Tamron 150-600mm f/5.0-6.3 SP DI VC USD G2 review

In 2016 kwam de Tamron 150-600mm f/5.0-6.3 SP DI VC USD G2 op de markt, de opvolger van de Tamron 150-600mm f/5.0 SP DI VC USD uit 2014. Het is, net als zijn voorganger, een telezoomlens voor spiegelreflexcamera’s (zowel fullframe als APS-C). De lens wordt vaak ingezet voor dieren, wildlife, vogels, natuurfotografie en sport. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee, op het oog, dezelfde lenzen? Welke eigenschappen heeft de Tamron 150-600mm f/5.0-6.3 SP DI VC USD G2 zoomlens? Wat zeggen de reviewers over het objectief? Welke voor- en nadelen heeft de lens? De antwoorden op al deze vragen vind je terug in dit artikel.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om  Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te  downloaden  >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Inhoud


Benieuwd naar meer 150-600 mm lenzen? Bekijk mijn artikel beste 150-600mm lens


Verschil Tamron 150-600mm f/5.0-6.3 SP DI VC USD G2 (2016) en Tamron 150-600mm f/5.0-6.3 SP DI VC USD (2014)

Ik heb de verschillen tussen de twee Tamron 150-600mm lenzen even voor je op een rij gezet.

– De lens uit 2014 is goedkoper (die kost 879 euro);

– Tamron 150-600mm f/5.0-6.3 SP DI VC USD (2014) heeft afgeronde bladen (betere bokeh: mooie vage achtergrond);

– De nieuwere lens is beschermd tegen stof en spatwater;

– De scherpstelafstand van de lens uit 2016 is korter (2016: 2.2 meter, 2014: 2.6). Dat betekent dat je dichter bij je onderwerp kunt staan;

– Tamron 150-600mm f/5.0-6.3 SP DI VC USD G2 (2016) weegt 2010 gram, de lens uit 2014 was 1951 gram. De nieuwere lens is dus iets zwaarder.

Belangrijkste eigenschappen Tamron 150-600mm f/5.0-6.3 SP DI VC USD G2 (1099 euro)

Vatting

De Tamron 150-600mm f/5.0-6.3 SP DI VC USD G2 is, net als zijn voorganger, bedoeld voor Nikon DSLR of Canon spiegelreflexcamera’s met een EF-vatting.

Brandpuntsafstand

Een variabele brandpuntsafstand van 150 tot 600 millimeter. Bij DSLR (Digital Single Lens Reflex( met een APS-C sensor is er een cropfactor van toepassing. Daardoor is de brandpuntsafstand bij Nikon gelijkwaardig aan 225-900 millimeter en bij Canon 240-960 millimeter. Bij fullframe spiegelreflexcamera’s blijft de brandpuntsafstand gelijk aan wat er op de lens staat. In dit geval dus 150-600 millimeter. Lenzen met zo’n brandpuntsafstand worden vaak gebruikt bij sportfotografie en wildlife.

DI

DI staat voor Digitally Integrated. Dit betekent dat de lens geschikt is voor DSLR.

SP

De afkorting SP staat voor Super Performance. Het geeft aan dat de lens hoort bij de professionele Tamron objectieven.

Bouw

De lens heeft een metalen behuizing. De statiefgondel is van magnesium en wordt bijgeleverd bij het objectief.

Beeldstabilisatie

Ingebouwd. Je kunt het ook zien aan de afkorting VC. Dit staat namelijk voor: vibration compensation (beeldstabilisatie).

Lichtsterkte

Een maximaal diafragma van f/5.0-6.3. Dit is geen lichtsterke lens, dat zijn 150-600mm lenzen nooit. Hoe dichter het f-getal bij de 1 ligt, hoe groter de lichtsterkte.

Weathersealing

Zoals eerder genoemd, de lens is stof- en spatwaterdicht. Zijn voorganger had trouwens geen weathersealing.

