Welke spiegelreflexcamera kopen? 10 Belangrijke eigenschappen om spiegelreflexcamera's te vergelijken
Spiegelreflexcamera kopen? Wie een digitale spiegelreflexcamera (DSLR) wil kopen, kan kiezen uit zoveel verschillende modellen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Waarin verschillen spiegelreflexcamera’s van elkaar? In dit artikel deel ik een aantal eigenschappen van spiegelreflexcamera’s…
Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen.
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.
“Eerst de fotograaf, dan de lens en dan pas de camera”
Wat bedoel ik hiermee? Als je beter wil fotograferen, dan gaat het in de eerste plaats om jouw vaardigheden en manier van kijken. Een goede fotograaf kan met heel simpele apparatuur beter fotograferen dan een totaal onervaren fotograaf met de beste apparatuur.
Verder is het belangrijk dat je beseft dat de kwaliteit en eigenschappen van objectieven (lenzen) een stuk bepalender zijn voor de kwaliteit van jouw foto’s dan de kwaliteit van je camera (body).
Ben je een beginner? Bekijk dan deze artikelen:
- Waarom ik vaak een spiegelreflexcamera van Canon of Nikon adviseer zonder dat deze camera’s beter zijn
- Een nieuw Objectief kopen: welke en waar let je op?
Het artikel dat je nu leest, is wat meer gericht op wie al iets langer fotografeert en eventueel een upgrade wil maken qua camera.
10 eigenschappen om spiegelreflexcamera’s te vergelijken
Hoewel jouw kunde als fotograaf en de kwaliteit van je lens dus belangrijker zijn, is er natuurlijk wel verschil tussen verschillende spiegelreflexcamera’s. Hieronder volgen een aantal eigenschappen zonder dat ik hiermee beweer dat dit alle eigenschappen zijn.
Wil je gelijk doorklikken naar een van de eigenschappen dan kan dat hier.
- Beeldkwaliteit
- Grootte van de sensor (‘fullframe of crop’)
- Kwaliteit autofocus (scherpstellen)
- Grootte & gewicht
- Bouwkwaliteit
- Weerbestendigheid
- Snelheid
- Resolutie (aantal megapixels)
- Liveview
- filmen
1. Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit: dit wordt vooral bepaald door de kwaliteit van je sensor. En dat kun je aan de buitenkant van je camera helemaal niet zien.
Hoe weet je dan wat de kwaliteit is van de sensor van een camera? Bekijk testrapporten op Internet van een bepaalde camera om de beeldkwaliteit van een camerasensor te achterhalen. In het algemeen is het ook zo dat de nieuwe camera’s steeds betere sensoren hebben dan camera’s van bijvoorbeeld 5 jaar geleden.
Het verschil in beeldkwaliteit tussen verschillende spiegelreflexcamera’s ga je veel duidelijker terugzien als je hogere ISO-waarden gaat gebruiken. Vaak wordt bij binnen fotograferen (bijvoorbeeld binnenshuis of bij indoor sport) een hogere ISO-waarde gebruikt of in andere situaties waarin er weinig licht is.
2. Grootte van de sensor (‘fullframe of crop’)
Cropcamera of fullframe: een spiegelreflexcamera is:
- ofwel een cropcamera ofwel;
- een fullframecamera.
Spiegelreflexcamera met fullframe sensor (grote sensor)
Een fullframe camera heeft een grotere sensor en geeft een weidser (ruimtelijker) beeld. Er komt dus gewoon meer omgeving in beeld (scroll naar beneden voor een foto!). Bij landschaps-, architectuur- of interieurfotografie, wordt vaak een fullframe camera gebruikt voor het weidse beeld, maar het is zeker niet noodzakelijk.
Ook heeft de grote sensor het voordeel dat de beeldkwaliteit het hoogste is (details). Bij weinig licht wordt dit verschil in beeldkaliteit meer zichtbaar. Professionals werken over het algemeen graag met fullframe spiegelreflexcamera’s.
Nadelen van de spiegelreflexcamera’s met een fullframe sensor:
- kosten. In aanschaf zijn ze duur. Je bent al gauw minimaal 1500 euro kwijt;
- je kunt onderwerpen minder goed dichtbij halen (iets wat bij dieren- of sportfotografie een nadeel kan zijn). Je hebt dus een lens nodig met meer (zoom)bereik en die zijn ook gauw duurder.
Als je nog beginnend bent, houd je dan niet bezig met fullframe spiegelreflexcamera’s en investeer in je ontwikkeling en in je lenzen.
Spiegelreflexcamera met cropsensor (kleinere sensor)
Wil je onderwerpen dichterbij halen (bijvoorbeeld dieren of sporters), dan kan een spiegelreflexcamera met een cropsensor een voordeel zijn. Een ‘cropsensor’ is een kleinere sensor. Een cropcamera geeft een minder weids beeld, er komt minder omgeving in beeld. Dus met andere woorden: als je dieren of sporters fotografeert, dan komt je onderwerp groter in beeld als je een spiegelreflexcamera gebruikt met een ‘cropsensor’ in plaats van een fullframe sensor. Dit kan je geld besparen op lenzen met meer (zoom)bereik.
Mijn advies voor beginners: koop een instapmodel spiegelreflexcamera (van Canon of Nikon) en investeer in je ontwikkeling als fotograaf en in je lenzen, tweedehands kan ook.
Stel dat 2 fotografen exact op dezelfde plaats staan en exact dezelfde lens gebruiken. Er is alleen één verschil. Fotograaf A gebruikt een spiegelreflexcamera met een fullframe sensor en fotograaf B een spiegelreflexcamera met een cropsensor. Dan is dit ongeveer het verschil in het beeld dat ze maken! Je ziet dat de foto van fotograaf A weidser is, er is gewoon meer omgeving in beeld. En de foto van fotograaf B is minder weids. Het lijkt alsof er meer is ingezoomd. Dit verschil komt dus door het verschil in grootte van de sensor van de fullframe camera en de cropcamera.
3. Kwaliteit autofocus (scherpstellen)
Kwaliteit autofocus: duurdere camera’s hebben over het algemeen meer mogelijkheden om op je onderwerp scherp te stellen (dit wordt vaak aangegeven met autofocuspunten = scherpstelpunten = AF-points = AF-veldstand). Ook de kwaliteit van de autofocuspunten kan beter zijn.
Vraag je vooral af wat je graag fotografeert. Als je houdt van portretfotografie in de studio of van landschapsfotografie, nachtfotografie, interieurfotografie dan is een geavanceerde autofocus niet zo belangrijk. Houd je van sportfotografie of dierenfotografie (wildlifefotografie), dan zul je veel vaker scherp moeten stellen op snel bewegende onderwerpen. Een snel en goed autofocussysteem voor bewegende onderwerpen is dan een voordeel. Je zult veel geduld moeten hebben, veel tijd besteden aan je foto’s en als je dan op het moment supreme een onscherpe foto maakt met een camera die eigenlijk niet zo geschikt is voor dit soort fotografie, dan kan dit frustraties opleveren. Scherpte is namelijk is wat net als overbelichting niet goed te corrigeren is in de nabewerking.
De ene camera heeft meer scherpstelpunten dan de andere en ook de kwaliteit van de scherpstelpunten (anders dan de middelste) verschilt. Met name bij het fotograferen van bewegende onderwerpen kan dit ertoe doen.
4. Grootte & gewicht
Wil je een lichte, handzame camera om overal mee naar toe te nemen of is gewicht niet zo belangrijk voor je. Zwaarder kan ook stabieler aanvoelen trouwens. Professionele fotografen vinden een wat zwaardere camera daarom vaak geen probleem. De grootte van je handen kan ook bepalen of een camera lekker in de hand ligt. Hoe groot zijn jouw knauwen? In de winkel even een camera vasthouden kan helpen om een keuze te maken.
5. Bouwkwaliteit
De ene camera is robuuster gebouwd dan de andere door gebruik van verschillende materialen. Een camera die bijvoorbeeld een magnesium body heeft kan meer hebben qua stoten of vallen (en is daardoor ook zwaarder).
6. Weerbestendigheid
Iets anders om op te laten is de weer- of waterbestendigheid. Vraag je weer af wat je vooral fotografeert. In de studio zal het niet gaan regenen en is dit niet belangrijk, maar als landschapsfotograaf is het wel handig als je camera wat kan hebben als je met slechter weer te maken krijgt. De ene camera kan hier duidelijk bete tegen dan de andere door betere afdichtingen. De beginnende modellen zijn minder goed bestand tegen water dan de wat meer geavanceerde modellen.
7. Snelheid
Hoe snel wil je foto’s achter elkaar kunnen maken? Dit varieert nu van bijvoorbeeld 3 tot 16 foto’s per seconde. Snelheid is bijvoorbeeld belangrijk voor sportfotografie en wildlifefotografie. Bijzondere, snelle momenten zijn niet goed te ‘timen’. Daarom helpt het als je camera snel is zodat je net die foto van het juiste moment eruit kunt pakken waarom die vogel zijn vleugels zo prachtig in de lucht houdt, dat de benen van een paard zo elegant overkomen, dat een sporters net die bal raakt enzvoorts. Vanaf ongeveer 8 foto’s per seconde (ook wel ‘fps’ = frames pro second genoemd) spreek je in het algemeen van een snelle camera. In de studio heb je geen snelle camera nodig.
Bij sportfografie en wildlifefotografie kan de snelheid van je camera bij continu-opnamen het verschil zijn tussen een wereldfoto en een nietszeggende foto. Je kunt snelle bewegingen namelijk niet goed ‘timen’
Canon EOS 1DX: met 12 of 14 foto’s per seconde is het mogelijk om van één snelle beweging een fotocompilatie te maken (Europacup Tafeltennis).
8. Resolutie (aantal megapixels)
Resolutie (megapixels): elke spiegelreflexcamera die nu gemaakt wordt, heeft voor de meeste fotografen genoeg mexapixels voor normaal gebruik. Ook met een spiegelreflexcamera met een resolutie van 10 of 12 megapixels kun je normaal gesproken prima uit de voeten. De meeste camera’s die je nu koopt (ook de instapmodellen) hebben al een hogere resolutie van bijvoorbeeld rond de 18 of 20 megapixels. Over het algemeen is mijn advies dan ook dat resolutie vaak geen doorslaggevende rol is om voor een bepaalde spiegelreflexcamera te kiezen. Als je extreem grote afdrukken wil laten maken (bijvoorbeeld van meters groot), dan kan een camera met een zeer hoge resolutie wel een voordeel zijn.
Bedenk dat het aantal megapixels van een camera voor de beeldkwaliteit veel minder belangrijk is dan de kwaliteit van lenzen en dat het belang van het aantal megapixels door fabrikanten erg is overdreven. Het wordt gebruikt in de marketing omdat de consument al snel denkt dat de camera met de meeste megapixels automatisch wel de betere camera zal zijn. Dat is dus onzin.
9. Liveview
Liveview houdt in dat je niet door de zoeker naar je beeld kijkt, maar dat je live op het LCD-scherm van je camera kunt kijken hoe je foto eruit komt te zien. Dit kan zeker voordelen geven, bijvoorbeeld in situaties waarin je moeilijk kunt scherpstellen of de scherpstelling heel precies moet gebeuren. Liveview wordt bijvoorbeeld graag gebruikt bij landschapsfotografie, macrofotografie of nachtfotografie. Tegenwoordig is een moderne camera eigenlijk vrijwel standaard uitgerust met liveview.
Liveview: op je LCD-scherm zie je je onderwerp en je kunt er ook op scherpstellen. Dit kan een voordeel zijn om zelf nauwkeurig scherp te stellen op stilstaande onderwerpen.
10. Filmen
Wil je ook kunnen filmen of niet? Met veel spiegelreflexcamera’s kun je ook filmen, maar camera’s verschillen op dit punt wel van elkaar. bijvoorbeeld als het gaat om het scherpstellen tijdens het filmen. Zelf houd ik me vooral bezig met fotograferen, in het filmen ben ik minder thuis.
Canon, Nikon, Sony? Maakt het merk nog uit?
Bekijk het artikel ‘Waarom ik vaak een Canon of Nikon spiegelreflexcamera adviseer‘ (zonder dat ze camera’s per se beter zijn…)
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens
ratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens“, nr. 1 aanrader (Maak prachtige, onscherpe achtergronden – betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk ook deze artikelen over camera’s & lenzen
- Beste spiegelreflexcamera voor beginners
- Beste spiegelreflexcamera
- Spiegelreflexcamera of systeemcamera?
- Welke spiegelreflexcamera voor Nikon als je begint?
- Welke spiegelreflexcamera voor Canon als je begint?
Stel onderaan je vragen en krijg persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Ook interessant voor anderen? Delen mag!