Fujifilm X-E4 systeemcamera review
De Fujifilm X-E4 is eind februari 2021 op de markt gekomen. Het is een systeemcamera met APS-C sensor en de opvolger van de Fujifilm X-E3 (uit 2017). In dit artikel bespreek ik de belangrijkste eigenschappen van de Fuji X-E4. Wat zijn de verschillen met de Fujifilm X-T3 en X-S10? Zijn reviewers wel of niet enthousiast over het toestel? En wat zijn de voor- en nadelen van de Fuji X-E4? Ik zou zeggen: lees snel verder voor de antwoorden!
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Inhoud
Belangrijkste eigenschappen Fujifilm X-E4 systeemcamera
Prijs
De body kost op dit moment 899 euro. Voor 100 euro meer krijg je de Fujifilm X-E4 + MHG-X-E4 handgreep en TR-XE4 duimsteun. De systeemcamera + Fujinon 27mm f/2.8 R WR is momenteel 1049 euro.
Megapixels en sensor
De Fuji X-E4 heeft 26.1 megapixels en een X-Trans CMOS 4 sensor. Zijn voorganger, de Fuji X-E3, had een resolutie van 24 megapixels en een X-Trans CMOS 3 sensor.
Snelheid
De maximale snelheid is 30 fps met de elektronische sluiter (wel met 1.25x crop). Of 20 fps zonder crop. Met de mechanische sluiter maak je maximaal 8 beelden per seconde.
Autofocus
Je kunt uit 425 AF-punten (25×17) kiezen als je het LCD-scherm gebruikt. Met de zoeker zijn dit 117 AF-punten. Fujifilm zegt op zijn website dat de autofocus in 0,02 seconde reageert, tot een belichting van -7. Dit is in combinatie met de Fujinon XF 50mm f/1.0 R WR. Anders werkt de autofocus tot een belichting van -4.
Gezichtsdetectie en Eye-AF
Zowel voor onderwerpen die naar de camera toe bewegen als van de camera af.
Bouw
De Fujifilm X-E4 heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie of weathersealing.
- Bovenop zitten de sluiterknop, schakelaar voor belichtingscompensatie, Q-knop (quick menu), schakelaar voor sluitertijd, fn-knop en aan/uit schakelaar.
- Aan de achterkant zit de oogsensor naast de zoeker. Verder heb je daar het LCD-scherm, drive/deleteknop (drive modus bedienen, bijvoorbeeld single frame, low-burst, ISO en witbalans), een joystick (AF-punten verplaatsen en menu bedienen), een menu/ok-knop en een display-knop/back-knop.
- Voorop zit een instelbare draaiknop (je kunt er ook op drukken) om onder andere het diafragma mee te selecteren.
Lenzen
Net als de Fuji X-E3 heeft zijn opvolger een Fujifilm X-vatting.
Bracketing
De Fujifilm X-E4 heeft AE bracketing voor 2, 3, 5, 7 of 9 frames. De afkorting AE staat voor Auto Exposure (automatische belichting). Daarnaast is er focus bracketing (auto, of handmatig).
ISO
De ISO heeft een bereik van 160-12.800 en is uitbreidbaar tot 80 of 51.200. En de auto- ISO bepaalt de geschikte ISO-waarden voor je.
Connectiviteit
Het toestel heeft Wi-Fi en Bluetooth en aansluitingen voor USB-C (USB 3.2 Gen 1×1) en HDMI (micro, type D).
Elektronische zoeker
Een 0.39 inch (ongeveer 1 centimeter) OLED-scherm met een resolutie van 2.36 miljoen pixels en ongeveer 100% dekking.
LCD
Een 3 inch (ongeveer 7,5 centimeter) touchscreen dat 180 graden omhoog klapt en ongeveer 45 graden omlaag. Je kunt het dus niet volledig uitklappen en draaien. De resolutie is 1.62 miljoen pixels. Met het touchscreen kun je onder andere foto’s maken en AF-punten selecteren.
Bestandsformaat
Je kunt fotograferen in:
– JPEG (fijn, normaal);
– RAW 14 bit (gecomprimeerd, niet gecomprimeerd, gecomprimeerd zonder verlies).
Gewicht
De Fuji systeemcamera weegt 364 gram (inclusief accu en geheugenkaart).
Batterij
Een NP-W126S Li-Ion batterij van 1260 mAh. Dit is dezelfde batterij als van onder andere de Fuji X-E3, Fuji X-T3 en Fuji X-S10. Je kunt er ongeveer 460 foto’s mee maken (in normale modus met de Fujinon XF 35mm f/1.4 R). Anders zijn het er zo’n 380. Het toestel is oplaadbaar met de bijgeleverde USB-C kabel. De acculader BC-W126 is niet inbegrepen.
Buffer
Ik noem alleen even de buffer bij de hoogste snelheden. Het gaat hierbij om fotograferen met de elektronische sluiter.
Met 1.25x crop:
– 30 fps: 29 JPEG, 17 gecomprimeerd RAW zonder verlies, 17 gecomprimeerd RAW: 17 niet gecomprimeerd;
– 20 fps: 79 JPEG, 17 gecomprimeerd RAW zonder verlies, 20 gecomprimeerd RAW, 17 niet gecomprimeerd.
Zonder crop:
– 20 fps: 32 JPEG, 17 gecomprimeerd RAW zonder verlies, 17 gecomprimeerd RAW, 17 niet gecomprimeerd.
Geheugenkaarten
Je hebt één kaartslot voor SD-kaarten (2 GB), SDHC (32 GB) en SDXC (2 TB) met een snelheid van UHS-I. Een UHS-I kaart kan maximaal 10 MB per seconde opslaan.
Oplaadtijd
Het duurt vijf uur om de camera op te laden bij 5V/500 mA. De accu laadt niet op als de camera aanstaat.
Heb jij ook een mooie camera gekocht en wil je hier meer uit halen? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).
Belangrijkste verschillen met Fujifilm X-S10
– X-S10 heeft vaste lens;
– X-S10 heeft IBIS;
– Zoeker X-S10 zit in het midden, links bij X-E4;
– X-S10 is 100 gram zwaarder;
– X-S10 heeft betere grip;
– X-S10 heeft ingebouwde flits;
– X-S10 heeft ISO-knop;
– LCD-scherm X-S10 is opzij te klappen en draait 180 graden;
– Batterijduur is het langst bij Fuji X-E4 (380 foto’s), X-S10: 325.
Belangrijkste verschillen met Fujifilm X-T3
– X-T3 heeft weathersealing;
– Elektronische zoeker X-T3 hogere resolutie: 3.69 miljoen pixels;
– LCD Fuji X-E4 heeft hogere resolutie: 1.62 miljoen pixels (X-T3: 1.04 miljoen pixels);
– X-T3 weegt 539 gram en is dus ruim 200 gram zwaarder dan de X-E4.
Reviews
Bouw
DPReview.com schrijft het volgende: “De X-E4 is tot nu toe de meest compacte camera in de serie. Er is geen handgreep, waardoor het toestel veel kleiner is dan de X-S10. Die heeft een veel prettiger grip. De bouw en knoppen zijn gelijk aan eerdere X-E camera’s. Het opklapbare LCD-scherm doet denken aan de A-serie. Er zijn een duimsteun en handgreep verkrijgbaar, die van het toestel een volwaardige X-E camera maakt.”
Imaging-resource.com zegt dat de buitenkant van de Fuji X-E4 erg lijkt op die van de Fuji X100V, “maar de X-E4 is van binnen meer de recente X-S10”. Ze noemen één groot verschil: “De X-S10 heeft ingebouwde stabilisatie. Gebruikers van de X-E4 hebben een vaste hand nodig of een Fujinon lens met optische stabilisatie.”
Photographyblog.com meldt dat de Fujifilm X-E4 dezelfde beeldsensor, processor en autofocussysteem heeft als het ‘vlaggenschip’ Fujifilm X-T4, “maar in een lichtere, compactere, goedkopere behuizing”.
