Adobe Lightroom of Photoshop: wat zijn de verschillen?

Adobe Lightroom of Photoshop: wat zijn de verschillen?

Ben jij een beginnende fotograaf en vraag je je af wat het verschil is tussen Lightroom & Photoshop? In dit artikel bespreken we de eigenschappen van zowel Lightroom als Photoshop waardoor jij uiteindelijk zelf kan concluderen welk stukje software het beste bij jou past.

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Wat is Adobe Lightroom?

Adobe Lightroom is een fotobewerkingsprogramma met een aantal gereedschappen specifiek voor fotografen. Lightroom beschikt over bijna alle gereedschappen die je als fotograaf nodig zou hebben. Het heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om alle soorten RAW-formaten te openen die door fotografen gebruikt worden. Verder is Lightroom niet alleen een foto editor, het helpt je ook met de organisatie van je afbeeldingen door het maken van catalogussen en het aan te bieden van verschillende zoek functies.

Ook is een groot voordeel van Adobe Lightroom dat je nooit afbeeldingen tussendoor hoeft op te slaan, alle aanpassingen worden opgeslagen in de Lightroom catalogus pas als je klaar bent kan je de afbeelding exporteren. Je hoeft je met Lightroom dus nooit zorgen te maken dat iets verloren gaat als je niet tussendoor opslaat.

Ben je misschien geïnteresseerd in de verschillende Adobe Lightroom abonnementen? Lees dan mijn artikel: “Adobe Lightroom los of kopen of abonnement?” Ook heb ik een artikel geschreven waarin ik Lightroom vergelijk met Luminar, benieuwd hiernaar? Dan kan je deze hier lezen: “Lightroom of Luminar?”.

Wat is Adobe Photoshop?

Adobe Photoshop heb je vast weleens van gehoord, het is bijna een synoniem geworden voor fotobewerking (mensen zeggen ook wel eens fotoshoppen/photoshoppen). Photoshop is een programma met ongelooflijk veel verschillende mogelijkheden en gereedschappen, het wordt daarom ook dus door enorm veel mensen gebruikt. Een aantal voorbeelden zijn bijvoorbeeld grafische ontwerpers, architecten, kunstenaars, uitgevers en fotografen.

Photoshop is dus een enorm veelzijdig programma waar je ongelooflijk veel verschillende dingen mee kan doen, van pixel tot pixel een foto bewerken tot hele nieuwe composities maken.

Long exposure sea bridge sunset

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Verschillen en gelijkenissen tussen Lightroom en Photoshop

  • Het eerste grote verschil tussen Lightroom en Photoshop is de manier waarop ze omgaan met bestanden, wanneer je een Photoshop bewerking wilt opslaan moet je deze opslaan als een .psd bestand. Wanneer je in Lightroom een bestand bewerkt wordt er in de Lightroom catalogus een kopie gemaakt waar de bewerkingen op worden toegepast, ook dan nog kan je deze bewerkingen terugdraaien.
  • Photoshop heeft een enorm veel groter bereik qua mogelijkheden dan Lightroom, het grootste verschil is dat Photoshop met lagen werkt. Deze lagen kan je op elkaar stapelen elke laag kan je specifieke bewerkingen toepassen.In de foto hier rechts is te zien hoe iemand een foto van een auto heeft bewerkt, in de groep zie je 2 flares voor de koplampen waarop vervolgens weer aanpassingslagen op toepassen. Photoshop heeft dus enorm veel mogelijkheden en meer controle over de individuele lagen. Lightroom is wat dat betreft een stuk meer lineair, de meeste opties werken met sliders, je hebt een paar filters zoals de verloopfilter die je meer controle geeft over wat meer specifieke onderdelen van je afbeelding.
  • Wat Lightroom daarentegen wel heeft is een volledige catalogus, we hebben het al kort benoemd bij punt 1 maar dit past echter de hele workflow van een fotograaf aan. Je kan namelijk binnen Lightroom al je foto’s sorteren en opslaan, je kan zelfs volledige fotoboeken en slide shows maken.
  • Zowel Photoshop als Lightroom maken gebruik van sneltoetsen, beide programma’s gebruiken dezelfde sneltoetsen voor dezelfde functies. Photoshop heeft echter wel een stuk meer functies en dus ook meer eigenschappen.
  • Wat de learning curve betreft is het een stuk makkelijker om Adobe Lightroom te leren dan dat het is om Adobe Photoshop te leren, als je Adobe Photoshop al kent en goed mee om kan gaan dan is het erg makkelijk om Adobe Lightroom te leren.

Wanneer kies je Adobe Lightroom?

Lightroom kan je een beetje zien als het startpunt tijdens de nabewerking, het is een soort wasstraat waar je je foto doorheen haalt, het is speciaal ontwikkeld voor professionele fotografen en ambitieuze hobbyisten die hun workflow willen optimaliseren, in Lightroom bewaar, bewerk en expoteer je je foto’s.

Let wel op dat er een verschil zit tussen Adobe Lightroom en Adobe Lightroom Classic, Adobe Lightroom bevindt zich geheel in de cloud, inclusief je foto’s. Je kan je foto’s dus vanaf overal bewerken en exporteren in tegenstelling tot Adobe Lightroom Classic wat een stukje software op je computer zelf is, je kan alleen lokaal bij je foto’s. De bewerkingsmogelijkheden zijn met Lightroom Classic groter, dat raad ik dan ook aan.

Organisatie
Als je organisatie erg belangrijk vindt is Lightroom een erg goede optie. Veel fotografen gebruiken Lightroom meteen wanneer ze hun foto’s van hun camera afhalen, deze worden opgeslagen in Lightroom waar je ze vervolgens kan organiseren in een catalogus. Je kan snel door je foto’s heen zoeken en de beste selecteren die je straks wil gaan bewerken. Lightroom heeft ook een aantal functies om snel panorama, high dynamic range of focus stacking foto’s te maken.

Bewerking
Nadat je al je foto’s hebt geïmporteerd en georganiseerd kan je gaan beginnen met het bewerken, dit gaat voor het grootste deel met behulp van erg overzichtelijke sliders. Deze bewerkingen kan je opslaan in presets die deze instellingen toepassen op andere foto’s, vaak versnellen deze presets je enorm veel tijd als je erg veel vergelijkbare foto’s wilt bewerken. Je kan je eigen presets maken maar ook online presets kopen of downloaden. Alle bewerkingen die je in Lightroom doet zijn niet-destructief, alle bewerkingen zijn terug te draaien. Ook worden alle bewerkingen opgeslagen binnen Lightroom zelf, je hoeft dus geen apart bestand op te slaan.

Lightroom heeft ook Photoshop integratie, je kan hierbij een virtuele kopie maken van je afbeelding en deze openen in Photoshop, alle bewerkingen die hierin worden gedaan worden vervolgens opgeslagen in je Adobe Lightroom catalogus.

Wanneer kies je Adobe Photoshop?

Lightroom is dus echt bedoeld voor de organisatie en snelle bewerking, Photoshop gaat echt op de manipulatie van de afbeeldingen in, volgens Adobe gaat Photoshop echt voor pixel niveau perfectie. Waar Lightroom meer trouw blijft aan fotografie kan je met Photoshop echt je fantasie toepassen in de afbeelding zelf.

Retouching
Photoshop focust zich veel meer op het aanpassen van de foto dan dat Lightroom dat doet, je kan naast dingen weghalen ook elementen toevoegen in de foto. Je kan zelfs meerdere foto’s samenvoegen voor een heel nieuwe compositie. Grafische ontwerpers kunnen tekst en afbeeldingen samenvoegen. Filters, lagen, maskers en transformaties zijn de basis blokken voor de foto bewerking binnen Photoshop.

Lagen
Net zoals de niet destructieve manier van bewerken in Lightroom kan je in Photoshop gebruik maken van lagen en slimme objecten. Bouw je foto op uit lagen en maskers, deze kan je op elk moment bijstellen terwijl de originele informatie niet verloren gaat.

In de foto die we hierboven hebben gezien van de lagen kan je zien dat je verschillende lagen kan hebben voor verschillende dingen. Je kan bijvoorbeeld een laag voor je kleur of wit balans hebben, een laag voor de lucht of zelfs een laag voor de luchtvervanging en deze allemaal op elkaar stapelen op je originele afbeelding. Photoshop is met zijn vele opties wat lastiger te leren maar wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt zijn de mogelijkheden eindeloos.

RAW
Net als Lightroom kan Photoshop RAW bestanden openen, Photoshop heeft hier een heel apart dialoogvenster voor genaamd Camera RAW, zoals op de afbeelding hieronder te zien is lijkt het enorm veel op de interface van Adobe Lightroom. Aan de rechterkant heb je veelal dezelfde sliders als Lightroom die heeft. Je kan dus zeggen dat Lightroom en Camera RAW soort van dezelfde taal spreken, ook kan je in Camera RAW bij de presets die je hebt opgeslagen in Adobe Lightroom en andersom.

Lightroom of Photoshop: wat is beter?

Lightroom en Photoshop overlappen op een redelijk groot deel, het kan dan dus soms ook erg lastig zijn om een van de twee te kiezen. Vaak is het ook niet het een of het ander maar kan je het beste een combinatie kiezen tussen de twee, je pakt de sterkste eigenschappen van elk programma om zo het ultieme eindresultaat te komen.

Als fotograaf zijnde kan het zijn dat je niet genoeg bewerkingen doet om Photoshop te gebruiken, alles kan je dan in principe ook doen in Adobe Lightroom Classic. Voor een grafisch ontwerper heb je niet zo veel aan Adobe Lightroom aangezien deze echt gericht is voor fotografie en niet de gereedschappen biedt die Photoshop wel aanbiedt.

Waar begin je mee – Lightroom of Photoshop?

Je hebt net gelezen dat het vaak niet een kwestie is van kiezen tussen de twee programma’s maar dat het meer een combinatie is van beide, maar waar begin je nou mee? Met Adobe Photoshop of Adobe Lightroom? Sommige mensen denken echter dat ze Adobe Lightroom helemaal niet nodig hebben aangezien alle bewerking functionaliteiten ook in Photoshop te vinden zijn en daarom maar beginnen in Photoshop, hier zijn de redenen waarom ik aanraad te beginnen in Adobe Lightroom:

  • Adobe Lightroom is een stuk gemakkelijker te leren dan Photoshop, je hebt minder eigenschappen en vensters wat het een stuk makkelijker te leren maakt.
  • Voor de algemene fotograaf bevat Lightroom al 90% van de bewerking gereedschappen, voor die laatste 10% kan je overstappen naar Photoshop door een virtuele kopie te maken.
  • Lightroom geeft je een gemakkelijke workflow met de integratie van hun organisatie en catalogus.
  • Het gebruik van presets en ratings maakt het bewerk proces erg efficiënt.
  • Als je ingewikkeldere bewerkingen wilt doen is Photoshop maar 3 klikken ver weg, wanneer je klaar bent zullen alle bewerkingen weer opgeslagen worden in Adobe Lightroom als een .tiff bestand.

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden, daar kan je een vraag of reactie achterlaten.

 

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen