Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM review

In juli 2020 kwam de Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM lens op de markt. Het is de eerste langere Canon telelens met een RF-vatting. De belangrijkste eigenschappen van deze lens vind je terug in dit artikel. Ook heb ik de reviews voor je uitgeplozen, zodat je een goed beeld krijgt van de voor- en nadelen van deze Canon teleobjectief.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te  Downloaden >> (klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Canon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (Maak prachtige creatieve onscherpe achtergronden – betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Be langrijkste eigenschappen Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM (3149 euro)

RF

Een RF-lens is alleen geschikt voor fullframe systeemcamera’s (Canon EOS R-serie). Heb je een Canon systeemcamera met APS-C sensor? Dan heb je een lens met EF-M vatting nodig.

Brandpuntsafstand

Een variabele brandpuntsafstand van 100-500 millimeter. De lens wordt, vanwege zijn bereik, veel gebruikt bij natuurfotografie (waaronder wildlife) en sportfotografie.

Beeldstabilisatie

De telelens heeft ingebouwde beeldstabilisatie. Dat kun je ook zien aan de naam van de lens. De letters IS staan namelijk voor: Image Stabilizer (beeldstabilisatie). Er zijn drie modi voor beeldstabilisatie (die selecteer je met een schuifje op de lens):

1 is voor stilstaande onderwerpen;

2 voor horizontale of verticale onderwerpen die je volgt door de camera mee te bewegen (panning);
3 beeldstabilisatie werkt pas als je de sluiterknop indrukt (goed als je vaak wisselt tussen stilstaande en bewegende onderwerpen).

Je hebt een aparte schakelaar om de beeldstabilisatie van de lens aan en uit te zetten.

Weathersealing

Het objectief is stof- en (spat)waterbestendig. Alle lenzen uit de L-serie hebben weathersealing. Daarnaast zijn er coatings aangebracht om de lens te beschermen bij hoge temperaturen.

Lichtsterkte

Het maximale diafragma is f/4.5-7.1 (afhankelijk van de brandpuntsafstand). Dit is geen lichtsterke lens. Hoe dichter het f-getal bij de 1 zit, hoe hoger de lichtsterkte van het objectief. f/7.1 vraagt dat je genoeg licht hebt.

Autofocus/manuele focus

De telelens heeft zowel autofocus als handmatige scherpstelling.

Filters

Geschikt voor filters van 77 millimeter.

Zonnekap en lenshoes

Bij aankoop van de Canon 100-500mm telelens krijg je de zonnekap (ET-83F) erbij. Ook de LZ1328 lenshoes is bij de prijs inbegrepen.

Teleconverter

Er zijn twee teleconverters verkrijgbaar voor het objectief, namelijk: Extender RF 1.4x (609 euro) en de Extender RF 2x (769 euro). Met deze converters vergroot je je bereik nog verder (1.4 of 2 keer de brandpuntsafstand). Wat ik er wel even bij moet vermelden, je moet je brandpuntsafstand minstens op 300 millimeter hebben ingesteld om de extender te kunnen gebruiken, dus tussen 300 en 500mm.

Gewicht

De lens weegt 1365 gram. Het is persoonlijk of je dit wel of niet aan de zware kant vindt. Het gewicht is ongeveer vergelijkbaar met een 100-400mm lens van Canon (voor spiegelreflexcamera).

Prestaties

Nu wordt het tijd om de prestaties van de lens eens te belichten. Wat vinden reviewers  van de beeldkwaliteit, bouw, autofocus en beeldstabilisatie?

Beeldkwaliteit

The-digital-picture.com zegt het volgende over de Canon telelens: “Deze lens is niet zo geschikt voor binnensporten of om een bewegend onderwerp te fotograferen bij mindere lichtomstandigheden.” Ze vinden dat het teleobjectief wel een mooie, vage achtergrond geeft (bokeh). Op 500 millimeter zijn er geen details zichtbaar in de achtergrond, schrijft de site. Kenrockwell.com is behoorlijk positief over de lens. “Er is vrij weinig vervorming, een klein beetje pincushioning (beeld lijkt naar binnen te trekken) bij 135-500 millimeter.” Hij zegt dat je dit gemakkelijk kunt verhelpen tijdens de nabewerking. Kenrockwell.com noemt de bokeh neutraal tot goed. Digitalcameraworld.com zegt dat de lens moeite heeft bij vogels met donkere veren en veel contrast. “Ook als de dieren niet bewogen. Dit was zowel bij de vogels op het land als op het water.” De website meldt dat de foto tot een diafragma van f/11 scherp in het midden is. De hoeken zijn scherp bij kortere brandpuntsafstanden (bij de meeste diafragma’s). Whistling Wings Photography (Youtube) is heel enthousiast over de lens. “Je kunt bijna geen verschil meer zien tussen de beeldkwaliteit van zoomlenzen en duurdere primelenzen.” Hij vertelt dat er geen chromatische aberratie (groene/paarse lijnen) optreedt en de lens heel gedetailleerd is. Hij durft zelfs te stellen dat de lens “de beste beeldkwaliteit geeft die hij ooit heeft gezien”.

