Beren fotograferen in Slovenië + VIDEO

Bekijk de sfeervideo en de foto’s die ik van beren maakte, diep in de bossen van Slovenië…

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Sfeervideo: Beren fotograferen in Slovenië! (2,5 minuut)


Diep in de Sloveense bossen woont een dier dat mij blijft boeien…


Foto’s

berenfotografie Slovenië

Foto 1: portret met alle details

beren fotograferen Slovenie

Foto 2: zelfverzekerde beer in de prachtige omgeving

Beste plek om beren te fotograferen

Foto 3: uitsnede waarbij je de details en de houding beter ziet!

Berenfotografie

Foto 4: “dreigend” naar beneden…

Waar fotografeer je het beste beren?

Foto 5: licht op de beer…

Berenfotografie Slovenianbears

Foto 6: pose op de rots…

Slovenie beste plek beren fotografie

Foto 7: in het avondlicht

Foto 8: verlegen beer…


Wat is jouw favoriete foto uit de serie 1 t/m 8?

Laat het onderaan weten door op de knop “reactie plaatsen” te drukken. Scroll naar beneden.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Meer Berenfotografie:

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Ruud van Schaijk
Door

Ruud van Schaijk

op 29 Jul 2020

Vind foto 6 aansprekend voor mij

Helma verhoeven
Door

Helma verhoeven

op 29 Jul 2020

Wat een prachtige foto s, en film dat is genieten

Tea Fledderus
Door

Tea Fledderus

op 29 Jul 2020

Foto 7

Marianne Visser-romers
Door

Marianne Visser-romers

op 29 Jul 2020

De verlegen beer, geeft mooie uitdrukking weer en licht mooi op oog en beeld geeft rust. Op de andere foto’s vraagt de omgeving veel aandacht. Maar het zijn allemaal prima platen

A'da
Door

A'da

op 29 Jul 2020

Foto 7, de beer in het avondlicht vind ik het mooist. Waarom? Omdat je de beer hier duidelijk in zijn natuurlijke omgeving ziet. Daarbij de mooie onscherpte in de voorgrond en achtergrond. En ook de mooie lichtval op de bomen achter de beer spreken me aan. Bij foto 8 valt het licht mooi op de beer, dat had foto 7 in mijn beleving perfect gemaakt. Maar ik mis bij foto 8 wat meer de omgeving, hoewel de foto verder ook heel mooi is. Bij foto 5 valt het licht ook mooi op zn snuit, maar... hm, ik vind dat de beer er in zijn geheel bij foto 7 beter uitkomt. Bij foto 2 en 3 vind ik de ogen van de beer wat minder. Foto 4 en 6 zijn ook mooi, maar hm... ja, toch voorkeur voor hoe de beer staat op foto 7. En foto 1.... erg mooi, maar had ook in de dierentuin gemaakt kunnen zijn. Wel mooie knuffelkop! Op welke afstand zat je tot de beren toen je deze foto's maakte?

Ben Daenen
Door

Ben Daenen

op 29 Jul 2020

Hele mooie foto’s hoor. Mijn voorkeur gaat uit naar foto 5. Het gehele plaatje en de lichtval vallen mij op. Keuze was best moeilijk omdat alle foto’s zoals gezegd mooi zijn.

Wilma Klerken
Door

Wilma Klerken

op 29 Jul 2020

Hoi Joris, Ik vind foto nummer 3 het mooist, blik en houding prachtig gevangen en niet teveel in beeld hierbij. De foto spreekt boekdelen ( wat gaat er door zijn of haar gedachten...) Groet, Wilma

Jet Selles
Door

Jet Selles

op 29 Jul 2020

Nummer 2. Maar ze zijn allemaal prachtig!

Linda
Door

Linda

op 29 Jul 2020

Nummer 1 🐻

Ton van der Helm
Door

Ton van der Helm

op 29 Jul 2020

Foto 4 vind ik de mooiste. Hoewel ze allemaal een eigen karakter hebben vind ik de beer op foto 4 een dreigende beweging maken en naar de toeschouwer kijken waardoor je je afvraagt; en toen?..

