog meer verschillende dieren komt.

20. Burgers Zoo

Burgers’Zoo is een bijzondere dierentuin die bekend staat om zijn unieke eco displays. De dierentuin is heel divers en het is eigenlijk niet te doen om alles binnen een dag helemaal te zien en te beleven. De dierentuin was de eerste Nederland met een heuse “bush”. Een overdekt tropisch regenwoud. Je komt hier ogen tekort. Daarnaast is er de Desert, Safari, Rimba en spectaculaire Ocean. Nieuw is de overdekte mangrove. Kortom een zeer diverse dierentuin die zeker de moeite waard is om meer dan eens te bezoeken en waar je je creativiteit met fotograferen naar hartenlust kunt ontdekken.

21. Artis

Artis is de oudste dierentuin van Nederland en op een paar na zelfs de oudste dierentuin ter wereld. In 1838 opende Natura Artis Magistra (hoe de dierentuin officieel heette) de deuren voor publiek. Eerst nog voor de elite en de rijken, later ook voor de “gewone” burgers. Tot vandaag de dag zijn er nog veel historische verblijven en gebouwen te bewonderen. Denk aan het monumentale aquariumgebouw en het vogel- en apenhuis. De afgelopen jaren heeft Artis ontzettend veel verbouwd. Vele gedateerde verblijven en gebouwen hebben plaatsgemaakt voor modernere verblijven waar de dieren zich natuurlijker kunnen gedragen. Dit maakt het fotograferen tegenwoordig ook een stuk makkelijker. Maar je kunt er nog steeds de historische sfeer proeven. Bijzonderheden zijn onder andere het insectarium, reptielenhuis, apen- en vogelhuis en de mooie vlindertuin. Ook als het weer wat minder is kun je in Artis terecht omdat je op veel plekken binnen kunt fotograferen. Hou wel rekening met relatief veel glas.

22. Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort is een mooi dierenpark met veel diverse soorten. Veel dieren zitten achter glas. Hou hier rekening mee met fotograferen. De stad der oudheid is erg mooi opgezet en je kunt hier prachtig de tijgers fotograferen. Daarnaast is er de savanne en een prachtige Japanse tuin.

23. Ouwehands Dierenpark

Ouwehands dierenpark is gevestigd in Rhenen. De dierentuin heeft een aantal bijzonderheden. Zo heeft Ouwehand als enige dierentuin in Nederland sinds 2017 reuzenpanda’s. Het park heeft prachtige en bijzondere witte leeuwen. De ijsberen hebben een mooi en groot verblijf waar je ze zelfs onder water kunt bewonderen. Een bekend gedeelte van Ouwehands dierenpark is het berenbos. In dit bos worden afgedankte circusberen en dansberen opgevangen.

24. Apenheul

Apenheul ligt midden op de Veluwe in de prachtige natuur. Om Apenheul te bereiken kom je eerst door het mooie stadspark Berg & Bos. Zoals de naam al doet vermoeden is Apenheul uniek omdat er in het park 35 soorten apen leven. Het park is zo gebouwd dat vele soorten apen tussen de bezoekers lopen. Het park heeft nauwelijks tralies en heeft natuurlijke verblijven. Dit is ideaal als je wilt fotograferen. Veel apen lopen los en soms moet je goed zoeken om ze te ontdekken. Dit zorgt ook voor een mooie uitdaging. Hou ook hier de voedertijden in de gaten en wees geduldig.

25. Blijdorp

Blijdorp is de dierentuin in Rotterdam. Blijdorp is een grote dierentuin. Met een treintje kun je van de hoofdingang naar de achterkant van de dierentuin waar de oude ingang is. Bijzonderheden zijn onder andere het Oceanium waar je onder een tunnel van water door loopt en waar verschillende aquaria te zien zijn waaronder het Great Barrier Reef. In het vernieuwde Aziëhuis kun je onder andere de indrukwekkende Komodovaraan zien. In 2013 is de grote vlinderkas Amazonica geopend.

26. Gaia Zoo

Gaia zoo is een relatief nieuwe dierentuin in Kerkrade. Mooie aan deze dierentuin is dat de dieren in een natuurlijke habitat leven en dat er nauwelijks glas of tralies zijn. Zo kun je de dieren op een mooie natuurlijk manier fotograferen. Naast de gebruikelijke gorilla’s, neushoorns en leeuwen leven er ook meer bijzondere dieren in de dierentuin. Zo is er een Limburg gedeelte waar voor Nederland bekende dieren leven. Bij de Taiga zijn onder andere muskusos en veelvraat te zien.

27. Landgoed Hoenderdaell

Landgoed Hoenderdaell is een knusse en kleine dierentuin in Anna Paulowna. De dieren zitten hier in een natuurlijke omgeving en er zijn weinig kooien of tralies. Regelmatig worden er roofvogelshows gegeven. Hoenderdaall vangt ook dieren in nood op. En zo zijn er steeds weer andere dieren te zien in het park.

28. Dolfinarium

Het dolfinarium in Harderwijk is gespecialiseerd in zeezoogdieren. Je kunt hier verschillende dieren zien zoals dolfijnen, walrussen en zeeleeuwen. Er zijn diverse shows in het park te zien. Veel dieren kun je ook onder water te bewonderen van achter glas. Kijk uit als je een show bijwoont dat je niet op een plek gaat zitten waar er veel gespetterd wordt met water. Daar is je camera niet goed tegen bestand. Zorg dat je altijd een doekje bij je hebt om je camera droog te maken indien nodig. Goede plek om spectaculaire foto’s te maken van springende dolfijnen en andere dieren. Zog voor een snelle sluitertijd!

29. Wildlands Adventure Zoo

Het voormalig Noorder dierenpark in Emmen is verplaatst naar een nieuwe locatie en heeft een nieuwe naam gekregen. Het park bestaat uit 3 thema gedeeltes. Jungola, Serenga en Nortica. Aanvankelijk was het plan om van Wildlands Adventure Zoo ook een soort attractiepark te maken. Dit trok veel minder bezoekers dan verwacht en nu wordt er weer meer gericht op de dierentuin die Wildlands Adventure Zoo eigenlijk is.

30. Zoo Veldhoven

Zoo Veldhoven heeft altijd bekend gestaan als het N.O.P. (Stichting Nederlandse Opvang Papegaaien). De dierentuin ligt vlak bij Eindhoven. In 2013 is Stichting N.O.P. overgenomen en heeft zich uitgebreid. Tegenwoordig leven er onder andere ook zebra’s, alpaca’s en ringstaartmaki’s. Ook heeft de dierentuin een grote collectie roofvogels. Het is nog steeds een opvang voor exotische dieren en dan voornamelijk papegaaien. Indien nodig krijgen de dieren medische verzorging en krijgen daarna een vaste plek in de dierentuin.

Vraag: welke dierentuin is jouw favoriet voor fotografie?

Blijdorp (Rotterdam), Artis (Amsterdam), Burgers Zoo (Arnhem), Ouwehands Dierenpark (Rhenen), de Apenheul (Apeldoorn), Vogelpark Avifauna (Alphen aan den Rijn), Safari Park Beekse Bergen (Hilvarenbeek) of een andere dierentuin? Laat je reactie hieronder achter op het Blog.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens


  Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie  downloaden  >>(klik op de gele tekst).

  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze inspirerende artikelen


Stel onderaan je vragen of laat een leuke reactie achter

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!