Olympus OM-D E-M10 Mark III Review
In 2017 kwam de Olympus OM-D E-M10 Mark III op de markt, een systeemcamera met Micro Four Thirds sensor (crop). Het toestel is de opvolger van de OM-D E-M10 Mark II. Nieuwsgierig naar de belangrijkste eigenschappen van de Olympus OM-D E-M10 Mark III? Wil je weten wat de verschillen zijn met zijn voorganger? En wat reviewers te zeggen hebben over de systeemcamera? Alles vind je terug in dit artikel. Ik heb ook even de voor- en nadelen van de Olympus OM-D E-M10 Mark III voor je op een rijtje gezet, zo kun je zelf bepalen of dit een geschikte camera is voor jou.
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.
Inhoud
Belangrijkste eigenschappen Olympus OM-D E-M10 Mark III
Prijs
De body kost op dit moment 575 euro. Voor het toestel + M.Zuiko Digital 14-42mm f/3.5-5.6 II R betaal je 699 euro op het moment van schrijven.
Megapixels en sensor
De Olympus OM-D E-M10 Mark III heeft 16.1 megapixels en een 4/3 (Micro Four Thirds) Live MOS sensor, net als zijn voorganger.
Snelheid
De maximale snelheid is 8.6 fps bij continu fotograferen. Anders kun je maximaal 4.8 foto’s per seconde maken.
Autofocus
Je hebt 121 AF-punten om uit te kiezen. De autofocus heeft contrastdetectie en je kunt de AF vergrendelen. In continu modus is AF Tracking beschikbaar.
Gezichtsdetectie en Eye-AF
De oogdetectie is uit te schakelen, als je dat zou willen. Je kunt de gezichtsdetectie instellen op prioriteit dichtbij. Dan stelt het toestel scherp op het gezicht dat zich het dichtst bij de sensor bevindt.
Bouw
- Bovenop zit aan de linkerkant een sneltoets modi (doet hetzelfde als programmavoorkeuzewiel) en de aan/uit schakelaar. De interne flitser zit in de buurt van de flitsschoen. Rechts zit het programmavoorkeuzewiel (in de handleiding menuregelaar genoemd), een knop om programma’s aan te passen (achterste regelaar), een filmknop, een instelbare fn2 knop, de ontspanknop en een knop om belichtingscompensatie te selecteren (voorste regelaar);
- Aan de achterkant heb je een menuknop rechts naast het touchscreen, een knop info, een vierpuntsdruktoets (pendelknop in handleiding), een ok-knop, knop om opnamen te wissen en een knop weergave;
- Aan de onderkant van het toestel zit een vergrendelknop voor het batterij/geheugenkaartvak.
Lenzen
De Olympus OM-D E-M10 Mark III is geschikt voor Micro Four Thirds lenzen. Je hebt (momenteel) de keuze uit vier M.Zuiko en vier M.Zuiko Pro objectieven met verschillende brandpuntsafstanden.
Wil je meer informatie over de lenzen voor de Olympus M10 III? Lees dan mijn artikel Beste lens voor Olympus OMD E-M10 Mark III en II systeemcamera.
Bracketing
De Olympus systeemcamera heeft AE bracketing (automatische belichting). Je maakt vier foto’s met één druk op de knop, die worden gecombineerd tot één foto.
Het ISO-bereik is 200-25.600 en je hebt de mogelijkheid tot auto-ISO. Bij de laatste vorm kiest het toestel de geschikte ISO-waarde.
Connectiviteit
Er zijn aansluitingen voor HDMI (micro, type D) en USB (micro, type B). De camera heeft Wi-Fi.
Elektronische zoeker
Een schermpje met een resolutie van 2.36 miljoen pixels. De dekking is 100%.
LCD-scherm
Een 3 inch (7,6 centimeter) kantelbaar touchscreen, de resolutie is 1.04 miljoen pixels. Met het touchscreen kun je AF-punten selecteren en instellingen veranderen. Touchscreen is ook uit te schakelen.
Bestandsformaat
Je kunt fotograferen in: JPEG en 12 bit RAW.
Gewicht
De systeemcamera weegt 410 gram (inclusief batterij en geheugenkaart).
Batterij
Een BLS-50 Li-Ion batterij van 1210 mAh. Met een volle accu kun je ongeveer 330 foto’s maken.
Voor JPEG heb je geen limiet (behalve de capaciteit van je geheugenkaart). Bij continu RAW is de buffer 33, bij RAW + LSF (Large Super Fine) JPEG is dat 14 foto’s voor je camera trager wordt.
Geheugenkaarten
Je kunt SD-kaarten gebruiken, maar ook SDHC en SDXC geheugenkaarten zijn geschikt (UHS I/UHS II).
Oplaadtijd
Bij kamertemperatuur duurt het 3.30 uur om je camera op te laden. De BSC-5 batterijlader is meegeleverd.
Verschil Olympus OM-D E M10 II en III
– 8.6 fps continu in plaats van 8 fps bij Olympus M10 II;
– Olympus M10 III is 20 gram zwaarder;
– 121 AF-punten (Olympus M10 III) in plaats van 81 (Olympus M10 II);
– Olympus M10 III iets betere batterijduur (330 foto’s in plaats van 320);
– Met de Olympus M10 III kun je filmen in 4K (Olympus M10 II alleen in HD);
– Olympus M10 III heeft dezelfde beeldprocessor als ‘vlaggenschip’ Olympus E-M1 Mark II;
– Olympus M10 III heeft grotere grip;
– Bovenste (draai)knoppen zijn groter op de Olympus M10 III;
– Nieuw menu op Olympus M10 III, interface geschikt voor beginnende fotografen (mirrorlesscomparison.com).
Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).
Reviews
Bouw
DPReview.com schrijft het volgende: “Een kleine maar noodzakelijke vernieuwing van de bouw van de Olympus M10 II. Het heeft nog steeds het uiterlijk van een spiegelreflexcamera, maar de voorste grip en knoppen zijn veranderd, zodat de camera beter in de hand ligt en de toetsen beter te bedienen zijn. Ook al is de behuizing grotendeels van plastic, toch voelt de camera stevig. De belangrijkste verandering aan de knoppen, is de sneltoets bovenop (aan de linkerkant). Bij de Olympus M10 II was die instelbaar, bij de Olympus M10 III speciaal bedoeld om snel tussen modi te kunnen wisselen.”
Digitalcameraworld.com zegt dat het voordeel van een kleinere sensor is dat de lenzen ook kleiner zijn. “Veel systeemcamera’s met APS-C sensor zijn klein, maar de lenzen zijn dit niet. De Olympus camera is dus duidelijk handiger voor reizigers. De achterste duimgrip is groter gemaakt, zodat het beter voelt in gebruik. De meeste knoppen zijn gekopieerd van zijn voorganger.”
“Het is een compact toestel, door het formaat kun je het makkelijk inpakken en met je meenemen”, schrijft Shotkit.com. “Dat is belangrijk voor iemand zoals ik, met vier kleine kinderen en altijd onderweg. Ik kon gemakkelijk de camera in één hand dragen en met de andere hand één van mijn kinderen vasthouden.”
Autofocus
Shotkit.com: “De scherpe en nauwkeurige autofocus is waarschijnlijk één van mijn favoriete functionaliteiten. Vanwege de 121 AF-punten heb je brede focus. Ik werk vaak met snel bewegende kinderen. Daarom heb ik een camera nodig die snel is en haarscherp. Ik heb niet vaak C-AF (continu AF) gebruikt, S-AF (single AF) is heel nauwkeurig. C-AF is heel handig bij het volgen van snel bewegende onderwerpen. Face/Eye Priority AF is een goede manier van scherpstellen, vooral bij portretfotografie.”
PCMag.com is niet heel enthousiast over de autofocus: “Als je een bewegend onderwerp wilt volgen, moet je de camera vertragen tot zo’n 4 fps. Dat is wat minder dan de 4.8 fps die Olympus ons beloofde. Het autofocussysteem, hoewel verbeterd, kan snel bewegende onderwerpen nog steeds niet bijhouden. Er zijn betere systeemcamera’s om snelle actie vast te leggen, zoals de Sony a6000 en Fujifilm X-T20.”
Imaging-resource.com is er meer over te spreken: “Uitstekende prestaties voor die prijsklasse. De vertraging van de sluiter bij volledige AF in Single AF modus was veel korter dan bij gemiddelde DSLR. Kortom, de Olympus E-M10 III verbetert de, toch al uitstekende, prestaties van de Olympus M10 II.“
Beeldkwaliteit
DPReview.com meldt dat de beeldkwaliteit vrijwel gelijk is aan die van zijn voorganger: “Behoorlijk goed voor een 16 megapixels sensor, maar niet te vergelijken met de beeldkwaliteit van 24 megapixels sensoren. Bij JPEG heel goede natuurlijke kleuren in de standaard modus.”
Digitalcameraworld.com: “Heel goede beeldkwaliteit. Het is jammer dat de Olympus M10 III geen 20 megapixels heeft, maar de 16 megapixel foto’s zijn scherp en heel gedetailleerd. Onze studiotesten tonen aan dat de camera goed werkt bij alle ISO-waarden. Ook al is de resolutie niet het hoogst, de beeldkwaliteit is net zo goed als die van andere camera’s.”
Shotkit.com zegt enorm onder de indruk te zijn van de beeldkwaliteit, “zeker bij weinig licht (mijn favoriet)”. Over de ruis laat hij weten: “Zelfs bij ISO-waarden boven de 1000 is er heel weinig ruis. Ik fotografeer zelden in JPEG, omdat ik graag meer controle heb tijdens nabewerking, maar de meeste foto’s in dit artikel zijn in JPEG. De kleuren blijven prachtig en waren makkelijk te bewerken in het artikel, als er kleine aanpassingen nodig waren in de belichting en witbalans. Maar ik hoefde nauwelijks te bewerken. Ik was heel tevreden met de foto’s direct uit het toestel.”
Voordelen Olympus OM-D E M10 Mark III
– Lichtgewicht;
– Zelfde beeldprocessor als ‘vlaggenschip’ Olympus E-M1 Mark II;
– Goede kleuren in JPEG;
– Interface geschikt voor beginners;
– Betere grip dan Olympus M10 II.
Nadelen Olympus OM-D E M10 Mark III
– 16 megapixels in plaats van 20;
– Vrijwel hetzelfde als Olympus M10 II;
– Grip te klein voor grotere lenzen (imaging-resource.com);
– Contrastdetectie werkt niet goed bij continu-opnamen (imaging-resource.com);
– Niet op te laden met USB;
– Tracking focus vertraagt snelheid tot 4 fps (pcmag.com);
– Geen Bluetooth of NPC;
– Autofocus niet betrouwbaar bij als je veel actiefotografie doet (DPReview.com).
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
- Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
- 50 pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Stel onderaan je vragen
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites DPReview.com, digitalcameraworld.com, shotkit.com, pcmag.com, imaging-resource.com en mirrorlesscomparison.com.