Beste compactcamera 2024

Wat is de beste compactcamera? Waar let je nu op als je een keuze maakt? Het gaat natuurlijk om een camera die bij jou past. En die keuze is voor mensen vaak heel moeilijk, dat zie ik al jaren. In dit artikel ga ik in op compactcamera’s, eigenschappen, voordelen en nadelen. Ook bespreek ik een aantal concrete compactcamera’s van dit moment zodat jij een bewuste keuze kan maken (binnenkort wordt dit uitgebreid). Adviezen baseer ik op eigen ervaringen en op basis van van 5 jaar fulltime ervaring als fotografie docent (3 tot 4 groepen per week). Door die ervaring heb ik met telkens met eigen ogen gezien wat mensen prettig vonden en wat niet.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te  downloaden  >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoudsopgave

Wat is een compactcamera?

Grofweg zijn er 3 soorten camera’s:

Bij de compactcamera geldt dat het een camera is met een vaste lens. De lens kan dus niet worden gewisseld. Dit is een belangrijk onderscheid met de spiegelreflexcamera en de systeemcamera.

Als je het wel belangrijk vindt om eens lens te kunnen wisselen en ook een wat kleinere en lichtere camera heel belangrijk vindt, bekijk dan mijn artikel Beste systeemcamera: onafhankelijke vergelijking


Compactcamera: belangrijke eigenschappen

Naast het feit dat de compactcamera een vaste lens heeft (niet verwisselbaar), is er nog een aantal belangrijke eigenschappen.

Zoombereik van de lens

Belangrijk is de lens die de compactcamera heeft. Zeker omdat deze niet verwisselbaar is. De lens is heel bepalend voor de mogelijkheden die je hebt met je camera. Je snapt wel dat je voor fotografie van dieren en zeker vogels meer zoombereik nodig hebt.

Een aantal mensen kiest voor een compactcamera omdat ze lenzen wisselen niet prettig of handig vinden en minder gewicht en omvang mee willen nemen. Bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat en mobieler wil zijn of omdat je de camera mee wil nemen tijdens wandelen of fietsen. Dit is wat ik soms van cursisten hoor.

Sommige compactcamera’s weten de hoeveelheid zoombereik goed te combineren met een relatief licht gewicht en een gunstige prijs. Beter dan de spiegelreflexcamera of systeemcamera.

Wil je bijvoorbeeld vogels fotograferen, dan heb je vaak echt flink zoombereik nodig. Met een spiegelreflexcamera of systeemcamera kom je dan snel uit bij extreme lenzen die 1) vaak erg duur zijn en 2) vaak erg zwaar en groot zijn. Dit maakt het niet erg toegankelijk.

Bedenk goed wat je vooral wil fotograferen en bekijk ook of je genoeg zoom krijgt bij een bepaalde compactcamera. Kijk hierbij naar de hoeveelheid optische zoom. Wel is het natuurlijk zo dat een compactcamera met echt veel zoom ook niet meer in je borstzak past. Dat is nu eenmaal niet mogelijk.

Lichtsterkte van de lens

Een andere belangrijke eigenschap is lichtsterkte. Hoeveel licht kan er door de lens? Dit is voor een leek al snel niet te begrijpen of in te schatten, dat begrijp ik volkomen. Het wordt aangegeven met diafragmagetallen, zoals f/2.8- f/6.7 (voorbeeldje).

Het is normaal voor een compactcamera dat deze als je helemaal inzoomt wat minder licht doorlaat. Dat is bij de meeste lenzen voor spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s ook zo. Je hoeft hier niet te druk om te maken maar je moet wel beseffen dat als je helemaal inzoomt, de lens niet het meest ideaal is in situaties van weinig licht. De prestaties zijn dan van de compactcamera sowieso al wat minder (bij weinig licht), daarover de aparte alinea.

Grootte van de sensor: gevolgen

Compactcamera;s hebben bijna allemaal een kleinere sensor dan een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Misschien zegt dit je niet zoveel. Praktisch heeft een kleinere sensor een paar gevolgen:

  • de beeldkwaliteit is lager bij weinig licht. Bij weinig licht moet je een hogere ISO gaan gebruiken en dan ontstaat minder goede beeldkwaliteit, het beeld wordt korrelig (zie mijn artikel Wat is ISO?). Fotograaf je heel veel in situaties van weinig licht, denk aan een sporthal of binnen dan wordt de kwaliteit wel minder als er weinig licht is.
  • er kan wat minder worden gespeeld met onscherpe achtergronden dan bij een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Het kan zeker wel maar je moet goed dichtbij je onderwerp kruipen en het is niet vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera of systeemcamera en een lens die echt gemaakt is voor onscherpe achtergronden. Denken aan een 50 mm f/1.8 lens of een andere lens met een laag f-getal.

Beeldstabilisatie

Compactcamera’s hebben eigenlijk altijd beeldstabilisatie. Dit is zeker niet standaard zo bij spiegelreflexcamera’s (komt weinig voor), het komt iets meer voor bij systeemcamera’s maar het is geen standaard daar.

Een compactcamera is uitgerust met beeldstabilisatie omdat je vaak best veel kan inzoomen en je juist dan eerder last hebt van je eigen handtrillingen. De beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je uit de hand ook bij wat meer inzoomen eerder een scherpe foto maakt. Wel is het nog steeds belangrijk de juiste instellingen te kunnen kiezen. Anders kunnen foto’s alsnog onscherp worden.

Macrofunctie

Sommige compactcamera’s hebben een macrofunctie die ervoor zorgt dat je héél dichtbij je onderwerp kan scherpstellen. Dat kan handig zijn omdat je dan meer closeups kan maken dan met een gewone lens mogelijk is van bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Toch geeft een macrolens van een spiegelreflexcamera of systeemcamera wel meer mogelijkheden. Alleen die is wel vaak prijzig en veel beginners hebben die macrolens dan ook niet.

Scherpstellen voor bewegende onderwerpen

Compactcamera’s hebben over het algemeen een andere, aparte stand voor het fotograferen van bewegende onderwerpen. Denk aan dieren die op je af rennen of naar je toe, kinderen, sport, vogels enzvoorts.

In een aantal gevallen moet je (diep) in het menu die optie selecteren om vervolgens eerst met een kadertje te mikken op het onderwerp (kind, dier, sporter bijv), dan een toets in te drukken en vervolgens zou de camera het bewegende onderwerp moeten kunnen volgen zodat het scherp blijft voor de foto. Dit is niet voor iedereen een prettige manier van werken. Dit moet je bijna altijd via het menu instellen en dat kan wat langer duren om in te stellen. “In het veld” kan dit wat frustratie geven.

Dit wil zeker niet zeggen dat je met een compactcamera geen bewegende onderwerpe kan fotograferen, maar ik wil dit wel genoemd hebben.

Snelheid bij continu-opnamen 

Bij een aantal compactcamera’s is er een bepaalde vertraging wanneer er snel foto’s achter elkaar worden gemaakt (continu-opnamen). Je kan dan bijvoorbeeld even niet fotograferen omdat de camera de foto;’s moet verwerken. Dit kan ertoe leiden dat je dan net het belangrijke moment mist. Test dit het liefste uit.

Soms beschikken compactcamera’s wel over speciale opties om erg veel foto’s achter elkaar te maken, zoals 4k-photo mode.

Aantal megapixels

Dit is niet het belangrijkste. Alleen bij heel grote afdrukken kan het een rol gaan spelen maar zulke extreme afdrukken maken mensen heel weinig. Voor Internet is het al helemaal niet nodig, foto’s moeten zelfs verkleind worden voor websites enz. Een voordeel van wat meer megapixels is wel dat je de foto makkelijk kunt bijsnijden (“croppen”) en dan toch nog een wat grotere foto overhouden. Met name bij bijvoorbeeld vogels is dat soms wel handig.

HDR of bracketing

Dit kan een handige functie zijn voor situaties waarin je te maken krijgt met grote verschillen tussen lichte delen en donkere delen in één foto. Denk aan landschapsfotografie.

In het kort, onze ogen kunnen een groot verschil tussen een lichte lucht en een donker land (bij landschapsfotografie) prima zien. We zien zowel details in de lucht als in het land. De camera kan dit veel minder, met als gevolg dat OFWEL de lucht OFWEL het land goed is belicht.

Functies als HDR & bracketing kunnen helpen een resultaat te bereiken dat je met je ogen zag. Er worden kort gezegd meerdere foto’s achter elkaar gemaakt met een verschillende belichting. Bij HDR worden die foto’s direct in de camera samengevoegd tot 1 foto (een eindproduct). Voor een echte beginner is een HDR-functie het makkelijkste want dan heb je geen fotobewerking nodig. Bij bracketing (letterlijk betekent dit ‘trapje’) moeten de foto’s met een verschillende belichting later worden samengevoegd in een fotobewerkingsprogramma.  Het voordeel is dat je dan zelf de baas bent over hoe de foto wordt samengevoegd.

