Macrofotografie in de herfst

Ieder seizoen heeft zijn charme, maar in de herfst zijn er veel verschillende onderwerpen die erg geschikt zijn voor macrofotografie. Je zal misschien denken dat veel bloemen al uitgebloeid zijn en dat het weer een spelbreker is. Maar het zal je verbazen wat je allemaal kunt zien. In dit bonusblog neem ik je mee op ontdekkingstocht.

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Spinnen

1) De herfst is hét seizoen voor spinnen. De spinnen zijn volgroeid en daarom op hun grootst. Zo zijn ze beter te zien en vallen ze vaker op. Daarnaast is de herfst de paartijd voor spinnen. Ze zijn dus op zoek naar een partner.

2) Spinnen zijn een leuk onderwerp voor macrofotografie. Vooral spinnen die in een web zitten. Ze zitten namelijk stil en een spin in een web is natuurlijk onmiskenbaar. Dat maakt het extra leuk. Soms is er activiteit. Bijvoorbeeld als de spin een vlieg of ander insect vangt.

Spinnenwebben

3) Het spinnenweb zelf is een prachtig bouwwerk dat ijverig in elkaar gezet wordt door de spin. Het heeft mooie vormen. Soms glimmen spinnenraggen in de wind. Met tegenlicht geeft dit een sprookjesachtige sfeer aan je foto.

4) Het spinnenweb zélf is vaak niet goed te zien op de foto omdat het vrijwel doorzichtig is. Behalve als er druppels op zitten. Ná een regenbui of in de vroege ochtend “vangt” het spinnenweb de druppeltjes. Je kan dit ook zelf nabootsen met een spuitflesje.

5) De druppels laten het web en zijn vormen duidelijk zien. Druppels in een web zijn prachtig voor macro. Soms kun je er zelfs een reflectie in zien. Als de zon er ook staat lijken het net kleine diamantjes in het veld.

6) Let op de achtergrond van je spin en spinnenweb. Om de herfst in je foto te benadrukken is het mooi als je gekleurde bladeren in de achtergrond hebt. De bruin/oranje of gele tinten maken de sfeer helemaal compleet.

Mushroom macrophotography

Paddenstoelen

7) De herfst is uiteraard dé tijd voor paddenstoelen. Er zijn allerlei verschillende soorten paddenstoelen. Van imposante elfenbanken tot piepkleine koraalzwammetjes. Vooral de allerkleinste paddenstoeltjes lenen zich goed voor macro fotografie. Ze zijn wel een extra uitdaging.

8) Als je de meest piepkleine paddenstoeltjes wilt fotograferen dan kun je dat het beste op ooghoogte doen. Dat betekend dus vaak op de grond liggen. Met een korte macrolens kun je zeer dichtbij komen maar evengoed nog wat van de omgeving laten zien.

9) Het is leuk om juist het formaat te benadrukken. Bijvoorbeeld een achtergrond met bomen of een blad of herfstvrucht in de foto. Zo kun je vergelijken en zien hoe klein het zwammetje daadwerkelijk is.

10) Soms groeien zwammetjes ergens op. Denk aan een dennenappel of een boomstam die los in het bos ligt. Deze kun je dan verplaatsen naar een plek die meer in het licht is of bijvoorbeeld naar een plek wat meer op ooghoogte. Doe voorzichtig want paddenstoelen zijn teer.

11) Je hoeft een paddenstoel niet per sé in zijn geheel te laten zien. Ook details kunnen een bijzonder mooi effect geven. Denk aan de lamellen aan de onderkant. Zeker met tegenlicht geeft het een prachtig beeld. Dit werkt perfect met paddenstoelen die wat hoger in de boom zitten.

12) Er zijn ook paddenstoelen met kleine details. Bijvoorbeeld de pruikzwam die uit meerdere hangende pegeltjes bestaat. Je kunt de gehele paddenstoel laten zien, maar een macrofoto van de details geeft weer een hele andere sfeer. Zeker als er ook nog druppeltjes op zitten.


Regen

13) Het klinkt misschien gek, maar regen is je beste vriend in de herfst als je met macro fotografie bezig bent. En dan bedoel ik vooral nét ná een regenbui. Dan is het moment om je camera te pakken en zo snel mogelijk naar buiten te gaan.

14) Na een regenbui is het licht meestal prachtig. Door bewolking is het licht diffuus waardoor het zacht op het onderwerp valt. Daarbij zijn de kleuren nog feller en duidelijker aanwezig na een regenbui. Let daar maar eens op als je buiten bent.

15) Naast het licht heb je natuurlijk te maken met regendruppels. Deze blijven als pareltjes aan allerlei objecten, bloemen, planten, enzovoort kleven. Ze geven iets extra’s aan je foto. Zoals de druppels op pluisjes van een paardenbloem. Dit geeft je foto meteen een hele andere uitstraling omdat het glimt als diamantjes.

16) Je kan ook een reflectie “vangen” in regendruppels. Let hier op als je in het veld bent. Het kan echter wel een uitdaging zijn en vooral als er veel druppels zijn kan je camera moeite hebben met scherpstellen. Dit kun je dus het beste handmatig doen.


Insecten

17) In de vroege herfst zijn er nog verbazend veel vlinders te vinden. Ze komen op echte herfstbloeiers zoals asters en sedum. Daar kun je ook nog bijen, hommels, zweefvliegen en wespen op vinden in de vroege herfst.

18) Lieveheersbeestjes laten zich veel zien omdat ze op zoek gaan naar een warme plek om te overwinteren. Je ziet ze nu vaak tussen de herfstbladeren zitten. Met hun felle rode kleur een prima combinatie tussen de herfsttinten. Je kunt ze ook voorzichtig op een takje laten lopen en op een mooi blad neerzetten.


Bladeren

19) Een van de kenmerken van de herfst is natuurlijk dat de bladeren verkleuren in de meest prachtige tinten. Niet alleen bruin, maar ook geel, oranje en rood voeren de boventoon. Herfstbladeren zorgen voor de meest prachtige kleuren in de achtergrond.

macro foto bladeren herfst

Foto: Paul den Boer

20) Maar je kan de bladeren ook zeker een hoofdrol laten spelen in je foto. Wat betreft macro kun je mooie details fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan de nerven of de steel van een gekleurd blad. Vooral tegen de zon in geeft dit een prachtig effect.

Herfst bladeren fotografie

Foto: cursist Desiree

Herfstvruchten

21) In de herfst zijn er veel vruchten die van de bomen vallen en zich uitstekend lenen voor macrofotografie. Denk aan kastanjes, eikels en beukennoten. Maar als je een beetje zoekt is er nog veel meer te vinden.

22) Daarnaast vindt je in de herfst een hoop bessen. Veel struiken dragen op dit moment vruchten. Denk bijvoorbeeld aan de felgekleurde kardinaalsmuts. Deze is prachtig roze met oranje vruchtjes. Maar ook bijvoorbeeld rozenbottels, bramen en duindoorn. Stuk voor stuk prachtig gekleurde vruchten die je kunt gebruiken voor macro foto’s.

23) Je kunt ze buiten fotograferen, maar je kunt er ook voor kiezen om ze mee te nemen. Zo kun je binnen op de tafel een stilleven maken met bladeren en herfstvruchten. Voordelen zijn dat je zelf invloed hebt op dingen zoals licht en je hebt geen last van wind. Of regen, waardoor je ook op een regenachtige dag lekker aan de slag kunt.

slak macro

Foto: Arko

Slakken

24) In de herfst kom je veel slakken tegen. Slakken houden van vocht want daar kunnen ze zich goed over bewegen met hun slijmlaag. Jonge slakjes zijn nog heel teer en hebben een zeer kwetsbaar huisje. Maar juist doordat ze wat doorzichtig zijn lenen ze zich prima voor macrofotografie.

25) Aandoenlijk zijn natuurlijk de kleine oogjes op steeltjes. Een slakkenhuisje komt in allerlei kleuren en vormen. Het is met zijn spiraalvorm een prachtige vorm om abstracte macrofoto’s van te maken. Zo kun je de details en de structuur benadrukken.

26) Je kan slakken “vangen” en mee naar huis nemen om te fotograferen. Laat ze voorzichtig op een tak lopen. Doe ze in een afsluitbaar bakje, maar prik wél gaatjes in de deksel voor zuurstof. Geef ze evt. wat blaadjes of gewoon sla als voedsel. Zo kun je ze een paar dagen in huis houden om te oefenen met macrofotografie. Daarna laat je ze weer netjes los waar je ze hebt gevonden.

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over macrofotografie in de herfst & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat 😁 

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen