Terug uit Schotland: highlands en Harris & Lewis(inspiratie)

Terug uit Schotland: highlands en Harris & Lewis(inspiratie)

Van 19 tot 31 oktober genoot ik van de Schotse hooglanden en de ruige kusten… Bekijk hier een aantal beelden…

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met de systeemcamera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over systeemcamera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor de systeemcamera (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Quiraing Schotland beste locatie Skye

Foto 1: Mountain view. Ongelooflijk om daar te staan…

Quiraing Skye Schotland

Foto 2: Spotlight on Scotland… Ineens kwam er licht door een gat in het wolkendek… Het bewoog zich als een spotlight door die highlands…

Harris Scotland Beach

Foto 3: Collapsing waves… Ruige omstandigheden op Isle of Harris

Dalmore beach low tide forms

Foto 4: Tidal flow… Mooie vormen en stroming. Lucht had voor mij wat rustiger gemogen

Luskentyre beach low tide forms patterns

Foto 5: Low tide forms… Prachtige bergen in de achtergrond en een zee die wel Caribisch lijkt…

Luskentyre beach tidal forms low tide grass

Foto 6: Moving gras…

Scotland Isle of Skye Landscape

Foto 7: Layers of gold…


Wat is jouw favoriete foto: 1 t/m 7?

Laat het onderaan in de reacties weten. Dat vind ik altijd leuk 🙂


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle en een cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Albert Weerwag
Door

Albert Weerwag

op 04 Nov 2019

Foto 1 spreekt mij het meeste aan. De sfeer, de hoeveelheid info mbt het landschap, de belichting van het grootste deel van de foto, de toevoeging van een menselijke gestalte; voor mij klopt dit plaatje gewoon. Deze zou als vergroting bij mij in een fotoboek komen.

Michael de Roo
Door

Michael de Roo

op 04 Nov 2019

No 1 is mijn favoriete foto. Heb ik zelf meegemaakt twee jaar geleden. Wat een sprectaculair landschap.

Kees
Door

Kees

op 04 Nov 2019

Foto 1 is mijn favoriet. De plaats van de persoon, de lichtomstandigheden, het paadje links vanuit de hoek, en de diepte in de foto zijn erg mooi.

Hans van Baardwijk
Door

Hans van Baardwijk

op 04 Nov 2019

Foto 1 en 2 spreken mij het meest aan. Waar bij foto 2 de licht inval door het wolkendek wel heel gaaf is.

Daphne De Backer
Door

Daphne De Backer

op 04 Nov 2019

Mijn voorkeur gaat uit naar foto 2. De lichtval is zo sprookjesachtig dat het haast geen foto lijkt, maar een beeld uit een tekenfilm. Jeugdsentiment van Platvoet die op zoek gaat naar de groene vallei en deze uiteindelijk weet te vinden met de zon die klein beetje bij beetje de vallei belicht, alsof hij geopend wordt. Hetzelfde doet deze foto. Ruig en liefelijk tegelijk

Frans Wellner
Door

Frans Wellner

op 04 Nov 2019

Eigenlijk zijn alle foto’s schitterend, ik heb geen voorkeur voor een bepaalde foto. Mooie opnamen Joris! 👍🏻

Cornelia
Door

Cornelia

op 04 Nov 2019

Foto 5. Maar dan zonder zee etc. op de achtergrond. Alleen het zand met die vormen. En dan zou ik het ook nog omzetten naar een krachtig zwart wit. Als je het een kwart slag draait zijn het net vissen.

Willemijn
Door

Willemijn

op 04 Nov 2019

Foto 2. Er gaat iets sinisters (positief bedoeld) van uit, en dat vind ik bij Schotland horen,

Jan langelaar
Door

Jan langelaar

op 04 Nov 2019

Als liefhebber van “Alba” gaat en frequent bezoeker gaar mijn voorkeur uit naar foto 1..

Agnes
Door

Agnes

op 04 Nov 2019

Foto 5. Prachtige kleuren een compleet schilderij.

Mirjam
Door

Mirjam

op 04 Nov 2019

hoi Joris, dikvond foto 5 het mooist De tekeningen het zand zijn prachtig. Het vraagt om een uitvergroting. Mooie foto's! groet Mirjam

Lenneke Schouten
Door

Lenneke Schouten

op 04 Nov 2019

Mijn jongste broer woont iin Stornoway. Heeft vroeger een fotostudio gehad. Misschien wel grappig mocht je ooit nog een keer naar isle of Lewis gaan dan kan ik contact leggen. Hij weet de mooiste plekken ook op Harris.

Leo
Door

Leo

op 04 Nov 2019

De 1e zet ik ook bovenaan, maar ze zijn natuurlijk allemaal schitterend als 2e ben ik een zonsondergang liefhebber dus de laatste op 2 verder heb ik het voorbeeld van Cornelia uitgewerkt en dat is i.d.d. Heel verrassend mooi..

Lany Wacanno
Door

Lany Wacanno

op 04 Nov 2019

Joris, Foto 2 en 3. Zo mooi en schilderachtig. Kun jij ook zeggen waarmee en hoe (sluitertijd, Diafragma en Iso) jij deze fotos heb genomen. Alvast bedankt. Lany

Irreke
Door

Irreke

op 04 Nov 2019

Foto 2 spreekt mij het meeste aan. Het lichteffect is heel mooi.

taisa huys
Door

taisa huys

op 04 Nov 2019

nummer 5 is voor de mooiste foto omdat ik zelf aan de kust woon en zo toch vele dingen herken. maar anders alle foto's zijn prachtig

Herman
Door

Herman

op 04 Nov 2019

Foto 5 en 3 vind ik heel mooi 👍

Joyce waterreus
Door

Joyce waterreus

op 04 Nov 2019

Ik vind foto 2 en 3 erg mooi, bij foto 2 vooral de zonnestralen die tussen de wolken het landschap beroeren. Foto 3 boeit mij enorm door de kracht die het zeewater op de rotsen laat slaan

Nelleke
Door

Nelleke

op 04 Nov 2019

Foto twee vanwege de mooie lijn van echts naar links Maar ze zijn allemaal super mooi

Wil Bosman
Door

Wil Bosman

op 04 Nov 2019

foto 1 en 2 Volgens mij op Skye, de Quiraing. Hier hoop ik a.s. april mei te zijn Tour van 14 dagen door de Highlands en alle tijd om foto's te maken Mooie series altijd uit deze streken

Lucas
Door

Lucas

op 04 Nov 2019

Foto 1. Plaatsing persoon en diepte. Foto 7 vanwege sfeer.

Hilde T
Door

Hilde T

op 04 Nov 2019

Ze zijn allemaal prachtig (wou dat ik dat ook kon) maar foto 2, die zou best aan mijn wand mogen hangen ; krachtig beeld, alsof het wolkendek elk moment kan openschuiven. En foto 7, rustgevend vind ik die. Met welke instellingen zijn ze genomen ? Nabewerking toegepast ?

Th. van Tinteren
Door

Th. van Tinteren

op 04 Nov 2019

Ik kan eigenlijk niet kiezen tussen foto 1 en 3,beide zijn erg mooi vandaar.Complimenten ook voor de andere foto's ,mooie plekken die je hebt vastgelegd.

Henk van Nieuwenhuizen
Door

Henk van Nieuwenhuizen

op 04 Nov 2019

Dag Joris, Ik vindt foto 4 erg mooi , de ruige zee met daarin de branding en verderop de startende regenboog die vanuit de zee lijkt te komen. Ook op de voorgrond de zandvormen die door het water zijn gemaakt met de verkleuringen daarin. Met vr gr . Henk.

Helma
Door

Helma

op 04 Nov 2019

Ik vind de bergfoto's het mooist. Allen zijn mooi maar deze hebben net wat extras

Josė
Door

Josė

op 04 Nov 2019

Foto 5 vind ik het mooist, vanwege de zachte kleuren, de prachtige tekening in het zand en de bijzondere vlakverdeling.

Wijnand
Door

Wijnand

op 04 Nov 2019

Dag Joris, Foto 1 springt er wat mij betreft uit. schitterend landschap en mooie compositie !

Michel
Door

Michel

op 04 Nov 2019

Hi Joris... Foto 1 super mooi totaalplaatje. Foto 2...prachtig licht als bonus... op plaats 2. Foto 3...prachtige sluitertijd in combinatie met ruige zee! Foto 4, mooi lijnenspel in het zand, mooie compositie! Groetjes Michel

Armand
Door

Armand

op 04 Nov 2019

Dag Joris, Foto 1 en 2 zijn prachtig van kleur en tekening. Bij foto 4 en 5 zou de onderste helft op zich een perfecte foto zijn. Groeten Armand

Marc De Laet
Door

Marc De Laet

op 04 Nov 2019

Natuurlijk foto 1, - met voorsprong

Peter Vink
Door

Peter Vink

op 04 Nov 2019

foto 2 dat is het Schotse Highland, met die prachtige lichtinval; en ja, foto 7 dat melancholieke....of.. gaat dat met bewerkingen??

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Nov 2019

Ik heb de kleuren zelfs qua levendigheid wat teruggebracht. Anders weet ik dat veel mensen denken dat het nep is terwijl het juist heftiger was. Verder een grijsverloopfilter gebruikt voor de lichte lucht. Het gaat om het licht hier, heeft niks met bewerking te maken

defever antoon
Door

defever antoon

op 04 Nov 2019

foto 7 een foto die rust brengt

Frans T
Door

Frans T

op 05 Nov 2019

Foto 1 Dit is de foto die iedereen wil maken, juiste belichting en diafragma en compositie. Deze foto zegt alles wat Schotland is.

Helga
Door

Helga

op 05 Nov 2019

Foto 1. Prachtige foto 💖

Thomas Stokhof
Door

Thomas Stokhof

op 05 Nov 2019

Beste Joris, Low Tide Forms, foto nummer 5 is voor mij de beste foto. Hoewel jij zelf in het onderschrift de nadruk legt op de bergen en de zee vind ik de titel meer recht doen. Prachtige vormen met mooi contrast. Je wordt door de “geultjes” de foto in getrokken naar de zee en de bergen. Woon zelf aan zee en vind de veranderende vormen in het zand boeiend. Groet, Thomas

Jos
Door

Jos

op 05 Nov 2019

Ik kan moeilijk kiezen tussen foto 2 en 3 De rust van foto 2 tegen de ruwheid van foto 3. Het leven bestaat uit keuzes dua ga ik voor foto 3

Paul Schous
Door

Paul Schous

op 05 Nov 2019

Foto 1. De belichting, dat silhouet van een eenzame persoon in dat schitterende landschap. Het lijkt wel een reclameposter voor een post-apocalyptische film. (Joris als Mad Max)

Piet de Vries
Door

Piet de Vries

op 05 Nov 2019

Foto 4.. Een kunstwerk. Met enige verbeelding is er heel veel te zien.

Wim Maton
Door

Wim Maton

op 05 Nov 2019

Ook ik kan moeilijk kiezen ze zijn allemaal super mooi

Fy
Door

Fy

op 05 Nov 2019

Nr1

Ger Noorderling
Door

Ger Noorderling

op 05 Nov 2019

Nr 4 en 5, dat zijn de plaatsjes die mij het meest aanspreken, daarna de nrs 1 en 2

Marja Schenk
Door

Marja Schenk

op 05 Nov 2019

Foto 1 is voor mij de beste. De plaatsing van de persoon geeft veel diepte en dus extra's aan de foto. de kleuren en lichtspel maken het af. Schotland is fantastisch!

Anne
Door

Anne

op 05 Nov 2019

Ik vind foto 1 erg mooi. Er zit diepte in, mooi licht en een mooie lucht. En er is iets te zien. Zeker met een persoon op de voorgrond. Mooi plekje om een foto te nemen. De andere foto's zijn ook niet mis.

Ellen van het Nederend
Door

Ellen van het Nederend

op 05 Nov 2019

Allemaal prachtige foto's daarom moeilijk om te kiezen. Voor mij springen foto 1 en 3 er toch het meeste uit. Foto 1 omdat je doordat je daar staat ziet hoe immens de omgeving is. Foto 3 ik houd wel van dat woeste er in.

Stefan Durwael
Door

Stefan Durwael

op 05 Nov 2019

De Mountain view (foto 1) vind ik het mooist. Het landschap. de lijnen en de kleuren zijn prachtig. Het silhouet van de nietige mens (excusez le mot, Joris...) maakt de foto helemaal af. Ik neem aan dat je de foto met een draadloze ontspanner of met een app op de smartphone gemaakt hebt. Erg knap!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Nov 2019

Draadloze ontspanner met bluetooth maar zoek er nog 1 met meer bereik

Annemarie
Door

Annemarie

op 05 Nov 2019

Foto 1 en 2 spreken mij het meest aan!! Maar alle foto's zijn prachtig !!

Peter
Door

Peter

op 05 Nov 2019

Beste Joris, Foto 1 is mijn favoriet. Ik was in 2017 in Schotland en de snel wisselende weersomstandigheden laten mooie dreigende luchten zien boven een prachtig landschap. Ik heb nav jouw mailtje mijn fotoboek er weer bijgepakt en herinneringen opgehaald.

Comhair Elly
Door

Comhair Elly

op 05 Nov 2019

Dag Joris Foto 2 en 5 spreken mij het meest aan Foto 2 - het landschap is heel mooi en die zonnestraal maakt het plaatje compleet Foto 5 - de voorgrond is heel mysterieus - je kan er meerdere tekeningen uit halen als je lang kijkt Supermooie beelden

Wim Botterop
Door

Wim Botterop

op 05 Nov 2019

Foto 1 en 2 spreken mij het meest aan.

Kees van der Wal
Door

Kees van der Wal

op 05 Nov 2019

Hoi Joris. Foto 2, 3 en 4 vind ik het allermooist. De rest vind ik geweldig. Foto 2 spreekt mij erg aan vanwege de kleurstellingen en doet mij denken aan een vakantiefoto, welke ik vorig jaar in de Auvergne (Fr) heb gemaakt met mijn simpele (oude) Samsung S4. Foto 3 en 4 spreken mij heel erg aan vanwege de lijnen in het zand, die je bij wijze van spreken meetrekken in de foto. Erg mooi vastgelegd!!

Martin-55
Door

Martin-55

op 05 Nov 2019

Hoi, foto 1 en 2 geven het desolate landschap van The Highlands aan. Kom ee al vanaf 2005 mooi zulke luchten heb ik nog niet gehad. Meestal echt Schots weer. In mei 2020 ga ik weer met een paar vrienden naar The Grampains. Is ook een super gebied. Kijken of het weer dan meewerkt.

Daphne Tengbergen
Door

Daphne Tengbergen

op 05 Nov 2019

Hi Joris, Moeilijk te kiezen tussen zoveel moois, ze zijn allemaal schitterend en zeer gevarieerd ook. Misschien toch foto 1, vanwege compositie, balans, contrast, licht, diepte... Ik heb alweer zin in de volgende cursus!

C Keller
Door

C Keller

op 05 Nov 2019

Foto 1 en 3 vind ik het mooist. De eerste foto vind ik het zonlicht mooi op de hellingen schijnen met gevolg de mooie kleur groen ook de wolken vind ik mooi het is als geheel een mooie foto vind ik. Foto drie vindt ik de rots blokken met de golven die bevroren of gekristalliseerd en een mooie gezicht de strepen aan de golven net of dat de wind er over blaast.

