Welke betaalbare telelens voor Canon? Afraders & Aanraders
Je hebt een Canon spiegelreflexcamera en je wil een telelens kopen om onderwerpen dichterbij te halen. Dit artikel is vooral bedoeld voor wie begint, hoewel later in het artikel ook lenzen worden besproken die interessant zijn als je al langer fotografeert en een basis hebt. Welke telelens koop je? Waar let je nu op? Ontdek in dit artikel een aantal aanraders en afraders en voorkom een miskoop.
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Haal meer uit jouw Canon camera.
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie met Canon, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.
Inhoudsopgave
- Meer algemene tips over lenzen in andere artikelen
- Wat is nu belangrijker: de lens of de camera?
- Tips voor een telelens of superzoomlens voor Canon
- Canon EF 75-300mm F/4-5.6 III
- Tamron 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro voor Canon
- Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM
- Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD
- Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM
- Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 IS USM
- Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 II IS USM
- Tamron 16-300 mm f/3.5/6.3 Di II VC PZD Macro
- Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD
- Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3 voor Canon
- Reviews over de Tamron 100 – 400 mm lens
- 100 – 400 mm vs Sigma/Tamron 150 – 600 mm lens
- Lees reviews op Internet over objectieven
Meer algemene tips over lenzen in andere artikelen
Dit is een artikel waarin ik een aantal concrete Canon telelenzen bespreek, vooral gericht op wie begint met fotograferen en verderop de wat duurdere lenzen die in vergelijking met de professionele een heel goede prijs/kwaliteitverhouding hebben.
Voor uitgebreidere uitleg over eigenschappen van lenzen, bekijk mijn artikel Welke lens kopen als je begint?
Wil je weten wat beeldstabilisatie is wanneer je er wat aan hebt, bekijk dan mijn artikel met tips over een lens met beeldstabilisatie.
Ik doe geen labaratoriumtests (niet de passie zeg maar), wel zie ik meerdere malen per week in mijn cursusgroepen foto’s van cursisten met bepaalde telelenzen.
Wat is nu belangrijker: de lens of de camera?
Jij als fotograaf hebt de meeste invloed op de kwaliteit van je foto’s. Beheers je je camera-instellingen, kijk je goed en maak je sterke composities enz? Vervolgens is het de lens die meer invloed heeft dan de camera (de body). Het is dus slim om budget over te houden voor je lenzen en niet al je geld in een camera te steken.
Eerst de fotograaf, dan de lens en dan de camera!
Tips voor een telelens of superzoomlens voor Canon
Hieronder bespreek ik kort een aantal telelenzen en superzoomlenzen. Het is niet mogelijk om alle lenzen te bespreken en ik vind dit ook niet het artikel om heel technisch te worden.
- Een superzoomlens is een lens die heel allround is. Dus waarmee je zowel van dichtbij als verder weg uit de voeten kan. Dus bijvoorbeeld én het weidse landschap én een onderwerp dat verder weg is, zoals dieren, kinderen, sporters of gewoon inzoomen op een detail.
- Als je een telelens of superzoomlens koopt, dan adviseer ik je om te kiezen voor een lengte tussen 200 mm en 300 mm. Als onderwerpen vaker verder weg zijn (bijvoorbeeld dieren) liever meer richting 300 mm dan 200 mm, maar ook 200 mm is al heel mooi om mee te starten.
- Koop een telezoomlens mét beeldstabilisatie. Waarom lees je in dit artikel over lenzen met of zonder beeldstabilisatie. Je maakt minder snel onscherpe foto’s.
- De snelheid van de autofocus kan ertoe doen als je veel onderwerpen fotografeert die bewegen. Het is dan niet fijn als een lens langzaam scherpstelt.
- De lichtsterkte van een lens zegt iets over de hoeveelheid licht die een lens kan ‘binnenhalen’. Dit wordt uitgedrukt met diafragmagetallen, zoals f/3.5-5.6. Dit is voor beginners vaak al wat lastig te begrijpen (ik snap dat). Als beginner hoef je je hier niet zo druk om te maken. De meeste zoomlenzen zijn niet zo lichtsterk, maar dat geeft niet als je vooral overdag uit de hand fotografeert bij voldoende licht.
- Weathersealed of niet? Dit zegt wat over de mate waarin de afdichtingen bescherming bieden tegen nattigheid (of stof). Weathersealed lenzen zijn duurder, heb je geen lens die weathersealed is dan moet je wat extra opletten bij water en stof.