Video

Ook met een compactcamera is vaak te filmen. Hierbij kan je kijken naar de kwaliteit: 4k of full HD (wat mij betreft is het laatste vaak ook prima), eventuele slowmotionmogelijkheden. Het belangrijkste zal fotografie zijn en ik ben geen specialist op het gebied van video.

Weathersealing

Over het algemeen zijn compactcamera’s niet weathersealed. Ze zijn dus vaak minder goed bestand tegen nattigheid. De bouw is ook wat minder degelijk dan die van sommige spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s. Soms zijn die van magnesium en die kunnen meer hebben qua stoten of vallen.

Wifi, andere connectiemogelijkheden & GPS

Dit is een stuk gebruiksgemak maar het is wat mij betreft niet heel belangrijk, het heeft geen invloed op de foto zelf.

In dit artikel lees je over over welke compact camera nou het beste is, ze zijn gesorteerd van meeste geld naar minste. Je leest over wat de voor- en nadelen van elke camera. Misschien vind je wel de compact camera die het beste bij jou past!

Panasonic Lumix DMC-TZ80 (€248,-)

Volgens de consumentenbond is de Panasonic Lumix DMC-TZ80 de beste uit de test in de categorie ‘travelzoomcamera’s’ uit 2016. Verder is deze camera ideaal voor op vakantie of voor in het algemene gebruik. Zijn zoombereik van 24 – 720mm is iets wat je niet snel vindt in camera’s in dezelfde prijsklasse en bovendien kan hij ook filmen in 4k resolutie (hoewel de meeste mensen dat niet nodig hebben.

Voordelen

  • 18 megapixel CMOS 1/2.3” inch sensor
  • Klein minimale ISO waarde van 80
  • Maakt RAW foto’s
  • Ingebouwde flitser
  • 5-assige beeldstabilisatie
  • Lens met een brandpuntafstand van 24 – 720mm (allround)
  • 4K(25fps) video opnames

Nadelen

  • Geen kantelbaar scherm
  • 2 beelden per seconden continu-opname
  • Klein maximale ISO waarde van 3200 (beperkter bij weinig licht)
  • Geen ingebouwde GPS

Panasonic Lumix DC-FZ82 (€249,-)

De Panasonic Lumix DC-FZ82 heeft een goede prijs/ kwaliteit verhouding. Verder heeft de Lumix DC-FZ82 een TIPA award gekregen in 2017 voor de “Beste Superzoom Camera” hij heeft deze award te danken aan, natuurlijk zijn superzoom lens, en de optie om in 4K resolutie video’s te kunnen filmen.

Voordelen

  • 4K (30fps) video opnames
  • 18 megapixel BSI-CMOS 1/2.3” inch sensor
  • Kan RAW foto’s maken
  • 10 foto’s per seconden continu-opname
  • Touchscreen
  • Beschikt over de mogelijkheid om te verbinden via WiFI
  • Lens met een brandpuntafstand van 20 – 1.200mm

Nadelen

  • Ruis boven ISO van 1600
  • Geen kantelbaar scherm

Canon PowerShot SX730 HS (€279.-)

De Canon PowerShot SX730 HS bouwt voort op zijn voorganger de SX720, het is een erg geschikte camera voor op reis of voor het filmen van vlogs. Deze camera maakt haarscherpe foto’s door zijn 20 megapixel sensor en 922.000 autofocus punten, zijn 5-assige beeldstabilisatie en tot slot zijn real-time gezichtstracking.

Voordelen

  • 4K video opname
  • 20 megapixel 1/2.3” inch BI-CMOS sensor
  • 6 foto’s per seconde continu-opname
  • Kantelbaar scherm
  • Bluetooth, NFC en WiFi connectiviteit
  • Lens met een brandpuntafstand van 24-960mm

Nadelen

  • Klein ISO bereik van 80 tot 3200
  • Geen ingebouwde GPS
  • Geen touchscreen scherm
  • Je kan geen RAW foto’s maken

Panasonic TZ200 (€568,-)

De Panasonic TZ200 is een camera die zo in je jaszak past en toch een allround camera is die toch indrukwekkende foto’s kan maken. Dit doet hij door zijn grote 1” inch sensor, grote zoom bereik en zijn vermogen om 4K resolutie video’s te maken, en dit allemaal in een extreem compacte body die in je jaszak of broekzak past.

Voordelen

  • 4K en 30fps video opnames
  • 10 foto’s per seconden continu-opnamen
  • 20 megapixel CMOS 1” inch sensor
  • Groot ISO bereik van minimaal 80 tot maximaal 25600
  • Beschikt over WiFi en Bluetooth connectiviteit
  • Maakt RAW foto’s
  • Leica lens met 15x optische zoom met een brandpunt afstand van 25-250mm

Nadelen

  • Geen kantelbaar scherm
  • Beperkt maximaal diafragma
  • Geen ingebouwde GPS

Canon Powershot G7 X Mark III (€749,-)

De Canon Powershot G7 X Mark III heeft een TIPA award gekregen voor beste vlogcamera uit 2020. De camera kan live-streamen naar Youtube en met zijn opklapbare touchscreen is het erg makkelijk om jezelf te zien, je ziet jezelf dan zelfs in 4K. Verder is deze camera niet alleen goed in vloggen maar ook in het maken van foto’s, dit doet hij door ze op te slaan in RAW formaat wat je later heel goed kan gebruiken om de foto te bewerken.

Voordelen

  • 4K (30fps) resolutie video opnames
  • 20 megapixel 1”inch CMOS sensor
  • 30 foto’s per seconden in continu-opname
  • Kan RAW foto’s maken
  • Live YouTube support
  • Uitklapbare flitser
  • WiFi en Bluetooth connectiviteit
  • Grootste maximale diafragma van f1.8-2.8

Nadelen

  • Geen zoeker (belangrijk nadeel)
  • Geen ingebouwde GPS
  • 24 – 100mm lens is niet echt een groot zoombereik voor relatief veel geld


Panasonic Lumix DMC-FZ2000 (€979,-)

De Panasonic Lumix DMC-FZ2000 staat bekend als de beste superzoom camera voor videografie, hij weet ook erg veel sterren te verzamelen van reviewers. Ook bij de consumentenbond stond de voorganger van de FZ2000, de FZ1000 op nummer 1. Kok kreeg hij een “Gold award” van DPreview.

Voordelen

  • 4K (24fps) video opnames
  • Groot zoombereik
  • 20 megapixel 1” inch MOS sensor
  • 12 beelden per seconden continu-opname
  • Kantelbaar touchscreen scherm
  • Groot ISO bereik van minimaal 80 en maximaal uit te bereiden tot 25600
  • Beschikt over Bluetooth en WiFi connectiviteit.

Nadelen

  • Cropfactor van 1.4 in 4K video
  • Geen NFC of GPS

Nikon coolpix P1000 (€864,-)

De Nikon coolpix P1000 wordt veel gebruikt voor astro-fotografie door zijn 125x optische zoomlens, vergeleken met een fullframe sensor is dit een 3000mm lens. Ook beschikt de lens over een snelle zoom optie die snel in- en uitzoomt.

Voordelen

  • 4K resolutie video opnames
  • Grootste maximale diafragma van f2.8
  • Uitklapbaar scherm
  • Ingebouwde flitser
  • Zoomschakelaar op de lens (snel in en uitzoomen)
  • Beschikt over een panorama functie
  • Beschikt over de mogelijkheid om te verbinden via WiFi en Bluetooth
  • 24 – 3000mm lens (extreem)

Nadelen

  • Kleine ISO range van 100 tot 6400
  • 16 megapixel 1/2.3” inch CMOS sensor
  • Kleinste maximale diafragma van f8
  • Geen ingebouwde GPS

Sony Cybershot DSC-RX100 V (€899,-)

De Sony Cybershot DSC-RX100 V is een erg kleine camera die is voorzien van erg geavanceerde functies en een goede bouwkwaliteit. Met de Zeiss lens maakt deze camera erg scherpe foto’s. En is hij ideaal voor situaties waar je snel moet scherpstellen door de real-time autofocus. Of bij minder licht door de lichtsterkte.

Voordelen

  • 4K resolutie video opnames
  • 20 megapixel 1” inch cmos sensor
  • Groot maximaal diafragma van f1.8 – 2.8
  • Grote ISO range van 128 tot 12800
  • Kantelbaar scherm
  • Kan raw foto’s maken
  • Uitklapbare flitser
  • Je kan verbinden via WiFi
  • Zeiss 24 – 70mm lens (goede kwaliteit)

Nadelen

  • Beschikt niet over een ingebouwde GPS
  • Geen Bluetooth connectiviteit
  • Geen touchscreen scherm
  • Zoombereik van 24-70 mm is niet allround genoeg voor veel mensen

Nikon Coolpix P950 (€900,-)

Dit is een superzoomcamera met 83x optische zoomlens. Vergeleken met een fullframe sensor is deze op zijn maximum wel 2000 mm. Deze camera is dus ideaal voor fotograferen op een afstand. Denk aan astro, wildlife of sport fotografie. Voor deze categorieën is deze camera ideaal.

