Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM Review

De Canon EF-S 10-18mm is een betaalbare, erg compacte, lichte en veelzijdige lens voor de Canon APS-C camera’s. Wil je weten wat deze lens nou zo veelzijdig maakt? In dit artikel bespreken we al zijn eigenschappen, voordelen en nadelen maar ook wat andere reviewers over deze lens te zeggen hebben. Al benieuwd? Lees dan snel verder!

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Langesluitertijd zeelandbrug

Belangrijke eigenschappen

Prijs
Deze groothoeklens is erg voordelig met een nieuwprijs van €259,-, al helemaal wanneer je hem vergelijkt met zijn net wat langer neefje de Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM die je kan kopen voor €496,-

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een variabel brandpuntafstand van minimaal 10mm tot maximaal 18mm. Let wel op dat deze lens gemaakt is voor Canon zijn EF-S lensvatting en hij dus niet te gebruiken is om een fullframe camera, deze hebben namelijk een Canon EF vatting. Doe je dit wel, dan kan je de body beschadigen (dit is mij een keer gebeurd; het matglas was eruit gevallen).

Ook moet je rekening houden met de 1.6x cropfactor van Canon zijn APS-C sensoren. De cropfactor wil zeggen dat hij 1.6x ingezoomd is als je hem vergelijkt met dezelfde lens op een fullframe sensor. De 10-18mm is dus vergeleken met een fullframe sensor een 16-29mm lens.

Afkortingen
In dit titel van deze lens zie je twee afkortingen staan namelijk “IS” en “STM”, laten we beginnen met “IS” nou eigenlijk betekent.

“IS” staat voor “Image Stabilization” oftewel “Afbeelding Stabilisatie”, het is dus een vorm van beeldstabilisatie. Canon zegt dat hun IS systeem tot wel 3 stops assisteert. Je hoeft dus niet zo bang te zijn voor trillingen uit de hand en je kan zelfs, met behulp van het beeldstabilisatie systeem, wat langere sluitertijden gebruiken.

“STM” staat voor “Stepper Motor Technology” of naar het Nederlands vertaald “Stappen Motor Technologie”. Een stappen motor is een vorm van elektromotor die heel precies in stapjes focust. Canon introduceerde dit ontwerp met als doel om zo zacht en geleide loos te focussen voor zowel onhoorbare focus tijdens het filmen.

Autofocus
We hebben hiervoor al kort besproken wat STM betekent, nu gaan we het hebben over de prestaties van dit systeem. Het STM-systeem is niet altijd de snelste tijdens het focussen maar is wel bijna geluidsstil, je kan hele zachte klikjes horen als je je oor langs de lens houdt maar verder zal je niks horen wat het autofocus systeem betreft.

Wat het STM-systeem ook met zich meebrengt is de eigenschap dat het filterdraad niet draait wanneer je focust. Dit is ideaal wanneer je een circulaire polarisatiefilter gebruikt.

Verder beschikt het STM-systeem ook over FTM focussen, dit houdt in dat je ten alle tijd handmatig kan focussen. Echter heeft de Canon 10-18mm een catch wat het FTM-systeem betreft, je moet de sluiterknop half ingedrukt houden om het FTM-systeem in te schakelen.

Bouw
De Canon EF-S 10-18mm lens past precies in het rijtje met EF-S IS STM lenzen, ze hebben allemaal een redelijk grote zoomring die je makkelijk vastpakt. De focus ring zit aan het uiteinde en heeft een goede grip. Ook de EF-S 10-18mm is helemaal van plastic gemaakt, ook de lensvatting. Al zegt Chuck Westfall van Canon USA dat een plastic (polycarbonaat) lensvatting geen verschil maakt met een metalen lensvatting voor deze compacte lenzen moet je toch voorzichtig zijn, het is immers een stuk makkelijker om een plastic onderdeel te breken dan een metalen onderdeel.

Het voordeel van de plastic bouw van deze lens is dat hij extreem licht is, namelijk maar 240 gram. De lens heeft een diameter van 74.6mm en een lengte van 72mm, let wel op dat deze afmetingen genomen zijn zonder dat de lenskap op de lens zit.

Lichtsterkte
Deze lens is niet erg lichtsterk met zijn variabel maximale diafragma van maximaal f/4.5 op een brandpuntafstand van 10mm tot maximaal f/5.6 bij een brandpuntafstand van 18mm. Omdat deze lens niet zo lichtsterk is zal je in situaties met weinig licht moeite hebben om je foto goed te belichten, je zal genoodzaakt zijn je ISO te verhogen of een statief te gebruiken. Wil je meer weten over waarom een foto onderbelicht kan raken? Lees dan mijn artikel “Waarom is mijn foto te donker?”.

Filters
Deze lens heeft een filtermaat van 67mm, dit houdt in dat je filters die een diameter hebben van 67mm kan bevestigen op deze lens. Denk bijvoorbeeld aan UV of ND filters.

Long exposure sea bridge sunset

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Prestaties volgens andere reviewers

Ook een aantal andere reviewers hebben deze lens bekeken, zo zegt William Brawley van Imaging-resource het volgende over de Canon EF-S 10-18mm: “Ondanks het uiterlijk van een saaie lens met een betaalbaar prijskaartje is de Canon 10-18mm lens en extreem scherpe lens.

Zelfs volledig open en op zijn wijdste brandpuntafstand. Op 10mm heeft de lens scherpe middelpunten met maar een vleugje zachtheid in de hoeken. Hij is bijna zo scherp als f/4.5 wanneer het lijkt alsof dit f/8 is! Hetzelfde geldt voor de andere brandpuntafstanden ook.”

Over vignettering en vervorming heeft William het volgende te zeggen: “Net zoals veel andere ultra-wijde lenzen is vignettering best wel gebruikelijk, en op de Canon 10-18mm is het ook te zien, al helemaal op de wijdere brandpuntafstanden.

Wanneer je hem op zijn maximale diafragma gebruikt op brandpuntafstand 10mm zijn de hoeken bijna een hele stop donkerder pas op f/11 is dit een halve stop. … Net zoals vignettering is geometrische vervorming niet ongebruikelijk bij ultra-wijde lenzen. De Canon 10-18mm is niet “off the charts” met vervorming, op 10mm heb je namelijk maar +0.5% van gemiddelde vervorming.”

Verder heeft ook Bryan Carnathan van the-digital-picture.com ook wat te zeggen over de Canon EF-S 10-18mm: “Het komt erop neer dat de Canon EF-S 10-18mm goede scherpte levert over de gehele afbeelding zelfs wanneer hij op zijn maximale diafragma staat. Op maximale diafragma hoek prestaties zijn net wat minder dan het midden maar de kwaliteit van de afbeelding blijft redelijk hetzelfde over het gehele brandpunt bereik. “

Over chromatische aberratie heeft Bryan het volgende te zeggen: “Gemiddelde chromatische aberratie is te zien in het midden en de zijkanten van de afbeelding over het gehele brandpunt bereik wat bijdraagt aan de degradatie van de kwaliteit van de afbeelding.”

Voordelen op een rij

 • Erg voordelig qua prijs
 • Breed inzetbaar, je kan hem voor veel verschillende situaties gebruiken
 • Je hebt beschikking over beeldstabilisatie
 • Erg licht qua gewicht

Nadelen op een rij

 • Volledig gemaakt van plastic
 • Niet stof en spatwater dicht

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites Imaging-resource.com, The-digital-picture.com en Dpreview.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen