Canon EOS R5 of R6?

De Canon EOS R5 en R6 zijn op 9 juli aangekondigd het zijn de opvolgers van de Canon EOS R en EOS RP. Deze systeemcamera’s zullen het vlaggenschip zijn van Canon. Wat de verschillen zijn tussen de twee camera’s, de voordelen en zwakke punten kan je lezen in dit artikel. Misschien kom je er ook wel achter of een van de twee de camera voor jou is. En wat is het nadeel van zoveel megapixels?

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken


Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie  DOWNLOADEN  >> (klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor de Canon R6 (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.



Belangrijke verschillen op een rij

Sensor

Wellicht is het grootste verschil tussen de twee camera’s hun sensoren. De Canon EOS R5 heeft een up-to-date 45 megapixel sensor, de R6 heeft een vergelijkbare sensor die te vinden is in de Canon 1D X Mark III, amelijk een 20.1 megapixel sensor. Het zijn allebei fullframe sensoren maar verschillen dus wel in kleine kwaliteitspunten. Een punt om in je achterhoofd te houden is dat het aantal megapixels niet voor iedereen even belangrijk is, je merkt de 45 megapixels pas echt als je ze erg sterk ingezoomd bijsnijdt of de foto’s heel erg vergroot uitprint. Ook ontdek je verderop dat meer megapixels niet alleen voordelen heeft.

Situaties met weinig licht

De Canon EOS R6 heeft een standaard ISO bereik van 100 – 102400, deze is handmatig uit te bereiden tot 50 – 204800. Dit is meer dan de Canon EOS R5 die een standaard ISO bereik heeft van 100 – 51200, deze is echter ook handmatig uit te bereiden maar iets minder dan de R6 namelijk 50 – 102400. Een groter bereik zegt echter niet of de kwaliteit ook beter is maar suggereert wel dat hij minder ruis zal creëren.

Canon zegt zelf dat de R6 net iets beter zou kunnen focussen in situaties met weinig licht dan de R5. De EOR R6 zou kunnen scherpstellen tot -6.5EV terwijl de R5 dit zou kunnen doen tot -6EV.

Video

Nog een groot verschil tussen de twee camera’s is te vinden in hun video opname functies. De Canon EOS R5 kan over de gehele sensor 8k RAW video op 30fps opnemen, je hebt ook de optie voor 4k op 120fps. De Canon EOS R6 is ook zeker niet slecht in het opnemen van video’s maar zeker minder indrukwekkend van de R5, hij filmt 4K opnames op 60fps en 1080p (Full-HD) op 120fps. Besef wel dat dit soort grote video qua bewerking een zeer krachtige pc vraagt. En een enorme hoeveelheid opslag.

Design

Het verschil tussen de Canon EOS R5 en EOS R6 is niet heel groot, wat je misschien niet verwacht is dat de R6 net wat groter en een beetje zwaarder is dan de R5. De R5 weegt met SD kaart en batterij 680g terwijl de R6 738g weegt. De R5 heeft ook een informatie schermpje aan de bovenkant (Top LCD) zodat je snel kan zien wat je instellingen zijn (met name vanaf statief bruikbaar), deze heeft de R6 niet. Da lay-out van de knoppen is redelijk hetzelfde. Beide camera’s hebben een 3-assig touchscreen scherm.

Buffer

Wat de buffer van de camera’s betreft is er een groot verschil tussen de twee, ze hebben dezelfde snelheden maar doordat het aantal megapixels van de R6 minder is kan deze 1,000 JPEGs of 240 RAW foto’s produceren terwijl de R5 350 JPEGs of 180 RAW foto’s kan verwerken. De R6 kan dus bijna 3x zoveel JPEGs verwerken ten opzichte van de R5.

Beide camera’s hebben een weathersealing die vergelijkbaar zou zijn met het niveau van de Canon EOS 5D mark IV. De camera’s zijn volgens Canon niet ‘weatherproof’ maar ze verwijzen wel naar de camera’s als ‘weather resistant’. Een regenhoes is altijd een goed idee.

Bewerking in de camera

Wat de Canon EOS R5 wel heeft maar de R6 niet is een functie genaamd ‘Dual Pixel RAW’, deze functie slaat informatie op over de diepte die geanalyseerd is door de fase detectie pixels. Dit staat je toe om via Canon’s ‘Digital Photo Professional Software’ de focus een heel klein beetje aan te passen (dit kon ook al bij de 5D Mark IV en nog niet bij de 5D Mark III). Als je onderwerp net een heel klein beetje onscherp is kan je dit dus achteraf verbeteren, deze functie is ook te vinden in de Canon EOS R. De Canon EOS R6 heeft dit dus niet. Wel merkte ik dat dit voor wat minder snelheid bij continu opnamen kan zorgen bij de 5D Mark IV, test dit dus even.

