Boomkikkers fotograferen: 35 Tips

Ze zijn piepklein, maar zo schattig. Een bijna tropische verschijning in ons eigen landje. De boomkikker is met zijn felgroene kleur en leuke uiterlijk erg populair om te fotograferen. In dit blog geef ik tips hoe je deze diertjes zo mooi en zo voorzichtig mogelijk kunt fotograferen.

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Boomkikker fotograferen: korte tips op een rij

  • Boomkikkers zijn relatief klein. Kijk dus heel goed om je heen als je naar ze op zoek gaat
  • Anders dan de naam doet vermoeden zitten boomkikkers vaak in (lage) struiken
  • Gebruik een telelens om de boomkikker toch beeldvullend te fotograferen, ook als hij verder weg zit
  • Neem een (groot) vel wit papier mee, of een witte paraplu, om het licht te verzachten
  • Boomkikkers zijn beschermde dieren. Ga dus erg voorzichtig met ze om
  • Ga ook eens op een warme lente avond luisteren naar hun mooie zang

Beste locaties boomkikkers

Beschermd

1) Het ging een tijd erg slecht met de boomkikker. Rond 1990 waren ze bijna uitgestorven in ons land. Maar gelukkig zijn ze op verschillende plekken opnieuw geïntroduceerd en met succes. Desondanks blijven het erg zeldzame en vooral kwetsbare diertjes.

2) Probeer stress zo veel mogelijk te vermijden. Fotografeer ze het liefst van een afstandje. Ga niet allerlei dingen aan de omgeving veranderen om het aantrekkelijker te maken voor de foto want dit kan stress opleveren bij de diertjes.

3) Raak de kikkertjes nooit aan! Er zitten allerlei bacteriën aan onze handen en vingers waar de kwetsbare kikkertjes niet tegen bestand zijn. Het lijkt aantrekkelijk om ze “even op een ander blad te zetten”, maar je brengt al gauw onbedoeld schade toe aan de boomkikker.

Kenmerken

4) Boomkikkers zijn over het algemeen groen, maar de tint kan nogal variëren. Op een koele dag zullen ze meer blauwgroen ogen en op een warme dag komen de gele tinten meer naar voren. Bij stress of spanning worden ze donkerder van kleur.

5) Boomkikkers zijn erg klein. Ze kunnen tot maximaal 5 cm groot worden, maar er zijn ook kikkertjes van slecht 2,5 cm. Jonge boomkikkers zijn nóg kleiner. Hoe je ogen dus goed open als je in boomkikkergebied bent

6) Door de zuignapjes op hun tenen kunnen de kikketjes uitstekend klimmen. Ze blijven goed zitten op bladeren en stelen. En uiteraard op de stam van een boom. De mannetjes hebben een kwaakblaas onder de keel die bij het kwaken opzet.

Leefomgeving

7) Anders dan de naam doet vermoeden zitten boomkikkers vaak in struiken. Vooral bramenstruiken zijn favoriet. Ze zitten vaak op de bladeren of wat dieper in de struik op de stengels. Aangezien bramenstruiken stekels hebben biedt dit een fijne bescherming voor ze. En er zitten insecten die als voedsel dienen.

8) Verder heeft de boomkikker zonnige plekjes nodig. Ze moeten zich kunnen opwarmen. Dus ze zitten meestal in lage struiken of op planten die aan de rand van een bos, oever of weiland staan, in de buurt van water. Ze vinden het heerlijk om te zonnen.

9) Omdat ze hun eitjes in het water leggen zitten ze meestal in vochtige gebiedjes. Denk aan kleinschalige moerasgebieden, vochtige weilanden en langs oevers. Ze hebben het liefst kleine poeltjes waar geen vis in leeft. Soms worden er speciaal voor de boomkikkers kleine poeltjes gegraven.

Hoe vind je een boomkikker, waar zitten ze?

