Beste betaalbare lens voor Sony systeemcamera: A6000, A6100, A6300, A6400, A6500

Welke lens koop je voor je Sony Systeemcamera? Dit zijn lenzen met een E-mount (de vatting). Die bepaalt of een lens past op de systeemcamera. Welke lenzen zijn er op de markt, wat zijn eigenschappen, welke lenzen gebruik je wanneer? Wat is de “creatieve lens” voor wie begint? En wat betekent NEX, FE, PZ of OSS? Ontdek onafhankelijke adviezen in dit artikel, maak een bewuste keuze en voorkom een dure miskoop. 

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te  downloaden  >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoudsopgave


Andere relevante artikelen

Voor we beginnen, mogelijk is dit ook interessant voor je:


Andere relevante artikelen

Voor we beginnen, mogelijk is dit ook interessant voor je:


Beste lens voor Sony systeemcamera: welke camera’s?

Dit artikel gaat helemaal over lenzen voor de Sony systeemcamera. Het dan om de beste lens voor bijvoorbeeld deze camera’s:

Sony A5000, A5100, A6000, A6300, A6400, A6500, A7, A7 II, A7 III, A7R, A7R II, A7R III, A7 RIV, A7S, A7S II, A9.

Er is een selectie gemaakt uit het aanbod Sony lenzen voor de systeemcamera. Eerst bekijken we nog de lensvatting (de mount) en een aantal Sony afkortingen.


Wat is Sony E-mount?

Dit is de lensvatting, de “mount” in het Engels.  Deze bepaalt of een objectief/lens  past op je Sony camera. De Sony E-mount lenzen zijn lenzen die alleen passen op Sony systeemcamera’s en niet op Sony spiegelreflexcamera‘s.

Binnen de E-mount lenzen is er toch nog een onderscheid in benaming:

  • Sony NEX
  • Sony FE

Wat is Sony NEX?

Deze afkorting betekent: New E-mount eXperience (NEX). Dit houdt in dat de lens (objectief) gemaakt is voor Sony systeemcamera’s met een APS-C sensor.

Prestaties zijn dan het beste, je haalt er dan het optimale uit. Deze lenzen zijn niet geschikt voor Sony spiegelreflexcamera’s. APS-C sensor zegt iets over de grootte van de sensor. Dit is een heel veel voorkomende grootte van de sensor die we ook vaak zien bij spiegelreflexcamera’s. Het is een slag kleiner dan fullframe sensoren die duur zijn en voor veel mensen ook helemaal niet nodig zijn om heel goed te fotograferen.

Sony systeemcamera’s met een APS-C sensor zijn bijvoorbeeld: A5000, A5100, A6000, A6300, A6400, A6500

Wat is Sony FE?

Deze afkorting betekent: Fullframe E-mount (“FE” dus). Waar we hiervoor zagen dat de NEX-objectieven optimaal zijn gemaakt voor de Sony systeemcamera’s met APS-C sensor, betekent FE juist dat de lenzen optimaal werken met een Sony fullframe systeemamera. Denk hierbij aan de A7- en de A9-serie. Dus bijvoorbeeld A7, A7 II, A7 III, A7R, A7R II, A7R III, A7 RIV, A7S, A7S II, A9

Hoewel er binnen de Sony E-mount lenzen zowel NEX lenzen als FE lenzen bestaan passen ze op alle Sony systeemcamera’s. Wel is het zo dat aan de Sony FE lenzen kwalitatief een stuk hogere eisen worden gesteld. Daarom zijn die duurder.

Het onderscheid NEX of FE mount wekt bij (onervaren) mensen wat verwarring op, Sony had dit wat duidelijker mogen maken wat mij betreft.

Wat is Sony A-mount?

Dit wil zeggen dat het objectief gemaakt is voor de Sony spiegelreflexcamera’s. Ook hierbij zijn er lenzen die beter werken op een APS-C of juist fullframe sensor. Dit artikel gaat alleen over systeemcamera’s van Sony.

Wat is de afkorting PZ?

De afkorting PZ betekent: Power Zoom. De lens beschikt dan over een zoommotor die is ingebouwd.

Wat is OSS?

OSS is een afkorting die Sony gebruikt voor Optical Steady Shot. Dit houdt in dat de lens over ingebouwde beeldstabilisatie beschikt die helpt om uit de hand onscherpe foto’s te voorkomen. Hier zitten ook grenzen aan maar het werkt tot op zekere hoogte je handtrillingen weg. Bij video profiteer je ook van OSS want je krijgt minder schokkerige beelden. Voor optimale videoresultaten is OSS trouwens niet genoeg (daarvoor wordt vaak een crane of een gimbal gebruikt). Video’s worden dan veel vloeiender.

Bij lenzen voor systeemcamera’s ben je snel wat meer geld kwijt dan bij lenzen voor de spiegelreflexcamera’s, ook bij Sony. Het aanbod is ook kleiner, nieuw maar al helemaal op de 2e hands markt. Als je nog een camera wil kopen, bekijk dan vooraf goed wat lenzen gaan kosten. Dit vergeten mensen vaak.


Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS

Deze lens wordt vaak als kitlens geleverd bij een Sony systeemcamera voor beginners

Er is een zwarte en een grijze variant van de lens. Deze lens heb ik veel gezien bij cursisten. Het is zeker een goed te gebruiken lens, maar je moet je wel realiseren dat alleen deze lens nog wat beperkt is voor je fotografie. Je mist al snel zoombereik, denk aan fotograferen op reis, dieren, kinderen vanaf een afstandje. Prima om zo te beginnen maar allround ben je er niet mee.

Voor binnen uit de hand is de lens ook niet optimaal als er weinig licht is. De lens is niet erg lichtsterk als je inzoomt tot 50 mm. De lens is vaak wel goed te gebruiken voor de weidsere beelden, denk aan een landschap, gebouwen of een andere overzichtsfoto of groepsfoto. Er zijn nog meer groothoeklenzen maar deze is zeker bruikbaar.


Sony E 55-210 mm f/4.5-6.3 OSS

Deze lens biedt redelijk zoombereik zodat je onderwerpen die wat verder weg zijn dichterbij kunt halen. In combinatie met een Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS heb je dan samen een bereik van 16 tot 210 mm verdeeld over 2 lenzen. De lens heb ik regelmatig voorbij zien komen bij cursisten, die er tevreden over zijn.

Wel moet je je realiseren dat 210 mm voor dieren en zeker voor vogels zeker niet altijd genoeg zoombereik geeft. Ook op safari, in een dierentuin en bij sommige sporten (zeker op een groot veld) is meer zoombereik beter. Bekijk voor langere lenzen dan ook verderop in dit artikel.


Sony FE 50 mm f/1.8

Dit is een lichtsterke 50 mm lens, geoptimaliseerd voor fullframe sensor van de Sony systeemcamera. De A7- en A9-serie. Toch is dit voor een fullframe lens wel een budgetlens. De autofocus is niet de beste en maakt relatief veel geluid, de beeldkwaliteit is niet slecht maar scherpte is wel minder goed dan bij andere lenzen (zeker wijd open). Ook beeldstabilisatie ontbreekt maar dit is al ingebouwd in de fullframe body’s.


Sony E 50 mm f/1.8 OSS

Dit is een andere variant van de 50 mm lens. Dit soort lenzen raad ik vaak aan omdat je er prachtige onscherpe achtergronden mee maakt. Heel mooi voor portret, kinderen, huisdieren, details uit de natuur, productfoto’s en meer. Download gratis mijn E-book “Ontdek de Creatieve Lens” en zie het zelf  >>

Deze lens is geoptimaliseerd voor de Sony systeemcamera’s met APS-C sensor. De lens beschikt over beeldstabilisatie (dit omdat de APS-C systeemcamera’s van Sony dat zelf vaak niet hebben), levert goede scherpte wijd open, goede beeldkwaliteit (contrast). Wel is de lens duurder dan de 50 mm f/1.8 lenzen voor een Canon of Nikon spiegelreflexcamera.

Dit is zeker een aanrader voor veel mensen die een APS-C systeemcamera hebben, zoals een Sony A5000, A5100, A6000, A6300, A6400 of A6500.


Sony E 35 mm f/1.8 OSS

Deze primelens is iets korter dan de hierboven genoemde 50 mm f/1.8 lens. Op een APS-C sensor (en daarvoor is deze lens geoptimaliseerd) heb je te maken met de cropfactor. Deze is bij Sony 1,5. Dit betekent praktisch dat een 50 mm lens op een APS-C sensor eigenlijk 75 mm is. En 35 mm is dus 52,5 mm, zeg maar rond 50 mm.

In sommige gevallen is een iets kortere lens handiger, bijvoorbeeld als je binnen in een kleine ruimte fotografeert. Je krijgt dan een iets weider beeld, soms wil je dat. Denk aan foodfotografie. Stel je wil op een tafel meerdere ingrediënten fotograferen, dan moet je met een 50 mm lens (eigenlijk 75 mm op APS-C sensor dus) soms te ver naar achteren gaan staan om “alles op de foto” te krijgen. En in die kleine ruimte lukt dat misschien niet.

Maak je vooral portretfoto’s (dus een hoofd groot in beeld of een kop van een dier) dan is een 50 mm lens – eigenlijk 75 mm op APS-C sensor- wel prima.  Je kan zo iets meer afstand houden en krijgt nog wat meer onscherpe achtergrond. Het hangt dus van je fotografie af.

De Sony E 35 mm f/1.8 OSS is ook gestabiliseerd en biedt goede beeldkwaliteit.


Sony FE 28-70 mm f/3.5-5.6 OSS

Deze zoomlens voor fullframe Sony systeemcamera’s (nogmaals, dat zie je dus aan die “FE” afkorting) is een relatief goedkope lens en is niet heel populair. Het is meer een budgetlens. De lens is ook niet lichtsterk. 28 mm is niet erg weids. Vaak zie je dat dit soort lenzen een bereik heeft van 24-70 mm en ook lichtsterker is.

Sony heeft ook zo’n variant, namelijk de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM. Alleen dat is een professionele G-Master lens waarin zeer hoge eisen worden gesteld en die rond de 2000 euro kost.


Sony E 18-135 mm f/3.5-5.6 OSS

Dit is een lens geoptimaliseerd voor de APS-C camera’s van Sony. Met een bereik van 18-135 is het een ‘walkaround’ lens te noemen. 18 mm is redelijk weids, 135 mm geeft wel zoommogelijkheden maar niet echt ver. Ga je op reis, dan is 135 mm niet allround genoeg. Voor onderwerpen als dieren, sport of kinderen van een afstand fotograferen is de lengte ook tekort. Los van de kwaliteit van de lens zou ik meteen investeren in een wat groter zoombereik.


Sony E 18-105 mm f/4.0 Power Zoom

Deze lens heeft een vaste lichtsterkte over het gehele zoombereik, namelijk f/4. Bij de hierboven genoemde Sony E 18-135 mm f/3.5-5.6 OSS is de lichtsterkte f/5.6 als je helemaal inzoomt. Dat betekent dat door de 18-105 mm f/4 2x zoveel licht kan als je inzoomt tot 105 mm. Beter bij weinig licht dus. Verder geldt hetzelfde als eerder genoemd, 105 mm is voor genoeg situaties niet voldoende zoombereik. Veel mensen willen dan liever meteen meer zoombereik hebben als ze een behoorlijk bedrag betalen.


Sony FE 85 mm f/1.8

Dit objectief wordt vooral gebruikt voor portretfotografie. 85 mm is daar over het algemeen een mooie brandpunstafstand voor. De lens is lichtsterk, snelle en stille autofocus en mooie beeldkwaliteit. Zie ook mijn artikel Beste portretlens

De Sony SEL FE 85mm f/1.4 GM is de professionele variant die nog betere kwaliteit biedt maar die is dan ook een stuk duurder. Ben je een beginner en wil je portretfoto’s maken? Dan kan je prima werken met de Sony E 50 mm f/1.8 OSS voor APS-C camera’s.



Sony E 18-200 mm f/3.5-6.3 OSS

Dit is een allround zoomlens, geoptimaliseerd voor de Sony systeemcamera met APS-C sensor.

Een allround lens is een behoefte die bij veel mensen leeft. Als je geen lens hoeft te wisselen, dan liever niet. Zo is het motto vaak.

Dit soort “superzoomlenzen” komt bij de systeemcamera minder voor dan bij de spiegelreflexcamera’s en je bent er ook meer geld voor kwijt. De lens is rond de 650 euro en gecombineerd met een body betekent dit dat je over de 1000 euro gaat. Hoewel het persoonlijk is, is het voor een aantal mensen minder goed betaalbaar. Met name als mensen nog niet weten hoe leuk ze het vinden.

Het is een handig lens die ook allround is op reis, maar als je echt of ook gericht bent om fotografie van dieren of vogels dan is 200 mm vaak te kort. En als je meer wil dan 200 mm, dan wordt het gauw nog een stuk duurder.

Wil je meer bereik, dan kom je bijvoorbeeld uit bij de Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSS of de Sony FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS. Het is persoonlijk, maar de vraag is of mensen dit nog betaalbaar vinden.

Een andere optie is om een adapter te kopen waarmee je bijvoorbeeld Canon lenzen voor spiegelreflexcamera’s kan gebruiken op je Sony systeemcamera, alleen zul je goed moeten bekijken of testen of dit niet ten koste gaat van sommige functies. Denk hierbij aan de werking en snelheid van de autofocus, ook bij bewegende onderwerpen en in iets lastigere situaties zoals bij minder licht.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn Sony systeemcamera’s), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen


Stel onderaan je vragen of ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!



Vergelijk de huidige prijzen van winkels

Kijk op www.kieskeurig.nl en zoek de camera of lens op waarvan je de huidige prijzen wil vergelijken. Zo betaal je niet te veel!