Zonnekap

De zonnekap HA022 is bijgeleverd.

Teleconverter

Met een teleconverter kun je de brandpuntsafstand nog verder vergroten, waardoor je extra kunt inzoomen. De lens is geschikt voor de volgende teleconverters: Tamron TC-X14 (1.4x) en Tamron TC X20 (2.0x). Je verliest wel 1 stop licht bij een 1.4x teleconverter en 2 stops bij een 2.0x converter. Bij genoeg licht is een 1.4x converter een optie. Kwaliteit heb ik niet getest.

Filters

Filters van 95 millimeter zijn geschikt voor de lens.

Autofocus/manuele focus

Het objectief heeft zowel autofocus als handmatige scherpstelling. De autofocus wordt aangestuurd door een stille ultrasone motor. De afkorting USD in de naam van de lens staat dan ook voor: Ultrasonic Silent Drive.

Gewicht

De Tamron telezoomlens weegt ongeveer 2 kilogram.


Reviews

Beeldkwaliteit

The-digital-picture.com zegt dat beeldkwaliteit altijd hoog op het verlanglijstje staat. “Tijdens de test bleken de twee lenzen bijna dezelfde beeldkwaliteit te geven. De Tamron 150-600mm f/5.0-6.3 SP DI VC USD G2 was iets beter bij grotere brandpuntsafstanden en bij 600 millimeter. Hier presteerde de oudere lens het minst.” De foto’s zijn over het hele bereik scherp in het midden bij een volledig geopende lensopening meldt de website. “En iets minder scherp op 500 en 600 millimeter.”

Cameralabs.com schrijft dat de beeldkwaliteit op 200-300 millimeter het best is met een diafragma van f/6.3. “Bij een diafragma van f/11 is de beeldkwaliteit ongeveer gelijk op alle brandpuntsafstanden. Tussen 200 en 400 millimeter is de beeldkwaliteit wat minder scherp.”

Ephotozine.com vertelt dat de foto’s scherp zijn in het midden op 150 millimeter met een diafragma van f/5-16. Dit geldt ook voor de hoeken. “Die zijn erg scherp, zelfs op f/22.” De reviewer zegt dat er wel wat chromatische aberratie is “maar zelfs op 600 millimeter is dat minimaal, het wordt duidelijker als we inzoomen”.

De website is enthousiast over de bokeh (mooie, vage achtergronden). “Goede bokeh. Bij hogere diafragma’s is de bokeh zelfs erg goed.” Ze vergelijken de lens nog even met zijn voorganger. “Deze versie presteert beter dan de oudere lens, op alle vlakken.”

PCMag.com heeft de lens uitgetest met een fullframe spiegelreflexcamera: “Op 150 millimeter zijn de foto’s in het midden heel scherp (diafragma f/5). De hoeken zijn dan vrij wazig. Bij diafragma’s boven de f/22 wordt de beeldkwaliteit veel minder. Bij grotere brandpuntsafstanden worden de hoeken scherper.”

Bouw

Ephotozine.com zegt dit over de bouw van de Tamron lens: “Ook al is de lens zwaar, het is toch een compact objectief. De weathersealing is een bonus. Je kunt ermee fotograferen in de zwaarste weersomstandigheden.”

Photographylife.com noemt de lens “goed in balans op de camera’s waar ik de lens op heb uitgeprobeerd (Nikon D500 met en zonder batterygrip, D810 en D4’s)”.  Verder zegt de reviewer: “Voor sommigen is het een voordeel dat het een metalen behuizing heeft. Ik denk niet dat de behuizing uitmaakt of een foto wel of niet lukt.” De website is niet zo te spreken over de knoppen op de Tamron lens. “De knoppen op de vorige versie voelden beter, al kun je de knoppen op de G2 bedienen terwijl je door de zoeker kijkt. De schakelaars zijn té makkelijk te bewegen, waardoor de schakelaars goedkoop aanvoelen.”