Canon EF 75-300mm F/4-5.6 III
Dit is een van de goedkopste telelenzen. Soms wordt deze ook als set aangeboden samen met de kitlens en een spiegelreflexcamera. De lens heeft geen beeldstabilisatie, alleen al om die reden vind ik het geen aanrader. Advies, geeft iets meer uit voor een lens met beeldstabilisatie. Het is het waard. Je maakt minder snel onscherpe foto‘s. Het is wel mogelijk om scherpe foto’s te maken met een lens zonder beeldstabilisatie, maar als je nog niet goed weet hoe je je instellingen kiest (vooral sluitertijd) maak je het jezelf minder makkelijk om voor deze lens te gaan.
Tamron 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro voor Canon
Ook deze lens heeft geen beeldstabilisatie, daarom raad ik deze niet aan. Juist op een wat langere telelens zie je graag de functie van beeldstabilisatie. Je hebt dan minder snel last van onscherpe foto’s als je inzoomt, je maakt het jezelf dus wat makkelijker. Zeker als je niet ervaren bent met je instellingen. Laat je ook niet misleiden door de term ‘Macro‘. Het is geen echte macrolens, die geven meer vergroting.
Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM
Dit is een telezoomlens met een heel hoge prijs-kwaliteitverhouding. De lens is erg licht van gewicht, waardoor je deze makkelijk meeneemt onderweg of tijdens je reizen. De beeldstabilisatie (IS: Image Stabilizer) helpt je minder snel onscherpe foto’s te maken uit de hand. Bekijk mijn aparte artikel over de Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM. Aanrader en voordelig geprijsd. Bekijk hier de huidige prijs van de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM op Kieskeurig.nl Op het moment van schrijven is dat slechts 173 euro. Voor de weidsere beelden kan je je kitlens van 18-55 mm blijven gebruiken. Voor wie weinig budget heeft voor een telelens of voor wie eerst wil bekijken hoe leuk fotografie, is dit de aanrader.
Deze foto maakte Minke Bronk tijdens een cursus met de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM.
Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD
Deze ‘superzoomlens’ zie ik ook regelmatig voorbijkomen bij mijn cursisten. Met 18 tot 270 mm heb je een groot bereik, je hoeft ook niet meer te wisselen van lens. De lens heeft ook beeldstabilisatie. Wel is het zo dat de lens helemaal ingezoomd op 270 mm minder scherp wordt. De prestaties zijn dus op 270 mm niet optimaal. Voor de een is dit goed genoeg, maar als je denkt dat je kritisch bent dan zijn er scherpere alternatieven!
Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM
Deze superzoomlens is ook heel allround, van 18 tot 300 mm. Het is een lens die sterk is gebouwd, kan beter tegen stootje. De lens is daardoor ook wat zwaarder. Op het moment van schrijven kost de lens € 469,00. De scherpte is goed als je kijkt naar de prijs/kwaliteitverhouding. De lens is vrij snel met scherpstellen. Ook kan je behoorlijk dichtbij scherpstellen, waardoor je goed close-ups kan maken. Het is geen echte macrolens, maar de lens combineert wel een allround bereikt met interessante mogelijkheden voor closeupfotografie voor een nog betaalbare prijs. Voor wie net begint is dit natuurlijk een flink bedrag. Voor wie een Engels review wil bekijken, klik hier.
Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 IS USM
Optisch (qua beeldkwaliteit) is dit nog steeds een interessante lens in vergelijking met de opvolger die je hieronder ziet (‘type II’). De lens is degelijk gebouwd (hoewel net al alle andere lenzen in dit artikel niet ‘weatherproof’). De Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM is een sterke concurrent, de prijs-kwaliteit verhouding van die lens is heel hoog. De bouw van de Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 IS USM is wel een stuk degelijker en de lens. De lens is daardoor wel twee keer zo zwaar. De lens kost op het moment van schrijven € 404,00.
Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 II IS USM
Deze lens is de opvolger van de Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM. Qua beeldkwalitieit is de lens niet zozeer beter. De autofocus is wel verbeterd en de beeldstabilisatie werkt nog sterker. Voor video heeft deze lens voordelen, de lens kan beter scherpstellen op bewegende beelden in video’s. Voor veel fotografen is dit niet belangrijk. Op het moment van schrijven kost deze lens ongeveer 589 euro. Je kan een volledige Engels review bekijken (moeilijk te lezen voor beginners).
h2> Tamron 16-300 mm f/3.5/6.3 Di II VC PZD Macro
Ook dit is een superzoomlens, met een nog weidser bereek dan de hierboven genoemde Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM. De Tamron heeft namelijk 16 mm vs 18 mm van de Sigma. Alleen voor echt weidse foto’s doet dit ertoe. Beide lenzen zijn goed bruikbaar voor wie begint, meer lengte wil, een allround lens wil (niet of nauwelijks wisselen) en het ook nog een beetje betaalbaar wil houden. De beeldkwaliteit van de Sigma is iets beter, de autofocus en de beeldstabilisatie van de Tamron 16-300 mm zijn wat beter. Qua gewicht schelen de lenzen niet veel, de Tamron is verder weathersealed en dat geeft meer bescherming bij nattigheid of stoffigheid. Het hangt van je fotografie af of je dat belangrijk vindt of niet. Sowieso raad ik aan een regenhoes te gebruiken.
Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD
Een vrij nieuwe lens is deze: de Tamron 18-400 mm lens die in 2017 werd geïntroduceerd. 400 mm geeft je veel bereik en is toch nog te doen uit de hand. Let op, de lens is niet geschikt voor fullframe camera‘s. Nu je de lens met een cropcamera gebruikt (geen professionele fullframe camera maar een andere spiegelreflexcamera van Canon) dan is het bereik groter dan 400 mm. Namelijk 640 mm (400 mm x 1,6 cropfactor). Dit klinkt wat technisch maar je hoeft het ook niet echt te begrijpen, je krijgt gewoon ‘extra bereik cadeau’. Dit is voor bepaalde situaties een voordeel, als onderwerpen echt verder weg zijn of je wil vanaf een afstandje toch details of closeups maken. Denk aan fotografie dieren, sport, snapshots van mensen tijdens een evenement.
De lens is stof- en spatwatervrij, heeft een goede autofocus en is uitgerust met beeldstabilisatie. De beeldkwaliteit is goed, er is wel vertekening en de scherpte in de hoeken neemt wat af maar dat is normaal bij superzoomlenzen (alleskunners). Dit is een lens die heel allround is voor wie niet graag van lens wisselt. De lens is (op het moment van schrijven) wel duurder dan bijvoorbeeld de Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM of de Tamron 18-300 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro.
Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3 voor Canon
Tamron heeft sinds het najaar van 2017 een alternatief voor de 100-400 mm lenzen van Canon zelf: de Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3 voor Canon. Zowel voor fullframe camera’s als voor cropcamera’s. De prijs is op het moment van schrijven vaak € 869 euro. Bekijk kieskeurig.nl voor de huidige prijs van de Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3
Met een prijs van bijna 900 euro is dit een lens die niet echt voor de beginner is bedoeld. Het is gericht op de gevorderde hobbyist. In vergelijking met de 100-400 mm lenzen van Canon zelf is deze lens een stuk gunstiger geprijsd (900 vs zo’n 2000 euro).
De Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3 voor Canon is qua prijs/kwaliteitverhouding een heel goede lens die ik kan aanbevelen voor de hobbyist die al wat verder is. De lens is het voor die prijs echt waard.
Het gewicht ligt lager dan dat van de duurdere Canon EF 100-400 mm F/4.5-5.6L USM IS II.
Met een minimale scherpstelafstand van 1,5 meter is de lens ook te gebruiken voor closeups, bijvoorbeeld voor natuur- of dierenfotografie (op 400 mm).
De 18-400 mm lens van Tamron die ik eerder besprak is voor wie echt een allround lens wil. 100-400 mm is bijvoorbeeld interessant voor dieren, sport maar ook landschap (daar gebruik ik zelf een 100-400 mm lens voor).
Reviews over de Tamron 100 – 400 mm lens
E-photozine
De lens is erg makkelijk en bevredigend in gebruik en de prijs is aantrekkelijk. Optisch zijn de prestaties ‘overall’ heel goed. Weinig lensflare, snelle en stille autofocus, weerbestendig, compatible met een 1,4x extender voor nog meer bereik. De lens is alleen niet zo lichtsterk met f/6.3, de statiefgondel is niet meegeleverd en de bokeh is soms een klein beetje onrustig.
