Eekhoorns fotograferen: 43 tips & beste locaties

Een van onze populairste kleine zoogdieren is de eekhoorn. Ze zijn erg mooi en fotogeniek met hun diep rode vacht en dikke pluimstaart. Daarnaast zijn ze bewegelijk, brutaal en ontzettend slim. In Nederland kennen we alleen de rode eekhoorn. Hier volgen tips om deze leuke diertjes te fotograferen.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te  downloaden  >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.


 

35 seconden genieten van de Eekhoorn, loerende buizerds en meer…


Eekhoorns fotograferen: korte tips op een rij

  • Zoek een bosrijk gebied of park met oude bomen op om de kans op eekhoorns te vergroten
  • Eekhoorns zijn snelle diertjes. Zorg bij voorkeur voor een korte sluitertijd
  • Vooral de herfst is een prima tijd om eekhoorns te fotograferen omdat ze dan een voorraad aanleggen voor de winter
  • Een eekhoorn beeldvullend is mooi maar laat ook eens iets van de omgeving zien
  • Een vogelkijkhut biedt ook vaak goede kansen op de eekhoorn

1) Even voorstellen

De eekhoorn is een knaagdier van ongeveer 20 tot 28cm lang. Wat meteen opvalt is de prachtige lange pluimstaart. Als de eekhoorn stil zit, bijvoorbeeld om te eten, dan wordt de staart in een krul over de rug gelegd.

2) Eekhoorns zijn typische boombewoners en echte acrobaten. Ze zijn erg snel en behendig langs boomstammen en takken en kunnen enorme sprongen maken. De lange pluimstaart dient als roer en is erg belangrijk voor het evenwicht.

3) Het voedsel bestaat vooral uit boomvruchten en noten. Je kunt hier gebruik van maken om eekhoorns te fotograferen maar dat vertel ik straks. Verder eten ze paddenstoelen, onder andere het welbekende eekhoorntjesbrood, insecten, eieren en jonge vogels.

4) De paartijd van de eekhoorn valt in januari tot maart. Ze krijgen twee tot zes jongen die tussen maart en mei geboren worden. Ze zijn dan helemaal kaal en hebben de oogjes dicht. Na zeven tot acht weken komen ze uit het nest om de omgeving te verkennen.

5) Sporen

Als je wilt weten of er ergens eekhoorns zitten kun je het best op zoek gaan naar sporen. Eekhoorns maken nesten die hoog in de boom zitten. Ze zijn rond van vorm met vaak een gat in het midden. Vooral in de winter zijn deze nesten goed te zien omdat de bomen kaal zijn.

6) Ze bijten de buitenste schubben van een dennenappel om bij de zaden te komen die binnenin zitten. De kern blijft liggen en ziet er aangevreten uit. Op hun favoriete eetplek kun je veel van deze kernen en schubben van dennenappels vinden.

7) Hazelnoten worden vaak perfect in twee gelijke helften gespleten. Eekhoorns strippen vaak het schors van de takken in lange repen. Dit gebruiken ze voor hun nest. Wat overblijft zijn dus takken zonder schors.

8) Verspreiding

Eekhoorns zijn typische bosbewoners. Zowel loofbos als naaldbos en gemengd. Het liefst wel oudere bossen omdat hier veel voedsel en nestgelegenheid is. Als er oudere bomen staan en er is genoeg te eten kun je eekhoorns ook in tuinen en parken vinden. Vooral in parken zijn ze mensen gewend en zijn ze meestal minder schuw.

9) De meeste eekhoorns leven in het zuiden en het oosten van Nederland. In het westen kun je ze vooral zien in de duingebieden langs de kust. Buiten een park of een stukje bos komen ze in de randstad nauwelijks voor.

10) Eekhoorns vinden

Buiten de sporen zijn er nog andere manieren om een eekhoorn te vinden. Eekhoorns zijn overdag actief. Dat maakt dat je ze vrij gemakkelijk kun zien. Ze zijn meestal niet erg schuw en je kunt ze dus makkelijk met het blote oog zien.

11) Naast zien kun je eekhoorns ook horen. Als ze tussen de bladeren aan het scharrelen zijn voor voedsel maken ze meestal veel geluid. Vooral in de herfst tussen de dorre bladeren is het lopen en scharrelen goed te horen.

12) Eekhoorns maken veel verschillende geluidjes. Bijvoorbeeld bij gevaar of om contact te houden met soortgenoten. Je kunt bijvoorbeeld tjuk sjuk tjuk, grommen, kakelen en fluittonen horen. Als je deze geluidjes eenmaal kent dan zijn ze gemakkelijk te vinden.

13) Eekhoorns lokken

Eekhoorns zijn van nature erg slim en ook nieuwsgierig. Deze eigenschappen zorgen er voor dat ze relatief makkelijk te lokken zijn met iets lekkers.

14) Noten zijn veruit favoriet. Vooral walnoten en hazelnoten zijn goed om te lokken. Koop noten altijd in de dop en uiteraard ongebrand en ongezouten. Buiten dat ze het heerlijk vinden is het ook nog eens een leuk gezicht op de foto als de eekhoorn ter plekke een hazelnoot open maakt.

15) Naast noten zijn eekhoorns gek op pinda’s. Hiervoor kun je gewoon doppinda’s kopen in de supermarkt. Gebruik absoluut geen gebrande of gezouten pinda’s. In sommige dierenwinkels of online kun je speciale mix kopen voor eekhoorns met verschillende soorten noten. Bijvoorbeeld bij www.vivara.nl

16) Beste tijdstip

Eekhoorns zijn overdag actief en zijn meestal de hele dag door wel op zoek naar voedsel. Vooral in de herfst als ze bezig zijn om een voorraad aan te leggen voor de aankomende winter. Dan zijn ze de hele dag in de weer.

17) Vanwege het mooie zachte licht kun je eekhoorns het beste in de ochtend of de avond fotograferen. Dat maakt de diepe rode kleur nog warmer. Daarnaast is het in de ochtend en avond vaak rustiger met mensen zodat je meer kans hebt om ze te zien.

Foto: Ramona Falkenreck

18) Welke lens om eekhoorns te fotograferen?

Als eekhoorns echt heel goed gewend zijn aan je dan kunnen ze erg dichtbij komen. Maar meestal blijven ze toch wel op enige afstand. Ze zijn daarnaast vrij klein.

19) Je kunt daarom het beste een tele zoomlens gebruiken van minstens 300 mm. Als je er voor kiest om meer van de omgeving te laten zien kan een 200mm lens ook van pas komen. Maar vaak blijven ze, net als vogels, toch wat verder weg zitten.

20) Vriendschap sluiten

Zoals gezegd zijn eekhoorns ontzettend nieuwsgierig en soms zelfs een beetje brutaal. Dit maakt het relatief makkelijk om eekhoorns aan je te laten wennen. In sommige gevallen en met heel veel geduld kunnen ze zelfs zo “tam” worden dat ze uit je hand eten.

21) Als je een gebied kent waar eekhoorns zitten loont het zeker de moeite om vaker terug te keren. Ze zullen je gaan herkennen en gewend raken. Dit maakt het steeds makkelijker om dichterbij te komen en dus om foto’s te maken. Heb echter wel geduld.

22) Vooral in de herfst en in de winter zijn ze erg blij met wat extra nootjes. Ze verstoppen ze dan ook om te bewaren voor schaarse tijden. Dit betekent dat ze in korte tijd vaak terug zullen komen om een nootje te halen en zo creëer je veel foto kansen.

23) Als je een tuin hebt of als je een mooie plek in een park of bos hebt gevonden kun je er ook voor kiezen om een speciaal eekhoorn voerhuis op te hangen. Deze heeft een klepje zodat er geen andere dieren bij kunnen komen. Eekhoorns zullen regelmatig terugkeren als ze het eenmaal ontdekt hebben.

24) Andere plekken

Als je veel wilt oefenen met het fotograferen van eekhoorns is het een goed plan om eens een bungalow te huren in een bosrijk gebied. Veel mensen voeren (vogels) bij de bungalow en eekhoorns weten dit maar al te goed.

25) Op deze plekken zijn ze vaak gewend aan mensen en komen ze snel vrij dichtbij. Als ze eenmaal weten dat er iets te halen valt zullen ze vaak terugkomen. Je kunt hier gebruik van maken en de nootjes op een mooie fotogenieke plek leggen. Bijvoorbeeld bij een boomstam met mos.

26) Verstop de nootjes nét uit het zicht als je alleen de eekhoorn wilt fotograferen. Maar het is ook een erg leuk gezicht als ze met hun staart over hun rug de nootjes ter plekke opeten.

27) Als je een vogelkijkhut huurt in een bosrijk gebied is de kans ook groot dat je eekhoorns op de voedertafel zal zien. Vaak is er een plasje water voor een vogelhut waar de eekhoorns soms uit drinken. Dat zorgt voor een mooi beeld met weerspiegeling.