Opslag

Beide camera’s hebben ruimte voor 2 geheugen kaarten, de R6 gebruikt de SD standaard voor beide aansluitingen hij ondersteund ook kaarten met UHS-II. De R5 heeft een CF express en een SD UHS II aansluiting. Het is ook handig om te weten dat je alleen 8k video opnames kan maken in combinatie met een CF express kaart en niet met alleen een SD kaart. De Sony A9 en A9 II gebruiken nog geen CF Express kaart. Door die CF Express is het mogelijk meer data te verwerken (sneller). Daardoor kan de R5 én veel megapixels én snelheid bieden.

Connectiviteit

2.45GHz WiFi verbinding is beschikbaar voor de Canon EOS R5 als zowel de R6, de R5 heeft echter wel de extra optie om met een 5.0GHz verbinding te maken. Wel hebben beide modellen bluetooth, dit zorgt ervoor dat je via bluetooth met je telefoon kan verbinden en deze kan gebruiken als GPS die niet ingebouwd zit in de R5 en R6, je foto’s krijgen dan de locatie van de telefoon mee in de metadata.

Belangrijkste gezamenlijke eigenschappen

Autofocus

Beide camera’s hebben de nieuwe fase detectie autofocus van Canon, dit systeem bedekt de gehele (100%) oppervlak van de sensor wanneer automatische selectie in gebruik is. Hier valt ook de gezicht, oog herkenning of object tracking onder. Bij enkel-punts autofocus is de sensor voor 90% horizontaal bedekt en 100% verticaal.

Er wordt gezegd dat de autofocus snel is, hij zou binnen 0.05s moeten scherpstellen dit moeten we echter nog wel afwachten voor in de praktijk.
Gezicht en oogherkenning is al een tijd beschikbaar voor mensen maar nu ook voor vogels, katten en honden. De R5 en R6 gebruiken ‘deep learning’ technologie om katten, honden en vogels te volgen ook terwijl zij bewegen.

IBIS (In Body Image Stabilization)

Canon is misschien wel de laatste producent die een 5-assig beeldstabilisatie introduceert in hun camera’s maar het lijkt erop dat het de wacht waard was. De R5 en R6 kunnen tot wel 8 stops aan compensatie leveren (dit is beoordeeld door CIPA, Camera & Imaging Products Association), dit is de hoogste compensatie die we tot nu toe hebben gezien. De hoogste waarde tot nu was 7.5Ev met de Olympus E-M1 III/E-M1X, of 6.0Ev met de Lumix S1. Wel belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat de 8 stop compensatie maar met een bepaald aantal lenzen te bereiken is.

Continu-opname

Ondanks het verschil in resolutie tussen de twee camera’s hebben ze wel dezelfde snelheid als het op continu-opname (ook wel burst opname genoemd) aankomt. Beide camera’s kunnen met de elektronische sluiter en AF/AE tracking 20 beelden per seconden vast leggen, als je dit via de mechanische sluiter wilt doen kan je 12 beelden per seconden vast leggen. Hoelang de camera’s deze burst opname vol kunnen houden hangt van hun buffer af en of je fotografeert in alleen RAW of JPEG & RAW of alleen JPEG. Het is sterk te noemen dat je 20 foto’s per seconde kunt nemen en ook nog 45 megapixels hebt.

De snelheid is een enorm verschil met de Canon EOS R of RP. Dat waren beide geen sterke camera’s als ging om aantal foto’s per seconde, zeker niet met continu autofocus (zoals bij dieren of sport).

Vergelijking: een Sony A7RIV heeft 61 megapixels maar schiet 10 foto’s per seconde en heeft een minder sterke buffer (ook door ontbreken van de CF Express kaart). De Sony A9 en A9II hebben wel 20 fotos per seconde en een degelijke buffer maar de resolutie is 24 megapixels.

Stille sluiter

Beide camera’s hebben de optie voor een stille shutter als deze aanstaat hoor je de sluiter niet, dit kan super handig zijn voor fotografie, de vogels schrikken niet van het klik geluid van de camera maar dit kan ook erg handig zijn voor situaties waar je algemeen op de achtergrond wil blijven zoals bijvoorbeeld op een bruiloft.