Wim Botterop
Door

Wim Botterop

op 29 Jul 2020

Ik vind foto 7 de mooiste.

frans van zundert
Door

frans van zundert

op 29 Jul 2020

foto 3

Leentje
Door

Leentje

op 29 Jul 2020

Halo Joris, Vind al de foto's prachtig maar nr.1 is mijn favoriete foto. Ik hou wel van het minimalistische in een foto.

Anne-Marie De Backer
Door

Anne-Marie De Backer

op 29 Jul 2020

Heel mooi ! Mijn voorkeur : Foto 6 _ Pose op de rots. Waarom? Ik vind de houding mooi, dat hij juist een beetje opzij kijkt, en zijn muil is open. Mooi licht ook.

Thera Meertens
Door

Thera Meertens

op 29 Jul 2020

Foto 1 vind ik het mooiste. Je ziet het karakter van de beer.

Anja Spee
Door

Anja Spee

op 29 Jul 2020

Foto 6 vind ik de mooiste berenfoto. Ook omdat zulke foto’s niet zo vaak te zien zijn. Mooie berenfoto, komt goed uit met zijn lijf erop

Henk Kaper
Door

Henk Kaper

op 29 Jul 2020

Nr.7 Prachtige foto's . Ben je wel eens in Canada geweest of Alaska.? Daar lopen geweldig grote beren rond!

Luc Desmet
Door

Luc Desmet

op 29 Jul 2020

Joris, Ik vind de 8 foto’s Zeer prachtig , en dan maak ik de keuze op nr 1 en 3 , maar zeer moeilijke keuze Foto 1: portret met alle details , Foto 3: uitsnede waarbij je de details en de houding beter ziet! Laat ons maar genieten !

Mieke
Door

Mieke

op 29 Jul 2020

Voor mij is foto 7 het mooist....

Armand
Door

Armand

op 29 Jul 2020

Joris, zelf ga ik bijzonder graag in detail. Foto 1 en 3 vind ik prachtig. Mooie haarscherpe kop en dan de volledige beer in een stukje omgeving. Heerlijke combinatie van omgeving met haarscherpe details. Volledig mijn manier van fotograferen.

Jonny
Door

Jonny

op 29 Jul 2020

de foto "pose op de rots" vind ik de mooiste

Wilma Muller
Door

Wilma Muller

op 29 Jul 2020

Foto 7. Heel sfeervol in de donkere bossen met het laatste beetje zonlicht! Wat geweldig om dit mee te maken!!

Marc De Laet
Door

Marc De Laet

op 29 Jul 2020

Foto 3

Jan
Door

Jan

op 29 Jul 2020

Joris ik ga voor foto 1 Heeft mooie details.

Wilma Muller
Door

Wilma Muller

op 29 Jul 2020

Foto 7. Heel sfeervol in de donkere bossen met de laatste zonnestralen ! Geweldig om dit mee te maken!

Monique Janssen
Door

Monique Janssen

op 29 Jul 2020

Allemaal mooie foto's, maar voor mij is foto 7, de beer in het avondlicht, de allermooiste. Het gehele plaatje spreekt voor zich. De beer in zijn leefgebied, uitstraling van de beer, lichtval, bokeh, sfeervol, Mooi, heel mooi Joris!

Kees Keller
Door

Kees Keller

op 29 Jul 2020

Ik vind foto 1 het mooist al vind ik foto 8 ook heel mooi . Vind de kop erg imposant. Achter grond eat wazig vind ik ook mooi.Mooi uitdrukking. Bij 8 mooie gezicht uitdrukking .

Linda Hardeman
Door

Linda Hardeman

op 29 Jul 2020

Foto 7 in avondlicht. Prachtig! Overige foto’s natuurlijk ook heel indrukwekkend

Marion Goudberg
Door

Marion Goudberg

op 29 Jul 2020

Hall,o Joris, Wat een prachtige video en foto`s. Dat moet een bijzondere ervaring zijn om die beren live te zien. En dan nu een foto kiezen? ze zijn allemaal mooi, maar uiteindelijk kies ik toch voor foto 1. De uitdrukking in de ogen vind ik heel mooi, sprekend, en ook het beetje zand op de neus. Groetjes, Marion. p.s. Ik hoop dat ik in de toekomst ook zo mooie foto`s kan maken, in ieder geval in de buurt daarvan kunnen komen.

Carla van wincoop - Sandkuijl
Door

Carla van wincoop - Sandkuijl

op 29 Jul 2020

Enorm leuk filmpje en fotoos! Ik vind foto 7 t mooiste; mooi met de onscherpte voorin en achterin.

Elise Beeckman
Door

Elise Beeckman

op 29 Jul 2020

foto nr 1 portret

Marijn
Door

Marijn

op 29 Jul 2020

Hoi Joris, Ze zijn allemaal prachtig, moet een mooie ervaring geweest zijn! Zelf vind ik 6 en 7 het mooist. Als ik tussen die 2 moet kiezen ga ik voor 6! Groet Marijn

Leo Groen
Door

Leo Groen

op 29 Jul 2020

Nummer 5, Licht op de beer.. Vind ik de mooiste.

Jacques Klarenbeek
Door

Jacques Klarenbeek

op 30 Jul 2020

Dag Joris, allereerst wil ik je complimenteren met de prachtige video, het is gewoon een boeiende mini natuurfilm, Kan er tijden naar kijken. De foto's zijn prachtig, Moeilijk kiezen. Foto 8 heeft mij voorkeur. Een mooie close up in een natuurlijke habitat. Zou ik zo aan de muur hangen. Dank je voor de video.

Ariette van Kempen
Door

Ariette van Kempen

op 30 Jul 2020

Hoi Joris, foto 1 is voor mij de topper! Het was moeilijk kiezen. Wat zul je daar genoten hebben... Bedankt dat wij op afstand ook mochten meekijken.

Anouchka
Door

Anouchka

op 30 Jul 2020

Foto 8, de verlegen beer, door zijn expressie en bokeh op de achtergrond.

Sytske Stam
Door

Sytske Stam

op 30 Jul 2020

Foto 1

Eric de Vroome
Door

Eric de Vroome

op 30 Jul 2020

foto 4

Marja
Door

Marja

op 30 Jul 2020

Foto 4 en wel omdat er actie is en in deze foto zie ik zijn indrukwekkende klauwen. Een tip om nog meer beren te spotten is Alaska. Vorig jaar naar de beren van Katmai geweest die zich tegoed doen aan de zalmtrek. We zaten op 10 meter van 3 beren vandaan aan de rand van een kreek, dus op ooghoogte. De zalm is voor hen het allerbelangrijkste dus geen aandacht voor ons, een groepje van 10. Voor de mens hebben ze daar trouwens geen angst, ze zijn daar nooit bejaagd geweest en als je ze in hun waarde laat, zijn ze niet gevaarlijk. 3 uur aan 1 stuk genieten en foto's maken, heel veel!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Jul 2020

Dat lijkt me inderdaad ook heel gaaf Marja. Ik heb er al eens naar zitten kijken...

Erik Vreemers
Door

Erik Vreemers

op 30 Jul 2020

Foto nr 5

Jan Siebelink
Door

Jan Siebelink

op 30 Jul 2020

portret met alle details

Willy
Door

Willy

op 30 Jul 2020

Foto 7. Nee, foto 1, nee, foto 3, nee, toch foto 7, of foto 1? Of 3? Sorry, ik kan niet kiezen: deze drie vind ik het mooist: 1, 3 en 7.

Ine Westeijn
Door

Ine Westeijn

op 30 Jul 2020

foto 1 Geweldig!!!

Jolanda Budding
Door

Jolanda Budding

op 30 Jul 2020

Foto 8 geweldig

Christine Vanhoutven
Door

Christine Vanhoutven

op 30 Jul 2020

Mijn favoriet is foto 3. Ik hou van wat dichterbij. De kleuren zijn ook mooi zacht.

Christel Meertens
Door

Christel Meertens

op 30 Jul 2020

Hoi Joris, Wat een gave foto’s! Volgens mij heb je weer een super tijd gehad 😉👍 Foto 1 en 3 hebben mijn voorkeur. Foto 1 omdat je de details heel duidelijk ziet, zelfs de stugheid van zijn vacht en natuurlijk de prachtige bokeh. Bij foto 3 spreekt mij de houding van de beer vooral aan.