Miriam
Door

Miriam

op 05 Nov 2019

Foto 1 en 3. Mooi landschap met jou nog in beeld en foto 3 mooi met de ruige zee en langere sluitertijd

Hans
Door

Hans

op 05 Nov 2019

Prachtige foto's Joris. Mijn favoriet is foto 1, grandioos! Ik wil daar zelf ook graag weer naar toe. Het zou fijn zijn als je diafragma, sluitertijd, ISO en brandpuntafstand bij de foto's zou vermelden, dan is het ook nog leerzaam. Groet, Hans

joke smeulders
Door

joke smeulders

op 05 Nov 2019

Ha ja foto 1 fantastisch!

Martin van der Markt
Door

Martin van der Markt

op 06 Nov 2019

Ik vind foto 2 Fantastisch Joris.

Henk Spronk
Door

Henk Spronk

op 06 Nov 2019

Tussen 1 en 2 is het wel heel erg lastig kiezen. Foto 1 wint het uiteindelijk omdat door het plaatsen van de persoon het ruwe karakter en de weidsheid van het landschap benadrukt wordt.

Luc
Door

Luc

op 06 Nov 2019

Joris , de keuze is voor mij moeilijk te maken, vindt ze allemaal zeer fantastisch . Toch maar een keuz nr 4 en 5 . Mvg luc

Rogier
Door

Rogier

op 06 Nov 2019

Hoi Joris, wauw mooie foto’s weer. Foto 1 vind ik heel gaaf. Die persoon links is top, geeft nog mooier aan hoe groots het landschap is en hoe klein we dan zijn. 👍

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Nov 2019

Dank je, die persoon links ben ik zelf :)

Hetty
Door

Hetty

op 07 Nov 2019

Hoi Joris, Ze zijn allemaal prachtig. Maar de foto van 'Moving grass' vind ik wel erg mooi. De stilte van het gras en de bergen met er tussen het water, wat meer beweging geeft. Heel mooi.

Diny
Door

Diny

op 07 Nov 2019

Hoi Joris, zij zijn allemaal prachtig en anders qua sfeer. Mijn voorkeur gaat uit naar foto 2. Bovennatuurlijk mooi! Fotot 6 vind ik ook schitterend maar hoeft niet per se Schotland te zijn wat mijn betreft.

Diny
Door

Diny

op 07 Nov 2019

Hoi Joris, zij zijn allemaal prachtig en anders qua sfeer. Mijn voorkeur gaat uit naar foto 2. Bovennatuurlijk mooi! Foto 6 vind ik ook schitterend maar hoeft niet per se Schotland te zijn wat mijn betreft.

Fabienne
Door

Fabienne

op 07 Nov 2019

Hallo Joris, pareltjes zijn het allemaal, maar mijn voorkeur gaat naar foto 3.

Bertha
Door

Bertha

op 08 Nov 2019

Foto 2 Wat een rust

Laurent
Door

Laurent

op 24 Nov 2019

Foto 1 omdat vanwege het majesteuse van moeder natuur en de mensheid in zijn kleinheid hiervan onderdeel is. De verhouding laat dit perfect zien. Tevens is dit mijn favorite foto vanwege het spel van dreigende wolken maar tegelijk laat de zon zich zien in het enorme dal. Terwijl die dreiging toch op de loer blijft liggen links van de foto door het vastgelegde schaduw effect.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Nov 2019

Bedankt voor je bijdrage Laurent, vind ik leuk!

Immie
Door

Immie

op 30 Dec 2019

Foto 1 is erg mooi

Jan Berghuijs
Door

Jan Berghuijs

op 31 Dec 2019

Foto 1 en 2.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Jan 2020

Dank je voor je reactie Jan, wordt gewaardeerd

Reactie plaatsen