Joystick

Net als op de 5D Mark IV een joystick om bijvoorbeeld je autofocuspunt te verplaatsen, de EOS R had dit niet en hier was veel kritiek op.

Kantelbaar LCD-scherm

Degelijker gemonteerd dan bij de EOS R.

Vertrouwd Canon menu

Canon staat bekend om gebruiksvriendelijke menu’s die begrijpelijker zijn dan bijvoorbeeld Sony menu’s.

4K video kan op SD-kaart worden opgenomen

Hoewel de R5 een CF Express kaart heeft kan 4k video ook opgenomen worden op een snelle SD-kaart (handig want CF Express kaarten zijn zeer duur).

Waarom de Canon EOS R5?

Als eerste kijken we naar de sensor van de R5, deze is hetzelfde als die van de Canon EOS-1D X Mark III, je kan dus minimaal de kwaliteit van deze camera verwachten. Verder kan de 45 megapixels voor een groot voordeel zorgen als je bijvoorbeeld foto’s heel erg wilt kunnen croppen of uit willen laten vergroten. Croppen kan handig zijn in situaties waar je net niet het gewilde zoombereik hebt, denk aan wildlife of landschap fotografie.

De 8K RAW video opname is natuurlijk ook een groot voordeel van de R5, dit is heel aantrekkelijk voor fotografen die ook erg veel met video doen. Volgens Peter McKinnon lijkt het zelfs of hij beelden bewerkt die door een ‘cinema’ camera zijn gemaakt. Toch hebben heel veel mensen niet de pc om dit goed te bewerken of hebben het helemaal niet nodig. Ook vraagt het enorm dure geheugenkaarten. CF Express kaarten van bijvoorbeeld tussen 500 en 800 euro en dan nog ben je beperkt in hoe lang je kan opnemen.

Dit geldt ook voor de Canon EOS R6, de beeldstabilisatie is de beste die we tot nu toe hebben gezien dit kan voor sommige fotografen een erg groot voordeel zijn om deze camera aan te schaffen.

Waarom de Canon EOS R6?

De grootste factor waarom je eerder voor de R6 kiest dan voor de R5 is prijs, de prijs van de R5 zal ongeveer rond de €4700,- zitten terwijl de R6 rond de €2800 zal zitten. Je kan jezelf nu afvragen of de vermeerdering in prijs voor de R5 het je echt waard is­, heb je die 45 megapixels en 8k RAW video wel echt nodig?

De tweede factor is de buffer van de R6, hij kan veel meer foto’s verwerken in dezelfde periode als de R5. Deze voordeel in snelheid kan heel handig zijn tijdens het fotograferen van sporten of andere situaties waar je afhankelijk bent van de burst opnames. Wel kan je jezelf afvragen of de resolutie van de foto’s niet net wat te weinig is. De Canon EOS RP heeft zelfs een hogere resolutie. Wel heeft hij dezelfde sensor als de sensor die te vinden is in de Canon EOS-1D X Mark III maar dan zonder de zogenaamde ‘lowpass filter’ deze heeft de R5 echter wel.

Ook denkt men de R6 net wat beter zal gaan presteren in situaties met weinig licht ten opzichte van de R5. Dit is voor een aantal professionals een belangrijk punt. Sommige fotografen hebben heel vaak te maken met weinig licht en hoge ISO. Zelf heb ik ook gemerkt dat mijn Sony A7RIV minder goed is op hoge ISO dan een camera met wat minder megapixels. Realiseer je dus dat meer megapixels wel ten koste gaat van prestaties op hoge ISO.

En dat je pc of laptop sterk genoeg moet zijn om foto van 45 megapixels te bewerken. En dat je meer opslagruimte nodig hebt, dus ook voor je backups.

Belangrijk: wacht op gebruikerservaringen

Op het moment van schrijven is er nog heel weinig bekend over de prestaties. Hoe snel en goed zijn de camera’s bijvoorbeeld werkelijk bij bewegende onderwerpen? De Canon EOS R werd aangeprezen met een snelheid van 8 foto’s per seconde, maar in de praktijk bleef het bij bewegende onderwerpen vaak 2,5 foto per seconde. Hoe goed kan de autofocus onderwerpen volgen?

Ik zou dus nog even wachten met je pre order. Laat je niet gek maken door alle aanprijzingen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen voor Canon


Stel onderaan je vragen & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding
Voor de reviews heb ik naast ervaring van cursisten met deze lens gebruikgemaakt van de volgende websites:

https://www.techradar.com/

https://www.digitalcameraworld.com/

https://www.canon.nl

http://www.cipa.jp

https://mirrorlesscomparison.com