Katten fotograferen: 24 Tips voor binnen & buiten

Katten fotograferen: 24 Tips voor binnen & buiten

Ze zijn mooi, speels, eigenwijs, grappig en vooral onvoorspelbaar. Kattenfoto’s en zeker ook kattenfilmpjes op social media zijn populair. Als onderwerp voor een fotosessie zowel heel fotogeniek als een ramp. Dit laatste is misschien wel iets overdreven, maar toch er is waarschijnlijk geen huisdier dat zich zo moeilijk iets laat vertellen als dit eigenwijze dier.
Elke (hobby)fotograaf die ooit kattenfoto’s heeft genomen, weet dit. Toch is het heel goed mogelijk om mooie en goede foto’s van dit elegante dier te maken. In dit artikel over kattenfotografie wordt hierop in gegaan en krijg je tips hoe je het fotograferen van katten het beste kan aanpakken. En inspiratie. Ik heb altijd al een bijzonder gevoel gehad bij katten. Als extra deel ik ook tips voor wie katten in een (mobiele) studio wil fotograferen en wat bijzondere, fotogenieke kattensoorten zijn.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen :). Er staan al 5000+ reacties op het blog.


Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.


Inhoudsopgave:

  1. Ken de kat
  2. Wennen aan apparatuur
  3. Hoe je inspiratie opdoet
  4. Aandacht sturen en nieuwsgierig maken
  5. Dichtbij of van wat verderaf?
  6. Assistent voor kattenfotografie?
  7. Flitsen of niet?
  8. Wat je buiten doet
  9. Wat je binnen doet
  10. Magisch speeltje: veel katten gaan hier los op
  11. Achtergronden
  12. Speel met scherpte & onscherpte
  13. Katten & kinderen
  14. Meerdere katten
  15. Zwarte katten fotograferen
  16. De oude kat
  17. Welke perspectief?
  18. Maak veel foto’s, gebruik continu-opnamen
  19. Details van de kat
  20. Creatief met…
  21. Extra: slim en leuk geld verdienen met kittenfotografie 
  22. Langharige rassen
  23. Kortharige rassen
  24. Designerkatten

1. Ken de kat

Probeer van tevoren kennis te maken met de kat die je gaat fotograferen. Wanneer het je eigen kat of die van een bekende is, ken je het beestje natuurlijk al maar als je een onbekende kat gaat fotograferen is het handig als hij je al een vaker gezien hebt en je geen vreemdeling met een eng toestel bent.

Gun jezelf en de kat de tijd om elkaar te leren kennen. Zoals gezegd kan het namelijk voor de kat behoorlijk eng zijn. Vreemde geluiden, rare apparaten en een figuur die zich in allerlei bochten wringt voor het perfecte shot. Door het rustig aan te doen geef je de kat de kans om zich op zijn gemak te voelen en zich te ontspannen.

Het helpt natuurlijk als je van dieren, en katten in het bijzonder, houdt en bekend bent met de (eigen)aardigheden van de diersoort. Kattenfotografie is iets heel anders dan bijvoorbeeld hondenfotografie.

Hoe fotografeer je katten?

Een ontspannen houding van de kat die het allemaal prima vindt en de apparatuur niet meer raar vindt..

2. Wennen aan apparatuur

Laat de kat als het mogelijk is wennen aan je apparatuur. Misschien kun je droog oefenen. Zodat wanneer je met het echte werk begint de kat niet opkijkt van je camera en de geluiden. En dat hij het ook niet meer vreemd vind dat jij jezelf in allerlei posities maneuvreert om hem van zijn beste zijde te fotograferen.

3. Hoe je inspiratie opdoet

Kijk hoe andere fotografen katten hebben gefotografeerd en leer ervan. Gewoon ter inspiratie, het is altijd leuk om ideeën op te doen en er dan je eigen draai aan te geven. Op sommige momenten krijg je een heel andere blik door wat voorbeelden te zien.

Kattenfotografie tips

Ga eens voor een closeup, het zijn intiemere beelden die makkelijk binnenkomen bij mensen

Prijswinnende kattenfotografie

Genomineerd in de internationale “Photocontest 2015 – category Pets photography.” Een van mijn eerste nominaties. Door speeltjes in te zetten ontstaan de mooiste houdingen, verrassend!

4. Aandacht sturen en nieuwsgierig maken

Door geluid te maken – denk hierbij aan rammelende sleutels, een piepend rubberen hondenspeeltje, gekraak van een chipszakje etc.– zorg je voor een aandachtspunt waar de kat zijn ogen en oren op kan richten. Hierdoor kijkt de kat niet alleen de goede kant op maar is zijn blik geïnteresseerd en nieuwsgierig.

Blijf kalm en jaag het dier niet op. Het is en blijft een levend wezen wat je in beelden wil vangen. Anders dan een hond of een kind die (nog weleens) wil luisteren naar aanwijzingen, doet een kat wat hij wil.

Hoe fotografeer je katten binnen

Een assistent maakt geluid of houdt iets wat aandacht reekt op de juiste hoogte zodat de kat de juiste kant op kijkt…

5. Dichtbij of van wat verderaf?

Afstand houden is sowieso vaak een goed idee. Zeker wanneer je een kat wil fotograferen als hij in beweging is. Hinder de kat niet in zijn bewegingen maar zoom als het nodig is in. Als je een slapende kat wilt fotograferen moet je dit zo stil mogelijk doen. Maak geen geluid. Beste is om niet te dichtbij te komen en in te zoomen.

6. Assistent voor kattenfotografie?

Neem een assistent mee. Zeker wanneer je met meer dan één kat werkt. Het helpt als er iemand is die de kat kan afleiden of zijn aandacht kan trekken. Die je eventueel helpt met je apparatuur en die zorgt dat jij kan concentreren op het fotograferen. Zelf deed ik dit ook toen ik kittens fotografeerde in de studio, verderop ontdek je daar tips over.

Kattenfotografie met een assistent

Waar zit de kitten op? Het lijkt een bank, maar het is de spijkerbroek van mijn assistente 😉

7. Flitsen of niet? 

Het is makkelijker om zonder flitser te fotograferen als je niet ervaren bent. Op de juiste tijdstippen is het natuurlijke licht ook heel mooi. Wil je toch een flitser gebruiken dan heb je meer mogelijkheden met een externe flitser (reportageflitser). De reden hiervoor is dat je die van de kat af kan richten – bijvoorbeeld naar boven. Hierdoor flits je niet recht in de ogen van de kat en schrikt hij niet zo snel van het felle licht.

Nog beter is het gebruik van een softbox of een flitsparaplu, waardoor je een zachter licht met minder schaduwen creëert. Zelfs een klein softboxje dat je zo kan opvouwen en in je zak past is al een hele verbetering en kost vrijwel niets.

Wat voor foto’s je ook maakt, zorg ervoor dat je scherpstelt op de ogen. Of tenminste op één oog. Het resultaat is dat de foto sprekend wordt en het oog van de kijker ernaar toe getrokken wordt. Een foto die scherper is op de neus dan op de ogen ziet er mislukt uit (tenzij je echt de nadruk wil leggen op die neus, maar meestal is dat niet zo).

Kittens fotograferen tips

8. Wat je buiten doet

Wanneer je met de kat naar buiten gaat, kun je dit het beste doen in de kat zijn eigen omgeving. Als de kat dan ervan door gaat (schrikken, op avontuur gaan) dan kent hij tenminste de weg terug.

Voor buitenopnamen is natuurlijk licht makkelijker te gebruiken dan flitslicht (voor wie nog niet zo ervaren is), maar vermijd te fel en hard licht. Probeer de sessie in het zogenaamde ‘gouden uurtje’ te plannen. Als de zon wat lager staat worden de opnamen mooier.

Laat de kat bewegen: spelen, rennen of springen. Speel hierbij in op hun jachtinstinct en nieuwsgierigheid. Zet bijvoorbeeld wat lekkers hoog en wacht af tot de kat ernaartoe springt of probeer de kat te verleiden met een hengelspeeltje, touwtje of een balletje.

