Fujifilm X-T30 Systeemcamera Review

In februari 2019 kwam de Fujifilm X-T30 op de markt (Fuji XT30). Het is een systeemcamera met APS-C sensor en de kleine broer van de Fuji XT-3 (uit 2018). De Fuji XT30 is de opvolger van de Fuji X-T20 (uit 2017). De belangrijkste eigenschappen van de Fuji XT30 vind je terug in dit artikel. Wil je weten wat reviews zeggen over deze camera en weten wat de voor- en nadelen zijn van de systeemcamera? Lees dan snel verder.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om  Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Fuji te  downloaden  >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met je Fuji camera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Fuji (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen Fuji X-T30 systeemcamera

Prijs

Voor alleen het toestel betaal je op dit moment 849 euro. Wil je liever een Fuji XT30 met een lens? Dan heb je meerdere mogelijkheden. Ik zal ze even voor je opsommen.

– Body + Fujifilm XC 15-45mm f/3.5–5.6 OIS PZ (929 euro);

– Body + Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 OIS (1199 euro);

– Body + XC 15-45mm f/3.5–5.6 OIS PZ + Fujifilm Fujinon XC 50-250mm f/4.5–6.7 OIS II PH (1149 euro);

– Body + Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 OIS + Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8 R LM OIS (1699 euro).

Megapixels en sensor

De Fuji XT30 heeft een APS-C X-Trans CMOS 4 sensor en een resolutie van 26.1 megapixels. Het is dezelfde sensor en resolutie als van de Fuji XT3.

Snelheid

Met de mechanische sluiter heb je een maximale snelheid van 8 fps (frames per seconde).  Fotografeer je graag met de elektronische sluiter? Dan wordt de maximale snelheid 20 fps. Je kunt zelfs 30 fps halen met de elektronische sluiter, maar dan wel met een 1.25 crop.

Autofocus

De Fuji XT-30 heeft 425 scherpstelpunten. Dat zijn er evenveel als de Fuji XT3. En een stuk meer dan de Fuji XT-20 (die had er 91).

Gezichtsdetectie en Eye-AF

De Fuji systeemcamera kan gezichten herkennen en scherpstellen op de ogen van een onderwerp (Eye-AF). Ik moet er wel even bij zeggen, dat deze functies zijn uitgeschakeld bij de fabrieksinstellingen. Je moet dit handmatig aanpassen in het menu.

Bouw

Bovenop het toestel zit rechts een draaiknop om belichting te compenseren. En een schakelaar om te wisselen tussen AF en MF. Je hebt daar ook de ontspanknop en een draaiknop voor de sluitertijd. Links zit het programmavoorkeuzewiel. Aan de achterkant zit een joystick om een scherpstelpunt mee te selecteren. En een draaischijf met meerdere functies, onder andere om de sluitertijd te kiezen en in- en uit te zoomen. Ook aan de voorkant van het toestel zit een draaischijf. Hiermee kun je onder andere menu-items selecteren, maar je kunt er ook het diafragma mee bijstellen.

Lenzen

De Fuji XT30 heeft een X-vatting. Heb je nog Leica M-lenzen liggen, die je wilt gebruiken op de systeemcamera? Dan heb je een M-mount adapter nodig (139,95 euro). Bij grotere lenzen is een grip aan te raden, zoals de JJC HG-XT30 camera hand grip (49,95 euro).

Hotshoe

De Fujifilm systeemcamera heeft zowel een hotshoe (flitsschoen) als een interne flitser.

Bracketing

De Fuji XT-30 heeft verschillende vormen van bracketing. Met bracketing maak je, met één druk op de knop, meerdere foto’s met bijvoorbeeld een andere belichting. Die foto’s voeg je samen in de nabewerking tot één goed belichte foto. Ik heb de vormen van bracketing van de Fuji XT30 even voor je opgesomd:

– Exposure bracketing (witbalans);

– AE bracketing (automatische belichting);

– Dynamic Range (bij foto’s met veel kleurcontrast);

ISO sensitivity (verschillende ISO-waarden);

– Focus Bracketing (verschillende scherpstelpunten).

ISO

De ISO heeft een bereik van 160-12.800 (uitbreidbaar tot 52.100). Ook kun je kiezen voor Auto-ISO. Dan bepaalt de camera de juiste ISO-waarden.

Connectiviteit

De Fuji XT-30 heeft Wi-Fi en Bluetooth en aansluitingen voor HDMI (micro, type D) en USB C (3.1 Gen 1).

Elektronische zoeker

Een 0.39 inch (ongeveer 1 cm) OLED-scherm met een resolutie van 2.36 miljoen pixels. De resolutie van de elektronische zoeker is veel lager dan van zijn grote broer. Die heeft namelijk 3.69 miljoen pixels.

LCD-scherm

Een 3 inch (7,5 cm) kantelbaar touchscreen met een resolutie van 1.04 miljoen pixels. Het scherm kun je naar boven en onder kantelen. Met het touchscreen kun je een scherpstelpunt selecteren, inzoomen en foto’s bladeren door te swipen. Als je de elektronische zoeker gebruikt, kun je op het touchscreen een AF-punt selecteren met je duim.

Bestandsformaat

Je kunt fotograferen in: JPEG, RAW (14 bit) en RAW+JPEG.

Beeldstabilisatie

Geen ingebouwde beeldstabilisatie, alleen in lenzen. De enige Fujifilm camera met ingebouwde beeldstabilisatie is de Fuji XH-1 systeemcamera.

Gewicht

De Fuji systeemcamera weegt 383 gram (inclusief accu en geheugenkaart). Het gewicht van de lens komt hier nog bij.

Batterij

Een NP-W126S Li-ion batterij van 1260 mAh. Met een volle accu kun je met de elektronische zoeker (zonder flits) 360 foto’s maken. Met de LCD worden dat er 380. De AC-adapter is bijgeleverd.

Buffer

Bij 8 fps is de buffer (tijdelijk geheugen): 79 JPEG, 18 RAW, 18 RAW+JPEG. Bij 20 fps: 28 JPEG, 17 RAW en 17 RAW+JPEG. Bij 20 fps: 25 JPEG, 18 RAW en 17 RAW+JPEG.

Geheugenkaarten

De Fuji XT30 is geschikt voor UHS I SD-kaarten (max. 2 GB), SDHC (max. 32 GB) en SDXC (max. 512 GB). UHS I betekent dat je maximaal 10 MB per seconde kunt opslaan.

Oplaadtijd

Je laadt de accu volledig op in ongeveer vier uur.

Reviews

Bouw

“Ondanks de lage prijs is de Fuji X-T30 stevig gebouwd en vanwege meerdere knoppen is de camera makkelijk in het gebruik”, schrijft DPReview.com. De behuizing is bijna volledig van metaal. Ze zijn niet helemaal tevreden over het ontwerp van de systeemcamera. “De draaischijven voorop en achterop voelen wel plasticachtig aan. Waardoor ze soms per ongeluk gaan draaien. En velen zullen vinden dat de joystick té laag zit.”

Photographylife.com vergelijkt de camera met de Fuji XT3. “De XT30 is veel kleiner en bedoeld voor beginnende fotografen en hobbyfotografen.” Ze melden dat er geen batterygrip verkrijgbaar is voor de Fuji XT30 (die is er wel voor de Fuji XT3). En zeggen dat de bovenkant van de camera precies hetzelfde is als de Fuji XT20 (uit 2017).

Volgens Cameralabs.com is de kleine camera “bedoeld om mee op reis te nemen”. Ook zij vinden de behuizing vrijwel hetzelfde als de Fuji XT20, met één belangrijk verschil. “De achterste knoppen zijn bijna allemaal vervangen door één joystick. Een andere manier om menu’s te bedienen, naast het touchscreen.” Over de grip zeggen ze dat er plaats is voor al je vingers, maar toch geeft de reviewer de voorkeur aan de Sony A6400 (die ongeveer even duur is). “Persoonlijk vond ik die prettiger vasthouden.”

Beeldkwaliteit

DPReview.com is erg te spreken over de beeldkwaliteit van de Fuji XT30. “Hetzelfde als de XT3: geweldig.” Verder schrijven ze: “De JPEG’s hebben levendige, mooie kleuren. Daar staat Fujifilm ook bekend om. Bij hoge ISO is er weinig ruis, al gaan kleine details verloren vanwege ruisonderdrukking.”

Imaging-resource.com vergelijkt foto’s die gemaakt zijn met de Fuji XT30 en XT20. “Bij de laagste ISO (bij XT30: 160 en bij XT20: 200) geeft de XT30 iets meer ruis. Schaduwen worden beter weergegeven op de Fuji XT30. Bij ISO 1600 wordt er iets meer contrast weergegeven bij de XT30, maar wel met wat meer ruis.

Digitalcameraworld.com laat weten “dat de Fuji XT30 heel goed werkt bij hogere ISO-waarden”. Ze tonen hierbij een avondfoto (ISO 1600) en zeggen niet te twijfelen als ISO 3200 en 6400 nodig zijn.

Autofocus

Dit schrijft Digitacameraworld.com over de autofocus: “De verbeterde gezichtsdetectie en Eye-AF werkt erg goed, soms zelfs té goed als er mensen het beeld in lopen wanneer je een stilstaand onderwerp probeert vast te leggen. De autofocus werkt goed, maar dat ligt niet alleen aan het toestel, maar ook aan de lens.”

DPReview.com meldt dat het frustrerend kan zijn dat gezichtsdetectie het altijd overneemt van je scherpstelpunt. “Het beste kun je die functie uitschakelen in dat soort situaties.” Over de autofocus zeggen ze: “De AF is beter dan die van de Fuji XT20, maar niet geweldig.”

Photographylife.com is een stuk enthousiaster over de gezichtsdetectie en Eye-AF. Die werkt “beter en nauwkeuriger dan van de XT 20”. Je kunt nu veel beter scherpstellen op een onderwerp. “Voor zowel stilstaande als bewegende onderwerpen.”

Voordelen Fuji XT30 op een rij

– Opladen via USB-C;

– Beeldkwaliteit ongeveer net zo goed als van de (veel duurdere) Fuji XT3;

– Dezelfde sensor als van zijn grote broer;

– Touchscreen (ook om menu te bedienen);

– AF over het hele scherm;

– Werkt goed met hogere ISO-waarden;

– Autofocus werkt goed bij weinig licht (imaging-resource.com).

Nadelen Fuji XT30 op een rij

– Geen ingebouwde beeldstabilisatie;

– Niet stof- en spatwaterdicht;

– Niet schokbestendig;

– 1 kaartslot (UHS-I);

– Onhandige, kleine joystick (photographylife.com);

– Vanwege de kleine grip, niet zo geschikt voor grote handen (cameralabs.com);

– Eye-AF werkt niet goed bij mensen die een bril dragen (DPReview.com);

– Iets meer ruis dan de Fuji XT20;

– Ingewikkeld menu (Kenrockwell.com). Persoonlijk vond ik dit menu ook overweldigend voor de beginner en daar is de camera op gericht. De meeste mensen “verzuipen” erin. Eenvoud is wat mij betreft veel beter voor mensen die willen leren fotograferen, alleen “high tech” snufjes verkopen beter. Daarom doen fabrikanten dit.

– Niet geschikt voor sportfotografie en actiefotografie vanwege de tracking (Kenrockwell.com).


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Fuji & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Boek voor Fuji  downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Fuji
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video over Fuji menu & functies.


Bekijk ook deze artikelen over camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over de (zoom)lenzen voor Fuji en ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

DPRreview.com, photographylife.com, cameralabs.com, imagingresource.com, kenrockwell.com en digitalcameraworld.com.