Tweedehands camera kopen of niet? Waar je op moet letten

Tweedehands een camera kopen, misschien overweeg je dat en wil je weten waar je dan op let om een vervelende miskoop te voorkomen. In dit artikel ontdek je tips die je helpen.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen enkel belang. Omdat het moeilijk is om te kiezen voor jou kan je ook gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen

Voor je verder leest raad ik je aan om  Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te  downloaden  >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoudsopgave:

Tweedehands camera kopen van een particulier

Hieronder volgen vooral tips voor het kopen van een tweedehands camera van een particulier. Later heb ik het ook over het kopen van een tweedehands camera bij een bedrijf en de voor- en nadelen daarvan.

Controleer de advertentie

Vaak start het hele proces met het zoeken naar een advertentie, bijvoorbeeld op www.marktplaats.nl of op www.tweedehands.nl. Tegenwoordig zijn er ook op facebook heel veel groepen waarin foto-apparatuur wordt aangeboden. Ook op forums gebeurt dit veel. Verschil tussen facebook en bijvoorbeeld markplaats.nl is dat het op facebook duidelijker is wie de verkoper is. Op marktplaats kan je veel makkelijker een schuilnaam gebruiken dan op facebook. Dat wil niet dat ik het je afraad om via marktplaats.nl te kopen maar het is wel anoniemer.

Bekijk ook hoeveel moeite er gedaan is om de te verkopen camera te beschrijven. 3 woorden en 2 spelfouten, het is toch wat minder aantrekkelijk dan iemand die de moeite neemt om de camera en toebehoren netjes te vermelden.

Bekijk wat de verkoper vermeldt over de staat van de camera. Belangrijker dan woorden zijn daden… Hoeveel foto’s staan er bij de advertentie. Zijn dit echt de foto’s van de camera die wordt verkocht of is het een van Internet gehaalde foto? Kan je hierop krassen of beschadigingen zien?

Accessoires, zitten ze erbij?

Accessoires: wat wordt meegeleverd?

Controleer goed of alle benodigdheden worden meegeleverd. Denk hierbij aan:

  • De batterij
  • De oplader
  • Snoertje om de camera met de pc te verbinden (op zich is dit ook te vervangen maar liever heb je het compleet)
  • Zit er een geheugenkaart bij (hoe groot en hoe snel) ? Dit is een mooi extraatje, want dit wordt niet altijd standaard bij een camera geleverd.
  • Originele doos? (niet belangrijk maar voor doorverkopen is het wat meer waard)
  • Strap om de camera om je nek te hangen (voor je nek wat minder goed; gebruik een schouderriem 😉
  • Gebruikshandleiding (deze kan je trouwens heel makkelijk downloaden en is dus wat mij betreft niet belangrijk)
  • Lensdop voor de body (zo sluit je de body af als je er geen lens op zet).

Onbreken er bepaalde zaken, probeer dan extra over de prijs te onderhandelen.

Extra accessoires

Soms zitten er ook extra accessoires bij, zoals een batterygrip, een reservebatterij of een modernere geheugenkaart. Deze kleine accessoires kunnen nieuw bij elkaar best oplopen qua prijs.

En de aankoopbon?

Vaak zal deze er niet zijn, anders had de verkoper het ook wel vermeld. Een aankoopbon kan nog garantie geven, dat is natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Het ontbreken van een aanoopbon is dus vrij normaal.

Hoeveel clicks heeft de camera?

Dit is belangrijk om te weten.

Zou jij eens tweedehands auto kopen zonder te weten wat de kilometerstand is?

Het antwoord is natuurlijk nee. Bij een camera is dit precies zo. Bekijk het artikel Hoeveel clicks heeft mijn camera?

Waarom ik aanraad te bellen met de verkoper

Door even te bellen met de verkoper krijg je meer informatie dan enkel tekstberichtje via email of een platform. Bij bellen krijg je meer gevoel, meer informatie over de verkoper. Stel directe vragen en kijk hoe de verkoper antwoordt. Voelt het niet helemaal goed, doe het dan niet. Vertrouw op je onderbuikgevoel, het is wat dat betreft net een date ;-). Het is makkelijker om je via een datingprofiel anders voor te doen dan real life.

Controleer de nieuwprijs goed

Bekijk vooraf altijd wat de nieuwprijs is van een camera. Uiteraard kan dit alleen als de camera nog nieuw wordt geleverd en dat is niet altijd zo. Gebruik www.kieskeurig.nl. Dit is erg handig.

Zie hier een voorbeeld van de prijs (op het moment van schrijven) van een Canon EOS 1300D bijvoorbeeld. Dit is alleen de body; geen lens.

Prijs te goed om waar te zijn?

Bij echt onrealistische prijzen moeten de alarmbellen bij je afgaan.

Een camera die nieuw 400 euro is, slechts 1 jaar oud, zo goed als nieuw is, bijna geen foto’s meegemaakt en voor 50 euro kan worden opgehaald. Dat is wel erg vreemd.

Vroeger was ik jurist, je wil niet schuldig worden aan heling. Voor de allerlaatste keer iets juridisch op dit blog dan maar ;-). Ik ben jaren terug niet voor niks gestopt met regeltjes, saai uitzoekwerk, indekken in alle correspondentie, gezever, angsten en frustraties van mensen en conflicten 😀 (echtscheidingen hield ik me mee bezig). Mensen helpen vond ik wel fijn trouwens, maar het juridische niet…

Er zijn 2 vormen van heling:

  • opzetheling: je weet dat iets gestolen is en koopt het.
  • schuldheling: je had redelijkerwijs moeten vermoeden dat een goed door misdrijf was verkregen (diefstal, oplichting, verduistering). Een heel onrealistisch lage prijs is een factor die hierbij meespeelt.