Ook bij buitenopnamen geldt dat je tijdens de sessie zo voorzichtig mogelijk moet bewegen. Snelle gebaren, harde geluiden of andere onverwachte zaken kunnen de kat afschrikken.

Kattenfotografie buiten

Noorse boskat vlakbij mijn huis, wat een schoonheid trof ik aan toen ik op een ochtend terug kwam van koeien fotograferen… To you… I don’t know your name but thank your for your trust…

9. Wat je binnen doet

Binnen is er minder licht, niet elke camera en lens is even geschikt voor binnen. Gebruik het liefst een groot diafragma. Download mijn E-book Ontdek de Creatieve Lens >>> als je een heel betaalbare lens wil die voor binnen heel geschikt is. Dit is mijn nr 1. aanrader voor wie nog niet ervaren is en snel vooruit wil (betaalbaar). Het is 100% onafhankelijk advies.

Kattenfotografie Britse Korthaar binnen

10. Magisch speeltje: veel katten gaan hier los op

Als je kattenspeeltjes gevuld met kattenkruid koopt zal je zien dat de meeste katten daar niet af kunnen blijven. Ze vinden de geur van dat spul heerlijk.

11. Achtergronden

Zorg voor rustige achtergronden, anders trekt het aandacht weg en dat leidt alleen maar af. Besef dat je eigen standpunt heel veel invloed heeft op de achtergrond. Iemand die meer fotografeert liet hier beter op. Besef ook dat lichte delen in een foto meer aandacht trekken dan donkere, pas daarom op met lichte delen in een achtergrond. Mensen gaan er snel naar kijken in plaats van naar de kat.

Kattenfotografie welke achtergrond

De grijze achtergrond is rustig en trekt niet veel aandacht. Ook matcht het grijs mooi met de ogen terwijl grijze achtergronden normaal snel grauw zijn! Denk aan je kleren, ook dan wil je dat ze bij elkaar passen. 

achtergronden kattenfotografie binnen

De grijze achtergrond is nu minder mooi bij het rood (het rood/oranje van de kitten is warm terwijl het grijs koud en grauw is). Ook de kleur van het speeltje vind ik zelf wat minder stijlvol…

12. Speel met scherpte & onscherpte

Onscherpe achtergronden geven veel rust en ook lijkt je foto diepte te hebben. Als de achtergrond onscherp is, wordt het oog automatisch naar het onderwerp getrokken. Zeker binnen is het soms ook een uitdaging om rustige achtergronden te vinden. Kies daarom voor weinig scherptediepte.

13. Katten & kinderen

Katten en kinderen kunnen een perfecte combinatie lijken maar vaak is dat niet het geval. Belangrijk is dat de kat niets opgedrongen wordt. Niets is erger dan een foto van een bange of boze kat ingeklemd in de armen van een kind. Het is zaak dat kat en kind elkaar kennen en dat er een connectie is. Geef ze de tijd om aan de situatie te wennen en forceer niets. Laat kind en kat samen spelen en plezier hebben, en houd ondertussen in de gaten dat nagels blijven waar ze horen.

14. Meerdere katten

Meerdere katten kun je eigenlijk alleen fotograferen wanneer ze elkaar goed kennen en tot één familie horen. Zelfs dan kan het nog een hele opgave worden. Hetzelfde geldt voor andere dieren, zoals een hond of een konijn of een vogel. Een foto van een kat bij een vogelkooi kan grappig lijken maar is zeer stressvol voor de vogel en niet aan te raden.

Beste kattenfoto's

15. Zwarte katten fotograferen

Niet lang geleden doken er berichten op dat asielen in Engeland vol zaten met zwarte katten en honden die daar gedumpt waren omdat ze: ‘Onmogelijk waren om goede selfies van te maken zijn.’ Het zou kunnen dat het bericht wat overdreven was, toch is het een feit dat het fotograferen van een zwarte kat een probleem kan opleveren. Zeker wanneer je niet wilt flitsen kan vooral de kop een zwart gat lijken. Vooral als de kat zijn ogen dicht heeft.

Het is daarom van belang dat je de belichting van je foto’s beheerst en een correctie kan maken op de belichting van je foto. Zorg verder voor voldoende licht en een gelijkmatige rustige achtergrond.

Een ander idee voor het fotograferen van een zwarte of donkere kat is Low key fotografie. Met een pikzwarte achtergrond en één simpele flitser kun je al mooie sfeerfoto’s maken.
Ban alle achtergrondlicht uit, verduister de ruimte en ga experimenteren. Misschien beter om te oefenen met een levenloos onderwerp, voor je de kat opvoert.

Zwarte kat fotograferen

Foto uit mijn begintijd, de kat van de overbuurman die ik nog meerdere keren per week aanhaal. Ik had een klein beetje invulflits gebruikt om de ogen sprekender te krijgen. 

16. De oude kat

Kittens zijn grappig en heel erg schattig, daar kan iedereen het over eens zijn en foto’s van jonge katten doen het altijd heel erg goed.
Maar heb je er weleens gedacht om een oude kat te fotograferen? Minstens net zo ontroerend als de meest schattige kitten.

Een oude kat heeft al een heel leven achter zich en het is een uitdaging om dat in foto’s te vangen.

Oké, de vacht is wellicht wat mottiger, de ogen niet meer zo helder en de oren kunnen wat rafeliger zijn, maar dat zijn juist de kenmerken die het dier karakter en persoonlijkheid geeft.

Oude katten hebben het allemaal al eens gezien en is daarom niet zo snel onder de indruk van de fotograferende mens. Bejaard en bedaard als hij is, is het makkelijker om te benaderen en te fotograferen.

17. Welke perspectief?

Ga door je knieën of beter helemaal op de grond liggen en neem de foto’s van de kat zijn perspectief. Experimenteer in hoeken en gezichtspunten. Wees niet bang voor rare houdingen, natte knieën, scherpe stenen of vervelende planten. Als je een topfoto kunt maken door in de modder te knielen, doe het gewoon.

Kittens fotograferen binnen tips

18. Maak veel foto’s, gebruik continu-opnamen

Benut momenten maak veel beelden, blijf wel alert op de juiste momenten. Als je als een kip zonder kop blijft knallen dan pak je minder goed te juiste momenten. Op de juiste momenten wel continu-opnamen gebruiken voor meer kans op een goed moment.

Beste kattenfoto's

19. Details van de kat

Ga in op de details van de kat. Vacht, kleurverschillen, nagels, snorharen, ogen. Gebruik een telelens hiervoor of eventueel een macrolens maar dat is zeker niet nodig of altijd beter.

Britse korthaar details kattenfotografie

20. Creatief met…

Wees creatief met schaduw en silhouetten. Probeer ‘Out of the box’ te denken en origineel te zijn.

21. Extra: slim en leuk geld verdienen met kittenfotografie 

Dit is hoe je geld kan verdienen voor wie al wat verder is in de fotografie. Let op, stel je hebt zelf een nestje of een kennis van jou heeft een nestje. Maak dan foto’s als de kittens bijvoorbeeld rond 6 weken oud zijn (te vroeg fotograferen zorgt niet voor betere foto’s). Het is natuurlijk aandoenlijk, die jonge kittens! En het toekomstige baasje krijgt de kitten altijd pas mee als die al wat ouder is, dat is ook beter voor de kitten.

Dus wat denk je? Heeft het baasje wel iets over voor een prachtige foto van de kitten toen die 6 weken oud was? Dat moment is al voorbij, zulke foto’s kunnen nooit meer worden gemaakt…

Hoe fotografeer je kittens?

Beter is een totale deal te maken, dus de kittens zijn voor een bepaalde prijs af te halen en daarbij zitten dan 1 of meer foto’s inbegrepen. Meer foto’s of grotere afdrukken kunnen worden bijbesteld. Ik bedoel niet dat kittens handelswaren zijn waar vooral veel geld aan moet worden verdiend (het is ook heus niet de beste markt als je geld wil verdienen), het gaat gewoon om passie voor fotografie en daar mag ook best wat voor worden betaald.