Mandy van de Putte
Door

Mandy van de Putte

op 30 Jul 2020

Wat een mooie details van de beer te zien. Ik vind vooral nr 3 mooi, waar je de beer stoer ziet staan en zijn blik mooi is gevangen.

Jan Poppe
Door

Jan Poppe

op 30 Jul 2020

Foto 1 vind ik erg mooi, hij kijkt heel gericht naar iets, maakt mij nieuwsgierig van, wat ziet hij? Door de detail in de bere vacht is hij ook aaibaar. Daarna vindt ik foto 3 mooi hij staat echt in een houding van "kom maar op als je durft"

Sjoukie
Door

Sjoukie

op 30 Jul 2020

Prachtige foto's! Wat fantastisch om te kunnen doen! Ik vind foto 3 echt geweldig vanwege de blik vd beer!

defever antoon
Door

defever antoon

op 30 Jul 2020

de laatste beren foto is voor mij de mooiste

Hetty
Door

Hetty

op 31 Jul 2020

Nummer 8 verlegen beer is mijn favoriet. Lieflijk gezicht van een dier die toch wel angst in boezemt. Foto zelf mooi met achtergrond onscherp en voorgrond scherp en beer ook

Maartje3
Door

Maartje3

op 31 Jul 2020

Ik vind de eerste foto het mooiste. De beer geeft het gevoel bij mij, dat hij ruikt of weet dat er iemand is. Hij kijk oplettend maar wat heb je weer een prachtige foto's gemaakt. Geweldig!

Aswin
Door

Aswin

op 31 Jul 2020

Ik twijfel tussen foto 1 en foto 7. Foto 1 zou ook in de dierentuin genomen kunnen zijn. De scherpte en de details zijn geweldig! Foto 7 laat echt zijn natuurlijke habitat zien en daar ik iets meer van.! Dus foto 7. Geweldige serie!

Daphne
Door

Daphne

op 31 Jul 2020

Hi Joris, moeilijk te kiezen, maar om toch iets te noemen: 3 en 7! BEREGAAF!

Dirk Brandt
Door

Dirk Brandt

op 31 Jul 2020

Foto 3 vind ik de beste. Ook beter dan de "cover van de video", omdat daar onderaan net iets te veel is weggelaten. De donkere beer komt beter uit dan in foto 2 omdat die grote lichtpartijen nu weg zijn. Zie bijv de belichting van de buik, en de voor- en achterpoot.

Maria
Door

Maria

op 31 Jul 2020

Foto 4 is voor mij de mooiste

Helga Jager
Door

Helga Jager

op 01 Aug 2020

Vooropgesteld dat ik ze allemaal prachtig vind, foto 7.

Thierry
Door

Thierry

op 01 Aug 2020

Naar mijn persoonlijke mening zijn foto's 1, 7 en 8 de mooiste. Dit is een eigen smaak. Misschien komt het ook wel door de uitdrukking van de beer.

Antoinne
Door

Antoinne

op 03 Aug 2020

Foto 1 is echt mijn favoriet. De andere foto's zijn ook mooi, maar jij vroeg om de favoriet dus bij deze.

Petra
Door

Petra

op 08 Aug 2020

Foto 3, prachtig hoe hij kijkt. ook nog wat omgeving te zien. Vind ze allemaal prachtig.

Marjo
Door

Marjo

op 10 Aug 2020

Foto 7 is favoriet. De beer staat er ontspannen en helemaal in balans met zijn omgeving op, en de onscherpe voorgrond plaatst hem helemaal in "the picture" . Mooie lichtinval. Maar vindt ze allemaal prachtig. Leuk filmpje ook

X. Beisiegel
Door

X. Beisiegel

op 12 Aug 2020

Wat mij betreft foto 3, 6 en 8. Ben benieuwd wat de favoriet wordt.

Henk
Door

Henk

op 13 Aug 2020

Foto 1 vind ik het mooist. Maar 6 is ook prachtig.

Paul Schous
Door

Paul Schous

op 24 Aug 2020

Mijn voorkeur gaat naar foto 8, de "verlegen"beer.

Eduward Nieuwenhuijzen
Door

Eduward Nieuwenhuijzen

op 24 Aug 2020

Ik ga voor foto 7, mooi met het avondlicht!

Reactie plaatsen