Papegaaiduikers fotograferen op de Farne Islands: 25+ Tips

Iedereen kent wel de vrolijk uitziende kustvogeltjes, de papegaaiduiker. Papegaaiduikers zijn erg leuk om te zien en nog leuker om treffend in beeld te brengen. In dit artikel beschrijf ik waar deze vogels te zien zijn en deel ik volop praktische tips over de Farne Islands en hoe je de bijzondere papegaaiduikers mooi fotografeert. Welke boottocht is een aanrader? Op welk eiland kan je ze goed fotograferen? Wat is de beste tijd?

Inhoudsopgave:

  1. Wat is de beste tijd om papegaaiduikers te fotograferen?
  2. Met een bootje
  3. Onderweg
  4. Neem een verrekijker mee
  5. Fotograferen vanuit een boot
  6. Bescherm je apparatuur
  7. Do It Yourself
  8. Goede voorbereiding
  9. Statief? 
  10. Welke lens voor de papegaaiduikers? 
  11. Kijk uit: draag deze schoenen
  12. Het weer: na regen komt…
  13. Broeden
  14. Snavel vol visjes
  15. Interactie van papegaaiduikers
  16. Vliegbeelden
  17. Neem ook de omgeving mee
  18. Zwart/wit
  19. Andere vogels
  20. Wanneer je iets op je hoofd doet (en wat dan)
  21. Let goed op waar je loopt
  22. Niet verstoren
  23. Mede-fotografen
  24. Bescherming
  25. Ga meerdere keren

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om  Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te  downloaden  >>> (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Hoe kom je op de Farne Islands?

Door hun grappige uiterlijk en soms wat onhandige manier van lopen worden ze ook wel de clowns van de zee genoemd. Maar laat je niet bedriegen door hun koddige uitstraling. Papegaaiduikers zijn hele taaie vogeltjes die in barre omstandigheden weten te overleven. Ze overwinteren midden op zee en zijn slechts enkele maanden aan land om te broeden. In Nederland en België zijn ze alleen te zien als zeldzame wintergast.

De bekendste plek om papegaaiduikers te spotten zijn wel de Farne Islands. Dit zijn een paar kleine eilandjes voor de kust van Noord-Engeland. Er broeden hier maar liefst 70.000 papegaaiduikers!! De eilandjes zijn makkelijk te bereiken.

Een mooie manier om te reizen is via de veerboot van DFDS seaways die vertrekt vanaf IJmuiden. Je kunt met je eigen auto gaan.

Tip voor op de boot: Stop de spullen die je aan boord nodig hebt in een klein tasje. De ruimte is te krap om op de boot je hele kofferbak leeg te halen. Dus zorg dat je iets klaar hebt liggen. Nog een belangrijke tip: Neem vooral je verrekijker en camera mee aan boord.

Onderweg is er genoeg te zien zoals overvliegende Jan van genten en bruinvissen. Je kunt zelfs op de boot meedoen met walvis en dolfijnen spotten. Kijk aan boord voor de actuele tijden. Als het helder weer is kun je prachtig de zondondergang fotograferen op zee. Na een vaartocht van ongeveer 16 uur (je slaapt aan boord) kom je aan in Newcastle.

Van hier uit rijd je in iets meer dan een uur naar het knusse vissersplaatsje Seahouses.

Extra tip: Kijk ook zeker rond in het haventje want hier zitten eidereenden die gevoerd worden door de lokale vissers. Hierdoor zijn ze erg tam en goed te benaderen voor een foto.

Langs de pier staat een aantal stalletjes waar je allerlei zeetripjes kunt boeken. Je kunt zelfs dolfijnen spotten of duiken.

Om de Farne Islands te bezoeken is de boottocht van Billy Shiel’s beslist een aanrader.

Je kunt hier een lange boottocht boeken waarmee je zowel Staple Island als de Inner Farn bezoekt. De tocht duurt 6 uur waarbij je op ieder eilandje 2 uur verblijft. Beide eilandjes zijn een walhalla voor kustvogels en dan met name de “Puffin” (papegaaiduiker :). Onderweg komt je langs een kolonie grijze zeehonden die je kunt fotograferen. Van de boot stappen is even lastig als de zee ruw is, maar je wordt vriendelijk geholpen door de schippers en vogelbeschermers die op het eiland zijn. Zodra je van de boot stapt sta je letterlijk tussen honderden vogels. Hou er wel rekening mee dat je op het eilandje zelf nog een kaartje moet kopen. Dit zit niet bij de boottocht inbegrepen! Maar komt volledig ten goede aan het onderzoek naar de zeevogels.

Op de Inner Farne zijn veel meeuwen die de papegaaiduikers opjagen om hun visjes te stelen.

Dit kan een mooie actiefoto zijn. Op Staple Island zijn geen meeuwen waardoor je in alle rust papegaaiduikers met visjes vast kunt leggen.

Waar leven papegaaiduikers nog meer?

Papegaaiduikers komen vooral voor in noord Europa. De grootste populatie leeft op IJsland. Naast de Farne Islands komen ze ook voor in Noorwegen (bijvoorbeeld in Varanger op het vogeleiland Hornoya) en Spitsbergen. Ze leven op steile rotsen aan de kust.

1. Wat is de beste tijd om papegaaiduikers te fotograferen?

De maanden mei, juni en juli zijn de maanden waarin de papegaaiduikers broeden. Ze zijn deze periode aan land te zien en bevolken veelvuldig hun broedplaatsen.

2. Met een bootje

Om de broedplekken te bereiken moet je vaak met een bootje er naartoe varen. In de gebieden waar je naar de papegaaiduikers gaat is de zee vaak onstuimig en ruig. Je vaart met relatief kleine bootjes. Hou er rekening mee dat het bootje nogal heen en weer kan gaan. Als je snel last hebt van zeeziekte zorg dan dat je pilletjes bij je hebt. En misschien is het niet zo verstandig om die ochtend zo’n heerlijk uitgebreid Engels ontbijt te nuttigen. Hou ook je apparatuur goed vast en hou rekening met opspattend water.

Van die momenten waarop je je partner wat wazig vindt… (alleen zij blijven wel paartjes voor het leven)

3. Onderweg

Let onderweg met de boottocht goed op de omgeving. Vaak zie je al veel vogels overvliegen. Er liggen soms zeehonden te rusten op de rotsen onderweg. De schipper stopt dan even. Ook de kliffen waar je langs vaart zijn een spectaculair gezicht. Soms kun je zelfs bruinvissen of dolfijnen zien onderweg.

4. Neem een verrekijker mee

Neem vooral je verrekijker mee voor zeevogels en eventuele dolfijnen of walvissen. Je kan onderweg bijvoorbeeld vissende jan van genten tegenkomen. Een spectaculair gezicht.

5. Fotograferen vanuit een boot

Het is nog een hele uitdaging om vanuit een instabiel bootje foto’s te maken. Gebruik bij voorkeur een niet té zware lens. Die is moeilijker stil te houden. Fotograferen vanaf een statief is bijna niet te doen. Het beste is om vanuit de hand te fotograferen. Blijf op je plek zitten en druk je ellebogen stevig tegen je lijf voor stabiliteit. Als je wel besluit te staan zet je benen dan iets uit elkaar en wees alert op onverwachte golven die de boot een tik kunnen geven. Gebruik een korte sluitertijd. Zorg dat je je camera-instellingen kent en onder controle hebt. In de automatische stand fotograferen vanuit zo’n boot gaat niet goed werken en zorgt voor onscherpe foto’s.

6. Bescherm je apparatuur

Op een bootje heb je te maken met opspattend zeewater en de zilte zeelucht. Dit is niet echt bevorderlijk voor je camera en apparatuur. Ook kan het regenen en hard waaien. Zorg voor een goede tas en goede hoezen. Je statief kan vast gaan zitten door het zout (spoel het zout er zo na afloop zoveel mogelijk af). Bescherm je apparatuur zo veel mogelijk. Als je aan boord foto’s maakt zorg dan voor een zakdoek of iets dergelijks om eventueel water van je apparatuur te vegen.

7. Do It Yourself

Een regenhoes voor de camera (zeker met grote lens) is vaak erg prijzig. Voor een niet te lichtsterke lens kan je ook een voordelige gebruiken, zoals Optech Rainsleeve. Als alternatief kun je een plastic zak of tasje gebruiken. Als je erg creatief bent kun je van de pijpen van een regenbroek een prima hoes maken. Met klittenband en een koortje zorg je dat alles op zijn plek blijft en optimaal beschermd is.

8. Goede voorbereiding

Neem genoeg mee aan geheugenkaarten. Er is veel te zien in korte tijd en de kans dat je veel foto’s maakt is groot. Zorg daarnaast dat je accu’s opgeladen zijn en neem reserve accu’s mee. Vooral in gebieden waar het vrij koud is zal je accu veel sneller leeg raken (dit gebeurt eerder in IJsland dan op de Farne Islands maar toch).

Reflectiemomentje, welke kant wil jij op met je leven?

9. Statief? 

Op de plekken waar je fotografeert is de ondergrond vaak ongelijk of hobbelig. Maak gebruik van een monopod voor flexibiliteit. Als je nog stabieler wilt staan is het aan te raden een driepootstatief mee te nemen. Bekijk hiervoor het artikel: Een statief kopen voor fotografie: eigenschappen en waarop je let. Stel de poten goed in en let op dat je op een stabiele ondergrond staat. Zet poten wat verder uit elkaar voor meer stabiliteit. Meestal zit er een kleine waterpas aan je statief zodat je kunt zien hoe recht je staat. Er staat vaak veel wind langs de kust. Aan de meeste statieven zit een haak. Hang hier je eventueel iets zwaars aan voor extra stabiliteit.

10. Welke lens voor de papegaaiduikers? 

Voor de papegaaiduikers heb je over het algemeen genoeg aan een 200 á 300mm lens. Je kunt erg dichtbij komen. Voor de echt creatieve (vlieg)beelden en portretten is het aan te raden een langere lens gebruiken. Een langere lens zorgt ook in combinatie met een groot diafragma voor een mooie onscherpe achtergrond. Voor onderweg en op het eiland zelf is een groothoeklens/standaardzoomlens goed voor landschapsfoto’s en overzichtsbeelden.

11. Kijk uit: draag deze schoenen

De plekken waar je papegaaiduikers fotografeert zijn veelal rotsten en eilandjes. Het terrein is vaak best pittig en het kan glad zijn door algen. Let goed op waar je loopt en doe goede wandelschoenen aan zodat je voldoende grip hebt. Profiel moet je eronder hebben. Gebruik eventueel je statief als extra steuntje.

12. Het weer: na regen komt…

Het weer langs de kust kan per dag erg verschillen en kan snel omslaan. Hou daar altijd rekening mee. Als je papegaaiduikers met mooi weer fotografeert heb je als voordeel dat je een kortere sluitertijd hebt. Dit kun je goed gebruiken om bijvoorbeeld vliegbeelden te maken. Nadeel is dat de contrasten harder zijn. (licht)Bewolkt weer is ideaal. Laat je niet afschrikken door regen. Ook dan kun je prachtige en dynamische beelden maken door de regen in beeld te brengen en de druppeltjes op het verenkleed. Hou er rekening mee dat het meestal hard waait aan de kust.

Als er een harde wind staat blijven de papegaaiduikers vaak even in de lucht hangen voor dat ze landen. Dit is een prima moment om ze in de vlucht vast te leggen.

13. Broeden

Papegaaiduikers broeden in holen. Op het eiland let je op plekken waar gras groeit en met uitzicht op zee. Hier bevinden de nesten zich meestal. De kans dat je een jonge papegaaiduiker ziet is vrij klein. Ze vliegen bijna altijd ’s nachts uit. Dan zijn er namelijk geen rovers, zoals meeuwen, actief.

14. Snavel vol visjes

Papegaaiduikers hebben een grote felgekleurde snavel. De snavel is zo gevormd dat ze tot wel 10 visjes tegelijk vast kunnen houden. Ze vangen voornamelijk zandspiering. De visjes worden tussen de tong en verhemelte geklemd. Als de papegaaiduikers aan land komen met visjes wachten ze meestal eerst tot de kust veilig is voordat ze naar het nest gaan. Dit geeft je prima gelegenheid om dit koddige beeld mooi vast te leggen. Probeer ook eens een mooi portret te maken zodat de prachtig gekleurde snavel met visjes nog meer tot zijn recht komt.

15. Interactie van papegaaiduikers

Let goed op de interactie tussen de vogels. Papegaaiduikers zijn paartjes voor het leven en begroeten elkaar door met de snavels tegen mekaar te tikken. Deze intieme momenten zijn prachtig om in beeld te brengen. Andere vogels, zoals meeuwen, proberen vaak de visjes uit de snavel van de papegaaiduiker te pikken. Ook dit zijn mooie actiebeelden.

16. Vliegbeelden

Als de vogeltjes terug komen van zee blijven ze vaak in de lucht hangen door de wind. Dit is een mooie gelegenheid om vluchtfoto’s te maken. Volg ze al als ze nog op zee zijn en hou ze in de zoeker voor het beste resultaat. Let op dat de achtergrond goed is. Met een bewolkte (witte) lucht zal de vogel minder mooi uitkomen. Je kunt ook wachten tot de vogel over het land vliegt en het gras op de achtergrond laten zien. Zorg bij voorkeur voor een korte sluitertijd en een groot diafragma voor een mooie onscherpe achtergrond. Doe dit niet in de automatische stand en zorg dat je weet hoe je camera werkt. Check je foto op je scherm en waak voor over- of onderbelichting.

17. Neem ook de omgeving mee

De woeste zee en kleurrijke rotsen met bijzondere vegetatie. Neem je omgeving mee tijdens je trip. Laat ook de papegaaiduikers in hun omgeving zien. Bijvoorbeeld de rosten of de zee op de achtergrond. Dit geeft extra dynamiek aan de foto en laat mooi het leefgebied van de vogels zien. Je creëert op deze manier ook diepte in je foto.

18. Zwart/wit

Papegaaiduikers zijn overwegend zwart en wit. Dit kan veel problemen geven met belichting. Let goed op dat het wit niet overbelicht raakt en het zwart niet dichtloopt. Zacht licht is het mooiste en geeft de meeste kans op een geslaagde foto. Je kunt de foto wat overbelichten of onderbelichten om de juiste balans te krijgen. Felzonlicht is lastig en zorgt snel voor overbelichting van het wit en minder mooie, donkere schaduwen (hard licht).

19. Andere vogels

Uiteraard zijn de papegaaiduikers niet de enige gasten op de broedplekken. Vele andere kustvogels broeden hier. Denk aan kuifaalscholvers, noordse stern, zeekoet, alk en noordse stormvogel. Neem deze vooral mee tijdens het fotograferen. Je kunt bijvoorbeeld mooie beelden maken van ouders die hun jongen voeren. Misschien kun je beelden maken van interactie tussen een papegaaiduiker en andere vogels.

De jongen van deze vogels zijn vaak wél goed te zien.

20. Wanneer je iets op je hoofd doet (en wat dan)

Doe iets van een hoedje of petje op je hoofd als je een broedplek bezoekt. Niet alle vogels zijn zo vredelievend als onze papegaaiduikers. Bijvoorbeeld broedende Noordse sterns kunnen je behoorlijk hard op je hoofd pikken als je in de buurt van hun nesten komt.

21. Let goed op waar je loopt

Meestal broeden er ook andere vogels op de broedplekken. Soms komen ze zo dichtbij dat de eieren of jongen bijna op het pad liggen. Let altijd goed op waar je loopt en blijf op de paden of volg de instructies van de begeleiders.

Foto: Ramona Falkenreck

22. Niet verstoren

Ook al zijn de vogels gewend aan mensen en kun je dichtbij komen, wees toch voorzichtig. Ga niet van de paden af. Verstoor de vogels niet en jaag ze zeker niet op. Op de eilanden zijn meestal rangers aanwezig die opletten of de vogels niet verstoord worden.

23. Mede-fotografen

Plekken als de Farne Islands zijn altijd druk bezocht met toeristen. Je bent niet de enige die mooie beelden wilt maken. Geef andere fotografen ook de ruimte. Heb geduld of vraag of je er ook even bij mag. Hou rekening met elkaar. Je komt allemaal voor dezelfde prachtige ervaring.

24. Bescherming

Waar de papegaaiduikers broeden zijn meestal beschermde gebieden. Soms moet je ter plekke op het eiland nog betalen voor conservatie van de dieren. Vaak zijn bepaalde gebieden afgesloten voor publiek om al te veel verstoring te voorkomen. Let hier op en hou je aan de regels.

25. Ga meerdere keren

Zorg je meerdere dagen inplant voor een bezoek aan de eilandjes. Als het weer tegenvalt heb je nog een volgende kans. Soms is het weer zo onstuimig of het tij zo hoog of laag dat de eilandjes helemaal niet te bereiken zijn met de boot. Het zou erg spijtig zijn als je zo je enige kans mist. Zorg dus dat je meerdere kansen krijgt.


Ontvang nu gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Gratis  downloaden >>>  (klik op de gele tekst)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
  • Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
  • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle en een cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen 


Laat onderaan een leuke reactie achter of stel een vraag

Scroll naar beneden. 

  • Vragen over apparatuur? Ik reageer persoonlijk op jouw vraag en ben 100% onafhankelijk als het om apparatuur gaat. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.