Wat is EXIF?

Tegenwoordig worden er erg veel gegevens opgeslagen samen met je foto, een paar voorbeelden hiervan zijn de instellingen van je foto, het model camera waarmee de foto genomen is of de locatie van de foto. Wat zijn EXIF gegevens nou precies en wat heb je er aan? Deze vragen worden behandeld in deze blog.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Inhoud

Wat is EXIF?

Een andere naam voor EXIF is EXIF-metadata, het stukje metadata heb je misschien al eerder gehoord of gezien, metadata is namelijk de informatie over een bestand. Een voorbeeld hiervan die je eigenlijk elke dag wel tegen komt is het stukje informatie over wanneer het bestand voor het laatst gewijzigd is en zelfs de naam van het bestand valt onder metadata. EXIF staat voor “Exchangeable image file format” en deze is speciaal bedoeld voor afbeeldingsbestanden. Je kan de volgende informatie onder de EXIF gegevens verwachten:

  • Datum en tijd van de opname en van de laatste bestandwijziging.
  • Merk en model van de camera.
  • Naam van de eigenaar van de camera.
  • Camera instellingen waaronder sluitertijd, diafragma en ISO
  • En als laatste de GPS gegevens, dit zijn er een aantal waaronder lengte en breedte graad.

Waar vind ik de EXIF van een foto?

Je kan de EXIF gegevens op een aantal verschillende plekken terug vinden, de eerste is in Windows verkenner.

Je vindt de EXIF gegevens in Windows verkenner door rechter muisklik op je foto te klikken en vervolgens op Eigenschappen (Properties) > Tabblad: details.

Ook kan je de EXIF gegevens terugvinden als je gebruik maakt van een Mac, dit doe je door Apple’s Finder te openen en vervolgens rechtermuislklik op de foto ter klikken en daarna op Toon Info te klikken.

Ook in adobe lightroom kan je de EXIF gegevens op verschillende manieren bekijken, in de bibliotheekmodule kan je de gegevens in de balk aan de rechterkant terugvinden, bijna helemaal onderaan bij het kopje metadata.

Wat anders is ten opzichte van Windows verkenner of Apple Finder is dat Adobe Lightroom meer informatie laat zien. Je hebt in Adobe Lightroom ook de optie om de EXIF gegevens te exporteren, je kan dan zelfs ook kiezen welke gegevens je exporteert dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld met GPS gegevens werkt en deze niet wil delen voor privacy of andere redenen. Je kan dit doen via de normale exporteerfunctie of de sneltoets ctrl/command + E, hierna klik je op het kopje ‘Metagegevens’ en selecteer je welke gegevens je wel of niet wil exporteren.

Tot slot kan je de EXIF gegevens ook bekijken in Adobe Photoshop, je klikt op bestand > bestandsinfo hier zal je de EXIF gegevens uitgebreid zien.

Wat heb je aan EXIF-gegevens?

EXIF gegevens kunnen handig zijn voor een aantal dingen:

  • Ten eerste zijn de EXIF gegevens handig om van te leren, je kan na afloop de gegevens terug kijken, je kan kijken waarom iets niet helemaal goed gegaan is, als voorbeeld zie je dat een foto niet helemaal scherp is… Je kijkt dan bij de EXIF gegevens en dan kom je er achter dan je met een te langzame sluitertijd hebt gefotografeerd.

    Je kan deze gegevens ook vergelijken met die van andere foto’s om het verschil te zien. Je kan er ook van leren hoe de automatische stand werkt en door deze goed te observeren misschien wel leren hoe je over moet stappen op de handmatige stand.

  • Ten tweede kunnen EXIF gegevens handig zijn als je foto’s deelt op het internet, anderen kunnen dan weer leren welke instellingen je hebt gebruikt. Deze gegevens zijn heel makkelijk uit te lezen uit de EXIF gegevens.
  • Ten slotte kunnen EXIF gegevens ook handig zijn voor jouw eigen website, ze beïnvloeden namelijk de SEO (SEO staat voor Search Engine Optimization, dit is weer een heel groot begrip waar we niet op in gaan in deze blog maar alleen kort uitleggen). De SEO bepaalt hoe hoog jouw website scoort op google, de EXIF gegevens helpen google begrijpen wat voor een foto het is.

EXIF-gegevens verwijderen of niet?

Er is een aantal redenen waarom je EXIF gegevens zou willen verwijderen, deze staan hieronder op een rijtje:

  • De EXIF gegevens bevat gevoelige en of persoonlijke informatie, verder bevat het soms ook de GPS locatie het kan zijn dat je deze niet openbaar wilt maken.
  • De volgende reden kan zijn dat je je bestandsgrootte wilt verkleinen, je moet bijvoorbeeld je foto uploaden naar een website die een maximale grootte toestaat je kan dan de EXIF gegevens verwijderen om je bestandsgrootte te verkleinen.
  • Het kan ook zijn dat je je werk wilt beschermen en dus niet je camera uitrusting wilt delen of zelfs de bewerkingen achteraf wilt verbergen.
  • Je kan er ook voor kiezen om alle informatie die je niet nodig hebt weg te gooien en alleen de belangrijke gegevens te bewaren zoals sluitertijd, ISO en diafragma.

Je kan de gegevens compleet verwijderen in Adobe Photoshop of Lightroom door naar Bestand > Exporteren > Opslaan > Opslaan voor Web en dan de label Metadata op geen of none te zetten. Je kan ook kiezen voor Alleen Copyright.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Bronnen

https://www.exif.org

https://exiftool.org

 

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen