Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports review
De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports (uit 2018) is een telelens voor spiegelreflexcamera’s. Met een adapter is het objectief ook te gebruiken op systeemcamera’s. In dit artikel vind je de belangrijkste eigenschappen van de Sigma Sports lens (zoals waar je de lens vooral voor gebruikt en een uitleg over de afkortingen). Zijn reviewers enthousiast over de bouw en beeldkwaliteit van het objectief? Welke voor- en nadelen heeft de lens? Lees snel verder voor de antwoorden op deze vragen.
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.
Inhoud
Belangrijkste eigenschappen Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports (1899 euro)
Brandpuntsafstand
De lens is geschikt voor Sigma, Nikon en Canon spiegelreflexcamera’s, zowel fullframe als APS-C. En met de juiste adapter ook voor systeemcamera’s. De brandpuntsafstand is variabel, minimaal 60 millimeter en maximaal 600 millimeter. Bij APS-C camera’s wordt er automatisch verder ingezoomd. De brandpuntsafstand is dan bij Sigma (SA) en Nikon (F) camera’s gelijkwaardig aan 90-900 millimeter fullframe. Bij Canon (EF) camera’s is dat 96-960 millimeter. Lenzen met zo’n bereik worden vaak gebruikt bij de sportfotografie (dat staat niet voor niets in de naam van de lens), actiefotografie en om dieren vast te leggen (zowel in de dierentuin als wildlife). Je kunt de lens ook gebruiken voor portretfotografie, reportagefotografie en zelfs voor macrofotografie.
Afkortingen
Al die afkortingen. Wat betekenen ze nu eigenlijk? Ik zal het even kort uitleggen.
DG = Digital Grade. De lens is geschikt voor zowel fullframe als APS-C;
OS = Optical Stabilizer (optische beeldstabilisatie);
HSM = Hyper Sonic Motor. De autofocus is heel nauwkeurig en werkt met ultrasone geluidsgolven.
Bouw
De behuizing is vooral gemaakt van kunststof, een deel van magnesiumlegering. Over de focusring en zoomring zit een laagje rubber, voor een betere grip. De statiefgondel (die je niet kunt verwijderen) is van metaal. Met de vergrendelknop op de statiefgondel kun je de lens op het statief horizontaal en verticaal draaien. De vatting is van messing. Het voorste lenselement heeft een coating tegen vocht en vuil. De meegeleverde metalen zonnekap (LH1144-01) is omkeerbaar en maak je los en vast met de draaiknop op het objectief. De lens heeft vier schakelaars:
- Focus AF-MO-MF: scherpstelling. Met de MO-modus kun je de autofocus handmatig bijstellen;
- Focusbegrenzer met drie standen: 60 centimeter- 6 meter, 6 meter tot oneindig of full (hele bereik);
- Beeldstabilisatie met drie standen (standaard, panning voor horizontaal bewegende onderwerpen of uitgeschakeld);
- Twee aanpasbare instellingen (met USB-dock). Je kunt dit ook uitschakelen.
Je kunt de lens op elke aangegeven brandpuntsafstand vergrendelen. Op de lens zit een display met afstandsschaal (in voet en in meters). De scherpstelafstand is 60 centimeter bij de minimale brandpuntsafstand, 260 centimeter bij de maximale brandpuntsafstand of je kiest oneindig.
Lichtsterkte
Het is geen lichtsterke lens.
Je kunt de Sigma 60-600mm lens combineren met de Sigma TC 1401 (349 euro, je bereik vergroot 1.4x) en Sigma TC 2001 (399 euro, je zoomt hiermee nog eens 2.0x verder in).
Filters
Geschikt voor filters van 105 millimeter.
Autofocus/manuele focus
Zowel autofocus als handmatige (manuele) scherpstelling.
Gewicht
De Sigma 60-600mm telelens weegt 2.7 kilo. Als je langere tijd wilt fotograferen, gebruik dan een (stevig) statief. Of je moet je armen op de grond kunnen laten rusten.
Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).
Reviews
Bouw
Photographyblog.com: “Geweldige bouwkwaliteit. De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports heeft alles wat je nodig hebt van een telezoomlens. Daar hoort ook de ingebouwde beeldstabilisatie bij. De lens heeft een grote, geribbelde focusring, voor betere grip. Het enorme 105 millimeter filter draait niet tijdens het scherpstellen.”
The-digital-picture.com: “Zoals alle Sigma Sports lenzen, heeft ook deze lens een heel goede bouwkwaliteit. De 60-600mm Sports lens voelt als militaire kwaliteit. De (behoorlijk) grote rubberen ringen draaien soepel. De zoomring draait de andere kant op dan standaard is voor Nikon en Sony objectieven. Je kunt ook inzoomen door de lens in en uit te schuiven.”
PCMag.com: “Ondanks het grotere bereik dan de 150-600 Sports (Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports), weegt de Sigma 60-600mm wat minder. Naast metaal, is er een combinatie van carbonvezel en polycarbonaat gebruikt, om het gewicht te beperken. Uitgebreide weathersealing en fluorcoating, zowel bij het voorste als het achterste lenselement. Fluorine is water- en vetafstotend. Dit maakt het eenvoudig vingerafdrukken en waterdruppels te verwijderen. Zo’n enorme lens vraagt om een statiefgondel. Dat heeft de 60-600mm. De gondel is niet te verwijderen, maar kan 360 graden draaien. De zonnekap is van carbon en kun je vastmaken met een duimschroef. Om de lens op te bergen, kan je de zonnekap er andersom op zetten.”
Beeldkwaliteit
Amateurphotographer.co.uk: “Onderwerpen lijken boller (barrel distortion/ tonvervorming) op alle brandpuntsafstanden, bij elk diafragma. Bij het maximale diafragma van f/4.5 zijn foto’s superscherp, zowel in het midden als in de hoeken. Op 60 millimeter zijn de hoeken het scherpst rond f/8. Foto’s worden minder scherp bij f/16 en f/22. Op de maximale brandpuntsafstand worden foto’s scherper (vooral naar de hoeken) bij f/8 en f/11. Foto’s zijn behoorlijk scherp in het midden op 600 millimeter. Bij het maximale diafragma zijn de hoeken wat donker over het hele bereik. Wat chromatische aberratie (paarse lijnen) bij hoeken met veel contrast, maar over het algemeen vond ik dat chromatische aberratie goed onder controle was.”
De reviewer van the-digital-picture.com heeft de lens getest met de Canon EOS 5DS R. Hij fotografeerde in RAW. “De lens overtrof mijn verwachtingen. Als de lensopening volledig open staat, geeft de lens scherpe foto’s in het midden over het hele bereik, vooral op 600 millimeter. Buiten waren de foto’s scherp in de hoeken bij het maximale diafragma bij kortere brandpuntsafstanden. Bij grotere brandpuntsafstanden worden hoeken iets zachter. Dit verbetert wat bij kleinere diafragma’s.”
Photographyblog.com testte de lens de Canon EOS 5DS R (en een stevig statief). “Op 200 millimeter zijn foto’s in het midden en de hoeken heel scherp bij f/5.6. Goede beeldkwaliteit tussen f/8-f/16. Foto’s minder scherp bij f/22 en f/29. Op 300, 400 en 600 millimeter zijn foto’s in het midden heel scherp bij f/6.3 (maximale diafragma). Zowel scherp in het midden als in de hoeken bij f/8-f/16.”
Kenrockwell.com schrijft het volgende over de beeldkwaliteit: “Geen zichtbare vervorming, vooral omdat de meeste camera’s dit automatisch corrigeren. Dat geldt in ieder geval wel voor mijn Canon 5DS R en Canon EOS R met EF-adapter. Zelfs zonder automatische correctie is er alleen vervorming op 60 millimeter. Geen zichtbare vervorming tussen 100-500 millimeter en zelfs op 600 millimeter is dit nauwelijks te zien. Geen donkere hoeken op fullframe, vooral als de automatische correctie is ingeschakeld. Dit zal nog minder een probleem vormen bij APS-C. Presteert geweldig op macroniveau. Scherp op maximaal diafragma, nog scherper bij kleinere lensopeningen. Je kunt hierbij niet scherpstellen op 600 millimeter, 200 millimeter is de grootste brandpuntsafstand bij macrofotografie. Je kunt nog wel heel dichtbij komen met een vrij grote brandpuntsafstand.”
Voordelen Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports
- Enorm bereik, maar één lens nodig;
- Ingebouwde beeldstabilisatie;
- Goede bouwkwaliteit;
- Uitgebreide weathersealing;
- Presteert heel goed op macroniveau.
Nadelen Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports
- Zwaar;
- Adapter nodig om lens te gebruiken op systeemcamera;
- Zachte hoeken op 60 millimeter;
- Niet lichtscherp;
- Geen beeldstabilisatie voor panning verticaal;
- Tonvervorming op alle brandpuntsafstanden bij maximaal diafragma.
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
- Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
- 50 pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Stel onderaan je vragen
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites photographyblog.com, the-digital-picture.com, pcmag.com, imaging-resource.com, amateurphotographer.co.uk en kenrockwell.com.