28) Creëer je eigen sfeer

Je kunt een soort decor maken met herfstvruchten zoals kastanjes, dennenappels en herfstbladeren. Misschien moeten de eekhoorns even wennen, maar als ze weten dat ze wat lekkers krijgen zullen ze graag meewerken.

29) Zo kun je een typisch herfsttafereel maken. De prachtige warme kleuren van de vacht van de eekhoorn staan erg mooi bij de herfst en verschillende herfstvruchten. Zeker de moeite waard om eens te proberen dus.

Foto: Ramona Falkenreck

30) Compositie

Ook bij eekhoorns zorg je voor meer ruimte in de kijkrichting van het dier. Kijkt de eekhoorn bijvoorbeeld naar links, dan plaats je hem rechts in de foto zodat er nog voldoende ruimte over gelaten wordt in de kijkrichting.

31) Fotografeer een eekhoorn eens net tussen de blaadjes door voor een extra speels effect. Vooral met gekleurde herfstbladeren geeft dit een prachtige warme foto. Gebruik één scherpstelpunt en stel scherp op het oog. Zo voorkom je dat de camera in de war raakt van alle bladeren.

32) Laat eens wat meer van de omgeving zien. Eekhoorns zijn echt boombewoners dus het is leuk als je een deel van de boom laat zien in de foto. Maak bijvoorbeeld eens een foto in “portrait” stand. Dus rechtop staand. Of zoom wat verder uit.

33) Leg wat nootjes aan de voet van een boom die bekleed is met mos. Neem de boomstam ook mee in je foto. Dit zorgt voor een prachtig beeld. Zorg dat de eekhoorn duidelijk in beeld is en voel aan wat een fijne balans is.

34) Als je foto’s op de bosbodem maakt zorg dan voor een laag standpunt. Zo ontstaat er een mooie zachte en rustige achtergrond. Dat is fijn want een bos kan soms druk overkomen op de foto terwijl je alle aandacht wilt vestigen op de eekhoorn.

35) Korte sluitertijd

Als eekhoorns eten, zitten ze stil. Dit is een prima kans om ze te fotograferen. Toch kunnen ze ook ineens weer bewegen, dus gebruik korte sluitertijden en zorg dat je je camera onder controle hebt.

36) Omdat je vaak tussen de bomen zit kan het licht beperkt zijn. Zorg sowieso dat je zelf zo min mogelijk beweegt. Sta stevig en leun ergens tegenaan. Bijvoorbeeld tegen een boom. Andere opties zijn bonenzak of statief.

37) Een langzame sluitertijd kan onhandig zijn omdat eekhoorns snelle en bewegelijke diertjes zijn. Om de sluitertijd acceptabel te houden gebruik je een zo groot mogelijk diafragma (laag F-getal).

38) Actiefoto’s

Eekhoorns zijn ware acrobaten als ze in een boom zitten. Ze rennen over de stam en kunnen grote sprongen maken om naar een andere tak te komen. Probeer eens een actiefoto te maken. Bijvoorbeeld midden in een sprong, niet het makkelijkste natuurlijk maar wel gaaf!

39) Het wordt helemaal een feestje als er twee of meer eekhoorns te zien zijn. Ze jagen vaak achter mekaar aan in de takken. Een geweldige kans om de actie te fotograferen. Zorg voor een snelle sluitertijd en beweeg de camera mee om beweging te laten zien.

40) Respecteer de eekhoorn

Heb altijd respect voor de natuur en de dieren die je fotografeert. Ga niet achter eekhoorns aan jagen voor een foto.

41) Als je eekhoorns lokt zorg dan voor voer dat geschikt is voor ze. Geef ze absoluut nooit iets zoets of ander menselijk voedsel. Lok de eekhoorns met mate. Ga ze niet zo veel voeren dat ze compleet afhankelijk van je worden.

42) Raak eekhoorns nooit aan. Soms zijn ze zo vertrouwd dat ze even komen snuffelen. Dat is prima, maar probeer ze nooit te aaien hoe verleidelijk dit ook kan zijn. Het blijven wilde dieren die behoorlijk kunnen bijten en ze hebben vaak last van luizen.

43) Mocht je een gewonde, zieke of jonge eekhoorn vinden neem dan contact op met de eekhoornopvang: https://www.eekhoornopvang.nl/ of met de lokale dierenambulance voor advies wat je het beste kunt doen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie  downloaden  >>(klik op de gele tekst).

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen over dierenfotografie


Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.