Mooiste fotolocaties aan de Nederlandse kust

Nederland heeft een rijke kustlijn van maar liefst 450 kilometer, langs deze kust is een aantal zeer mooie plekken die zich erg goed lenen voor fotografie. Het mooie van fotograferen van kustlocaties is dat ze het hele jaar door mooi zullen zijn, je bent niet afhankelijk van een seizoen om een mooie beelden te maken. In dit artikel behandelen we een aantal van de mooiste locaties langs de Nederlandse kust.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Westkapelle/ Zoutelanden

Misschien ken je het nummer “Zoutelande” wel van een bekende Nederlandse band genaamd BLØF. Naar dit bekende nummer heeft Zoutelande nog iets anders heel moois namelijk zijn kust, er staan erg veel paalhoofden op het strand. Deze paalhoofden zijn bedoeld om de sterke stroming uit de kust te houden, echter zijn ze ook heel fotogeniek.

Bereikbaarheid

Westkapelle en Zoutelanden zijn erg goed te bereiken met de auto, Westkapelle biedt meerdere kleinere parkeerplaatsen die veelal gratis zijn, wel kunnen deze snel vol staan en is het iets verder lopen naar het strand. Zoutelanden heeft wat grotere parkeerplaatsen en is wat beter te bereiken met het openbaar vervoer. De beste manier om er te komen met het openbaar vervoer is de trein nemen naar Middelburg en vanaf daar met bus 52 richting de Domburg markt naar Zoutelanden. 

Coordinaten

1e paalhoofd: 51°31'52.8"N 3°26'00.6"E
Laatste paalhoofd: 51°27'11.4"N 3°32'34.8"E


Palendorp Petten

Petten is een dorpje in het noorden van Nederland met een speciaal monument en daar wordt niet de (medische) nucleaire reactor mee bedoeld. Ter herinnering aan het oude petten, wat een lange tijd is overstroomd door de zee, zijn er 160 palen op het strand van het dorp geplaatst. Deze palen zijn niet zoals in Westkapelle bedoeld als paalhoofden of golfbrekers maar als kunstwerk, samen zouden zij het silhouet van het oude petten moeten voorstellen. Doordat alle palen in petten op verschillende plekken staan en verschillende hoogtes hebben zijn er genoeg mogelijkheden qua compositie.

Bereikbaarheid

Petten is met de auto prima te bereiken via de A9 wat later overgaat in de N9 vervolgens heb je in Petten verschillende parkeermogelijkheden, langs de dijk bij de overgang of verschillende parkeerplaatsen in Petten welke allemaal gratis zijn. De dichtstbijzijnde parkeerplaatsen zijn gemarkeerd in de coördinaten sectie hieronder.
 Met het openbaarvervoer ben je weer afhankelijk van de bus, het makkelijkste is om naar Alkmaar te gaan met de trein en vanaf daar bus 151 richting Petten Eriksstraat te gaan, uitstappen kan je het beste bij Petten, Mr Geensenweg vanaf daar is het grofweg 15 minuten lopen naar het strand.

Coördinaten

Palendorp petten: 52°46'01.9"N 4°39'07.1"E
Parkeerplaats woonwijk: 52°45'58.9"N 4°39'25.5"E
Parkeerplaats dijk: 52°45'58.7"N 4°39'19.2"E

Milo Made Palendorp Petten

Foto door: Milo Beliën

De verdronken bunkers

Iets ten noorden van Rockanje is de enige bunker van Nederland die in de zee ligt, deze bunker was vroeger onderdeel van de atlantikwall, dit is een 5000km lange verdedigingslinie die door Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd is als verdediging tegen de geallieerde invasie. Tijdens eb kan je de bunkers vanaf het strand goed zien als je verstand hebt van wadlopen kan je er zelfs naartoe lopen pas wel op wanneer je dit doet en zorg dat je goed voorbereid op weg gaat. 

Bereikbaarheid

Deze bunkers zijn niet heel goed te bereiken, met de auto kan je richting Rockanje rijden en parkeren op de parkeerplaats “Tweede Slag” vanaf hier is het nog een half uur door de duinen lopen naar de bunkers, over het strand kan ook hier doe je waarschijnlijk net zo lang over.
 Met het openbaar vervoer is deze locatie nog lastiger te bereiken, als je dit wel wilt proberen kan je het beste met de trein naar Schiedam gaan, hier de metro pakken naar Spijkenisse centrum waarna je bus 403 richting Rockanje neemt, je stapt vervolgens uit op het dorpsplein. Vanaf het dorpsplein is het rond een uur lopen naar de bunkers.

Coördinaten

Bunkers: 51°53'20.1"N 4°01'32.8"E
Parkeerplaats: 51°52'35.5"N 4°02'49.6"E

Foto door: atlantikwallroute.com

De Zeelandbrug

De Zeelandbrug ligt technisch gezien niet aan de Nederlandse kust maar aan de Oosterschelde (dit is wel zoutwater). De brug is in 1965 gebouwd onder de naam “Oosterscheldebrug”, met een totale lengte van 5022 meter is dit de grootste brug van Nederland. De brug is van twee kanten goed te fotograferen, wanneer je in de avond aan de noordkant staat kan je heel mooi de zon die achter de brug ten onder gaat fotograferen. Aan de zuidkant zou je eventueel zonsopkomst kunnen fotograferen dit is iets lastiger afhankelijk van de tijd van het jaar. 

