Fine art fotokunst & Eindexpositie kunstacademie Amanda van der Lugt

Fine art fotokunst & Eindexpositie kunstacademie Amanda van der Lugt

Herkenbaar, maar tegelijkertijd ongrijpbaar

Ik raak de zielen in mij, jou en van alles om ons heen zachtjes aan. Mensfiguren waar de identiteit van ontvlogen is, hangen in serene kamers en gangen van een verlaten klooster. Ik beweeg om hen heen en probeer verbinding te leggen. Ik laat mijn handen dwalen over de grote vazen die ik ronddraag door het klooster. Ik ben de receptor en de vaas vormt een veilige haven waar de ziel in of omheen kan verblijven. Symbool voor het eeuwig terugkerende leven.

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.


Video Performance ‘888’ eindexpositie kunstacademie Maastricht 2021

Mijn naam is Amanda van der Lugt, 22 jaar oud en woonachtig in Vilt. Lange tijd geleden heb ik voor Joris een artikel mogen schrijven over portretfotografie. Destijds zat ik in mijn eerste jaar aan de kunstacademie in Maastricht, nu vier jaar later ben ik afgestudeerd als docent Beeldende kunst en Vormgeving en ga ik door het leven als kunstenaar.

Het medium fotografie heeft een nieuwe weg ingeslagen gedurende mijn ontwikkeling als kunstenaar. De kracht van het experimenteren en ontdekken met verschillende materialen stimuleren mijn nieuwsgierigheid en zoektocht naar vernieuwing.

Denk aan sound art, performance art, schilder- en tekenkunst, keramiek en installatiekunst. Ik vind het fijn om verschillende mediums samen te laten komen in één werk, dat vaak als imposant wordt bestempeld.


Zo ook bij mijn eindexpositie aan de kunstacademie in Maastricht: de mens, ziel en het ongrijpbare geven de rode draad aan in mijn werken en binnen deze thema’s. Ik wil mijzelf niet beperken en ook binnen de fotografie laat ik de regels los.

Of het nu als documentatie of als eindwerk gebruikt wordt, ik zoek de grens op; overbelichting, beweging, ruis, afsnijding, onscherpte en overbewerking. Hierbij merk ik ook dat mijn zogenaamde smaak van wat mij aanspreekt erg eigen is en vragen kan oproepen bij de kijker.


 I AM HERE 2020

 Performance ‘Structures’ 2020 met Laura Beurskens


Het werk ‘888’ is als het ware tot stand gekomen doordat ik inga op intuïtieve ideeën, toevallige ontmoetingen en ontdekkingen. Zo ook bij een fotografie opdracht die ik kreeg tijdens een exchange aan de kunstacademie ITB in Indonesië te Bandung begin 2020.

Hier ontmoette ik Dhiya, een meisje met een ongelofelijke uitstraling en manier van doen, engelachtig. Ik wist meteen dat ik met haar de fotostudio in moest, ook al spraken we gebrekkig Engels en had zij nog nooit een fotoshoot gedaan.


Ik liet haar poseren en bewegen voor mijn camera, waarbij haar intense blik mij raakte. Mijn ideeën over engelachtige mensen en de manier van poseren werd in eerste instantie afgekeurd door de docent, het zou te abstract zijn. Uiteindelijk heb ik hem kunnen overtuigen en kreeg ik voor deze opdracht een zogenoemde ‘A’, wat in Nederlandse begrippen een 9 zou zijn.

 Angel 2020

 Nog geen 5 dagen later moest ik terug naar huis in verband met corona en werd mijn avontuur abrupt afgebroken.. Desondanks heeft deze shoot heeft mijn ogen geopend! Nu sta ik open voor toevallige ontmoetingen met mensen die op een bijzondere manier indruk op mij maken en iets engelachtigs over zich heen hebben.

In de tweede serie heb ik Sofie gefotografeerd. Ik wilde analoog leren fotograferen en heb hiervoor alle materialen ingekocht en zelfs een donkere kamer gebouwd in de badkamer van mijn vriend. Na het zien van een YouTube filmpje wilde ik het zelf proberen en er ontstond een magische vloeiing in de foto van Sofie.


In tegenstelling tot het YouTube filmpje, waar dit absoluut niet te zien was. Ik begreep niet wat er gebeurd was in de donkere kamer, maar met veel enthousiasme ben ik naar mijn fotografiedocent gegaan, die hard moest lachen om mijn foto’s. Ik had namelijk alles wat fout kon gaan in de donkere kamer ook daadwerkelijk fout gedaan.


Maar dat resulteerde juist in prachtige beelden! Tot de dag van vandaag weet ik niet wat er fout is gegaan, mijn docent vond het namelijk belangrijk dat ik bleef experimenteren en het onwetende gebruik in het ontwikkelen van mijn foto’s. En dit is dan ook het meest waardevolle dat ik op de academie heb geleerd. Experimenteren, ontdekken, kijken en naar mijn eigen gevoel luisteren..

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Over de schrijver
Amanda van der Lugt. Student aan de kunstacademie in Maastricht waar ze de opleiding 'docent beeldende kunst en vormgeving' volgt. Daarnaast richt ze zich in haar eigen tijd op fotografie. Op verschillende vlakken zoals portret-, concert-, straat- en lifestyle fotografie blijft ze zich ontwikkelen. ‘’Ik ben nooit uitgeleerd’’ zegt ze vaak. Je kan haar foto’s bekijken via www.amandavanderlugt.nl en op Instagram via @amandavdlugt
Reactie plaatsen