Imaging-resource.com is enthousiast over de bouwkwaliteit van de lens. En noemt de lens “opvallend licht voor zo’n soort lens”. Ze schrijven dat je de lens kunt vergrendelen op 150 millimeter als je onderweg bent of de lens wilt opbergen. De zoomring vinden ze “vrij soepel”. Ze zeggen dat de duurzaamheid van het objectief ook is verbeterd. “De lens is vochtbestendig, prettig om te gebruiken en stevig gebouwd. En dat voor die prijs.”

PCMag.com zegt dat het eens stevige lens is met goede weathersealing. Verder schrijven ze: “De lens is vrij licht. Vooral als je het objectief vergelijkt met de veel zwaardere Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Sports.” Die weegt namelijk bijna drie kilo.

Autofocus

“Snelle autofocus, vooral op korte brandpuntsafstanden. Ik kan de autofocus niet vergelijken met de vorige versie, die heb ik niet gebruikt”, dit zegt imaging-resource.com in zijn review. De website schrijft dat je in goed licht snel kunt scherpstellen, maar “bij weinig licht presteert de lens minder”. De reviewer legt uit dat dat vooral komt door het grote diafragma. De lens kan wat traag reageren op 600 millimeter bij weinig licht. “Dit is geen verrassing of groot nadeel, het is het gevolg van het gebruik van een diafragma van f/6.3 op grotere brandpuntsafstanden.”

Photographylife.com zegt: “Tamron beweert dat de G2 sneller scherpstelt dan de voorganger, maar tijdens mijn testperiode is me dat niet echt opgevallen. Soms bleef de scherpstelling ‘hangen’ of sprong van voren naar achteren, alsof de lens bezeten was. Ik kon het ook niet expres veroorzaken, dus kan ik niet uitsluiten dat het door de gebruiker of camera komt.”

Ephotozine.com zegt het volgende in de review over de autofocus: “Als de AF is ingeschakeld, kun je op elk gewenst moment overschakelen op handmatig scherpstellen. Als je de sluiterknop half indrukt, ga je weer terug naar autofocus, als je dat wilt. Het autofocussysteem is snel en nauwkeurig.”

PCMag.com schrijft dat het “even kan duren om met autofocus van de kleinste brandpuntsafstand over te schakelen naar de grootste brandpuntsafstand”. Ze geven ook een tip: “Gebruik hiervoor de Focus Limiter waar mogelijk om ‘hunting’ te verminderen.” Bij hunting heeft een lens moeite met scherpstellen. Daardoor wisselt de scherpstelling steeds van veraf naar dichtbij. Je hoort hierbij een klikkend geluid.


Voordelen Tamron 150-600mm f/5.0-6.3 SP DI VC USD G2 op een rij

– Scherpe foto’s;

– Vrij weinig chromatische aberratie (kleurschifting);

– Snelle autofocus;

– Stevig gebouwd;

– Goede weathersealing.


Nadelen Tamron 150-600mm f/5.0-6.3 SP DI VC USD G2 op een rij

– Duurder dan zijn voorganger;

– Zwaar (al is dat persoonlijk);

– Niet zo scherp als de Canon EF 600mm f/4.0 L IS USM en de Nikon AF-S 600mm f/4E FL ED VR;

– Maximale diafragma werkt minder in omstandigheden met weinig licht;

– Soms heeft de autofocus moeite met scherpstellen (imaging-resource.com);

– Bij gebruik teleconverter werkt de autofocus minder goed (pcmag.com).


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie Downloaden >> (klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Ontdek de Creatieve Lens prachtige, creatieve onscherpe achtergronden (géén verkoop van apparatuur)
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle en een cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Bronvermelding

Voor de review heb ik gebruikgemaakt van de volgende websites: the-digital-picture.com, cameralabs.com, ephotozine.com, photographylife.com, imaging-resource.com en pcmag.com. Daarnaast baseer ik me op ervaringen van cursisten.