Slim samenwerken met Cattery’s

Met een Cattery kan je de deal maken dat de prijs van de kittens iets hoger wordt en dat daarbij inbegrepen is een prachtige foto van de kitten (die bijvoorbeeld 6 weken oud was). Hetzelfde idee dus. En de eigenaar van de Cattery kan die foto’s bijvoorbeeld gebruiken voor de website en social media. Lever foto’s niet zomaar in hoge resolutie of lever er niet te veel, meer kan worden bijbesteld en de eigenaar geeft elke klant die een kitten komt ophalen natuurlijk even jouw visitekaartje. En liever nog, hij/zij laat de resultaten van de hele fotoshoot zien met een copyright door de foto’s. Dan wordt er meer verkocht.

Als de eigenaar de prijs niet wil verhogen, dan reken je wat voor de shoot zelf (een lager tarief dan normaal). De eigenaar kan dan de beelden gebruiken voor de website of social media. En natuurlijk wil je dat de klant je visitekaartje krijgt en het liefst al wat foto’s ziet die ze kunnen kopen.

De shoot van de kittens doe je in één keer, dus in één keer 5 of 6 kittens fotograferen.

Extra: fotogenieke kattensoorten

Welke rassen zijn net iets specialer dan de rest?
Een onderwerp wat zeer zeker open staat voor discussie. Toch zal ik een poging wagen en een aantal rassen uitkiezen die garant staan voor een mooie reportage. Als de kat er zin in heeft 😉

Het is geen doen om hier alle kattenrassen op te sommen. Er zijn er domweg te veel en daarbij lijken veel rassen in zoverre op elkaar dat het ook niet echt interessant is voor een fotograaf. Toch worden hieronder een aantal op een rijtje gezet

Ik houd het simpel en verdeel de katten in drie types: Langharig, kortharig en designerkatten.

De laatsten zijn over het algemeen een kruising die vooral om het uiterlijk gefokt zijn. Om bepaalde kenmerken van twee rassen te combineren of om een afwijking door te fokken.

22. Langharige rassen

Met een lange vacht hebben langharige katten een adellijk uiterlijk. Een prachtig onderwerp voor een fotosessie! Minpuntje is wel dat de mooie vacht snel slordig kan worden. Een probleemp dat overigens gauw is op te lossen met borstel en kam.

Noorse boskat
Dit is een heel oud ras wat al genoemd wordt in talloze legendes. Volgens de overlevering reed de godin Freya in een rijtuig dat werd getrokken door vier van deze katten. Even indrukwekkend als de Maine coon en vaak met dezelfde pluimpjes aan de oren en mooie pluimstaart. En net als zijn Amerikaanse collega is het een actieve en nieuwsgierige kat die de fotograaf weet uit te dagen.

Noorse Boskat buiten fotografie katten

Perzische kat
Het bekendste langharige ras is zonder enige twijfel de Pers. De meeste mensen kennen deze kat met zijdezachte vacht en platte snoet wel. Een zachtaardig en aanhankelijk ras, wat zich graag van zijn beste kant laat zien.

Maine Coon
Deze grote kat met zijn iconische oorpluimpjes is een indrukwekkende verschijning. Het speelse en levendige karakter lijken garant te staan voor een mooie fotoreportage. Maar intelligent en nieuwsgierig als ze zijn, kan het gebeuren dat ze iets te veel belangstelling hebben voor je apparatuur of het vertikken om rustig te ‘poseren’ maar gewoon hun eigen gang gaan.

Somali
Lang en slank en met halflang haar en met een zogenaamde wildkleur (andere vachtkleuren zijn trouwens ook mogelijk), zo kennen de meeste kattenliefhebbers de Somali. Een ander kenmerk zijn de grote amandelvormige ogen die donker omlijnd zijn. Qua karakter is de Somali te vergelijken met de wat forsere Noorse Boskat.

Heilige Birmaan
Het is niet moeilijk om de herkomst van de Heilige Birmaan te herleiden. Met de kleuren van een Siamees (blauwe ogen!) en de vacht van een pers is het duidelijk waar de wortels van het ras liggen. Het karakter heeft ook van beide rassen kenmerken. Rustig en gezellig als de Pers maar met meer energie en onstuimigheid.

23. Kortharige rassen

Misschien minder imposant dan de langharen maar zeker niet minder mooi of exotisch. Kortharige katten zijn er in alle soorten en maten. Ik noem een paar opvallende rassen.

Siamees
Blauwe ogen, donkere poten en oren en masker gevat in een slanke lenige kat met grote oren – een Siamees valt zeker op. Met een onstuimig karakter is het een kat die van zich laat horen. Intelligent en op mensen gericht, ook vreemden kunnen op zijn aandacht rekenen. Wat voor een fotograaf zowel een zegen – kat is niet bang – als een vloek kan zijn. Als de kat steeds belangstellend komt kijken wat je met dat rare ding voor je neus aan het doen bent.

Burmees
Een kat met een opvallende blauwgrijze kleur, gele ogen en een gespierd stevig lichaam. Het is een middelgroot tot groot ras met een zacht rustig karakter.

Manx
Een kattenras van het eiland Man in de Ierse zee. Door de geïsoleerde ligging was er sprake van inteelt bij de plaatselijke kattenpopulatie waardoor en spontante genetische mutatie stand kon houden. Zo kwam het dat de Manx voornamelijk staartloos door het leven gaat.

Egyptische Mau
Dit is de kat dat door de oude Egyptenaren werd vereerd als een god. Een slank ras met een gevlekte vacht waardoor de kat op een kleine panter lijkt. Gelukkig is de Mau niet agressief of ongetemd. Hij is juist evenwichtig, actief en speels.

Europese korthaar
Ondanks dat er een echt ras is met deze naam, worden de huis-, tuin-, en keukenkatten ook wel eens onder de noemer Europese Korthaar geschaard. Oorspronkelijk komt het ras uit Scandinavië en het moet gezegd karakter en uiterlijk komt overeen met die van de rasloze kat.

24. Designerkatten

De vreemde eenden in de bijt. Denk aan de eerder genoemde Munchkin, de Ragdoll en de Bambino Sphynx


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis Download.


 Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).


  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’, maak krachtige kattenfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens“, nr. 1 aanrader (Prachtig voor kattenportretten – betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, Unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen 


Stel onderaan je vragen of laat gewoon een leuke reactie achter

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Francisca
Door

Francisca

op 10 Aug 2018

Leuke tips! Met 5 Brits Kortharen genoeg oefenmateriaal in huis. En al regelmatig geoefend bij cattery's. Deze week eindelijk een achtergrond aangeschaft, dat wordt weer uitproberen :). Voorheen deed een deken/doek ook prima dienst, maar dit wordt wat makkelijker hoop ik.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Aug 2018

Bedankt Franciska, succes en Britse kortharen zijn zeker mooi!

Miriam
Door

Miriam

op 03 Oct 2018

Hoi Joris,Ik zou graag een mobiele studio aanschaffen voor zowel thuis (klein huis, dus handig als ik het kan opzetten wanneer ik wil fotograferen, maar niet voor vast) als voor op locatie bij mensen thuis. Het gaat om portretfotografie en babies en kinderen fotograferen. Omdat ik geen blog over specifiek dit onderwerp kan vinden, schrijf ik onder dit blog gezien deze ook over een mobiele studio gaat.Ik kijk naar een externe flitser, maar ook naar studiolampen. Voor de externe flitser heb ik gereageerd op je blog hierover. Voor de studiolampen kreeg ik van een vriendin de link naar deze set: https://www.voordeeltrends.nl/studioset-met-3-fotolampen-statief-softbox.html?id=140597045&gclid=EAIaIQobChMIqKGgvIiw3AIVHF4ZCh2u9QunEAkYDSABEgKD5fD_BwEWat is jouw ervaring hiermee? Zouden 2 lampen ook voldoen of hebben 3 lampen meerwaarde? Dit is een goedkope set, ik zie ook veel duurdere. Is duurder in dit geval beter of volstaat dit?Daarnaast kijk ik naar achtergronden... papier of katoen? Jij geeft aan papier ivm kreukelen. Maar als het vies wordt? (photoshop?). Ook hier veel verschil in prijs. Heb je een specifiek merk dat je aanraadt? Ik heb geen groot budget, maar soms is goedkoop duurkoop... En vergeet ik iets? Er is online zoveel te vinden, maar lastig kiezen. Ik vind het erg fijn om het van iemand te horen met meer ervaring en wil je ook hartelijk danken voor je leuke blogs en advies!! Ik heb al veel gelezen :-)Groetjes Miriam

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Oct 2018

Hi Miriam,Door drukte een wat latere reactie. Ik heb zelf ooit een Calumet Heavy duty achtergrondset gekocht. Ik heb geen ervaring met de set die jij noemt met studiolampen. Ik koos voor heavy duty omdat ik het ook voor honden gebruikte en als ze er lomp tegenaan lopen, dan wil je niet dat het snel omvalt in huis (zeker niet van een ander). Maar ook kinderen kunnen in enthousiasme tegen de statieven aanlopen. Ik zou simpel beginnen, je hoeft niet met 3 te beginnen. Deed ik ook niet. Ik kocht zelf Elinchrom D-lites, ik kan je alleen niet adviseren over andere studiolampen want het is ook iets minder mijn specialiteit.Papier dat vies wordt, of photoshop of afknippen. Daarom is het een rol van bijv. 11 meter. Doek kan ook, maar ik zelf houd niet van strijken ;-). Ik heb niet 1 specifiek merk papier.

Albert
Door

Albert

op 03 Jan 2020

Leuk geschreven en erg leerzaam! Volgens mij is Joris een kattenmens. Katten lijken nooit stil te willen zitten als je ze op de foto wil zetten, veel geduld is nodig.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Jan 2020

Ik houd zeker van katten inderdaad maar voor fotografie vind ik honden ook heel mooi

ferdinand
Door

ferdinand

op 01 Mar 2020

Bedankt !!!

Wilfred
Door

Wilfred

op 03 Apr 2020

Hoi Joris. Mooie site! leerzaam! Ik heb een vraag over aquarium fotografie. Ik wil hier beter in worden, en wil een nieuwe camera aanschaffen. Heb nu een Sony camera met 4 lenzen (BEERCAN lenzen). Een aquarium fotograferen is best lastig, want bewegende dieren met weinig licht betekend al snel sleutelen aan de ISO en hierdoor minder kwaliteit. Flitsen is voor geen optie, dat spiegelt of de foto is qua kleur/schaduw niet mooi.Buiten aquarium fotografie neem ik hem ook mee op vakanties etc. Hiervoor 2 lenzen mee, de 18-50 en de 50-210. Steeds lenzen wisselen is niet fijn, dus ik denk aan een 18-200 lens in de toekomst. Zou dit geschikt zijn voor een aquarium?Verder wil ik later uitbreiden met een portretlens (heb nu Minolta 50mm 1.4, met hele mooie bokeh). Ook heb ik een zoomlens 75-300, maar die gebruik ik nooit.Heb je tips voor een budget van 400-600 euro? (gewicht is ook een ding, vandaar wellicht een systeemcamera, zat zelf richting a6000 te denken)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Apr 2020

Voor aquarium heb je het liefst een lichtsterke lens nodig, minimaal f/2.8. A6000 is nog steeds een goede camera.

Emily
Door

Emily

op 09 Feb 2021

Hoe kan je het beste konijnen fotograferen in hun kooi?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Feb 2021

Een lichtsterke lens om de achtergrond wazig te krijgen, bijv. 35mm of 50mm f/1.8 of f/2. En controle hebben over je camera

Inge Frieling
Door

Inge Frieling

op 13 Feb 2021

Hele fijne tips! Hoe kun je het beste een bewegende of spelende kat scherp op de foto krijgen? Is het dan vooral door continuopnamen te maken? Probleem is, voor als ze op je af komen, dat je ze dan niet meer scherp in beeld krijgt omdat de afstand verandert.

Joris-Dijkema
Reactie plaatsen