Bouw

Henry Eiland (Youtube) zegt dat de lens kleiner is dan de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L  IS II USM. Hij gebruikt de lens op de Canon EOS R5 en zegt hierover: “Het gewicht van de lens voelt goed verdeeld.” Whistling Wings Photography (Youtube) is erg te spreken over de bouw van de Canon telelens. “Ongelooflijk licht, alles wordt tegenwoordig steeds compacter en lichter.” Al wordt hij wat minder enthousiast door de stroefheid van de zoomring. “Het is lastig om de zoomring volledig te draaien. Bij de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM kon dat, bij wijze van spreken, met je duim. Dat is heel belangrijk, vooral bij actiefotografie.” Kenrockwell.com schrijft dat de lens voornamelijk van kunststof is gemaakt. Hij vindt het prettig dat de vatting wel van metaal is. Kenrockwell.com schrijft verder dat deze lens je macrolens zou kunnen vervangen “vanwege de korte scherpstelafstand”. Bij een brandpuntsafstand van 100 millimeter is dat 0,90 meter, bij 500 millimeter is dat 1.2 meter.

Autofocus

Henry Eiland (Youtube) noemt de autofocus snel, met een goede tracking. Hij gebruikt de lens in combinatie met de Canon EOS R5. Whistling Wings Photography (Youtube) zegt dat de lens razendsnel scherp stelt, ook als vogels naar je toe komen vliegen. “Ik gebruik bijna altijd autofocus als ik vogels fotografeer.” Verder vindt hij het fijn dat je de actiering zo kunt instellen dat je er de autofocus mee kunt bedienen. Cameralabs.com heeft de lens nog niet uitgebreid kunnen testen, maar “de korte tijd dat ik de lens mocht uittesten, werkte de Dual Nano motor snel en geruisloos”. Digitalcameraworld.com heeft de lens getest op de Canon EOS R en wordt niet zo vrolijk van de autofocus. “De RF 100-500mm voelde heel traag. Het percentage foto’s dat is mislukt, ligt veel hoger dan van de foto’s die wel zijn gelukt.” Daarna testen ze de lens op een Canon EOS R5 en R6 en zeggen dat de telelens dan een stuk beter werkt.

Beeldstabilisatie

Na de firmware update van de Canon EOS R5 is de beeldstabilisatie ongelooflijk effectief meldt Whistling Wings Photography. “Het is waarschijnlijk de meest stabiele 100-500mm lens waar ik ooit mee heb gewerkt.” Hij vindt het fijn dat je geen menu hoeft te openen om één van de drie modi te selecteren. Kenrockwell.com heeft de lens nog niet uit kunnen proberen, maar weet: “In de derde stand gaat je accu langer mee, er wordt alleen gestabiliseerd als je een foto maakt.” The-digital-picture.com is behoorlijk positief over de beeldstabilisatie. “Deze lens smeekt erom uit de hand te worden gebruikt.” De beeldkwaliteit wordt enorm verbeterd door de beeldstabilisatie, schrijft de website. “Als je de beeldstabilisatie uitschakelt, zie je een heel bewogen beeld. Met de beeldstabilisatie ingeschakeld, is het beeld vrijwel onbewogen.” Ze benoemen ook een minpuntje: “Je hoort de beeldstabilisatie altijd, zelfs als die uit staat.”

Voordelen

– Compact;

– Dual Nano motor zorgt voor geruisloos en snel scherpstellen;

– Goede beeldstabilisatie;

– Beschermd tegen oververhitting;

– Weathersealing;

– Goede bokeh.

Nadelen

– Duur. De prijs is zodanig dat weinig mensen de lens willen. En de lens is niet lichtsterk maar wel duur.

– Langzaam bij 500mm;

– Bij gebruik teleconverter kun je maximaal 300 millimeter uitzoomen;

– Lastig scherpstellen bij onderwerpen met veel contrast;

– Minder geschikt voor oudere modellen uit de Canon R-serie;

– Je kunt niet in één keer volledig inzoomen, je moet dan je hand verplaatsen;

– Als je geen rekening houdt met de beeldstabilisatie-modus krijg je wazige foto’s;

– De lichtsterkte van de Canon EF 100-400mm is beter (f/4.5-5.6);

– Inzoomen is vrij stroef;

– Niet geschikt voor vastleggen van binnensporten.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Boek voor Canon  Downloaden >> (klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video voor Canon spiegelreflexcamera.


Bekijk ook deze artikelen


Stel onderaan je vragen over de Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM lens en krijg persoonlijke aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding

Ik heb voor de reviews gebruikgemaakt van de volgende websites: the-digital-picture.com, kenrockwell.com, digitalcameraworld.com, cameralabs.com en van twee Youtube-kanalen: Whistling Wings Photography en Henry Eiland.