Beste groothoeklens voor Sony APS-C systeemcamera (landschapsfotografie)
Welke groothoeklens voor Sony koop je? Wat zijn de beste groothoeklenzen voor de Sony systeemcamera met E-mount (lensvatting) en APS-C sensor (“cropcamera”)? Dit zijn bijvoorbeeld deze camera’s: A5000, A5100, A6000, A6100, A6300, A6400, A6500 en A6600. Ze zijn meer gericht op beginners en hobbyisten dan de nog professionelere fullframe camera‘s. Wat is belangrijk: brandpuntsafstand, lichtsterkte, beeldstabilisatie, kan je filters gebruiken, weathersealing & meer. In dit artikel een overzicht zodat je beter kan kiezen. Onderaan kan je ook vragen stellen.
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken
Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.
Inhoudsopgave
- Wat is een groothoeklens?
- Belangrijke eigenschappen van groothoeklenzen voor Sony
- Beste groothoeklens voor Sony systeemcamera (APS-C sensor)
- Beste groothoeklenzen Sony systeemcamera’s met APS-C sensor (prime)
- Sigma 16 mm f/1.4 DC DN Contemporary Sony E-mount (449 euro)
- Sony E 30 mm f/3.5 objectief (219 euro)
- Samyang 12 mm f/2.0 NCS CS Sony E-mount (369 euro)
- Sony E 20 mm f/2.8 objectief (275 euro)
- Sony E 16mm f/2.8 objectief (216 euro)
- Meike MK-25mm f/1.8 Sony E-mount (109 euro)
- Samyang 10mm f/2.8 ED AS NCS CS Sony E-mount (449 euro)
- Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC Sony E-mount (439 euro)
- Meike MK-28mm f/2.8 Sony E-mount (129 euro)
- Meike MK-25mm f/2.0 Sony E-mount (379 euro)
- Meike MK-12mm f/2.8 Sony E-mount (249 euro)
- Samyang 16mm f/2.0 ED AS UMC CS Sony E-mount (329 euro)
- Zeiss Touit 12mm f/2.8 (965 euro)
- Samyang 21mm f/1.4 ED AS UMC CS Sony E-mount
Wat is een groothoeklens?
Een groothoeklens (soms ook breedhoeklens genoemd door mensen) is een lens die veel van de omgeving laat zien. Een weids, breed beeld. Een grote kijkhoek, vandaar de naam. De groothoeklens “ziet” in de breedte meer dan onze ogen.
Dit is een populaire lens voor wie houdt van landschappen, gebouwen (architectuur), avondfotografie of nachtfotografie van steden (heel mooi voor de sfeer) en soms ook straatfotografie.
Een groothoeklens heeft een “full-frame equivalent brandpuntsafstand” tussen de 18 en 35 millimeter. Dit klinkt misschien wat ingewikkeld maar het valt wel mee. Brandpuntsafstand is gewoon de lengte van de lens.
Deze brandpuntsafstand is anders voor Sony camera’s met een cropsensor (APS-C sensor). Dit zijn onder andere deze Sony systeemcamera‘s: A5000, A5100, A6000, A6100, A6300, A6400, A6500 en A6600. De cropfactor is 1,5 voor de ze camera’s.
Een lens met een brandspuntafstand van 20 mm is daarom op deze camera’s eigenlijk: 20 x 1,5 = 30 mm.
Op een fullframe systeemcamera van Sony is een groothoeklens van 20 mm ook echt 20 mm. Dus dat is meer groothoek dan op een APS-C camera. Excuus voor deze technische praat, ik houd er van nature niet zo van.
Belangrijke eigenschappen van groothoeklenzen voor Sony
Er is een aantal zaken waar je op moet letten bij een groothoeklens. Zo is het belangrijk om een keuze te maken tussen een zoom- of primelens, brandpuntsafstand, lichtsterkte, weathersealing, autofocus/manual focus en meer.
Lensvatting: Sony E (NEX)
Belangrijk, een groothoeklens is optimaal gemaakt voor een Sony APS-C camera als bij de lensvatting Sony E (NEX) staat. Op een fullframe camera van Sony kunnen deze lenzen ook maar zijn ze minder optimaal in hun werking.
Groothoekzoomlens of primelens voor Sony APS-C systeemcamera?
De eerste overweging die veel fotografen maken bij een aankoop van een lens is of ze een zoom- of primelens willen. Beide soorten hebben voor- en nadelen. Zoomlenzen zijn meer flexibel. Je hoeft niet telkens naar voren of naar achteren te lopen als je je beeld wil veranderen.
Voor de meeste mensen is een groothoekzoomlens handig, zeker als je nog niet zoveel lenzen hebt is het vaak wat handiger. Je kan niet overal naar voren of naar achteren lopen en het maakt je ook sneller als je kan zoomen.
Een zoomlens moet wel over het hele zoombereik, bijvoorbeeld 11-18 millimeter, mooie beelden opleveren. Dit zorgt er dus voor dat de fabrikant meer moet investeren om hetzelfde resultaat te krijgen. Gelukkig wordt dit verschil in prijs steeds kleiner omdat er nieuwe technologieën zijn die het maken van lenzen makkelijker maakt.
Een primelens kan nooit zoomen, die heeft een vaste brandpuntsafstand. Voorbeeld, een 24 mm groothoeklens. Flexibel is dat niet, maar omdat zo’n lens maar op 1 brandpuntsafstand hoeft te presteren kan die wel wat makkelijk geoptimaliseerd worden en dus hoge kwaliteit leveren. Dat is globaal zo. Toch worden er zeker groothoekzoomlenzen door professionals gebruikt, waaronder door mij zelf. Dus maak je er niet druk om.
Ook verschilt het gewicht en formaat tussen prime en zoom soms. Primelenzen zijn over het algemeen compacter en wegen minder dan zoomlenzen. Ook dit is een vuistregel die snel verandert door nieuwe technieken. Groothoeklenzen zijn over het algemeen al erg compact, wat erg fijn is als je een lens bijvoorbeeld mee wil nemen op reis. De professionele (zeker de lichtsterke) hebben wel een redelijk gewicht.
Omdat lenzen met een kleine brandpuntsafstand toch al erg licht en compact zijn, is het verschil tussen prime en zoom te verwaarlozen.
Autofocus of handmatige focus (manual)?
Een ander verschil waar je bij de aankoop van de lens rekening mee moet houden is of de lens autofocus, of alleen handmatige focus heeft. Vroeger werd het scherpstellen altijd handmatig gedaan. Dit is de met de laatste jaren erg veranderd, waardoor nagenoeg alle nieuwe lenzen voorzien van een automatische focus.
Autofocus kan erg nuttig zijn en veel tijd besparen bij het fotograferen. Zoals de naam al suggereert focust de lens vanzelf (wel je camera goed instellen) en hoef jij alleen je camera op je onderwerp te richten.
Autofocus is erg handig. Werk je veel vanaf statief? Dan kan je ook goed met de hand scherpstellen, de professional of gevorderde hobbyist doet dit ook.
Beginners raad ik wel autofocus aan, vaak vinden ze handmatig scherpstellen lastig.
Lichtsterkte
De belichting van een foto wordt bepaald door de belichtingsdriehoek: de ISO, sluitertijd en het diafragma. De ISO en sluitertijd worden allebei in de camera geregeld, maar het diafragma hangt van de lens af. Een diafragmawaarde van f/2.8 (vanaf f/2.8 spreken we van lichtsterke lens) laat heel veel meer licht door dan een lens met een waarde van f/5.6 (4 keer zoveel om precies te zijn). Met een lichtsterke groothoeklens van bijvoorbeeld f/2.8 kan je beter fotograferen bij weinig licht. Wanneer heb je daar wat aan? Denk aan fotografie van noorderlicht (altijd erg donker), sterrenfotografie (astrofotografie) en nachtfotografie in de natuur.
Voor “gewone” landschapsfoto’s” (anders dan noorderlicht of sterren) heb je helemaal geen lichtsterke groothoeklens nodig. Je gebruikt toch vaak een hoger F-getal. Daarom gebruik ik zelf ook wel een f/4 groothoeklens en ook dan werk ik veel vaker op f/8 of wat hoger dan op F/4.
Beeldstabilisatie
Beeldstabilisatie is vooral handig als je uit de hand werkt bij minder licht. Vanaf een statief heb je er niks aan en zet je het uit.
Zie voor meer info: objectief met of zonder beeldstabilisatie kopen
Landschapsfotografen maken vaak gebruik van filters om bijvoorbeeld reflecties te verminderen, of de lucht donkerder wat donkerder te maken of om een langere sluitertijd te creëren. Sommige lenzen hebben een bolling in de lens waardoor filters niet op de lens passen. Als je gebruik wilt maken van filters, is het altijd handig om voor het kopen van een objectief hier rekening mee te houden. Met name bij extreme groothoeklenzen speelt dit probleem van de bolling (bij bijvoorbeeld 14 mm of nog meer groothoek, zoals 12). Op mijn 16 – 35 mm groothoeklens kan ik gewoon filters gebruiken en dat is voor mij ook heel belangrijk.
Als je vaak buiten bent voor je fotografie, ben je misschien wel eens overvallen door een regenbui. Of je werkt aan zee of bij een waterval waardoor de lucht vochtig kan zijn door de wind. Omdat camera’s en lenzen niet goedkoop zijn, kan dat vaak voor de nodige stress zorgen. Lenzen met weathersealing nemen deze enigszins stress weg, omdat ze beter bestand zijn tegen water en stof.
Beste groothoeklens voor Sony systeemcamera (APS-C sensor)
Hieronder begin ik met groothoekzoomlenzen, dus je kunt hiermee ook inzoomen voor meer flexibiliteit
Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS (299 euro)
De Sony groothoekzoomlens heeft een variabele brandpuntsafstand van minimaal 16 millimeter, maximaal 50 millimeter. Door de cropfactor van 1.5 is dit gelijkwaardig aan 24-75 millimeter fullframe. Je kunt zogeheten brede foto’s maken met deze groothoekzoomlens, maar ook ingezoomde opnamen. Dit is vaak een kitlens die bij de camera wordt geleverd, je kan hier prima mee starten en als je nog meer groothoek nodig hebt kan je de volgende lens even bekijken.
De Sony E 16-50mm groothoekzoomlens heeft een maximaal diafragma van f/3.5-5.6 en een minimaal diafragma van f/22-36. Dat is geen heel lichtsterke lens.
Je kunt het Sony E 16-50mm objectief zowel handmatig als automatisch scherpstellen.
De Sony groothoekzoomlens is niet stof- spatwaterdicht. Voorzichtig bij fotograferen in vochtige weersomstandigheden.
Er is beeldstabilisatie ingebouwd in de Sony E 16-50 mm groothoekzoomlens. Dit kun je ook zien aan de naam van de groothoeklens. De letters OSS staan namelijk voor: Optical SteadyShot.
Bij het Sony E 16-50mm objectief kunnen filters van 40.5 millimeter worden gebruikt.
Het Sony groothoekobjectief weegt 116 gram.
Sony E 10-18 mm f/4.0 OSS (729 euro)
Het Sony objectief heeft een variabele brandpuntsafstand van 10 tot 18 millimeter (gelijk aan 15-27 millimeter fullframe). Dat betekent dat je ook ingezoomde foto’s kunt maken. Het is duidelijk meer groothoek dan de 16-50 mm lens en voor veel mensen is dit een prima groothoekbereik.
Het maximale diafragma is f/4.0, de minimale lensopening is f/22. Dat is niet lichtsterk. Een gemiddeld lichtsterke groothoeklens heeft een maximaal diafragma van f/2.8. Dit is niet erg als je vooral landschap fotografeert of architectuur. Bij noorderlicht is f/2.8 wel aan te raden.
Het Sony E 10-18mm objectief is handmatig en automatisch scherp te stellen.
De Sony groothoekzoomlens is niet beschermd tegen vochtige weersomstandigheden.
De groothoekzoomlens van Sony heeft OSS (Optical SteadyShot). Er is dus beeldstabilisatie ingebouwd.
Je kunt filters gebruiken van 62 millimeter.
Het Sony E 10-18 millimeter objectief weegt 225 gram.
Het Sony objectief heeft een variabele brandpuntsafstand van 16 tot 55 millimeter (gelijk aan 24- 82,5 millimeter fullframe). Dit is omgerekend geen enorme groothoek maar het is wel lichtsterk.
Het maximale diafragma is f/2.8. Dit is duidelijker lichtsterker dan de hierboven genoemde lenzen. Daardoor kan je je ISO lager houden en krijg je mooiere onscherpe achtergronden.
Zowel handmatig als met autofocus. De autofocus is ook stil te noemen.
Weathersealed, dus beter beschermd tegen nattere omstandigheden.
Geen ingebouwde beeldstabilisatie. Mogelijk heb je die wel in je body.
Je kunt filters gebruiken van 67 millimeter.
494 gram.
Toelichting
- Als beginner is de Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS het meest toegankelijk. Met omgerekend een bereik van 24-75 mm heb je een redelijk bereik. 24 mm is alleen niet echt veel groothoek. Ook is de lens niet lichtsterk, dus bijvoorbeeld wat minder ideaal voor noorderlicht fotografie of sterrenfotografie. Of om binnen uit de hand te fotograferen bij minder licht.
- De Sony E 10-18 mm f/4.0 OSS biedt een mooi groothoekbereik. Omgerekend is dit 15-27 mm. Zelf gebruik ik op fullframe een 16-35 mm lens, dus met de Sony E 10-18 mm f/4.0 OSS heb je zelf nog 1 mm meer groothoek. Wil je echt een lens vanwege het groothoekbereik, dan is dit een mooie. Denk aan landschapsfotografie, daar is dit bereik heel goed voor. En ook voor avondfotografie/nachtfotografie van steden trouwens. Het zoomen maakt je ook flexibeler dan een primelens met vaste brandpuntsafstand. F/4 is alleen niet echt lichtsterk. Daarom minder geschikt voor noorderlicht of sterren. Ook is de prijs voor wie begint of niet een groot budget heeft best hoog.
- Sony E 16-55 mm f/2.8 G. Dit is een lichtsterke lens die daardoor het meest geschikt is om bijvoorbeeld binnen bij weinig licht te gebruiken. Omgerekend heb je een bereik van 24 – 82,5 mm op bijvoorbeeld een Sony A5000, A5100, A6000, A6100, A6300, A6400, A6500 of A6600. Dit komt veel overeen met de populaire 24-70 mm f/2.8 lenzen voor fullframe. Deze worden bijvoorbeeld ook veel gebruikt bij bruidsfotografie. f/2.8 maakt de lens ook geschikt voor noorderlicht fotografie of sterren. De scherpte is heel goed, de scherpstelling verloopt snel voor de XD lineaire motor, scherpte in de hoeken is erg goed. De lens is ook relatief licht en klein. De prijs is alleen wel fors en als het je om groothoekbereik te doen is, krijg je niet extreem veel groothoek.
Beste groothoeklenzen Sony systeemcamera’s met APS-C sensor (prime)
Dit zijn de primelenzen, hiermee kan je dus niet inzoomen. Dit maakt ze minder flexibel.
Sigma 16 mm f/1.4 DC DN Contemporary Sony E-mount (449 euro)
De Sigma groothoeklens heeft een vaste brandpuntsafstand van 16 millimeter (gelijkwaardig aan 24 millimeter fullframe). Dit noem je een prime lens. Je kunt er alleen brede foto’s mee maken.
De groothoeklens van Sigma is behoorlijk lichtsterk bij een volledig geopend diafragma. Het maximale diafragma is f/1.4, het minimale diafragma f/16.
De Sigma 16mm prime groothoeklens is handmatig, maar ook automatisch scherp te stellen.
De Sigma groothoeklens is stof- en spatwaterdicht. Je kunt ermee fotograferen in de regen.
Er is geen beeldstabilisatie ingebouwd in de Sigma 16mm groothoeklens.
Je kunt filters van 67 millimeter gebruiken op de groothoeklens.
De groothoeklens van Sigma weegt 405 gram. Dat is vrij zwaar, maar lichtsterke lenzen wegen nu eenmaal wat meer dan lenzen met een kleiner diafragma.
Sony E 30 mm f/3.5 objectief (219 euro)
Een vaste brandpuntsafstand van 30 millimeter (prime). Dat is gelijkwaardig aan 45 millimeter fullframe. Dit is niet veel groothoek en je bent niet flexibel. Voor veel mensen niet de meest handige keuze.
Een maximaal diafragma van f/3.5, de minimale lensopening van f/22. Dat is niet erg lichtsterk (gemiddeld is f/2.8).
Het Sony E 30mm objectief is zowel handmatig als automatisch scherp te stellen.
Er is geen coating aanwezig om de groothoeklens te beschermen tegen stof en spatwater.
Geen ingebouwde beeldstabilisatie aanwezig.
Filters van 49 millimeter kun je gebruiken in de groothoeklens.
Het Sony E 30mm groothoekobjectief weegt slechts 138 gram.
Samyang 12 mm f/2.0 NCS CS Sony E-mount (369 euro)
De Samyang groothoeklens heeft een vaste brandpuntsafstand van 12 millimeter (gelijkwaardig aan 18 millimeter fullframe).
Het maximale diafragma is f/2.0, en minimaal f/22. Het is een erg lichtsterke lens vanwege de maximale lensopening. f/2 is nog lichtsterker dan f/2.8.
De Samyang 12mm groothoeklens is alleen handmatig scherp te stellen.
De groothoeklens is niet stof- en spatwaterdicht.
Geen ingebouwde stabilisatie in de groothoeklens.
Ja, filters van 67 millimeter.
De groothoeklens van Samyang weegt 245 gram.
Sony E 20 mm f/2.8 objectief (275 euro)
Een vaste brandpuntsafstand van 20 millimeter (prime). Dit is gelijkwaardig aan 30 millimeter fullframe.
Maximaal diafragma is f/2.8, minimale lensopening van f/16. Het is een vrij lichtsterke lens als het diafragma volledig is geopend.
Je kunt de groothoeklens van Sony alleen handmatig scherpstellen.
Het objectief van Sony is niet stof- en spatwaterdicht. Oppassen als je in de regen wilt fotograferen.
Er is geen beeldstabilisatie aanwezig in de groothoeklens van Sony.
In het Sony E 20mm objectief kun je filters gebruiken van 49 millimeter.
Het groothoekobjectief van Sony weegt slechts 69 gram. Toch is het niet de lichtste groothoeklens (prime) uit dit artikel.
Sony E 16mm f/2.8 objectief (216 euro)
Een vaste brandpuntsafstand van 16 millimeter (gelijkwaardig aan 24 millimeter fullframe). Je kunt dus niet inzoomen.
De Sony groothoeklens heeft een gemiddelde lichtsterkte. Het maximale diafragma is f/2.8 en het minimale diafragma is f/22.
Anders dan de Sony groothoeklens 20 millimeter, kun je de Sony E 16mm zowel handmatig als automatisch scherpstellen.
De Sony groothoeklens is kwetsbaar in vochtige weersomstandigheden, vanwege het ontbreken van weathersealing.
Er is geen stabilisatie ingebouwd in het Sony groothoekobjectief.
Je kunt filters gebruiken van 49 millimeter (net als bij de net genoemde Sony E 20mm).
Met een gewicht van slechts 67 gram is de groothoeklens een lichtgewicht te noemen. Het is dan ook de lichtste groothoeklens uit dit artikel.
Meike MK-25mm f/1.8 Sony E-mount (109 euro)
Het Meike groothoekobjectief heeft een vaste brandpuntsafstand van 25 millimeter (prime). Dit is gelijkwaardig aan 37,5 millimeter fullframe.
Een behoorlijk lichtsterke groothoeklens. Het maximale diafragma is f/1.8, de minimale lensopening f/16.
De Meike MK-25mm groothoeklens is alleen handmatig scherp te stellen (AF).
De Meike groothoeklens is niet stof- en spatwaterdicht.
Geen beeldstabilisatie ingebouwd.
Je kunt filters gebruiken van 49 millimeter.
De Meike MK-25mm groothoeklens weegt 190 gram.
Samyang 10mm f/2.8 ED AS NCS CS Sony E-mount (449 euro)
Een vaste brandpuntsafstand van 10 millimeter (gelijkwaardig aan 15 millimeter fullframe).
Het Meike 25mm objectief heeft een gemiddelde lichtsterkte. Maximaal diafragma is f/2.8, minimale lensopening van f/22.
De Meike groothoeklens is alleen handmatig in te stellen (MF).
Geen weathersealing aanwezig. Voorzichtig zijn bij regen.
Er is geen beeldstabilisatie ingebouwd.
Je kunt geen filters gebruiken bij het Meike groothoekobjectief.
De Meike 25mm groothoeklens weegt 620 gram. Het is daarmee het zwaarste objectief uit dit artikel.
Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC Sony E-mount (439 euro)
Een vaste brandpuntsafstand van 14 millimeter (gelijkwaardig aan 21 millimeter fullframe). Het is een prime lens.
Het maximale diafragma is f/2.8, de minimale lensopening is f/22. Een gemiddelde lichtsterkte.
De Samyang 14mm groothoeklens is alleen handmatig scherp te stellen.
De groothoeklens van Samyang is niet stof- en spatwaterdicht.
Geen beeldstabilisatie aanwezig in het groothoekobjectief van Samyang.
Je kunt geen filters gebruiken.
De Samyang 14mm groothoeklens weegt 552 gram.
Meike MK-28mm f/2.8 Sony E-mount (129 euro)
Een vaste brandpuntsafstand van 28 millimeter (gelijkwaardig aan 42 millimeter fullframe).
Net als de vorige twee genoemde groothoeklenzen is het maximale diafragma f/2.8 en de minimale lensopening f/22.
Je kunt de Meike MK 28mm groothoeklens alleen handmatig scherpstellen (MF).
De groothoeklens is niet beschermd tegen stof en spatwater.
Geen beeldstabilisatie ingebouwd in de groothoeklens.
Je kunt filters gebruiken van 49 millimeter.
Het groothoekobjectief van Meike weegt 102 gram.
Meike MK-25mm f/2.0 Sony E-mount (379 euro)
Een vaste brandpuntsafstand van 25 mm (gelijkwaardig aan 37,5 millimeter fullframe).
Een maximaal diafragma van f/2.0, de minimale lensopening is f/22.
De Meike 25mm groothoeklens is alleen handmatig scherp te stellen.
Het Meike groothoekobjectief is niet beschermd tegen stof en spatwater.
Geen ingebouwde stabilisatie in de Meike MK-25mm groothoeklens.
Je kunt filters gebruiken van 55 millimeter.
De Meike 25mm groothoeklens weegt 448 gram.
Meike MK-12mm f/2.8 Sony E-mount (249 euro)
Een vaste brandpuntsafstand van 12 millimeter (gelijkwaardig aan 18 mm fullframe).
Een gemiddelde lichtsterkte van f/2.8 (maximaal diafragma). Het minimale diafragma is f/22.
Handmatige scherpstelling bij de Meike groothoeklens.
Niet stof- en spatwaterdicht. Een regenhoes is aan te raden.
Geen ingebouwde stabilisatie bij het Meike groothoekobjectief.
Ja, filters van 72 millimeter.
De Meike MK 12mm weegt 380 gram.
Samyang 16mm f/2.0 ED AS UMC CS Sony E-mount (329 euro)
Brandpuntsafstand
Een vaste brandpuntsafstand van 16 millimeter (gelijkwaardig aan 24 mm fullframe).
Lichtsterkte
Maximaal diafragma is f/2.0, de minimale lensopening is f/22.
Autofocus/manual focus
De Samyang groothoeklens is zowel handmatig als automatisch scherp te stellen.
Weathersealing
Geen coating om de groothoeklens te beschermen tegen stof en spatwater.
Beeldstabilisatie
Geen ingebouwde stabilisatie in de Samyang 16 mm groothoeklens.
Filters mogelijk?
Ja, filters van 77 millimeter.
Gewicht
De groothoeklens weegt 564 gram.
Zeiss Touit 12mm f/2.8 (965 euro)
Brandpuntsafstand
Een vaste brandpuntsafstand van 12 millimeter (gelijkwaardig aan 18 millimeter fullframe).
Lichtsterkte
De Zeiss Tuoit 12mm heeft een gemiddelde lichtsterkte (maximaal diafragma f/2.8, minimaal f/22).
Autofocus/manual focus
Zowel handmatig als automatische scherpstelling.
Weathersealing
Niet beschermd tegen stof en spatwater.
Beeldstabilisatie
Geen ingebouwde stabilisatie bij de Zeiss Tuoit groothoeklens.
Filters mogelijk?
Je kunt filters van 67 millimeter gebruiken.
Gewicht
De Zeiss Tuoit 12mm weegt 260 gram.
Samyang 21mm f/1.4 ED AS UMC CS Sony E-mount
Brandpuntsafstand
De Samyang groothoeklens heeft een vaste brandpuntsafstand van 21 millimeter (gelijkwaardig aan 31,5 millimeter fullframe).
Lichtsterkte
Een van de meest lichtsterke groothoeklenzen uit dit artikel bij een volledig geopend diafragma. Het maximale diafragma is namelijk f/1.4 en de minimale lensopening is f/22.
Autofocus/manual focus
De Samyang 21mm groothoeklens is alleen handmatig scherp te stellen.
Weathersealing
De groothoeklens van Samyang is niet beschermd tegen vochtige weersomstandigheden.
Beeldstabilisatie
Er is geen ingebouwde stabilisatie bij het Samyang groothoekobjectief.
Filters mogelijk?
Je kunt filters gebruiken van 58 millimeter.
Gewicht
De groothoeklens weegt 275 gram. Dat is een lichtgewicht voor zo’n lichtsterke lens (meestal zijn lichtsterke lenzen behoorlijk zwaar).
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, Cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle, Complete cursus Kustfotografie met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk ook deze artikelen over Sony camera’s & lenzen
- Beste Sony systeemcamera
- Beste macrolen voor Sony
- Beste betaalbare lens voor Sony
- Beste telelens voor Sony
- Beste accessoires voor macrofotografie
Stel onderaan je vragen over een groothoeklens voor Sony & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.