10) Zoals gezegd zijn boomkikkers erg klein en zitten ze vaak verstopt. Allereerst moet je natuurlijk weten dat je in een gebied bent waar boomkikkers voorkomen. Ze zijn erg zeldzaam in Nederland en je zal ze niet zomaar overal tegenkomen.

11) Als je in een gebiedje bent waar ze leven dan is het goed om je zo rustig mogelijk te bewegen. Kijk goed om je heen in de (lage) struiken en dan vooral op plekjes waar de zon staat. Kijk ook goed uit waar je loopt. Soms zitten boomkikkers op de grond of midden op het pad.

12) Ze hebben een perfecte schutkleur en het vraagt dus echt wat oefening om ze te spotten. Soms glimmen ze een beetje in het licht. Gelukkig zitten er vaak meerdere boomkikkers in een klein gebiedje dus dat maakt de kans groter om er een te vinden.
13) Omdat de boomkikker een beschermde soort is, zal ik hier niet alle plekjes met naam en toenaam benoemen. Maar als je even zoekt op internet kun je al snel een paar gebieden vinden. Je kunt ook mee met een excursie of workshop om boomkikkers te zien.

14) Ze leven voornamelijk in Limburg en in het oosten van Nederland in geïsoleerde gebieden. In sommige gebieden zijn ze opnieuw geïntroduceerd. Maar ze zijn ook illegaal uitgezet in een paar gebieden en Zuid- en Noord-Holland.

15) Mocht je foto’s van boomkikkers delen, bijvoorbeeld op social media, zet er dan niet de exacte locatie bij. Dit om te voorkomen dat mensen massaal naar deze gebieden trekken of dat mensen de kikkertjes willen vangen. Wees hier dus voorzichtig mee!

Tips boomkikker foto

Beste tijd en periode?

16) Boomkikkers worden vanaf half april actief. Tijdens de schemering en in de nacht zijn hele concerten te horen van hun zang. Dit lijkt een beetje op het geluid van een krekel. Vooral op een warme avond kunnen er tientallen tegelijk “zingen”. Een spektakel om naar te luisteren.

17) Pas als de temperatuur overdag wat omhoog gaat, zo rond de 15 graden, kun je de boomkikkers ook overdag zien. Je kunt ze, op warme avonden, tot begin juni beluisteren. De mannetjes zingen om de vrouwtjes te lokken en te paren.

18) De eitjes worden in het water gelegd. Vanaf half juli komen meestal de eerste jonge kikkertjes uit het water. In juli maak je de meeste kans om de piepkleine jonge kikkertjes te zien. Ze zijn soms maar één centimeter groot (of klein J)

19) Je kunt boomkikkers tot zelfs in oktober vinden. Voordeel als je bijvoorbeeld in september op zoek gaat is dat het licht overdag al een stuk zachter is dan in juli of begin augustus. Ze zijn vooral tijdens de middaguren het beste te vinden omdat ze dan in de zon zitten.

Fotograferen

20) Boomkikkers zijn voornamelijk ’s nachts actief. Overdag besteden ze veel tijd aan zonnen en slapen. Je kunt dus helaas weinig actie verwachten. Voordeel is wel dat ze vaak blijven zitten en je alle tijd hebt om een foto te maken.

21) Dat maakt het natuurlijk wél een uitdaging om een spannende beeld te creëren. Probeer eens tussen de bladeren door te fotograferen waarbij je op de voorgrond nog net vaag wat vegetatie ziet. Dit geeft een interessant beeld en brengt diepte in je foto.

22) Je kunt ook voor de verandering eens fotograferen met een groothoeklens. Misschien zitten er wel meerdere kikkertjes dicht bij elkaar. En het geeft een fijn beeld van de leefomgeving. Dit kan verrassende foto’s opleveren. Let wel op dat de foto niet te druk wordt.

Welke lens boomkikker fotograferen

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Welke lens, wat is het beste?

23) Om boomkikkers te fotograferen kun je het beste een macrolens met een wat groter bereik gebruiken. Een 150mm macro werkt bijvoorbeeld prima. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een telelens tot ongeveer 300mm.

24) Een langer brandpuntafstand is handig omdat de kikkertjes erg klein zijn en vaak verder weg zitten. Dit heb je dus echt wel nodig om ze redelijk beeldvullend te fotograferen. Daarnaast is het goed om op afstand te blijven zodat je ze niet te veel verstoort.

25) Als een kikkertje echt te ver weg zit dan kun je er voor kiezen om iets van de omgeving te laten zien. Maar zorg wel dat duidelijk blijft dat de boomkikker het onderwerp is. Je kan ook gewoon nog even verder zoeken. Er zitten vast meer kikkers en op een gunstigere plek.

26) Kijk ook goed om je heen voor andere leuke diertjes die je kunt fotograferen. Boomkikkers zitten vaak lang op dezelfde plek, dus je hebt alle rust om ook oog te hebben voor de mooie planten en insecten in de omgeving.

Wat heb je verder nodig?

27) Omdat boomkikkers vaak ver verstopt zitten in de vegetatie is het niet handig om een statief te gebruiken. Het beperkt je in je flexibiliteit en daarnaast kunnen de kikkertjes schrikken als je met een statief tegen de planten aan stoot.

28) Enige optie zou misschien een eenpoot statief zijn als je een heel zware lens zou gebruiken. Dan heb je nog een beetje bewegingsvrijheid. Maar ook dan moet je opletten waar je hem neerzet. Het beste is om uit de hand te fotograferen zodat je bijvoorbeeld voorzichtig over en tussen de planten door kan bewegen en fotograferen.

29) Het kan zijn dat je te maken krijgt met wat hardere schaduwen omdat je vaak overdag fotografeert. Om dit een beetje te verzachten is het goed om een reflectiescherm mee te nemen. Zo kun je het licht reflecteren op de kikker om lelijke, harde schaduw te verzachten.

30) Zorg dat het licht niet te fel is, anders schrikken ze. Om dezelfde reden is het beter om (in) flitsen te vermijden. Dat vinden ze vaak niet prettig. Als je geen professioneel reflectiescherm hebt dan kun je ook al gebruiken maken van een simpel wit vel papier. Dat werkt ook.

31) Een andere optie is om het felle licht juiste te verspreiden zodat er mooi diffuus licht op het kikkertje valt. Dit kun je ook doen door er een wit vel papier boven te houden. Of, misschien nog beter, een witte paraplu. Het is natuurlijk wél handig om een assistent mee te nemen.

Tot slot

32) Zoals gezegd zitten de kikkertjes vaak tussen de vegetatie. Let goed op dat je bij het fotograferen niks vertrapt of kapot maakt. Laat de leefomgeving van de beschermde kikkertjes zo veel mogelijk in tact. Ga ook niet onnodig takjes afbreken of bladeren verwijderen.

33) Blijf liever op een afstandje en gebruik desnoods een goede telelens om toch dichtbij te komen zonder dat je iets gaat verstoren of kapot maakt. Blijf ook altijd op de grond kijken of er niet toevallig een kikkertje op het pad zit.

34) Nogmaals pak ze niet op en ga ze niet verplaatsen. Ook al lijkt dit aantrekkelijk kan het erg schadelijk zijn. En wees erg voorzichtig met wie je de informatie deelt over de locatie waar je de boomkikker hebt gezien. Zet het nooit zomaar op social media.

35) Er zijn mensen die niet voorzichtig met de boomkikkers omgaan of die ze zelfs proberen te vangen om als huisdier te houden. Als we allemaal een beetje voorzichtig zijn kunnen we hopelijk nog lang van deze kwetsbare maar prachtige diertjes genieten.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef als het om apparatuur gaat even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen