Adobe Lightroom los kopen of abonnement?

Adobe Lightroom is een van de meest gebruikte software om foto’s te bewerken en om ze handig te ordenen. Is het nog los te koop? Wat houdt een abonnement in en wat is het beste abonnement? Krijg je er dan ook Photoshop bij of niet? Je ontdekt ook welk abonnement ik je aanraad en welke ik je afraad.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Inhoud

Kan ik Adobe Lightroom los kopen?

Helaas is Lightroom niet los meer te kopen. Vroeger kon je nog wel eenmalig voor Lightroom betalen en voor altijd blijven gebruiken, echter begon Adobe in 2013 met hun Creative Cloud abonnement model.

De essentie hiervan is dat je per maand betaalt om de apps te kunnen gebruiken. In 2016 is Adobe helemaal gestopt met het ondersteunen van de losse Lightroom versies. Je kan nog steeds op sommige plekken deze software krijgen, of deze dan 100% betrouwbaar zijn is niet met zekerheid te zeggen. Ze zullen echter geen nieuwe updates krijgen voor camera en lens profielen, ook ander soort updates zijn dan niet meer te verkrijgen. Hierdoor zijn RAW-bestanden van nieuwe camera’s bijvoorbeeld niet leesbaar voor Lightroom. En zijn er geen lenscorrecties voor nieuwe lenzen.

Nadeel van losse Adobe Lightroom versie

Er zijn al een aantal nadelen benoemd maar hier staan ze nog een keer op een rijtje:

 • Geen nieuwe cameraprofielen
 • Geen nieuwe lensprofielen
 • Geen software updates
 • Geen cloud opslag
 • RAW bestanden van nieuwe camera’s worden niet ondersteund
 • Achterstallige tools

Adobe Lightroom abonnement: wat is het beste?

Welk Lightroom abonnement is het beste? Op het moment heeft Adobe drie soorten Lightroom abonnementen, wat het verschil is tussen deze abonnementen staat hieronder op een rijtje (Adobe Portfolio en Adobe Spark zitten bij alle abonnementen, hier gaan we echter niet op in in dit artikel).

Lightroom-lidmaatschap

Je krijgt bij dit abonnement “Adobe Photoshop Lightroom”, dit is verreweg het simpelste en goedkoopste abonnement maar natuurlijk komt dit met een paar nadelen. Adobe Photoshop Lightroom is gebaseerd in de cloud en heeft minder functionaliteiten dan de Lightroom Classic software.

Soms wordt Adobe Photoshop Lightroom verward met Photoshop, dit zijn echter twee heel verschillende dingen en Photoshop zit dan ook niet in dit abonnement. Bij dit abonnement krijg je echter wel 1TB aan cloud opslag wat ongeveer gelijk staat aan 20.000 RAW bestanden of 200.000 JPEG’s. Dit abonnement heb je voor €12,09 per maand, dit is €145,08.- per jaar.

Fotografielidmaatschap

Het fotografielidmaatschap heeft dezelfde prijs als het lightroom-lidmaatschap, namelijk €12,09 per maand, dit is €145,08.- per jaar.

Het zit echter ook wat anders in elkaar, bij dit abonnement krijg je Photoshop, Lightroom Classic, Adobe Photoshop Lightroom en de Photoshop app voor op de IPad. Dit zijn een paar groter voordelen, Photoshop is heel erg handig en kan heel veel voordelen geven aan fotografen. Photoshop voor op de IPad is ook niet niks, het is een hele krachtige app en in combinatie van de IPad ben je in staat hele mooie kunstwerken/ foto’s neer te zetten. Er zit echter een nadeel aan dit abonnement, je krijgt maar 20GB aan cloud opslag dit staat gelijk aan ongeveer 4000 JPEG’s. Dit abonnement is ook verkrijgbaar in combinatie met 1TB aan cloud opslag maar hier betaal je dan €24,19 per maand voor, dit is €290.28 per jaar.

Het fotografielidmaatschap is het meest gebruikte lidmaatschap, waaronder ook door mij. Deze raad ik je aan.

Extra opslag mogelijkheden

Adobe levert ook extra opslag mogelijkheden je kan je lidmaatschap namelijk upgraden van 20 GB naar 1 TB of je totale opslag verhogen naar 2 TB, 5 TB of 10 TB voor €12,09 per terabyte (TB).

Conclusie

Het komt er in principe op neer dat het “Fotografielidmaatschap” het beste abonnement is voor de meeste fotografen, je krijgt hier alle software die je nodig hebt om goede foto’s te creëren, je hebt vervolgens de keuze tussen 20 GB en 1 TB. Ik heb zelf geen extra opslag afgenomen bij Adobe, dit kan ook ergens anders via Internet en is voordeliger. Ook 1 TB vind ik namelijk weinig.

Een alternatief is een externe hardeschijf kopen. Als je Photoshop echter niet gebruikt en tevreden bent met de beperktere bewerkingsmogelijkheden van Adobe Photoshop Lightroom is het Lightroom-lidmaatschap ook een optie. Je hebt dan 1 TB 1 TB opslag ruimte. Ik raad dit abonnement zelf alleen niet aan vanwege mindere bewerkingsmogelijkheden.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
jovdburgt
Door

jovdburgt

op 01 Apr 2021

Probleem is dat je alleen met creditcard kunt betalen en ik vraag me af of de taal nederlands is.

Bianca
Door

Bianca

op 10 Jul 2021

ik heb geen Ipad, kan de app ook op Samaung?

Reactie plaatsen