Verschil Canon EOS R10 en R100 systeemcamera

Wat is het verschil tussen de Canon EOS R100 en R10 systeem camera? Welke camera is het beste voor jou? Ontdek de verschillen op een rij en maak een bewuste keuze. We vergelijken onder andere megapixels en sensor, scherpstellen (autofocus), ISO (prestaties bij weinig licht), bouw, gewicht en omvang, bediening, video, beeldstabilisatie, LCD-scherm en meer. En welke functie wil je je niet laten aanpraten in een winkel? Leer het verderop en voorkom een miskoop.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te  downloaden  >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Noorderlicht op de Lofoten (Noorwegen)

Wat is het verschil tussen Canon EOS R100 en R10?

Beide camera's zijn instapmodellen van de Canon EOR systeemcamera lijn. Ontdek de verschillen op een rij.

Megapixels en sensor

Beide camera hebben een APS-C sensor van 24.1 megapixels. Voor veel fotografieliefhebbers is dit voldoende. Zelfs met zo'n 12 megapixels kan je ook wel mooie afdrukken laten maken tot ongeveer een meter breed. Je hebt dus ook nog genoeg mogelijkheden om je foto's te "croppen" (een beetje bij te snijden, bijvoorbeeld als je onderwerp wat te ver weg was.

Canon R10: Digic X Processor. Deze nieuwere processor geeft een iets betere beeldkwaliteit en is ook sneller.

Canon R100: Digic 8 processor

De sensor van de Canon EOS R10 kan automatisch worden schoongemaakt in de camera. Dit is een functie in het menu. De R100 kan dit niet. Overigens betekent dit niet dat je altijd alle stofjes of vuiltjes van je camera kan reinigen met deze functie.

Snelheid

Welke camera is het snelste?

Canon R10: 15 foto's per seconde met mechanische sluiter en 23 foto's per seconde met elektronische sluiter. Dit geldt zowel bij stilstaande als bewegende onderwerpen (continu autofocus; AI SERVO).

Canon R100: 6.5 foto's per seconde bij stilstaande onderwerpen en 3.5 foto's per seconde bij continu autofocus (AI SERVO). Laat je dus niet misleiden, bij bewegende onderwerpen heb je continu autofocus nodig (de camera moet kunnen blijven scherpstellen op het onderwerp om scherpe foto's te geven) en dit kan alleen met 3.5 foto's per seconde.

Je ziet dat dit een groot verschil is. Bij snelle onderwerpen heb je een stuk meer kans op meer scherpe foto's met de Canon R10, denk aan vogels die vliegen, sport, andere dieren of wildlife. 3.5 foto's per seconde is tegenwoordig niet veel.

Beer in midzomernacht in Finland. Bekijk hier meer berenfoto's

Onderwerp- en oogherkenning bij autofocus (Eye AF)

Canon R10: zowel mensen, dieren en voertuigen kunnen worden herkend en worden gevolgd met autofocus. Als de camera een oog kan vinden, zal worden scherpsgesteld op het oog. Lukt dit niet, dan gaat de camera scherpstellen op een hoofd of gezicht (bij mens of dier). Lukt dat ook niet, dan op het lijf. Dit is een grote verbetering ten opzichte van spiegelreflexcamera's. Cursisten vinden dit prettig, je zal meer rake foto's maken van bewegende onderwerpen.

De R10 heeft 651 scherpstelpunten en kan het onderwerp dan ook preciezer volgen.

Canon R100: mensen kunnen worden herkend (gezicht en ogen). Dieren dus niet. Voor dierenliefhebbers is dit een belangrijk verschil.

De R100 heeft 143 scherpstelpunten om uit te kiezen en de camera kan op ogen scherpstellen (handig bij mensen) en onderwerpen volgen. Een stuk minder dan bij de R10 dus.

Bouw, gewicht en omvang

Canon R10: 429 gram

Canon R100: 356 gram

De R100 is een erg lichte camera. De R10 is overigens met ruim 400 gram ook nog steeds licht te noemen.

Een ander verschil is dat de Canon EOS R10 tot op zekere hoogte bescherming heeft tegen nattigheid of stof (weathersealing). De R100 heeft dit niet, extra opletten in bepaalde situaties dus.

Knoppen en Joystick?

Canon R10: heeft een joystick

Canon R100: heeft GEEN joystick

De joystick zit achterop de camera van de R10 en daarmee kan je bijvoorbeeld snel een klein autofocuspunt (dit is het meest precies) verplaatsen en op je onderwerp richten, dit is voor bewegende onderwerpen aan te raden. Het is een stuk fijner en sneller. Zo kan je dus vlot en precies bepalen wat het scherpste deel in je foto wordt.

Bij de R100 ontbreekt de joystick en zul je met de vierpuntsdruktoets achterop de camera moeten werken (dit werkt als pijltje omhoog, beneden, links of rechts.

De Canon EOS R10 heeft ook een klein "m-fn" knop bovenop de camera waarmee je bepaalde instellingen kan wijzigen. Dit is handig want als je meer wil met je camera, dan wil je instellingen bij voorkeur snel kunnen veranderen.

Verder heeft de R10 ook een tweede instelwiel en de R100 niet. Dit is handig om sneller diafragma en sluitertijd te kunnen wijzigen of de belichting te corrigeren (foto lichter of donkerder nemen).

Je ziet dus dat bij de R100 concessies zijn gedaan om de camera goedkoper (licht en kleiner) te maken.

Heb jij ook een mooie camera gekocht en wil je hier meer uit halen? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 Stappen  downloaden  >>(klik op de oranje tekst).

LCD-scherm en zoeker

Hebben beide camera's een kantelbaar LCD-scherm?

Canon R10: ja, volledig

Canon R100: nee, vast

Een ander verschil is het volledig kantelbare LCD-scherm van de R10. Dit kan soms handig zijn om vanuit lastige (of lage) hoeken te fotograferen of om te zien of je zelf in beeld komt bij selfies of het filmen van jezelf. De R100 heeft dit niet.

Verder is het LCD-scherm van de R10 ook touch-gevoelig (aanraakbediening), dit is soms makkelijk om een instellingen te wijizgen of een autofocuspunt te veranderen (hoewel je dit laatste in principe met de joystick doet).

De OLED zoeker (viewfinder) is gelijk aan die van de Canon EOS M50, met een resolutie van 2.36 miljoen pixels. De R10 is in te stellen op een hogere verversingssnelheid (120 fps ipv 60 fps). Daarmee is het beeld vloeiender, dit is prettiger bij het volgen van snel bewegende onderwerpen.

ISO

Canon R10: 100-32.000 en uitbreidbaar tot 51.200

Canon R100: 100-12.800 en uitbreidbaar tot 25.600

Beide toestellen hebben ook auto-ISO, dan hoef je niet zelf te bepalen wat de meest geschikte ISO-waarde is.

De nieuwere sensor van de R10 biedt dus mogelijkheden om met een iets hogere ISO-waarde te werken. De R10 presteert ook iets beter bij hogere ISO (beeldkwaliteit is dan wat hoger; minder ruis).

Video

Canon R10: 4k met 60 beelden per seconde (dit is mooi voor slowmotion)

Canon R100: 4k met 24/25 beelden per seconde

Als je 4k filmt dan is er bij de R10 alleen bij 60 beelden per seconde een 1.6x crop (er wordt als het ware ingezoomd op het beeld; je onderwerp komt zo dichterbij en je kunt minder weidse beelden maken). Voor de R100 geldt dit voor 24/25 beelden per seconde.

De R10 kan opnemen in 10 bit 4:22, dit geeft mooiere kleuren dan bij de R100.

De R10 kan ook 120 beelden per seconde filmen in full HD. De R100 kan dit met 720 (HD, een wat lagere resolutie dus).

Ook is de EOS R10 beter in het volgen van bewegende onderwerpen bij video.

Portretfoto door cursist Marit van As

Beeldstabilisatie

Beide niet.

Geen ingebouwde stabilisatie (IBIS). De optische beeldstabilisatie zit alleen in lenzen.

Maak je niet druk om beeldstabilisatie! Je kan prima scherpe foto's maken, zolang je maar let op de sluitertijd. Een beginner kan over het algemeen beter geld uitgeven aan zijn of haar ontwikkeling en lenzen dan aan een dure camera, puur voor beeldstabilisatie. Zelf gebruikte ik 9 jaar een camera zonder beeldstabilisatie.

Geheugenkaart en buffer

Canon R10: gebruik van UHS II geheugenkaart mogelijk (deze is sneller).

Canon R100: UHS II geheugenkaart niet mogelijk

Wat is een buffer? Als je veel foto's achter elkaar maakt, dan worden die foto's eerst even opgeslagen in een "tijdelijk geheugen" van de camera zelf. Die foto's moeten natuurlijk naar de geheugenkaart worden geschreven. Dit kan dus met een hogere snelheid bij de R10 (omdat die een snellere geheugenkaart ondersteunt.

De buffer van de R10 is beter dan die van de R100. Dit betekent dat je wat langer achter elkaar kan fotograferen voordat de camera gaat vertragen. Dit is handig als je veel bewegende onderwerpen fotografeert

Belangrijkste voordelen Canon R10 op een rij

  • Sneller
  • Meer knoppen voor vlotter instellingen wijzigen (inclusief joystick)
  • Betere autofocus en onderwerp en oogherkenning voor dieren (naast mensen en voertuigen)
  • Sneller bij veel foto's achter elkaar maken
  • Betere video
  • Grotere buffer
  • Kantelbaar LCD-scherm

Belangrijkste voordelen Canon R100 op een rij

  • Klein en licht
  • Eenvoudige bediening (voor wie niet te veel poespas wil en beginnen spannend vindt)
  • Voordeligere prijs (= meer geld overhouden voor het leren fotograferen en voor een extra lens)

Alternatieven: andere camera's? 

De Canon R100 is echt een basic camera: vooral licht, klein en goedkoop. Goed voor een echte beginner die vooral eenvoud wil.

Wil je meer dan kan je binnen de Canon EOS R systeemcamera's denken aan een EOS R50 of R10. Natuurlijk zijn er nog geavanceerde camera's van Canon zoals R7, R6 II, R5 enz. maar die zul je als beginners vaak niet volledig benutten.

Bij andere merken kan je denken aan een Nikon Z50, Sony A6100 (opvallend is dat zelfs de oudere Sony A6000 die in 2014 op de markt kwam in veel opzichten beter specificaties heeft dan een Canon R100 uit 2023). Dit is veelzeggend.

Houd je van klein en licht dan is ook Olympus zeker een optie. Door de kleinere sensor zijn lenzen ook relatief klein en licht en je hebt een stuk meer knoppen qua bediening en dat betekent meer gebruiksgemak in het veld (sneller een instellingen aanpassen).

Ook Fujifilm heeft natuurlijk camera's, een X-T30 II (veel geavanceerder en ook overweldigend voor veel echte beginners) is echter een geheel ander soort camera dan de Canon EOS R100.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de R10 of R100  & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.