Beste betaalbare telelens voor Nikon? Afraders & Aanraders

Wat is een goede en betaalbare telelens voor je Nikon spiegelreflexcamera? In dit artikel worden kort een aantal telelenzen voor Nikon besproken, inclusief lenzen van Tamron en Sigma. Welke zijn een aanrader? Welke niet? Bespaar geld, koop bewuster en voorkom een miskoop.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te  downloaden  >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Zo is dit artikel opgebouwd

  • Even vooraf (andere nuttige artikelen met uitleg)
  • Is de lens belangrijker of de camera?

Bespreking van de lenzen (van korte naar langere telelens/superzoomlens)

Algemene tips over lenzen

Wil je meer algemene tips krijgen over waarop je let bij de aankoop van een lens? Bekijk dan mijn artikel Welke lens kopen als je begint?

Wil je weten wat beeldstabilisatie is wanneer je er wat aan hebt, bekijk dan mijn artikel met tips over een lens met beeldstabilisatie.

Voor dieren en sport is een telelens vaak goed omdat je onderwerpen dichterbij kunt halen. Foto: zeearend uit Schotland…

Wat is nu belangrijker: de lens of de camera?

Eerst de fotograaf, dan de lens en dan de camera!

Jij als fotograaf hebt de meeste invloed op de kwaliteit van je foto’s. Beheers je je camera-instellingen, kijk je goed en maak je sterke composities enz? Vervolgens is het de lens die meer invloed heeft dan de camera (de body). Het is dus slim om budget over te houden voor je lenzen en niet al je geld in een camera te steken.

Tips voor een telelens of superzoomlens voor Nikon

Hieronder bespreek ik kort een aantal telelenzen en superzoomlenzen. Het is niet mogelijk om alle lenzen te bespreken en ik vind dit ook niet het artikel om heel technisch te worden.

  • Vanaf 100 mm spreek je van een telelens.
  • Een ‘superzoomlens’ (bijvoorbeeld van 18-200 mm/18-270 mm/18-300 mm) is een lens die heel alrround is. Dus waarmee je zowel van dichtbij als verder weg uit de voeten kan. Dus bijvoorbeeld én het weidse landschap en een onderwerp dat verder weg is, zoals dieren, kinderen, sporters of gewoon inzoomen op een detail.
  • Besef dat een ‘superzoomlens als een huisarts is’. Een lens van 18-300 mm moet eigenlijk alles kunnen en dat is lastiger. Ik zeg als vergelijking wel eens: ‘een huisarts weet van alles wat weten maar weet van niks alles’. De huisarts is niet in één ding gespecialiseerd. De superzoomlens ook niet. De superzoomlens moet eigenlijk zowel van dichtbij als van veraf goed presteren, daarom is de superzoomlens eerder een compromis. De kwaliteit kan dus soms wat minder zijn. Bijvoorbeeld wel scherp als je niet inzoomt en als je helemaal inzoomt wat minder scherp of andersom. Dat wil niet zeggen dat ik een superzoomlens altijd afraad, maar besef dat je voor het gemak (niet wisselen van lenzen) wel eerder wat inlevert.
  • Als je een telelens of superzoomlens koopt, dan adviseer ik je om te kiezen voor een lengte tussen 200 mm en 300 mm. Als onderwerpen vaker verder weg zijn (bijvoorbeeld dieren) liever meer richting 300 mm dan 200 mm, maar ook 200 mm is al heel mooi om mee te starten.
  • Koop een telezoomlens mét beeldstabilisatie. Waarom lees je in dit artikel over lenzen met of zonder beeldstabilisatie. Je maakt minder snel onscherpe foto’s.
  • Verwacht niet dat de lenzen in dit artikel voor binnen (bij weinig licht) de beste zijn. Wil je vaker binnen fotograferen, Download mijn gratis E-book Ontdek de Creatieve Lens >>>   inclusief foto’s die cursisten met deze lens na 1 les maakten. Dit is wel een lens waarmee je wat dichterbij je onderwerp moet zijn. Het is geen telelens.

Nikon AF-S 18-105mm f/3.5-5.6G VR ED DX objectief

Deze lens wordt soms als kit bij een camera verkocht, hoewel de camera standaard meestal met een 18-55 mm lens wordt geleverd. Eens telelens tot 105 mm is een ‘leuke walkaround lens’. Je hebt wat meer bereik dan met de kitlens van 18-55 mm, maar 105 mm is al gauw te weinig als je onderwerpen wat meer dichtbij wil halen. Denk aan kinderen van een afstand fotograferen, wildlife, details uit een landschap in beeld brengen, sport en meer. Los van de kwaliteit van de lens zelf, is dit wat mij betreft geen aanrader.

Nikon AF-S DX 18-140 mm f/3.5-5.6 G ED VR

Voor deze lens geldt hetzelfde als voor de lens hierboven, 140 mm geeft wat meer bereik dan 105 mm maar het is al gauw te weinig telebereik.

Nikon DX AF-S Nikkor 55-200 mm F/4-5.6GII ED VR

De lenzen hebben erg prettige namen zoals je leest ;-). Deze lens wordt naast de kitlens van 18-55 mm soms ook als set verkocht bij de aanschaf van een camera, bijvoorbeeld een Nikon D3400 of D5300. En dat is geen gek idee, want alleen een 18-55 mm lens geeft je weinig mogelijkheden om onderwerpen dichterbij te halen. Regelmatig zie ik cursisten met deze lens.

  • De lens is vrij compact van formaat en met zo’n 300 gram een lichtgewicht. Vaak willen mensen niet te veel gewicht meenemen.
  • De scherpte is prima te noemen.
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding.
  • Beeldstabilisatie (‘VR’= Vibration Reduction) helpt om minder last te hebben van onscherpe foto‘s.
  • De lens is niet te gebruiken in combinatie met een professionele Nikon fullframe camera, dit leid je af uit de afkorting ‘DX’. Dit is voor weinig mensen een probleem. Je zult niet snel een professionele Nikon body kopen want dit kost al gauw zo’n 2000 euro er andere dingen hebben veel meer invloed op je foto’s.

De lens kost op het moment van schrijven 239 euro. Dit is voor een telelens vrij voordelig. Bekijk de huidige prijs van de Nikon AF-S DX 55-200 mm F/4-5.6G ED VR op kieskeurig.nl. Prima site om te bekijken waar een lens het voordeligst is.

Nikon AF-S 55-300 mm F/4-5.6G ED VR DX

Dit is de grotere broen van de 55-200 mm lens. Ook deze lens zie ik regelmatig bij cursisten.

  • 300 mm geeft meer telebereik dan 200 mm, dit maakt de lens bijvoorbeeld geschikter voor het fotograferen van wildlife, vogels, sommige sporten of kinderen op een grotere afstand.
  • Met 530 gram is de lens ook een stuk zwaarder (de 55-200 mm lens van hierboven weegt zo’n 300 gram.
  • De lens is ook wat groter
  • De scherpte en beeldkwaliteit zijn prima. Alleen op 300 mm bij f/5.6 zijn de zijkanten wat minder scherp. Dit komt vaker voor bij lenzen.
  • De autofocus is wat trager, fotografeer je veel bewegende onderwerpen dan heeft dit invloed. Er zijn verderop in dit artikel snellere lenzen, zoals de AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED.
  • Beeldstabilisatie helpt je om minder onscherpe foto’s te maken, zeker handig als je meer inzoomt.
  • Ook deze lens is niet te gebruiken in combinatie met de professionele fullframe camera’s van Nikon. Dit is voor veel mensen geen probleem.

AF-P NIKKOR 70-300 mm f/4-6.3G ED VR

Dit is een vrij nieuwe lens, uit augustus 2016.

  • In vergelijking met de hierboven besproken Nikon telelens van 55-300 mm kan je met deze 70-300 mm telelens net wat minder weidse beelden maken.
  • De lens is licht van gewicht: 415 gram. Dit is zo’n 500 gram lichter dan de 55-300 mm telelens.
  • De lens heeft een snelle autofocus door de stappenmotor (AF-P). Dit maakt de lens geschikter voor fotografie van dieren, vogels, sport of bewegende kinderen dan de 55-300 mm lens.
  • De autofocus van deze len is ook sneller dan de Nikon 70-300 mm f/4.5-5.6 G AF-S IF-ED VR die hieronder wordt besproken.
  • Op deze lens zie je geen knoppen terug voor autofocus of manual focus (A/M) of voor beeldstabilisatie (VR ON/OFF). Dit moet in het menu worden geregeld. Persoonlijk vind ik dat wat minder handig. Alleen de snelheid van de autofocus is belangrijker.
  • De scherpte is zeker goed.
  • Beeldstabilisatie helpt je om minder onscherpe foto’s te maken, zeker handig als je meer inzoomt.
  • Ook deze lens is niet te gebruiken in combinatie met de professionele fullframe camera’s van Nikon. Dit is voor veel mensen geen probleem.
  • Belangrijk: deze lens werkt niet (goed) op oudere Nikon camera’s. De lens is compatible met camera’s uit de D3000-serie vanaf de D3300 (dus ook D3400), camera’s uit de D5000-serie vanaf de D5200 (dus ook D5300, D5500, D5600) en camera’s uit de D7000-serie vanaf de D7100 (dus ook D7200). De D500 is ook compatibel. Bij sommige compatibele camera’s kan een firmware-update vereist zijn (dit is een update in de software die je kan downloaden).

