Fotograferen met tegenlicht: 28 Tips

Tegenlicht, in dit artikel hebben we het over het fotograferen met tegenlicht. Dit is iets wat je redelijk vaak tegenkomt in landschapsfotografie, macrofotografie, natuurfotografie in het algemeen en portretfotografie. Maar hoe ga je nu om met tegenlicht? Welke trucjes kan je gebruiken zodat je foto niet overbelicht zal raken? In dit artikel bespreken we het allemaal.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om  Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te  downloaden  >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Camera-instellingen

  1. Fotografeer in handmatige modus, dit geeft je meer controle over je belichting.
  2. Gebruik de “expose to the right” methode, dit zorgt ervoor dat je je foto een klein beetje overbelicht waardoor je meer details over houdt in de schaduwen (de donkere delen van je foto)
  3. Gebruik een klein f getal (groot diafragma) voor een zachte zon en gebruik een groot f getal (klein diafragma) voor een sterachtige zon. Dit laatste kan meer sfeer toevoegen. Het is ook afhankelijk van je lens. Het kan ook mooi zijn als de ster in de zon net langs een boom komt of ergens net doorheen.
  4. Je sluitertijd kan alle kanten op gaan afhankelijk van wat je wil bereiken, tijdens zonsondergang of zonsopkomst gebruik je vaak langere sluitertijden als er nog maar weinig licht is terwijl je bij portretfotografie snelle/ korte sluitertijden gebruikt. Pas je diafragma hier dus deels op aan.
  5. Houd je ISO altijd zo laag mogelijk, een hogere ISO zorgt niet alleen sneller voor overbelichting maar ook voor meer ruis in je afbeelding, probeer dit dus te voorkomen met een zo laag mogelijke ISO-waarde.
  6. Gebruik eventueel spot metering om de belichting op je onderwerp te bepalen, spot metering meet de belichting op een bepaalde plek, een ‘spot’ dus. Vervolgens bepaalt je camera de beste belichting voor deze specifieke plek.
  7. Fotografeer bij voorkeur in RAW, dit is een bestandsformaat die veel meer informatie opslaat over de situatie. Je kan hiermee in de nabewerking meer bereiken dan met alleen JPEG foto’s.

Slimme trucjes voor fotograferen met tegenlicht

  1. Maak gebruik van een slimme compositie, denk aan een paal of boom die het zonlicht voor je breekt. Hierdoor krijg je niet de volle zon op je sensor maar een deel wat voor een minder heftige overbelichting zal zorgen. Ook kun je dit inzetten als de zon eigenlijk al wat te fel is, het valt minder op doordat je de zon hebt geblokkeerd. Dus pas dit eens toe nádat je het mooiste eerste licht al hebt gehad.
  2. Als je tegenlicht grotendeels blokkeert door je onderwerp ervoor te zetten gaat dit lens flare tegen, wanneer je dit wil gebruiken hangt een beetje van jouw specifieke situatie af.
  3. Gebruik een zonnekap on lensflare te voorkomen, ook al zit de zon niet direct in je compositie kan hij toch voor lens flare zorgen. Een lens hood of lenskap helpt dit te voorkomen.
  4. Tegenlicht kan veel sfeer geven als je het door de vleugels of haren van een persoon of dier laat komen. Ook insecten laten een deel licht door wat voor extra sfeer zorgt. Dit is prachtig in je macrofoto’s. Zeker als je ook een deel van de omgeving laat  zien en al helemaal met dauwdruppels erbij.
  5. Gebruik een reflector die de zon weerkaatst in het gezicht van je onderwerp. Je kan ze niet alleen voor mensen gebruiken maar ook voor het fotograferen van bloemen of dieren. De reflector kan zowel goud voor een wat warmer gevoel of zilver zijn voor wat harder licht. Dit hangt een beetje van je situatie af.
  6. Maak gebruik van inflitsen, het klinkt misschien raar om een flitser te gebruiken tijdens klaarlichte dag maar wanneer je de zon tegen je hebt kan je de schaduwen beter belichten door een flitser te gebruiken.
  7. Inflitsen kan ook kunstmatig in de nabewerking, in een nabewerkingsprogramma zoals photoshop of lightroom kan je de schaduwen ‘omhooghalen’ wat een vergelijkbaar effect heeft zoals inflitsen.
  8. Maak gebruik van silhouetten, dit geeft een heel andere sfeer aan je foto maar kan prachtige resultaten geven. Je benadrukt nu de vorm en houding. Let daar goed op en zorg dat je zo belicht dat je silhouet echt donker wordt. Eventueel betekent dit onderbelichten. Let op je belichtingsmeter en je histogram. Ook kan je in de nabewerking het silhouet eventueel nog donkerder maken, belicht zo dat je goed oplet dat de lichtste delen niet overbelicht raken om daar geen details te verliezen.
  9. Wanneer je silhouetten fotografeert kan je ook gebruik maken van randgloed, je onderwerp springt nu wat meer uit je foto door de goudgele gloed om je onderwerp heen. Dit geeft enorm veel sfeer. Denk aan prachtige contouren rondom dieren, bijvoorbeeld langs een paard in de wei. Het dier gaat helemaal goeien en je brengt zo veel gevoel over.

