Wat is het verschil tussen Nikon Z6 III en Z8? Welke is beter?

Wat is het verschil tussen Nikon Z6 III en Z8? Welke is beter?

Wat zijn de belangrijke verschillen tussen de Nikon Z6 III en Z8 systeemcamera? Welke camera is beter of het beste voor jou? In dit artikel vind je de verschillen op een rij.

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Nikon Z6 III zelf instellen voor fotografie (bekijk de video)

Inhoud

Megapixels en sensor

  • De Nikon Z8 heeft 45,7 megapixels, de Nikon Z6 III 24.5 megapixels (beide fullframe). Dit is een groot verschil. Voor deel mensen is 24 megapixels prima, maar voor echt grote afdrukken zijn wat meer megapixels goed als je meer scherpte wil behouden.
  • Als jij veel dieren fotografeert dan betekent meer megapixels een voordeel als je de foto's graag bijsnijdt (cropt) om het dier dichterbij te halen.
  • De Nikon Z8 heeft een stacked sensor (volledig gestapeld), de Z6 III heeft een gedeeltelijk gestapelde sensor (party stacked sensor).
  • De stacked sensor van de Z8 zorgt voor een hogere uitleessnelheid, daardoor is er minder rolling shutter effect. De uitleessnelheid van de Nikon Z8 is ongeveer 4 keer sneller dan die van de Z6 III.

    Wat is dit? Rolling shutter effect houdt in dat als jij snel bewegende onderwerpen fotografeert deze vervormd kunnen worden in je foto. Denk aan kromme vleugels van snel vliegende vogels, dit kan ook bij sport gebeuren. Hoe hoger de uitleessnelheid van de sensor, hoe minder rolling shutter effect. 

    Doordat de Nikon Z6 III een gedeeltelijk gestapelde sensor heeft kan het rolling shutter nog wel voorkomen maar wel minder dan bij de oudere Z6 en Z6 II. Wil je hier minder last van hebben, dan kan je de mechanische sluiter gebruiken in plaats van de elektronische.
  • De Z8 kan de sensor beschermen (afdekken) bij uitschakelen, de Z6 III niet.

Viewfinder

Beide camera’s hebben een elektronische viewfinder die 100% van het beeld laat zien.

Resolutie

Z6 III: 5.67 miljoen dots EVF

Z8: 3.69 miljoen dots EVF

De Z6 III heeft dus een zoeker met hogere resolutie.

Helderheid

De Z6 III heeft een meer heldere EVF dan de Z8, het is nog iets beter te zien (tot 4000 nits).

Refresh rate

De nieuwere Z6 III heeft een hogere refresh rate (120 fps), dit kan een voordeel zijn bij heel snelle bewegingen van onderwerpen.


Continu-opnamen (snelheid)

Wat is de snelheid als je meerdere foto's achter elkaar neemt, bijvoorbeeld bij dieren of sport?

  • 20 foto's per seconde met elektronische sluiter, zowel bij de Z8 als bij de Z6 III.
  • De Z6 III kan daarnaast ook 14 foto's per seconde leveren met mechanische sluiter, de Nikon Z8 heeft geen mechanische sluiter.
  • De Z6 III kan 60 JPEG foto's per seconde nemen en 120 JPEG met 1.5 crop.
  • De z8 kan 100% blackout free schieten. De Z6 III niet helemaal zonder blackout. Er is een verschil omdat de z8 een volledig gestapelde sensor heeft en de Z6 III niet.

Autofocus

Een van de belangrijkste eigenschappen voor wie houdt van snel bewegende onderwerpen is hoe de autofocus presteert. Kan de camera goed scherp blijven stellen op bewegende onderwerpen en levert deze consequent scherpe foto's?

Nikon claimt dat de Z6 III 20% sneller is met autofocus dan bij de Z6 II.

Autofocus tracking (onderwerpen volgen)

Hoe goed kan de camera het onderwerp volgen? (tracking)

  • De Nikon Z6 III is sterk verbeterd op het gebied van autofocus tracking, vogels worden ook goed gevolgd in autofocus en heel vaak zijn foto's scherp. Als een vogel kleiner in beeld is, dan kan het zijn dat de Nikon Z6 III er wel eens naast zit en de vogel niet scherp wordt.
  • De Nikon Z8 kan vogels die kleiner in beeld zijn beter vogels met autofocus tracking dan de Z6 III.

Hoeveel scherpstelpunten hebben de Z8 en Z6 III?

  • De Z8 heeft 493 autofocuspunten
  • De Z6 III heeft 273 autofocuspunten


Onderwerpherkenning?

De laatste jaren zijn systeemcamera's steeds beter geworden om bepaalde onderwerpen te herkennen, dit komt door kunstmatige intelligentie.

De Z6 III heeft verschillende opties voor onderwerpherkenning:

  • mensen
  • dieren
  • voertuigen
  • auto

Het is opvallend dat de Nikon Z6 II geen aparte modus voor onderwerpherkenning van vogels biedt, de Z8 en Z9 wel. Dit wil niet zeggen dat de camera vogels niet goed kan volgen, dit kan namelijk wel met de onderwerpherkenning "dier"

Autofocus bij weinig licht?

Hoe goed stellen de Nikon Z6 III en Z8 scherp bij weinig licht?

De nieuwere Nikon Z6 III is hier op papier beter in, -10 EV vs -7,5 EV. EV staat voor belichtingswaarde.

ISO Bereik

Z6 III: ISO 100-64000

Z8: ISO 64-25600

Op dit moment nog geen test beschikbaar op het gebied van ISO prestaties. De verwachting is dat de Z6 III iets minder ruis geeft bij hoge ISO doordat de sensor 24,5 megapixels heeft ipv 45,7.

Beeldstabilisatie

Beide camera's hebben IBIS, in body image stabilization.

Video

De Z6III filmt nu in 6k. 

De Z8 kan ook filmen in 8k. Dit vereist wel een snelle geheugenkaart en kan interessant zijn om onderwerpen achteraf met croppen dichtbij in beeld te brengen, denk aan dieren. Dit kan ook goed werken op Instagram reels.

De Z6 III heeft net als de Z8 ook functies als waveforms, zebra en focus peaking in video. Focus peaking is handig bij handmatige focus en zebra laat je zien welke delen overbelicht raken.

Gewicht en formaat

De Z6 III is kleiner en lichter dan de Z8.

Z6 III: 760 gram

Z8: 910 gram.

Weathersealing

Ja, hetzelfde voor beide camera's.

LCD scherm: volledig kantelbaar of niet?

De Z6 III heeft een volledig kantelbaar LCD-paneel (3.2 inch). De Z8 een tilting screen, niet draaibaar. Kantelbaarheid is handig als je jezelf wil filmen of in sommige lastige hoeken.

Hoge resolutie foto's (sensor shift) van 96 megapixels 

De Z6 III kan net als de Z8 foto's van stilstaande onderwerpen combineren tot 96 megapixels. Dit dien je wel vanaf statief te doen. De foto's moeten worden samengevoegd in NX Studio desktop software en komen dus niet rechtstreeks als eindresultaat uit de camera.

Kortste sluitertijd

1/16000 vs 1/32000 in het voordeel van de Z8.

Prijs

  • Nikon Z6 III: € 2999,-
  • Nikon Z8: € 4099,-

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon Z8 en Z6 III
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies voor Nikon op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Haal alles uit je Z8 of Z6 III. Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen