Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM: Telezoomlens met goede kwaliteit-prijsverhouding?

Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM zoomlens kopen? Als je als beginner een spiegelreflexcamera koopt, dan zul je al gauw merken dat de kitlens (standaardlens van 18-55 mm die er vaak bij wordt geleverd) je niet zoveel zoombereik geeft. Het is geen slechte lens maar hij is niet gemaakt om onderwerpen die verder weg zijn goed dichtbij te halen. Wat is nou een betaalbare telelens voor Canon met een heel hoge prijs-kwaliteit-verhouding, licht om mee te nemen en met stabilisatie? Lees even verder!

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te  Downloaden >> (klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Canon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Waarvoor gebruik je de Canon EF-S 55-250 mm f/4-/5.6 IS STM?

Deze telezoomlens is een goede aanvulling op de standaard kitlens van 18-55 mm. De kitlens geeft je de mogelijkheid om overzichtsfoto’s te maken, weidse beelden. De telezoomlens is voor echt weidse beelden niet zo geschikt, maar is natuurlijk gemaakt om onderwerpen die verder weg zijn dichterbij te halen. Zeker voor wie begint te werken met een spiegelreflexcamera is een zoombereik van 250 mm niet verkeerd.

Qua onderwerpen kun je denken aan kinderen die verder weg zijn en die je spontaan en ongedwongen wil fotograferen als ze spelen, sport, dieren, maar ook voor landschapsfotografie kan een telezoomlens interessant zijn. Je kunt zo onderdelen uit het landschap benadrukken die met een groothoeklens (of kitlens) zo klein worden dat ze niet meer overkomen bij de kijker.

Wat betekent EF-S?

EF-S lenzen zijn lenzen die passen op Canon spiegelreflexcamera’s met APS-C (crop) sensor. Ok, dit zegt je misschien niks.

EF-S staat voor een bepaalde lensvatting. De EF-S lenzen van Canon passen kort gezegd op de niet-professionele spiegelreflexcamera’s/body’s van Canon. Dit  zijn verreweg de meeste spiegelreflexcamera’s van Canon, zoals (maar zeker niet alleen) de EOS 100D, 1300D, 700D, 750D, 760D, 7D, 70D, 80D en de voorgangers. Bij voorgangers kan je bijvoorbeeld denken aan Canon EOS 400D, 450D, 500D, 550D, 600D, 650D, 20D, 40D, 50D, 60D.

EF-S lenzen passen niet op de professionele fullframe spiegelreflexcamera’s van Canon. Dat is niet direct een probleem want wie begint met een spiegelreflex kan beter investeren in de lenzen dan in een professionele body die nog steeds prijzig is.

Lichtsterkte: wat betekent f/4-5.6? 

Wat betekenen de getallen f/4-5.6 bij de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM lens? Met f/4-5.6 (lees: f/4 tot f/5.6) wordt het grootste (maximaal) diafragma bedoeld die de lens kan gebruiken. Helemaal uitgezoomd (dus voor overzichtsfoto’s) is het grootste diafragma f/4 en als je onderwerp dichterbij gaat halen (inzoomen) dan wordt het grootste diafragma iets kleiner, f/5.6. Dit zegt iets over de hoeveelheid licht die de lens kan ‘binnenhalen’, in vaktermen heet dit de lichtsterkte van een lens.

Meer over diafragma lees je in mijn artikel ‘ Wat is diafragma?

Wat betekent IS?

IS is de Canon afkorting voor Image Stabilizer (beeldstabilisatie). Als je uit de hand fotografeert, tril je altijd een beetje. Een lens met beeldstabilisatie kan jouw handtrilling tot op zekere hoogte wegnemen. Beeldstabilisatie is een goede functie, geen marketingtrucje. Met name bij een wat langere lens is dat handig. Het is een moderne stabilisator die ook gebruikt kan worden om met het onderwerp mee te bewegen (panning). De stabilisator detecteert dit automatisch en zal ook dan stabiliseren. Dit betekent dat wanneer jij bijvoorbeeld horizontaal meebeweegt met je onderwerp, dat de stabilisator dan de verticale bewegingen die je per ongeluk een beetje maakt zoveel mogelijk zal wegnemen voor een mooiere foto.

Wat is STM?

STM staat voor ‘Stappenmotor’. DE STM-versie van deze lens is de nieuwste variant. Bij video maakt het scherpstellen minder geluid, zodat je het geluid van het scherpstellen niet hoort in je video’s.

Bouwkwaliteit

Qua bouwkaliteit voelt de lens wat plastic aan. Het is geen lens met de meest robuuste bouwkwaliteit, maar dat kan ook niet voor de prijs. Het voordeel is dat de lens op deze manier een lichtgewicht blijft.

Beeldkwaliteit & Scherpte

Uit veschillende reviews (waaronder deze van The Digital Picture komt naar voren dat de lens een prima prijs-kwaliteitverhouding heeft. Scherpte, autofocus snelheid en nauwkeurigheid zijn in orde (al zijn er snellere lenzen).

De lens komt duidelijk beter uit de test dan zijn voorganger, de Canon EF-S 55/250 mm f/4-5.6 IS II. Advies: zorg dus dat je de STM-versie koopt en niet de oudere II-versie. 

Prijs

Op het moment van schrijven is de lens € 195,00. Bekijk altijd even op Internet wat de verschillende prijzen zijn, bijvoorbeeld op www.kieskeurig.nl. Voor deze lens zie je dan deze prijzen.

Conclusie

De Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM is een telezoomlens die voor veel soorten fotografie kan worden gebruikt en die volgens verschillende tests een prima prijs-kwaliteitverhouding heeft (€ 195). Beeldstabilisatie is een plus. De lens levert betere prestaties dan zijn voorganger, de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II. Kortom, een goede lens die ook voor de beginnende spiegelreflexgebruiker nog betaalbaar is.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Boek voor Canon  Downloaden >> (klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, Unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen en ontvang gratis aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!