Beeldkwaliteit
Camerajabber.com heeft nog geen foto’s kunnen maken met de Fuji X-E4. “Maar mijn ervaring met de 26.1 megapixel X-Trans CMOS 4 sensor en X-processor 4 zegt me dat de camera foto’s kan produceren met een hoge beeldkwaliteit. Ik verwacht dat ruis minimaal zal zijn tot een ISO-waarde van ongeveer 6400, waarbij fijne details op JPEG’s waarschijnlijk zullen ontbreken.”
Imaging-resource.com houdt het kort: “Zoals onder andere de X100V, X-S10 en X-T4 heeft de Fuji X-E4 26.1 megapixel BSI (Backside Illuminated) X-Trans CMOS 4 sensor en een snellere X-processor 4 beeldsensor.”
Samuel L Streetlife (YouTube.com) zegt dat de sensor goed scherp is, een goed dynamisch bereik heeft en goede ISO-prestaties levert. “Geen problemen bij ISO 6400. Ik zou zelfs hogere ISO-waarden gebruiken als dat nodig zou zijn.”
Autofocus
“Op gebied van autofocus en prestaties lijkt de Fuji X-E4 erg op zijn ‘broertje’, de X-S10”, schrijft imaging-resource.com. “De camera heeft een hybride AF-systeem, de phasedetectie heeft een resolutie van 2.16 miljoen pixels over bijna de hele sensor en geeft je maximaal 425 AF-punten om uit te kiezen. Volgens Fujifilm kan de camera scherpstellen in ongeveer 0,02 seconde en werkt het bij weinig licht, tot -7. Naast gezichts- en oogdetectie heeft de camera nauwkeurige Tracking AF.”
Photographyblog.com: “De Fuji X-E4 heeft precies hetzelfde hybride autofocussysteem als de Fuji X-T4 en Fuji X-Pro 3. In Single AF zijn er maximaal 425 AF-punten (25×17). Je kunt de X-E4 ook instellen op 117 AF-punten (13×9). De grootte van de AF-punten is aanpasbaar. Naast Single AF is er Zone AF en Wide/Tracking AF. De phasedetectie dekt horizontaal 50% van het beeld, verticaal is dat 70%. Dat maakt het minder geschikt voor snel bewegende onderwerpen.”
Samuel L Streetlife (YouTube.com) noemt de autofocus heel snel. Hij zegt zelfs dat de autofocus net zo goed presteert als die van de Fuji X-T4.
Voordelen van de Fuji X-E4 systeemcamera
– Dezelfde sensor, processor en AF-systeem als de X-T4;
– Opklapbaar LCD-scherm;
– Goede beeldkwaliteit;
– Compact en lichtgewicht;
– 14 bit RAW zonder beeldverlies;
– Oplaadbaar met USB-C.
Nadelen van de Fuji X-E4 systeemcamera
– Slechts 1 kaartslot (UHS-I geheugenkaarten);
– Moeilijk door zoeker te kijken als er zon op schijnt (Samuel L Streetlife, YouTube.com);
– Geen IBIS (In Body Image Stabilisation);
– Duimsteun en handgreep zijn onmisbaar en zijn niet inbegrepen;
– Geen weathersealing;
– Als je met je vinger bij de sensor van de elektronische zoeker komt, draait het beeld verticaal, zelfs als je automatisch draaien hebt uitgeschakeld (Samuel L Streetlife, YouTube.com);
– Geen knop om te wisselen tussen elektronische zoeker en LCD-scherm;
– Geen schakelaar om te wisselen tussen AF en MF;
– LCD-scherm van XH1 reageert sneller (Samuel L Streetlife, YouTube.com).
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere natuurfotografie
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Stel onderaan je vragen over de Fuji X-E4 systeemcamera
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: DPReview.com, imaging-resource.com, photographyblog.com, camerajabber.com en YouTube-kanaal: Samuel L Streetlife.