35mm vs 50mm lens, welke is het beste?

Wat is de beste lens, een 35mm of een 50mm lens? Dat is een vraag die ik regelmatig krijg. Ontdek in dit artikel waarom dit voor veel liefhebbers interessante lenzen zijn, wat het verschil is tussen 35 en 50 mm prime lenzen. Per situatie kijken we welke lens beter is en waarvoor je ze het beste kan gebruiken, welke het beste bij jou past lees je in dit artikel.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere fotografie & De Creatieve Lens te  downloaden  >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk | bespaar hiermee zo 140 euro op een lens die prachtige creatieve onscherpe achtergronden maakt), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500+ persoonlijke reacties op het blog.

Inhoud

Prime lens of zoomlens?

Een primelens is een lens met een vaste brandpuntafstand. Je kan dus niet inzoomen om een betere compositie te creëren, dit moet je doen door zelf op een bepaalde afstand te gaan staan.

Waar prime lenzen vaak goed in zijn is het diafragma (naast de beeldkwaliteit). Het maximale diafragma van een prime lens kan zelfs tot f/1.2 oplopen. Dit zorgt ervoor dat deze lenzen ongelofelijk lichtsterk zijn en dat ze heel mooie, sfeervolle onscherpe achtergronden creëren (bokeh).

Zoomlenzen die een groot maximaal diafragma van f/2.8 of groter hebben kosten vaak ook aanzienlijk meer dan een prime lens.

Wat wel een voordeel is van een zoomlens is dat je dus een grote variatie aan brandpuntafstanden hebt en dus ‘dichterbij’ je onderwerp kan komen zonder te bewegen, dit kan in sommige situaties erg handig zijn waarbij je niet kan bewegen of heel snel moet handelen. Want anders, oops.. Moment voorbij!

Foto: cursist Annemarie Daams. Zij maakte deze straatfoto in Cuba met de Creatieve Lens

Grootte van de camerasensor

De grootte van een camerasensor maakt veel uit voor het bepalen van welke lens je gebruikt.

Een zogenaamde ‘fullframe’ sensor is 36x24mm en maakt optimaal gebruik van de beeldhoek van een lens. De veelvoorkomende ‘APS-C’ sensor heeft een afmeting van 23x16mm. Een deel van de beeldhoek van een lens valt dus buiten de sensor waardoor het beeld “gecropped” wordt.

Het beeld van een APS-C sensor lijkt dus groter dan het beeld op een fullframe camera. Dit zorgt ervoor dat een 50mm lens met een sensor die een cropfactor van 1.5 heeft zich voordoet als een lens van 80mm (Lens lengte * cropfactor = werkelijke lengte). Hier volgen de meest bekende sensoren met hun cropfactor.

  • Fullframe, cropfactor: 1.0
    • Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de beeldhoek van de lens.
  • APS-H, cropfactor: 1.3
    • Een 50mm op deze sensor is hetzelfde als een 65mm lens op een fullframe sensor. Dit komt minder voor.
  • APS-C, cropfactor: 1.6 of 1.5
    • Canon. Een 50mm lens op een APS-C sensor met cropfactor 1,6 is hetzelfde als een 80mm lens op een fullframe sensor. Zo werkt het bij Canon.
    • Nikon, Sony, Fujifilm. Een 50mm lens op een APS-C sensor met cropfactor 1,5 is hetzelfde als een 75mm lens op een fullframe sensor. Zo werkt het bij Nikon, Sony en Fujifilm APS-C sensoren.
  • 4/3 (micro four thirds), cropfactor: 2.0
    • Een 50mm op deze sensor is hetzelfde als een 100mm lens op een fullframe sensor. Dit komt veel voor bij Olympus en Panasonic systeemcamera’s (die zijn ook kleiner en lichter door de kleinere sensor).

Wat is je onderwerp?

Het onderwerp dat je fotografeert is ook erg belangrijk als je een keuze moet maken tussen de 35 en 50mm lens.

De 35mm lens wordt vaak gezien als een meer veelzijdige lens en dit is ook te zien aan het aantal soorten fotografie waarvoor deze lens gebruikt wordt, denk aan trouwfotografie, sportfotografie, foodfotografie, reisfotografie, landschapsfotografie (hoewel dan 35 mm prime minder voor de hand ligt) en straatfotografie.

De 50mm is lens is net iets minder veelzijdig en wordt vaak niet gebruikt voor straat, sport en landschap fotografie, echter wil dit niet zeggen dat je deze lens hier niet voor kan gebruiken.

Foto: Cursist Annemarie Daams. Gemaakt op straat in Cuba met “De Creatieve Lens” Gratis “Ontdek de Creatieve Lens”+ de  10 onmisbare stappen  downloaden  >>(klik op de oranje tekst).

Wanneer is een  50 mm lens het beste?

De 50mm lens ook wel de ‘nifty fifty’ of ‘plastic fantastic’ genoemd wordt vaak gebruikt voor portretfotografie omdat deze lens minder ‘loze’ ruimte heeft tegenover de 35mm. Ook wordt vaak gezegd dat de 50mm lens betere of mooiere bokeh levert dan de 35mm lens. Ook kan je met de 50mm lens betere foto’s maken als mensen wat verder weg staan. Bovendien is de 50mm lens vaak een stuk goedkoper dan de 35mm lens. Tot slot is een 50mm lens ook beter in combinatie met tussenringen voor macrofotografie, hier kom ik later nog op terug.

Wanneer is een 35 mm lens het beste?

De 35mm lens wordt vaak gezien als de meer veelzijdige lens. Een 35mm lens heeft een weider beeld en kan dus meer ‘zien’, dit is bijvoorbeeld erg handig als je foto’s wilt maken in een kleine ruimte. Hij is geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie aangezien je meer van je onderwerp op de foto krijgt. Ook voor foodfotografie is deze camera erg goed omdat je niet ver van het eten af hoeft te gaan staan om toch alles in beeld te krijgen. Verder kan je de lens ook gebruiken voor:

Foto: cursist Hilda van Cuijlenburg

Lichtsterkte

Prime lenzen hebben het kenmerk om erg lichtsterk te zijn. Ze zijn erg lichtsterk omdat het makkelijker is om een groot maximale diafragma te krijgen, de maximale diafragma van een prime lens kan oplopen tot f1.2. Een groot diafragma zorgt voor een heel weinig scherptediepte wat voor een fraai ‘bokeh’ effect kan zorgen. Bovendien zijn deze lenzen ook erg goed in situaties met weinig licht aangezien een groot maximale diafragma veel licht binnen laat. Je ISO hoeft zo minder hoog en dat komt beeldkwaliteit ten goede.

Welk merk 35 mm of 50 mm lens?

Er is veel keuze in verschillende merken qua lenzen, denk aan derde partijen die goedkopere lenzen maken voor verschillende camera merken. Ook je camera merk zelf maakt uit wanneer je kiest voor lens merk. Nikon maakt bijvoorbeeld geen lenzen voor Canon of Sony, soms kan je wel een adapter gebruiken om bijvoorbeeld een Nikon lens op een Canon body te gebruiken maar in het algemeen raad ik aan om hiermee op te passen.

Een lens van een derde partij kan soms goedkoper zijn dan een zogenaamde ‘first party’ lens. Denk aan de merken Yongnuo, Tamron, Samyang of 7artisans. Deze lens merken zijn meestal goedkoper dan de grotere merken zoals Sigma, Canon, Nikon of Zeiss.

Je kunt dit ook merken aan de bouwkwaliteit, meestal zijn deze lenzen van meer plastic gemaakt en hebben vaak geen extra functies zoals ingebouwde stabilisatie. Het voordeel van derde partij lenzen is dat je dus meer keuze hebt in lenzen. De grotere merken hebben vaak wel een betere bouwkwaliteit en leveren daarom soms ook scherpere foto’s, dit komt bijvoorbeeld door het soort glas wat ze gebruiken in de lenzen, je zal dit echter wel aan de prijs merken maar je krijgt hier wel een stukje service en kwaliteit voor terug.

Foto: cursist Annemarie Daams. Zij maakte deze foto in Cuba!

Is 35 of 50 mm lens voor beginners of voor gevorderden?

Beide lenzen zijn te gebruiken door beginners en gevorderden er zit wel verschil in welke type lenzen gebruikt worden door wie. Een beginner kan makkelijk mooie bokeh creëren met zowel de 35mm als de 50mm, iemand die gevorderd is heeft waarschijnlijk een iets duurdere lens en weet hoe hij hele goede scherpe foto’s kan maken met beide lenzen.

Met een 35mm lens is het makkelijker voor een beginner om een goede compositie te creëren aangezien deze lens een wijder beeld heeft, met een 50mm lens is dit een stukje lastiger een gevorderde fotograaf kan hier makkelijker mee omgaan.

Verschil tussen 35 en 50 mm lens en een macrolens

Een macrolens is een lens waarmee je erg dichtbij de lens kan scherpstellen en dus erg dichtbij het onderwerp kan komen. Bij een macrolens komt het onderwerp wat je fotografeert 1:1 op je beeld, dit houdt in hoe groot je onderwerp op je beeld komt. Dus als je een (kleine) bloem fotografeert die een diameter heeft van 2cm zal deze ook 2cm zijn op het beeld.

Tussenringen kunnen erg handig zijn bij macrofotografie, tussenringen zorgen ervoor dat je dichterbij de lens kan scherpstellen, dit doe je door een tussenring tussen de lens en de body te plaatsen, dit vergroot de afstand tussen de sensor en de lens wat vervolgens het minimale scherpstelpunt dichterbij de lens zelf legt.

Deze tussenringen zijn vooral effectief op de 50mm lens omdat je met deze lens al een stukje verder van het onderwerp zit, met de 35mm lens zit je al aardig dicht bij het onderwerp en kan je dus niet optimaal gebruik maken van alle ringen aangezien je dan te dicht op het onderwerp komt te zitten. Bij beestjes is dit natuurlijk nog onhandiger want die willen niet altijd intiem zijn met jou…

Een nadeel van de 50mm en andere lenzen met een wat langere brandpuntafstand is dat ze gevoeliger zijn, het is dus makkelijker om per ongeluk een foto te maken waarin de scherpte niet op de juiste plek ligt. Ervaring en cameracontrole zijn hierbij belangrijk.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens“, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur).
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen over lenzen


Stel onderaan je vragen en ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.