De lens kost op het moment van schrijven 346 euro. Bekijk de huidige prijs op kieskeurig.nl

Nikon 70-300 mm F/4.5-5.6G AF-S IF ED VR

Deze telelens bestaat al wat langer

  • De autofocus (het scherpstellen) is langzamer dan de autofocus van de AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED.
  • Deze lens is wel te gebruiken in combinatie met professionele fullframe camera’s van Nikon
  • Anders dan de AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED is de lens gewoon te gebruiken met oudere camera’s van Nikon
  • Met 745 gram is de lens een stuk zwaarder dan de andere lenzen.
  • De bouw is degelijker, dit verklaart ook het grotere gewicht.
  • Uitgerust met beeldstabilisatie

De prijs is op het moment van schrijven 588 euro. Bekijk hier de actuele prijs op www.kieskeurig.nl

Voor veel mensen is de AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED aantrekkelijker door de snellere autofocus, het lichtere gewicht en ook de gunstigere prijs. Alleen nogmaals, de AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED is niet met alle camera’s te gebruiken (zie hierboven).

Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 DI II VC PZD AF

Deze superzoomlens is in een variant voor Nikon en Canon. Door het bereik van 18-270 mm is de lens is heel allround. Bij de hierboven besproken telelenzen met een bereik van 55-200 mm, 55-300 of 70-300 mm zul je voor de weidsere beelden een andere lens moeten gebruiken, zoals de kitlens van 18-55 mm.

Bij superzoomlensen is het wel altijd extra opletten op de beeldkwaliteit. Dit komt omdat zo’n lens eigenlijk alles moet kunnen en dat kan ten koste gaan van de beeldkwaliteit.

  • De scherpte is helemaal ingezoomd op 270 mm minder goed, wat soft (niet echt helemaal scherp dus). Je ziet dit beter als je je foto vergroot. Niet iedereen zal het een probleem vinden, dat is heel persoonlijk.
  • Scherpstellen gebeurt snel.
  • De korste scherpstelafstand tot je onderwerp is 49 cm. Dit betekent dat de lens ook vrij geschikt is voor het maken van closeups, al is het geen echte macrolens.
  • De lens is uitgerust met beeldstablisatie (VC)
  • Bij Tamron kan de beeldstabilisati ervoor zorgen dat lens op het moment van scherpstellen wat verspringt (dit is niet alleen bij deze lens maar bij meerdere Tamron lenzen), persoonlijk vind ik dat niet prettig en ik merk dat ook cursisten dit niet fijn vinden.
  • Het gewicht is 450 gram.

De prijs is op hetm oment van schrijven 359 euro. Bekijk de huidige prijs op kieskierig.nl 

Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM voor Nikon

Deze lens is er voor Nikon, Canon, Sony en Pentax, uiteraard moet je wel de juiste versie nemen…

  • Het bereik van 18-300 mm is zeer allround, voor mensen die eigenlijk niet van lenzen willen wisselen.
  • De lens is met 585 gram wat zwaarder dan de Tamron 18-270 mm lens.
  • Scherpstellen is vrij snel.
  • Je kan op 39 cm afstand van je onderwerp al scherpstellen, dat is 10 cm dichterbij dan bij de Tamron 18-270 mm lens. Dat betekent dat je nog iets beter close-ups kan maken met deze lens, al is het geen echte macrolens.
  • De lens is scherper op 300 mm dan de Tamronlens hierboven is op 270 mm.

Op het moment van schrijven kost de lens € 469,00. Bekijk hier de huidige prijs op kieskeurig.nl

Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300 mm f/3.5-6.3G ED VR II

Dit is een lens die in 2014 op de markt kwam. Het is de opvolger van de oudere versie. De nieuwere versie wordt aangeuid met ‘II’ (type 2 dus).

