Nikon of Canon spiegelreflexcamera? Waarom ik vaak Canon of Nikon adviseer zónder dat deze camera's beter zijn
Nikon of Canon spiegelreflexcamera kopen? Stel dat je nu op het punt staat een spiegelreflexcamera te kopen. Maakt het merk dan nog wat uit? Dat heb ik natuurlijk met de titel eigenlijk al verklapt. In dit artikel deel ik mijn mening. Die baseer ik vooral op wat ik als fotografiedocent in meerdere cursusgroepen per week zie. Er zijn natuurlijk ook redenen om andere keuzes te maken. Ontdek hieronder mijn argumenten, bespaar geld en maak een bewuste keuze.
Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij ook gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen.
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Inhoudsopgave
- Beginnerscamera’s zijn betaalbaar (meer dan bij de systeemcamera)
- Met een camera voor een beginner houd je budget over voor lenzen
- Meeste lenzen & accessoires van Nikon of Canon zelf
- Meeste compatible lenzen
- Veel meer tweedehands lenzen te koop
- Meer camera’s van Nikon of Canon te koop
- Meer compatible accessoires
UPDATE, de merken richten zich nu vooral op de ontwikkeling van de systeemcamera’s en het lensaanbod. Er zal veel minder in de ontwikkeling van de spiegelreflexcamera worden geïnvesteerd.
Beginnerscamera’s zijn beter betaalbaar (voordeliger dan bij de systeemcamera)
De spiegelreflexcamera’s van Nikon of Canon voor beginners zijn voor veel mensen nog goed betaalbaar.
Voor zo’n 350-400 euro heb je al een instapmodel.
Ze zijn goedkoper dan een systeemcamera (met een zoeker).
Voor een systeemcamera met zoeker, standaard kitlens, simpele telelens en 50 mm lens ben je zo meer dan 1000 euro kwijt. Met een spiegelreflexcamera kun je onder de 650 euro blijven.
Bijvoorbeeld Canon EOS 1300D + 18-55 mm kitlens + Canon EF-S 55-250 mm F/4-5.6 IS STM + Chinese 50 mm lens).
Kijk, voor sommige mensen is het niet erg als materiaal duur is maar de meeste mensen die willen beginnen met fotografie die willen gewoon eerst ervaren hoe leuk ze het vinden. Dan is materiaal aanschaffen van meer dan 1000 euro voor de meeste mensen te veel.
Met een camera voor een beginner houd je budget over voor lenzen
Door zo’n betaalbaar instapmodel spiegelreflexcamera te kiezen, houd je budget over voor een of meer lenzen.
Het zijn de lenzen die meer invloed hebben dan de camera.
Ben je beginner, dan kom je met een extra lens veel verder dan dat je al je geld in je camera steekt. Realiseer je dat! De combinatie instapmodel spiegelreflexcamera + extra/betere lens geeft jou veel meer mogelijkheden dan de combinatie duurdere camera + goedkoop objectief of alleen de kitlens. Besteed meer geld aan je objectief/objectieven dan aan je camera.
In de praktijk zie ik cursisten met een systeemcamera vaak minder snel een andere lens kopen omdat ze duurder zijn.
Meeste lenzen en accessoires
Nikon en Canon hebben het meest uitgebreide assortiment voor objectieven en accessoires. Mijn punt is dus niet dat de instapmodellen beter zijn dan die van andere merken. Je keuze is naar mijn mening wel toekomstbestendiger dan wanneer je voor een ander merk camera kiest.
Je houdt alle opties open.
Wil je over een paar jaar echt voor een bepaald type fotografie gaan, dan zul je al gauw je objectieven of accessoires daarop afstemmen. Dat wil niet zeggen dat je met een ander merk per se in de problemen hoeft te komen of dat je een miskoop hebt gedaan door voor een ander merk te kiezen. Sommige merken camera’s zijn zelfs moderner en innovatiever, zoals Sony.
Toch zijn er ook situaties waarin je wel beperkt wordt, denk aan macrofotografie. Stel dat je je meer op macrofoto’s wil gaan richten. Het aantal Canon macrolenzen of Nikon macrolenzen is behoorlijk groot en dat van andere merken vaak minder groot. En als je iets serieuzer als hobby aan de slag wil, dan doet het er toe of je een korte of lange macrolens koopt.
Het aantal macrolenzen voor systeemcamera’s is een stuk minder en de macrolenzen voor Canon of Nikon zijn ook voordeliger te krijgen.
Als fotografiedocent zie ik wekelijks zo’n 4 groepen en de prijs van materiaal is in de praktijk gewoon een drempel voor mensen om nieuw materiaal aan te schaffen en het houdt mensen ook tegen om zichzelf te ontwikkelen.
Meeste compatible lenzen, vaak meer betaalbaar
Voor Nikon en Canon zijn veel compatible lenzen beschikbaar.
Een compatible lens is een lens die niet van het merk van je camera is, maar hiervoor wel speciaal is gemaakt. Simga en Tamron maken bijvoorbeeld veel lenzen voor Canon en Nikon.
Andere merken zijn bijvoorbeeld Yongnuo, Tokina, Samyang, Laowa enz. Die merken hebben geen camera’s, maar produceren enkel lenzen voor de grote merken. Het allermeest voor Canon of Nikon. Dit kunnen heel goede lenzen zijn die ook nog eens beter betaalbaar zijn. Ga je voor een ander merk camera, dan heb je minder keuze om die voordelige en toch goede lens te kopen.
Een voorbeeld dat ik als docent wekelijks zie
Tijdens mijn Avondcursus Fotografie met Persoonlijke Instelgarantie leen ik gratis een aantal 50 mm lenzen uit aan cursisten om ze extra te inspireren. Hiermee maken cursisten nog makkelijker, mooie onscherpe achtergronden en om binnen te fotografen is zo’n lens ook heel goed.
Voor Canon of Nikon zijn deze 50 mm lenzen ook beschikbaar van een compatible merk. Dit zijn qua prijs-kwaliteit erg goede lenzen. Ze worden alléén voor Canon of Nikon gemaakt en kosten zo’n 70 of 80 euro (maart 2018). Als je meer wil weten, Download Gratis info over deze Creatieve Lens + voorbeeldfoto’s >>>(klik op de gele tekst).
Die 70/80 euro is een prijs die cursisten ook nog heel leuk vinden en veel cursisten kopen zo’n lens en gaan meteen hard vooruit in hun fotografie (ik handel overigens niet in die lenzen en heb er geen enkel belang bij; het is een 100% onafhankelijk advies). Ze worden enthousiast en dat is precies wat ze nodig hebben als ze moeten wennen aan het instellen van hun camera.
Wat een beginner nodig heeft is resultaat voor niet te veel geld. Het maakt enthousiast en motiveert, dat is precies wat mensen nodig hebben al ze leren fotograferen.
Stel nu dat jij een Sony systeemcamera hebt. Prima camera, op sommige punten zelfs innovatiever dan de spiegelreflexcamera’s van Canon of Nikon! Alleen je moet wel de 50 mm f/1.8 van Sony zelf kopen voor je systeemcamera. Die is 250 euro (maart 2018). Die kopen cursisten véél minder, door de prijs. Misschien is dat geld voor jou geen bezwaar, prima. Alleen ik wil gewoon dat je je het realiseert voordat je een bepaalde camera koopt.
Kijk, voor veel beginners is het verschil tussen een extra lens van 80 euro en eentje van 250 euro het verschil tussen die lens wel of niet kopen.
Veel meer tweedehands lenzen te koop
Ook op de tweedehands markt zijn Canon en Nikon objectieven véél beter verkrijgbaar dan objectieven van andere merken. Je kunt zo slim geld besparen als je weet waarop je moet letten. Zelf bespaarde ik duizenden euro’s op de aanschaf van objectieven toen ik begon.
Ik kocht voordelig tweedehands lenzen van particulieren en ik wist dat deze lenzen lang hun waarde zullen houden.
Bij bedrijven die handelen in tweedehands lenzen krijg je geen scherpe prijs. Ik zeg daarmee niet dat je daar niets moet kopen, alleen zij leven van hun handel. Dus zij pakken de marge en jij veel minder voordeel.
Dit is niet goed mogelijk als je voor een minder groot merk lenzen tweedehands van een particulier moet kopen. Waarom niet? Omdat tweedehands die lenzen gewoon niet of nauwelijks worden aangeboden. De keuze voor een bepaald merk camera, heeft dus meer gevolgen.
Meer camera’s verkrijgbaar van Canon of Nikon
Het aantal camera’s voor Canon of Nikon is ook groter. Op het moment dat je een ‘upgrade’ wil maken qua camera, dan heb je de meeste keuze. Tweedehands ook trouwens. Ook ben je dan al vertrouwd met de vele termen en menu-structuren die elk merk gebruikt (dit verschilt zeker per merk). Dat is prettiger want ik merk aan cursisten vaak dat dat nu niet het onderdeel is van fotografie waar ze het warmst van worden. ‘Hij moet gewoon doen wat ik wil!’ (ik heb het over je camera en niet over je partner).
Meer compatible accessoires
Het aantal ‘compatible’ accessoires voor Canon en Nikon camera’s is groter. Ik heb het niet over lenzen, maar over andere accessoires. Wat bedoel ik met compatible? Compatible asseccoires zijn van een ander merk dan van Canon of Nikon zelf maar zijn wel gemaakt zijn om met een Canon of Nikon camera te gebruiken.
Wie bijvoorbeeld iets verder wil met fotografie, wil misschien een flitser. Die zijn er van een compatible merk vaak voordeliger voor Canon of Nikon.
Een flitser van Yongnuo bijvoorbeeld. Zo kun je wéér veel geld besparen, want je raadt het al. De asseccoires van Canon en Nikon zelf zijn natuurlijk duurder en die meerprijs zijn ze niet voor iedereen waard. Of het is niet betaalbaar voor iedereen.
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk ook deze artikelen met tips over camera’s
- 10 Eigenschappen om spiegelreflexcamera’s met elkaar te vergelijken
- Welke Canon spiegelreflexcamera als je begint?
- Welke Nikon spiegelreflexcamera als je begint?
- Welke telelens voor Nikon?
- Welke telelens voor Canon?
- Beste spiegelreflexcamera voor beginners
Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Belangrijk, geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.