Beste Macrolens voor Canon

Welke Canon macrolens koop je? Waar let je op? Wat is de afrader? Maakt het uit of je liever bloemen of kleine beestjes fotografeert? Een langere of een kortere macrolens? 50, 60, 100, 150, 180 mm macrolens? Wel of geen beeldstabilisatie? En de vergrotingsfactor, krijg je je onderwerp goed groot in beeld?

Wat is wat mij betreft de beste macrolens? En wat de beste deal onder de 500 euro? Wat is de extreemste?

Bekijk de Canon macrolenzen die voor je op een rij zijn gezet en nog een macrolens van een ander merk die verrassend uit de hoek komt. De conclusie geeft een kort overzicht.

Maak een bewuste keuze en voorkom een miskoop.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te Downloaden >> (klik op het geel).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Canon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (prachtig voor sfeer & details, betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen.


Heb jij een Nikon spiegelreflexcamera? Bekijk mijn artikel Welke Macrolens voor Nikon?


In dit artikel bespreek ik de volgende onderwerpen:

Macrofotografie/close-up fotografie

Met macrofotografie kun je kleine onderwerpen of details prachtig laten zien of juist abstracte beelden waarin het meer gaat om kleur, sfeer en vorm. Een andere term die ook vaak gebruikt wordt is close up fotografie. Het verschil is dat je bij macrofotografie meer vergroting behaalt.

Beperking van ‘gewone’ lenzen voor macro

Misschien heb je wel eens geprobeerd om een onderwerp van dichtbij te fotograferen met een ‘gewone’ lens (geen macrolens). Met uitzondering van sommige compactcamera’s lukt dit niet. Je kunt gewoon niet zo dichtbij je onderwerp scherpstellen, niet met de autofocus en ook niet met handmatig scherpstellen. Elke lens heeft een minimale scherpstelafstand. Dat is overigens bij een macrolens ook zo, alleen de macrolens geeft meer vergroting.

Op mijn lens staat ook ‘Macro’, is dit een echte macrolens?

Op een aantal objectieven is de term ‘Macro’ vermeld. Toch betekent dit zeker niet dat dit echte macrolenzen zijn. Fabrikanten doen dit omdat het verkoopt. De vermelding ‘Macro’ op een lens die geen echte macrolen is zegt vaak wel wat over de lens. Je kan dan wat dichterbij je onderwerp scherpstellen dan met een gemiddelde lens. Je krijgt daardoor wel iets meer vergroting, maar het blijft onvergelijkbaar met de vergroting van een echte macrolens.

Een echte macrolens geeft meer vergroting (Engels: magnification). Ook is een echte macrolens nooit een zoomlens waarmee je in- of uit kunt zoomen, de macrolens heeft altijd een vaste brandpuntsafstand (bijv. 60 mm, 100 mm, 180 mm).

Vergelijking van verschillende macrolenzen voor Canon

In dit artikel geef ik een overzicht van een aantal verschillende macrolenzen van Canon.

De volgende macrolenzen voor Canon worden besproken:

Op welke punten worden de macrolenzen vergeleken?

De hierna te bespreken lenzen worden op een aantal punten vergeleken. Het belang van die punten wordt hieronder kort toegelicht, zodat je beter begrijpt wat het belang is van een bepaalde eigenschap.

Langere of kortere lens (brandpuntsafstand)
Een macrolens is nooit een zoomlens. Wel zijn er kortere of langere macrolenzen. Dit heeft de brandpuntsafstand. Er zijn bijvoorbeeld macrolenzen van:

  • 50/60 mm (kort)
  • 90/100 mm (allround/gemiddeld)
  • 150/180 mm (lang)

Wat maakt de lengte uit? Een langere macrolens (150/180 mm) heeft als grootste voordeel dat je meer afstand kunt bewaren tot je onderwerp om dezelfde vergroting te behalen van je onderwerp (bijvoorbeeld een schuw insect) dan met een korte macrolens. Er is zo minder kans dat je het insect verjaagt…

Daarnaast is het zo dat je met een langere macrolens makkelijker een onscherpere achtergrond creërt. Je kan zo je onderwerp makkelijker ‘isoleren’ (losmaken) van de achtergrond. Vaak is dit mooi.

Vergrotingsfactor
De vergrotingsfactor is belangrijk en zegt wat over de grootte waarmee je je onderwerp in beeld brengt bij macrofotografie. Zoals je hebt gezien, spreek je van macro bij een vergroting van 1:1 (zie begin artikel). Kijk hier dus altijd goed naar. 

Beeldstabilisatie
Heeft de macrolens beeldstabilisatie of niet? Bij Canon wordt dit aangeduid met de term ‘IS’ (Image Stabilization). Als de lens hierover beschikt, staat dit op de lens. Ook heeft de lens dan een knop met ‘IS ON/OFF.’

Beeldstabilisatie is bij een macrolens vooral handig als je veel uit de hand fotografeert én dit ook regelmatig doet bij weinig licht, zoals ’s ochtends vroeg bij/voor zonsopkomst. Overdag met mooi weer, is er veel meer licht en heb je ook uit de hand beeldstabilisatie niet zozeer nodig.

Werk je veel vanaf statief? Dan is beeldstabilisatie al helemaal geen meerwaarde. Stel jezelf dus bovenstaande vragen.

Autofocus
Het scherpstellen. Gebeurt dat precies, snel en stil? Het kan hinderlijk zijn als de autofocus erg traag is. Dat kan bij insecten leiden tot momenten missen en frustratie. Bij de Canon lenzen zelf zit dit wel goed. Bij andere merken die voor Canon macrolenzen produceren (Tamron/Sigma) is dit nog iets meer opletten.

Beeldkwaliteit
Hoe goed is de beeldkwaliteit van de lens?

Kosten
Kosten spelen natuurlijk ook een rol. Kijk wel altijd even op www.kieskeurig.nl voor de huidige prijzen. Dit kan niet telkens worden bijgehouden.


Canon EF 50 mm f/2.5 Compact Macro

De Canon EF 50 mm f/2.5 Compact Macro is een korte macrolens. De vergrotingsfactor is 1:2. Wat is dat? Je spreekt officieel pas van macrofotografie als een onderwerp van bijvoorbeeld 1 cm ook op de sensor van je camera werkelijk 1 cm wordt. Dit heeft met de vergrotingsfactor te maken, deze noemen we dan 1:1. Dus wat in het echt 1 cm is, wordt dat naar verhouding op de foto ook.

Een vergrotingsfactor tot 1:2 betekent dus dat het onderwerp kleiner op de foto komt dan het werkelijk is, namelijk gehalveerd. Eigenlijk spreek je dan van close-up fotografie en niet van macrofotografie. Tot zover een definitie van macro en close-up fotografie.

Dus heel kort, praktisch simpel: dit is geen lens die je echt veel vergroting gaat geven.

Dit maakt voor onderwerpen die niet wegrennen of vliegen niet veel uit, denk aan bloemen. Wil je meer (schuwe) insecten fotograferen, dan is een wat langere lens (brandpuntsafstand zoals dat heet) handiger. Je hebt dan een grotere werkafstand. Dat betekent gewoon dat je wat verder weg kan blijven van je onderwerp, waardoor het beestje niet meteen de benen neemt of de vleugels spreidt…

De lens beschikt niet over beeldstabilisatie. De minimale scherpstelafstand bedraagt 23 cm. De autofocus is gemiddeld qua snelheid (de lens heeft geen Ultra Sonic Motor: USM) en maakt wat geluid.

De beeldkwaliteit is volgens tests zeer goed.

De prijs is op het moment van schrijven ongeveer 300 euro.

Wil je meer vergroting, dan kom je eerder uit bij een macrolens met een vergrotingsfactor van 1:1, zoals ik hierna ook bespreek.

Persoonlijk vind ik deze macrolens daarom geen aanrader, voor een ruime 100 euro meer heb je veel meer waarde voor je geld.


Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM

Deze macro lens is qua lengte (brandpuntsafstand) ook nog kort te noemen.

De minimale scherpstelafstand is 20 cm, dit is gerekend vanaf de sensor en daarom wat verwarrend. In de praktijk komt het erop neer dat je op zo’n 9 cm afstand van je onderwerp moet verkeren om de maximale vergroting te behalen. Dit maakt de lens voor insecten die wat schuwer zijn wat minder geschikt, je zult vaak te dichtbij moeten komen om ze groot in beeld te brengen. Uit ervaring weet ik dat het niet onmogelijk is (benader de insecten langzaaaaam), maar het vraagt wat van je frustratietolerantie…

Let op, de Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM is niet geschikt om met professionele fullframe camera’s te gebruiken. De aanduiding ‘EF-S’ betekent dat de lens een vatting heeft die niet past op de professionele fullframe camera’s. Wel op de andere Canon spiegelreflexcamera’s. Dus ben je niet van plan om een professionele fullframe camera te gebruiken, dan is dit geen probleem.

De vergrotingsfactor is 1:1, dit is dus een ‘echte’ macrolens. Dit is een een groot verschil met de Canon EF 50 mm f/2.5 Compact Macro, die een vergrotingsfactor had van 1:2.

De autofocus (de lens beschikt over (USM: Ultra Sonic Motor) is accuraat. Ook is de autofocus sneller en stiller dan die van de De Canon EF 50 mm f/2.5 Compact Macro.

De bouw is ook wat steviger dan bij de Canon EF 50 mm f/2.5 Compact Macro.

De lens is volgens tests (zie o.a. the Digital Picture) zeer scherp te noemen.

De lens kost op dit moment van schrijven € 434,00. Klik hier voor de huidige prijs.

Kijk nog even verder naar wat er voor deze prijs ook op de markt is…


Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM

Let op, Canon heeft twee 100 mm macrolenzen in het assortiment: één versie met beeldstabilisatie (IS) en één zonder. Dit is de versie zonder beeldstabilisatie. Dat kan je afleiden uit het ontbreken van de afkorting IS in de naam van de lens.

Met een lengte (brandpuntsafstand) van 100 mm is dit een allround macrolens. 100 mm is een mediumlengte.

De minimale scherpstelafstand is 30 cm (gerekend vanaf de sensor in de camera), in de praktijk betekent dit dat je op zo’n 15 cm van je onderwerp de maximale vergroting van 1:1 behaalt. Met de lens kun je qua onderwerp meerdere kanten op (bloemen en insecten), maar wil je vooral insecten of andere kleine beestjes fotograferen dan is een nog wat langere lens wat mij betreft wel een aanrader (150 mm of evt 180 mm).

De autofocus is ook bij deze lens accuraat, snel en stil (USM). De bouwkwaliteit en beeldkwaliteit zijn prima.

De scherpstelring om handmatig scherp te stellen is groot genoeg om prettig mee te werken.

De lens heeft geen beeldstabilisatie. Het hangt van jouw manier van fotograferen af of dat een gemis is of niet. Werk je veel vanaf statief? Dan sowieso niet. Werk je veel bij het vroege ochtendlicht uit de hand, dan is beeldstabilisatie wel een voordeel (vroeg in de ochtend is er weinig licht). Je kunt dan met langere sluitertijden uit de hand toch scherpe foto’s maken.

Wel is het zo dat de nieuwere variant met beeldstabilisatie (die hieronder wordt besproken) aanzienlijk duurder is: € 469,00 (zonder IS) vs € 869,00 (met IS). Dat is op het moment van schrijven dus € 400,00 prijsverschil.

Klik hier voor de huidige prijs van dit macro objectief.

Als je een budget in gedachten hebt onder de 500 euro, dan is dit voor Canon wat mij betreft een heel interessante allround macrolens met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.


Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM

Het belangrijkste verschil is dat dit 100 mm macro objectief mét beeldstabilisatie is uitgerust. De beeldstabilisatie werkt erg goed (tot zo’n 4 stops). Fotografeer je veel uit de hand in minder goede lichtomstandigheden (zoals ’s ochtends vroeg voor de zon op is), dan is beeldstabilisatie met name een voordeel. Ga je echt dichtbij je onderwerpen werken, dan helpt de beeldstabilisatie ook maar wat minder.

Een ander verschil is de bouwkwaliteit. De versie zonder beeldstabilisatie heeft een degelijke bouwkwaliteit, maar de versie met stabilisatie heeft een uitstekende bouwkwaliteit én is ook weerbestending (‘weathersealed‘). De versie zonder beeldstabilisatie is niet ‘weathersealed’.

De werkafstand is nagenoeg hetzelfde. Dat geldt ook voor de vergrotingsfactor. De beeldkwaliteit is uitstekend te noemen. Deze lens behoort tot de L-serie van Canon (de rode ring).

De len is net als de versie zonder IS ook goed te gebruiken als portretlens.

De lens kost op het moment van schrijven € 869,00. Klik hier voor de actuele prijs. Vraag jezelf goed af hoeveel je de beeldstabilisatie gaat gebruiken en of het jou de meerprijs van € 400,00 waard is. En lees zeker nog even verder, want er komen nog meer lenzen…


Canon EF 180 mm f/3.5L Macro USM

Met zijn 180 mm is dit de langste Canon macrolens.

Het grote voordeel is dat je op een grotere afstand kan blijven tot je onderwerp (bijvoorbeeld schuwe insecten) terwijl je toch dezelfde vergrotingsfactor behaalt. De korte minimale scherpstelafstand is 48 cm, in de praktijk betekent dit dat je een afstand moet aanhouden tussen het uiteinde van je lens en je onderwerp van 28 cm om de meeste vergroting te behalen (1:1). Dat is duidelijk een verschil met de 15 cm afstand die je moet aanhouden bij de Canon 100 mm macrolens.

Het grootste diafragma is f/3.5 in plaats van f/2.8. Dit is jammer, want f/2.8 wordt veel gebruikte voor de meest onscherpe achtergronden.

Een voordeel van de Canon 180 mm macrolens ten opzichte van de Canon 100 mm macrolens is dat de 180 mm macrolens leidt tot rustige foto’s. De beeldhoek is anders met een langere macrolens (smaller). Je krijgt dus minder in beeld dan met een 100 mm macrolens. Dit is vaak prettig.

De 180 mm macrolens beschikt niet over beeldstabilisatie. In combinatie met de grotere lengte van 180 mm betekent dit dat de lens minder goed uit de hand te gebruiken is dan de 100 mm macrolens. Zeker in omstandigheden van weinig licht gaat dit op. Fotografeer je veel macro vanaf statief, dan doet dit er niet toe. Fotografeer je veel uit de hand, dan dus wel.

Het scherpstellen verloopt precies, snel en stil door de Ultra Sonic Motor (USM). De beeldkwaliteit is uitstekend, maar dat is niet het verschil met de Canon 100 mm macrolens.

De lens is heeft een goede constructie, maar beschikt niet over weerbestendigheid (‘weathersealing’).

Het gewicht is 765 gram. Het gewicht van de Canon EF 100 mm f/2.8L IS USM is 625 gram.

De prijs van de Canon 180 mm macrolens is op het moment van schrijven € 1.549,00, geen goedkope lens dus. Klik hier voor de huidige prijs.

We gaan nog even verder kijken op de markt van macrolenzen voor Canon….

Sigma 150 mm f/2.8 EX DG OS HSM voor Canon

Deze macrolens van Sigma is er voor Canon of voor Nikon. Zorg altijd dat je de juiste versie koopt. De lens is 150 mm en behoort daarmee tot de langere macrolenzen (vanaf 150/180 mm is een macrolens lang). Het grote voordeel is dat je voor kleine beestjes vanaf een grotere afstand kan werken en toch nog vergroting behaalt. De kortste scherpstelafstand is 38 cm. Voor bloemen is deze lens is ook prima.

Net als voor de 180 mm macrolens van Canon (zie hierboven) geldt voor deze lens dat  je beeldhoek smaller is dan bij bijvoorbeeld een 105 mm macrolens. Je krijgt in de breedte minder in beeld met de 150 mm. Dit betekent dat het makkelijk is om minder afleiding in je foto’s te krijgen. En dat is vaak een uitdaging. Heel snel heb je bij macrofotografie wat minder mooie ‘sprieten of grassen’ in beeld. Hier heb je minder last van met een langere macrolens. En minder afleiding in je foto, betekent een krachtigere foto.

De lens beschikt over een stille en snelle autofocus (HSM). En ook over beeldstabilisatie (dit heet bij Sigma OS: Optical Stabilizer).

Het grootste diafragma is f/2.8. De canon 180 mm macrolens die hierboven werd besproken heeft een maximaal diafragma van f/3.5. De sigma wint op dat punt. In combinatie met de lengte van de lens (150 mm) zorgt f/2.8 voor erg mooie onscherpe achtergronden. Juist bij macrofotografie is f/2.8 veel gebruikt voor dromerige foto’s met een spel van scherpte en onscherpte (en mooi licht).

Zou je meer vanaf een statief gaan werken, dan is 150 mm ook gunstiger want je kan door gebruik van de statiefgondel de lens beter in allerlei standen positioneren.

De lens is robuust gebouwd en is stof- en spatwaterdicht. Wel is de lens groot en zwaar (1180 gram).

De prijs van deze lens is op het moment van schrijven 849/899 euro. Bekijk hier de  huidige prijs op kieskeurig.nl


Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5x Macro Photo

Dit is de meest extreme macrolens. Deze lens geeft verreweg de allermeeste vergroting. Hoeveel vergroting de lens geeft, hangt af van hoe je hem gebruikt. Je kunt variëren tussen een vergroting van 1:1 tot maar liefst 5:1. Wat is 5:1? Dat betekent dat een onderwerp dat in werkelijkheid (bijvoorbeeld een insect) 1 cm groot is, op de sensor in verhouding maar liefst 5 cm groot wordt. Deze lens wordt gebruikt om extreme foto’s te maken van bijvoorbeeld koppen of ogen van insecten. Voor de maximale vergroting zul je wel dichtbij je onderwerp moeten zijn.

De lens is zeker geen aanrader voor wie begint met macrofotografie. Het is nogal een gespecialiseerde lens die je echt moet leren gebruiken. De vergroting is zo extreem, dat de lens moeilijk uit de hand te gebruiken is. Vaak wordt vanaf statief gewerkt of gebruikt gemaakt van macroflitsers.

Vraag je ook goed af wat voor macrofotografie jou aanspreekt voor je deze lens koopt. Voor extreme closeups is de lens heel geschikt, maar er is meer in macrofotografie. Wil je juist meer sfeer aanbrengen in je macrofotografie? Een insect of bloem met mooi licht in zijn natuurlijke omgeving? Dan is dit niet de macrolens voor je en kun je beter een ‘normalere’ macrolens aanschaffen.

De lens beschikt niet over autofocus, je zult het scherpstellen moeten regelen door naar voren of naar achteren te bewegen. Dit moet erg precies gebeuren. De korte scherpstelafstand is 24 cm (gerekend vanaf de sensor in de camera). Ga je voor de extreme vergrotingen (en daar koop je dit macro-objectief voor), dan schuift de lens uit en werk je heel dicht op je onderwerp.

De lens is niet ‘weathersealed’.

De prijs is op het moment van schrijven € 1.049,00. Klik hier voor de huidige prijs.


Canon RF macrolenzen

Volgens Canonnews.com zijn er RF macrolenzen op komst. Dit wordt afgeleid uit de aangevraagde patenten. Dit worden dan de macrolenzen voor Canon EOS R, EOS RP en de nieuwe R5.

  • Canon RF 65mm f/2.8 Macro
  • Canon RF 90mm f/2.8 Macro
  • Canon RF 100mm f/2.8 Macro
  • Canon RF 180mm f/2.8 Macro

Tot die tijd kan je met een adapter ook Canon macrolenzen voor spiegelreflexcamera’s gebruiken (EF-lenzen). Bekijk hier de beste Canon RF lenzen


Conclusie

Canon heeft een assortiment macrolenzen met een verschillende lengte.

De Canon EF 50 mm f/2.5 Compact Macro is de voordeligste, maar geeft aanzienlijk minder vergroting. De Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM geeft wel de echte ‘macrovergroting’. Op de kwaliteit van de lens zelf is niet zoveel aan te merken. Wel is het een korte macrolens, wat minder handig is als je wat meer afstand wil houden tot je onderwerp, zoals schuwe insecten. Ook is er bijna geen prijsverschil tussen de Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM en de langere Canon EF 100 mm f/2.8 USM, die (in tegenstelling tot de 60 mm variant) wel te gebruiken is met een professionele fullframe camera. Wie een budget tot 500 euro heeft voor een macrolens, raad ik de Canon EF 100 mm f/2.8 USM aan. Die heeft wat mij betreft een heel goede prijs/kwaliteitverhouding.

De Canon EF 100 mm f/2.8L IS USM is de professionele variant die over beeldstabilisatie (vooral handig uit de hand bij weinig licht) en ‘weathersealing’ (gesealde naden) beschikt. Uitstekend, maar op het moment van schrijven wel 400 euro duurder dan de Canon EF 100 mm f/2.8 USM. Vraag je dus af of je beeldstabilisatie veel gaat gebruiken.

Als je kleine beestjes wil fotograferen, dan is dit wat mij betreft echt de aanraderde Sigma 150 mm f/2.8 EX DG OS HSM voor Canon. Waarom? De lengte van 150 mm, prima beeldkwaliteit, mooie achtergrondonscherpte, beeldstabilisatie, f/2.8 en dat voor ongeveer dezelfde prijs als de hierboven besproken Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM en voor bijna de helft van de prijs van de Canon EF 180 mm f/3.5L Macro USM. Die laatste lens heeft geen beeldstabiliatie en een maximaal diafragma van f/3.5 in plaats van f/2.8. Alleen de grootte en het gewicht zijn niet voor iedereen ideaal maar zoals zo vaak geldt: je kan niet alles hebben… 

De Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5x Macro Photo geeft als enige macrolens een extreme vergoting tot een factor 5, maar is wel een lens met een ‘gebruiksaanwijzing’. Niet de makkelijkste in gebruik, je zult snel een statief en/of flitsers moeten gebruiken. Ook is dit een lens waar je vooral extreme closeups mee maakt en minder sfeerbeelden.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Boek voor Canon  Downloaden >> (klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, mijn stap-voor-stap Macrofotografie Sfeermethode, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk zeker deze artikelen over Macro:


Stel onderaan je vragen en krijg persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!