  • Het bereik van 18-300 mm is heel allround, voor wie zo min mogelijk van lens wil wisselen.
  • Met 550 gram is het gewicht ongeveer hetzelfde als de Sigma 18-300 mm lens hierboven
  • De kortste scherpstelafstand is 48 cm, dit maakt ook deze lens geschikt om closeups mee te maken. De Sigma hierboven kan nog 10 cm dichterbij scherpstellen en onderwerpen dichtbij dus nog wat groter in beeld brengen.
  • De lens is niet te gebruiken in combinatie met een professionele fullframe camera van Nikon.
  • De prestaties van de lens zijn qua scherpte nog iets beter dan de Sigma 18-300 mm die hierboven is beschreven. Het blijft wel een superzoomlens en dat betekent dat de scherpte helemaal ingezoomd wel voldoende is te noemen maar dat een zoomlens van 70-300 mm scherper kan zijn.
  • Beeldstabilisatie helpt om minder last te hebben van onscherpe foto’s, met name als je verder inzoomt.

De prijs is op het moment van schrijven 699 euro. Bekijk hier de huidige prijs op kieskeurig.nl. Kieskeurig.nl lijkt vreemd genoeg de oude versie aan te geven. Let op dat je wel voor type II kiest.

Nikon AF-P 70-300 mm F/4.5-5.6E ED VR 

Dit is de ‘grote broer’van de lens die ik eerder in dit artikel besprak: de AF-P NIKKOR 70-300 mm f/4-6.3G ED VR.

  • De lens is zowel met cropcamera’s als met fullframe camera’s te gebruiken en is daarmee meer toekomstbestendig voor mensen die wat ambitieuzer zijn. Stap jij ooit over naar fullframe, dan kan je deze lens nog gewoon gebruiken.
  • Qua scherpte presteert de lens prima, ook op 300 mm. Het centrum is wel wat scherper dan in de hoeken.
  • De beeldstabilisatie is zeker effectief. Je kunt met een stuk langere sluitertijden fotograferen uit de hand.
  • De knoppen voor de beeldstablisatie zitten gewoon op de lens, persoonlijk vind ik dit handiger dan wanneer je deze in het menu van de camera moet vinden.
  • Een andere functie die overgenomen is van professionele lenzen van Nikon is de ‘Sport VR’. Dit houdt in dat je een stabieler (minder schokkerig) beeld ziet door je zoeker als je flink hebt ingezoomd (bijv. tot 300 mm). Het is zo makkelijker om een nauwkeurige compositie te maken. En ook schakelt de beeldstabilisatie vanzelf uit als je heel korte sluitertijden gebruikt, dan heeft beeldstabilisatie namelijk geen zin. Het kan je dan zelfs iets scherpte kosten.
  • Weerbestendigheid is handig voor sport- en wildlifefotografie, een buitje hoort er soms bij en als er dan belangrijke of bijzondere momenten zijn dan wil je toch de foto kunnen maken.
  • Voor filmen zorgt de stille stappenmotor voor vloeiende scherpstelling van het ene onderwerp naar het andere zonder dat je het geluid hoort van het scherpstellen.
  • Met 680 gram is de lens nog goed mee te nemen, de goedkopere lenzen zijn wel een stuk lichter. De eerder besproken AF-P Nikkor 70-300 mm f/4-6.3G ED VR is met 410 gram een stuk lichter. Bedenk ook dat het heel persoonlijk is wat licht of zwaar is.
  • Deze lens is niet met alle oudere camera’s te gebruiken. Bekijk eventueel info over de compatibiliteit met camera’s of neem contact op met Nikon.

Lees reviews op Internet over objectieven

Heb je eenmaal een lens in je hoofd dat bij jouw wensen en budget past, ‘google’ dan eens op de naam van die lens in combinatie met de woorden ‘test’ of ‘review’. Zo zul je reviews kunnen vinden over de prestaties van die lens, ook in vergelijking met andere objectieven.

Het blijft in het begin alleen best lastig te beoordelen wat je nu moet kopen als je er nog niet v eel verstand van hebt. Ook is het vaak in het Engels. De termen zijn gauw wat ingewikkeld voor wie het niet gewend is.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Boek voor Nikon Downloaden >> (klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Nikon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Nikon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden.

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Belangrijk, geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.