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen  downloaden  >>(klik op de oranje tekst).

Fotograferen met tegenlicht tijdens landschapsfotografie

  1. Fotografeer tijdens zonsopgang of zonsondergang (erna is ook heel mooi; ervoor ook maar mag niet altijd in natuurgebieden), tijdens deze tijden is het licht minder hard. Bovendien geeft het een stuk meer sfeer aan je foto.
  2. Probeer hard licht midden op de dag te vermijden, dit harde licht vergroot het verschil tussen de schaduwen en de hooglichten wat het een stuk lastiger maakt om foto’s goed te belichten. Of je moet echt de charme van schaduwen benutten in je foto. Probeer dan bijvoorbeeld vormen te gebruiken.
  3. Maak gebruik van grijsverloopfilters, deze filters houden licht tegen en verlopen in een doorzichtig deel waar ze al het licht doorlaten. Als je deze grijsverloopfilters positioneert op de horizon wordt het licht van de zon tegengehouden wat voor een groter dynamisch bereik zorgt.

Als je meer over dynamisch bereik wilt lezen raad ik mijn artikel hierover aan: “Wat is dynamisch bereik?”.

  1. Maak gebruik van HDR-fotografie, dit doe je door meerdere foto’s te maken met meerdere belichtingen die je later samenvoegt. Sommige camera’s doen dit voor je door een functie genaamd HDR bracketing, hij maakt dus meerdere foto’s met meerdere belichtingen die samengevoegd worden. Wanneer je dit handmatig doet moet je dus ook handmatig de foto’s samenvoegen. Zorg dat je weet wanneer je 3 of 5 foto’s moet nemen (meestal 3) en met hoeveel verschil in belichting. Let ook hier weer op je histogram. De lichtste foto maak je voor de donkere delen, deze mag eigenlijk geen puur zwart hebben. De donkerste foto maak je voor de lucht (lichtste deel), deze mag geen overbelichting hebben of heel weinig (bijvoorbeeld alleen in de zon zelf). De normale (gemiddeld belichte) foto maak je voor de middentonen. Zorg dat je dus je histogram kan begrijpen en investeer in jezelf en niet alleen in camera-materiaal.
  2. HDR-fotografie zorgt voor een realistischer beeld qua licht dan inflitsen of nabewerken maar je moet het wel op een goede manier samenvoegen. Regelmatig zie je op social media te “overdreven” foto’s. Te heftige luchten of kleuren. Dan is HDR-fotografie naar mijn mening niet meer mooi of realistisch.

Foto gemaakt met HDR, hij bestaat uit 3 belichtingen, een belicht voor de voorgrond, een het midden en de laatste de lucht. Deze 3 belichtingen samengevoegd resulteertde in de bovenstaande foto.

Macrofotografie en tegenlicht

  1. Voor macrofotografie kan je een lichttent gebruiken als een soort diffuus, zo’n licht tent houdt het harde licht tegen en belicht het onderwerp egaal
  2. Je kan je eigen licht tent maken van door een soort doos te maken van witte stof, als het licht hier doorheen komt wordt het licht wat meer verspreid.
  3. Als je onderwerp een beetje doorzichtig is kan je tegenlicht ideaal gebruiken om de details en de verschillende texturen te benadrukken.

Portretfotografie met tegenlicht

  1. We hebben al een aantal dingen benoemd die je voor portretfotografie kan gebruiken maar een erg goede reden om met tegenlicht te fotograferen is dat je onderwerp geen dicht geknepen ogen heeft.
  2. Verder zijn inflitsen, reflectieschermen en alle andere slimme trucjes ook van toepassing op portretfotografie dus maak daar dan ook zeker gebruik van.
  3. Zonsondergang en zonsopgang geven het zachtste licht en een mooie warme gloed die je mooi kan gebruiken tijdens portretfotografie.
  4. Probeer grote horizonnen te voorkomen, het oog gaat namelijk snel naar het lichtste punt in de afbeelding. Je wil niet dat iemand alleen maar naar de lucht of naar de horizon blijft kijken wanneer je een mooi model voor je camera hebt staan.

 

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Natuurfotografie Boek  downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.