Bekijk hier zelf het artikel in het Wetboek van Strafrecht over schuldheling (en bekijk of de juridische wereld wel wat voor jou is…)

Staat van de camera

Vraag vooraf ook per mail even of er bekendheid is met beschadigingen of gebreken. Een camera met wat krassen is niet per se een camera waar wat aan mankeert, alleen veel grotere krassen of deuken is natuurlijk wel een wat minder fijn gevoel.

Bekijk ook of er geen sprake is van witte aanslag of roestigheid van schroefjes, dit kan duiden op overmatig gebruik aan zee.

Iets anders om te controleren is de lensmount (de lensvatting, daar waar je de lens in draait). Die hoort schoon te zijn, het is nogal raar als dat vies is. En ook hoort daar zeker niets beschadigd te zijn, dat kan invloed hebben op de communicatie tussen camera en lens.

En verder of de knoppen gewoon werken niet lam aanvoelen.

Testfoto’s maken en bekijken

Maak even wat testfoto’s. Dan weet je of ie het doet 😉

Stof op de sensor?
Je zou ook nog kunnen kijken of er niet veel zwarte puntjes op je foto te zien zijn (dit komt door vuil/stof op de sensor). Eerlijk, ik heb dit zelf vroeger nooit gecheckt en weet je wat het is. Als beginner weet je ook helemaal niet hoe je dat dan moet bekijken, hoe je dan die foto moet maken. En ook foto’s als een freak op een laptop inspecteren is voor veel mensen niet echt de praktijk. Zo gaat het vaak gewoon niet, het is ook een stuk vertrouwen en een kleine risicootje dat je neemt en gewoon accepteert (het is op zich wel goed om te checken natuurlijk). Ik zou me er niet te druk om maken.

Voor wie al verder is, je kan het beste een klein diafragma (hoog F-fetal dus) gebruiken om te testen of de sensor niet te veel vuil heeft. Dan zie je het eerder terug in je foto’s. Belanrijk is wel dat je een foto neemt die goed is belicht en dat het een egaal oppervlak is, bijv. een witte muur. Overigens is dit nog wel te reinigen, zelf laat ik dit soms een keer doen door Chipclean (www.chipclean.nl).

Afspreken op een openbare plaats

Spreek met iemand die je niet kent voor de veiligheid af op een openbare plek. Je zou ook iemand mee kunnen nemen als je je er niet zo comfortabel bij voelt.

Gelijk oversteken

Zorg dat je de camera eerst hebt kunnen bekijken en testen. Vooraf geld overmaken en hopen dat de camera wordt opgestuurd is niet echt een aanrader.

Betrouwbaarheid van de verkoper

Dit is natuurlijk vaak lastig in te schatten. Een account dat al lang bestaat is over het algemeen meer betrouwbaar dan een account dat heel kort geleden is gemaakt.

De website van de politie kan je ook nog even checken om te de verkoopgegevens te controleren. Alleen lang niet alle oplichters staan hier natuurlijk geregistreerd want mensen doen vaak ook geen aangifte omdat ze verwachten dat er niks uitkomt en het te veel moeite is.

Wanneer is een tweedehands camera verouderd?

Een goede vraag waar niet één concreet antwoord van X aantal jaren op gegeven kan worden. Het is ook heel persoonlijk welke eisen je aan een camera stelt en het hangt erg af van de omstandigheden waarin je fotografeert.

In het algemeen is het wel zo dat een oudere camera een stuk minder goed presteert bij weinig licht dan een nieuwer model (van ongeveer dezelfde prijsklasse). Met andere woorden, het verschil in beeldkwalieit wordt groter bij een hogere ISO-waarde. Een camera van 10 jaar oud is wat dat betreft echt niet meer te vergelijken met de nieuwe opvolgers.

Tweedehands camera kopen van een bedrijf

Er zijn ook bedrijven die tweedehands camera’s verkopen. Zij handelen in deze occassions, zoals die ook wel worden genoemd. Is dit een aanrader?

Voordeel is dat er meer betrouwbaarheid is. Een goede zaak wil natuurlijk geen defecte camera’s verkopen en zo een heel slechte naam krijgen. Bij inkopen zullen ze ook controleren of de camera goed werkt, anders doen ze zichzelf ook tekort. Ook ontvang je garantie, vraag altijd even na hoe lang de garantie is.

Nadeel is wel dat de prijs natuurlijk hoger is dan wanneer je van een particulier koopt. Dat is logisch, er moet aan verdiend worden. De deal is minder scherp.

Het is maar net hoe je zelf in elkaar zit. Ga je voor zekerheid of ben je iemand die wel een klein risicootje wil nemen in ruil voor prijsvoordeel?

Kijk, als ik een nieuwe groep cursisten voor me heb dan zie ik zo wie voor zekerheid gaat en wie wel een risicootje wil nemen. Dat zeg ik ook altijd,  “ik heb al gezien wie hier de saaie mensen zijn die voor zekerheid gaan en wie de risicootjes wel zouden nemen. Alleen ik noem geen namen.”  😉


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis  downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of laat een leuke reactie achter

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.