Voordelen

  • 4K resolutie video opnames
  • Grootste maximale diafragma van f2.8
  • Kantelbaar scherm op 3 assen
  • Kan RAW foto’s maken
  • Ingebouwde flitser
  • Beschikt over een panorama functie
  • Beschikt over de mogelijkheid om te verbinden via WiFi en Bluetooth
  • 7 foto’s per seconden in continu-opname
  • 24 – 2000mm ultra zoom lens

Nadelen

  • 16 megapixel 1/2.3” inch CMOS sensor
  • Geen touchscreen scherm
  • Kleinste maximale diafragma van f6.5
  • Niet spatwater en stof dicht
  • Geen ingebouwde GPS

Sony RX 100 VII (€1.107,-)

De Sony RX 100 VII is een compacte camera die de wedstrijd aan gaat met professionele camera’s, hij heeft zelfs een TIPA award gekregen in 2020, zijn voorganger de RZ100 VI heeft ook een EISA award gekregen voor beste compact camera (2019-2020. De VII is volgende de TIPA awards een erg geschikte video compagnon wat ideaal is voor vloggers.

Voordelen

  • 4k resolutie video opnames
  • 20 megapixel 0.62” inch CMOS sensor
  • 20 foto’s per seconden in continu-opname
  • Kan RAW foto’s maken
  • Grootste maximale diafragma van f2.8-4.5
  • WiFi, NFC en Bluetooth connectiviteit
  • Real-time autofocus
  • Opklapbaar scherm
  • Uitklapbare flitser
  • 24 – 200mm Zeiss lens

Nadelen

  • Niet weathersealed
  • Geen ingebouwde GPS

Fujifilm X100V (€1.498,-)

De TIPA award winnende Fujifilm X100V is een ideale prime compact camera. Hij heeft een lens 35mm lens vergeleken met een fullframe sensor en heeft een maximaal diafragma van f/2. Ook beschikt hij over de mogelijkheid om te filmen op een resolutie van 4K en dit allemaal in een camera die in je jaszak past!

Voordelen

  • 4K resolutie video opnames
  • 26 megapixel X-Trans sensor
  • Ingebouwde ND filter
  • Stof en spatwaterdicht
  • Kantelbaar scherm
  • Scherm is met aanraking te bedienen (touchscreen)
  • Ingebouwde “invulflitser”
  • Maximaal diafragma van f/2
  • 11 foto’s per seconden in continu-opname

Nadelen

  • Vaste brandpuntafstand, je kan dus niet inzoomen. Dit is een camera die weinig mensen zullen kiezen om deze reden


Sony RX10 IV (€1.799,-)

De Sony RX10 IV staat bekend als de ultieme “All-in-one” camera. Ook is het een winnaar van de TIPA-awards in 2018 en EISA-award winner 2018-2019. Volgens de TIPA awards is deze camera voor fotografen op reis die een 25X zoom lens nodig hebben.

Voordelen

  • Kantelbaar touchscreen scherm
  • 4K video opnames
  • 24 foto’s per seconden continu-opnamen
  • Kan 20 megapixel foto’s maken
  • Groot ISO bereik van minimaal 100 tot maximaal 12800
  • Ingebouwde flitser
  • Beschikt over WiFi/ Bluetooth/ GPS en NFC connectiviteit
  • Maakt RAW foto’s
  • Zeiss 24 – 600 mm lens
  • Razendsnelle autofocus

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie  downloaden  >>(klik op de gele tekst).

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of krijg gratis, persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
  • Als je dit artikel en mijn persoonlijke advies waardevol vindt voor jezelf en voor anderen, dan waardeer ik het als dit artikel wil delen met de knoppen hieronder.

Bronnen

Naast 10 jaar ervaring heb ik gebruik gemaakt van de volgende websites:

https://www.imaging-resource.com/

https://www.besteproduct.nl/

https://kenrockwell.com/

www.dxomark.com/

https://www.consumentenbond.nl/

https://tipa.com/

https://www.dpreview.com/