Techradar
De lens is een koopje, lichtgewicht lens met goede beeldkwaliteit en goede dure lenselementen. De lichtsterkte is wat minder, de statiefgondel zit er niet bij en de lens is korter dan de meest supertelezoomlenzen. Dat laatste is waar maar een 500 of 600 mm lens is weer moeilijk uit de hand te gebruiken en snel te zwaar. Centrumscherpte is beter dan die van de Sigma 100- 400 mm, de autofocus is heel snel en precies, contrast is excellent. Beeldkwaliteit en stabilisatie zijn heel goed.
Dpreview.com
De tamron 100 400 mm lens is een geweldige telefotolens voor gebruik overdag, of je nu bewegende onderwerpen fotografeert of niet. Het biedt snelle, stille autofocus, goede beeldstabilisatie en is optisch (qua beeldkwaliteit) indrukwekkend op alle brandpuntafstanden (zowel 100 als 400 mm). De lens is ook compatible met de Tamron TAP-in Console, waardoor je firmware updates kan downloaden of de autofocus kan finetunen. De optionele statiefgondel kost 130 dollar. Stof en waterbestendig. Bokeh is bij het inzoomen op 400 mm ietsje meer onrustig, op kortere brandpuntsafstanden mooier. De lens is een aanrader.
100 – 400 mm vs Sigma/Tamron 150 – 600 mm lens
- Tamron en Sigma bieden in ongeveer dezelfde prijsklasse als de 100 – 400 mm lenzen nog meer bereik: namelijk een 150 – 600 mm lens. Het zoombereik is natuurlijk een eerste verschil. 600 mm is een stuk meer dan 400 mm. Wanneer zou je dit vooral nodig hebben? Je kan denken aan vogelfotografie of wildlifefotografie.
- Het gewicht is ook een verschil. Een 100-400 mm lens van een ruime 1,5 kg is goed uit de hand te doen, een 150-600 mm lens is zwaarder. De Sigma 150-600mm Contemporary is zo’n 2 kg en op zich is dat qua gewicht ook nog uit de hand te doen (dit is wel persoonlijk; niet iedereen vind het fijn). De professionelere Sigma Sigma 150-600mm Sports versie is zo’n 3 kg en dat is voor veel mensen niet heel lang uit de hand te doen.
- Ook kan je met een 600 mm lens niet goed uit de hand fotograferen zonder dat je onscherpe beelden maakt. Elke minimale trilling die jij met je handen of lijf veroorzaakt, wordt door 600 mm zoom enorm vergroot. Je hebt dus snel last van bewegingsonscherpte.
- Verschil is ook dat een 150- 600 mm lens meer eisen stelt aan een statief. Lang niet iedereen heeft een stevig statief dat daarvoor geschikt is. En naast het statief moet ook je statiefkop dit goed kunnen dragen. Ook hiervoor geldt dat niet iedereen over een statiefkop beschikt die dit goed aan kan.
- Mee op reis? Een 100-400 mm lens neem je door de afmetingen en het gewicht eerder mee op reis. Het past ook eerder in de fototas van de gemiddelde fotografieliefhebber. een 150-600 mm lens is toch een stuk lomper en groter om te vervoeren en neem je minder snel mee in het vliegtuig. De beste lens is de lens die je bij je hebt zeggen ze wel eens..
Kortom, het is moeilijker om het maximale uit een 150-600 mm lens te halen dan uit een 100-400 mm lens.
Lees reviews op Internet over objectieven
Heb je eenmaal een objectief in je hoofd dat bij jouw budget past, ‘google’ dan eens op de naam van dat objectief in combinatie met de woorden ‘test’ of ‘review’. Zo zul je reviews kunnen vinden over de prestaties van een objectief, ook in vergelijking met andere objectieven. Het blijft in het begin alleen best lastig om te beoordelen wat je moet kopen als je er nog niet veel verstand van hebt. Ook is het vaak in het Engels. De termen zijn al gauw wat ingewikkeld voor wie het niet gewend is.
Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Boek voor Canon Downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk ook deze artikelen:
- Beste spiegelreflexcamera voor beginners
- Welke Canon spiegelreflexcamera als je begint?
- Welke Canon spiegelreflexcamera als je wat meer wil?
- Welke Canon Macrolens?
Stel onderaan je vragen en krijg persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Ook interessant voor anderen? Delen mag!