Bereikbaarheid

De noordkant van de brug is zeer goed te bereiken met de auto, er is namelijk een duiklocatie aan die kant van de brug waar je kan parkeren. Let wel op waar je de navigatie naartoe instelt want wanneer je navigeert naar de duiklocatie zelf gaat dit niet helemaal goed. De zuidkant is minder lastig met de navigatie maar minder duidelijk met parkeren, er zijn een aantal plekken langs de Oost-Zeedijk waar je de auto neer kan zetten.
 Met het openbaar vervoer is de zuidkant net wat beter te bereiken, het makkelijkste is om met de trein naar Goes te gaan en vanaf daar bus 132 te pakken richting Sas Zierikzee, je stops vervolgens uit bij de Colijnsplaat waarna je 20 minuten moet lopen naar de zuidkant van de brug. Wanneer je wilt fotograferen vanaf de noordkant pak je dezelfde bus maar stap je op de eindbestemming uit waarna je een half uur moet lopen richting de brug.

Coördinaten

Noordkant duiklocatie: 51°37'46.7"N 3°54'52.1"E
Zuidkant: 51°35'42.4"N 3°52'07.4"E

Foto aan de zuidkant

De Vliehors

De Vliehors is een zandvlakte van 24 vierkante kilometer, het is tevens ook het enige Nederlandse militaire oefenterrein waar de luchtmacht mag oefenen met explosieve ladingen. Het is daarom ook niet toegestaan om zelf dit gebied te betreden, dit kan alleen met de Vliehors Expres, een terreinwagen die je 2 uur lang over de Vliehors laat rijden. Gedurende deze tocht kom je bij het drenkelingen huisje wat nu deels als museum fungeert maar ook op het punt van de Vliehors waar een aantal steigers staan die zich mooi uitlenen voor verschillende composities.

Bereikbaarheid

Met de auto is deze plek helemaal niet te bereiken, dit komt namelijk omdat Vlieland een autovrij eiland is (alleen bewoners mogen hier een auto hebben). Op het eiland zelf wordt alles gedaan met de bus of met de fiets. De bootovergang naar Vlieland is wel goed te bereiken met zowel de auto als met het openbaar vervoer.

Coördinaten

Steigers: 53°12'20.3"N 4°52'16.4"E
Oude drenkelingenhuisje: 53°13'54.3"N 4°53'30.9"E
Drenkelingenhuisje: 53°13'24.9"N 4°52'01.4"E

Foto door: Vliehors Expres

De pier van Scheveningen

De pier van Scheveningen is een populaire toeristische attractie waar veel te doen is, de pier zelf is volledig overdekt waar veel lichtjes bij komen kijken die goed op de foto te zetten zijn tijdens het blauwe uurtje. Een half uur lopen ten zuiden van de Pier is een klein havenlicht te vinden op het uiteinde van een normale pier, dit havenhoofd staat mooi gepositioneerd om tijdens een storm of zonsondergang te fotograferen.

Bereikbaarheid

Met de auto is deze plek prima te bereiken, er zijn redelijk veel parkeerplaatsen in de omgeving wel zijn ze bijna allemaal betaald. Met het openbaar vervoer kan je het beste de trein naar den haag HS pakken waarna je tram 9 richting Scheveningen Noord pakt je kan hier vervolgens op verschillende plekken uitstappen, de halte Den Haag Kurhaus ligt het dichtste bij de pier.  

Coördinaten

De pier: 52°07'02.3"N 4°16'47.9"E
Havenhoofd: 52°06'14.3"N 4°15'22.5"E

 

Foto door: Christopher A. Dominic

Oosterstrand van Schiermonnikoog

Het oosterstrand is een Natuurgebied op het Waddeneiland Schiermonnikoog, het oosterstrand staat erom bekend om een van de breedste standen van Nederland te zijn. Wanneer je uitgewaaid bent op het strand kan je door het vogelreservaat de kwelder teruglopen of fietsen richting het dorp. Let wel op dat tijdens het broedseizoen de kwelder afgesloten is voor mensen.

Bereikbaarheid

Net zoals Vlieland is ook Schiermonnikoog een autovrij eiland, ook hier kan je het beste een fiets huren of de bus pakken. Let wel op dat het na de laatste fietsenstalling nog een heel eind lopen kan zijn als je het einde van het strand wilt halen. 

Coördinaten

Laatste fietsenstalling: 53°29'47.9"N 6°11'16.9"E
Laatste strandovergang: 53°29'59.5"N 6°14'42.0"E

Foto door: Milo Beliën

Brouwersdam

De brouwersdam is het zevende bouwwerk van de Deltawerken. Er zijn verschillende stranden aanwezig op de Brouwersdam. Tot slot is het ook een goede plek om te zoeken naar zeehonden die vanaf de verschillende stranden te zien zijn.

Bereikbaarheid

Met de auto is de Brouwersdam goed bereikbaar, er zijn verschillende parkeerplaatsen aanwezig waardoor je nooit ver hoeft te lopen. Met het openbaarvervoer duurt het wat langer. De beste manier om er te komen is met de trein naar Rotterdam Centraal waarna je een metro pakt naar Spijkenisse waar je overstapt op Bus 104 richting Renesse Transferium.

Coördinaten

De dam: 51°45'46.7"N 3°51'13.2"E

 

Foto door: Rijkswaterstaat


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen