10 Tips voor straatfotografie

Straatfotografie is een verrassende ongedwongen manier van fotograferen. Wat is belangrijk bij straatfotografie? Welke lens gebruik je? En welke camera? Ontdek tips en maak betere straatfoto’s. 

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om  Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te  downloaden  >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Beste lens voor straatfotografie

Voordat je eropuit gaat om foto’s te maken is het belangrijk om een bewuste keuze te maken tussen welke camera en lens je gaat gebruiken. Als beginner kan het soms een beetje eng zijn om foto’s te maken van iemand die je helemaal niet kent. Veel mensen kiezen daarom snel voor een telefotolens als ze de stad in gaan. Dit is echt niet aan te raden. Met een grote telefotolens val je heel erg op en kan het raar overkomen als je aan de andere kant van de straat met een lang objectief foto’s staat te maken van anderen.

Straatfotografen willen zo goed mogelijk op gaan in hun omgeving en kiezen daarom voor een kleinere lens die niet erg opvalt. De keuze valt dan ook snel op een lens met een brandpuntsafstand tussen de 24-50 millimeter. Je kan ook voor een lens met een vaste afstand, ofwel een prime-lens, kiezen. Alleen je bent dan minder flexibel om vlot in te spelen op situaties, even snel kunnen inzoomen is in sommige gevallen heel fijn. De meeste onervaren mensen gebruiken ook zoomlenzen in plaats van primelenzen.

Foto: cursist Vera Coudeville

Beste camera straatfotografie

Qua grootte geldt hetzelfde voor de keuze van camera’s. Straatfotografen proberen zoveel mogelijk op te gaan in hun omgeving en kiezen dus vaak voor een kleinere camera die niet erg opvalt. Er is namelijk nogal een verschil tussen iemand die met een gigantische Canon EOS-1DX rondloopt en iemand met een kleine Fujifilm X-T100. Raak niet al te geobsedeerd door alle soorten camera’s en lenzen die er op de markt te vinden zijn. Als je een goede foto met een mooi verhaal kunt maken, is de kwaliteit niet van belang. Uiteindelijk moet je de eerste beste camera mee op de straat nemen en foto’s nemen!

Ken je camera

Voordat je eropuit gaat is het belangrijk dat je je camera van binnen en van buiten kent. Je wilt niet over straat lopen, een mooi moment zien en de foto niet kunnen maken omdat je nog niet volledig snapt hoe je camera werkt. Het zal wat tijd kosten voordat je echt bekend raakt met je camera, maar zodra het moment daar is zal je merken dat je minder bezig bent met je camera en meer met je omgeving. Hierbij hoort ook dat je van te voren je instellingen goed moet hebben. Als je een foto wilt maken moet je je camera onmiddellijk voor je oog kunnen houden en afdrukken. Het is dan niet handig als je eerst nog dertig seconden de juiste instellingen aan het zoeken bent. Wil je snel vooruit en leren wat je nu precies wanneer doet, volg dan mijn cursus Van Automatische Stand naar Resultaat met Kijk & Zie 4-Stappenplan >>

Beste instellingen

Maar wat zijn de beste instellingen eigenlijk voor straatfotografie? Dit is erg afhankelijk van je ervaring, de condities waarin je foto’s maakt en wat voor soort foto’s je wilt maken. Ervaren fotografen schieten vaak in ‘manual’ zodat ze volledige controle hebben over hoe de foto uiteindelijk eruit ziet. Dit betekent echter niet dat dit de beste instelling voor straatfotografie is. Het is ook prima om zelf diafragma te kiezen of zelf sluitertijd. Staar je niet blind op de M-stand. Waar het uiteindelijk om gaat is dat je dat ene spontane moment op de straat op beeld weet te brengen.

Vaak wil je als straatfotograaf ook de tijd als het ware stilzetten en een voorbijgaande fietser of hardloper in beeld brengen. Dan is het niet handig als je een te lange sluitertijd gebruikt. Zorg dus dat je weet wat je wanneer doet. Leer een sterke basis waar je van op aan kan.

Foto: cursist Kim Zurcher

Ga dichtbij fotograferen

Aan het begin van deze lijst probeerde ik al duidelijk te maken dat je beter een groothoeklens kan gebruiken dan een zoomlens. Hierbij hoort natuurlijk dat je een stuk dichterbij moet gaan staan om een foto te maken. Dit heeft als voordeel dat je echt opgaat in de wereld om je heen. Je valt niet alleen minder op in een menigte, maar het zorgt ook voor beter foto’s. Zoals de beroemde Amerikaanse straatfotograaf Robert Capa altijd zei: “If your pictures aren’t good enough, you aren’t close enough.”

Neem je camera overal mee naartoe

Deels heeft straatfotografie ook met de juiste momenten en dus geluk te maken. Je moet maar net dat ene moment meemaken die het waard is om vast te leggen op beeld. Als je camera altijd bij je hebt, kan je nooit een foto missen omdat je hem thuis had laten liggen.

Durf te fotograferen

Als beginnende straatfotograaf kan het nogal intimiderend zijn om van vreemde mensen foto’s te maken. Als je bang bent om dichtbij te komen moet je je altijd bedenken dat je geen kwade bedoelingen hebt. Veel mensen zullen er niet eens op letten dat je een foto maakt en mocht toch iemand naar je kijken is een glimlach een knikje meer dan genoeg om ze gerust te stellen. Mocht iemand toch liever niet hebben dat je foto’s maakt kan je de foto altijd verwijderen of uitleggen waarvoor het is.

Niet veel nabewerking nodig

Nog een belangrijk onderdeel van elk soort fotografie is de nabewerking. De eerste keuze die veel fotografen hierbij maken is of ze de foto in kleur of zwart-wit willen hebben. Een monochrome foto (zwart/wit) kan een extra dimensie aan je foto geven of de focus ergens op leggen. Met een kleurenfoto kan je juist weer de levendigheid in beeld brengen. Verder heb je geen uitgebreide nabewerkingen nodig om een goede foto te maken. Zorg dat je aandacht besteedt aan kijken en je camera onder controle hebt. Dan is al te veel nabewerking niet nodig, bij zwart/wit fotografie is nabewerking wel iets belangrijker dan bij kleur.

Ga erop uit

De belangrijkste tip is nog altijd dat je er gewoon op uit moet gaan. Alleen door echt de straat op te gaan kan je bijzondere momenten in beeld brengen en een verhaal vertellen met je foto’s.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis  downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen voor Canon:


Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden.

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Belangrijk, geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.