Wat is de hoogste bruikbare ISO? Wanneer is er te veel ruis?

Tot welke ISO-waarde kan je nog fotograferen met goede beeldkwaliteit? Wanneer krijg ik te veel ruis? Is het ISO 6400 of lager of hoger? Dat is een vraag die ik regelmatig krijg. In dit artikel ontdek je hoe je dit kan bepalen en ook of dit heel belangrijk is of wat minder.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te  downloaden  >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Wat is ISO in fotografie?

ISO is samen met diafragma en sluitertijd onderdeel van de belichtingsdriehoek in fotografie. Elke foto is met een bepaalde ISO-waarde gemaakt. Zie hiervoor ook mijn uitgebreide blog "Wat is ISO?"

Laagste ISO

De laagste ISO-waarde is vaak 100 of rond de 100 op de meeste camera's. De laagste normale (native) ISO-waarde geeft de hoogste beeldkwaliteit. Sommige camera's kunnen lager, bijvoorbeeld 64 of 50. 

Besef dat dit een softwarematig gemaakte ISO is die iets minder hoge beeldkwaliteit kan geven. Vooral als je veel lichte én donkere delen in één scene hebt, dan kan het resulteren in iets minder behoud van details.

Bij wildlife is er vaak weinig licht in de ochtend of avond. ISO moet dan hoger omdat je ook te maken hebt met beweging. Hier ISO 6400

Hoogste ISO

De hoogste ISO-waarde verschilt erg per camera. In het algemeen geldt: hoe nieuwer de camera, hoe hoger de maximale ISO-waarde kan. En ook hoe duurder de camera, hoe hoger de maximale ISO vaak uitvalt. De grootte van de sensor speelt ook zeker een rol. 

Dit is echter niet de belangrijkste vraag.

Hoe hoger de ISO instellingen, hoe meer ruis je krijgt. Dit zorgt voor korreligheid, verlies van details. 

Wanneer krijg je dan te veel ruis? En wanneer kan je nog net een goede foto maken met een wat hogere ISO?

Ook indoor sport zorgt vaak voor hoge ISO. Er is weinig licht in de zaal en de sluitertijd moet je kort houden om scherpe foto's te maken. Hier ISO 5000

Tot hoe hoog kan ik mijn ISO instellen (ruis)?

Hierop is niet één antwoord te geven. De redenen hiervoor:

  1.  Het verschilt erg per persoon wat mensen een acceptabele hoeveelheid ruis in hun foto vinden. De ene persoon vindt bijna elke korrel al storend, terwijl de ander het nog '" goed te doen" vindt. Dit is vergelijkbaar met gewicht van apparatuur. Wat voor de een vrij licht is, vindt de ander al gesjouw.

  2.  De verschillen in camera's zijn groot. Een voordelige compactcamera met kleine sensor (die al wat ouder is) is duidelijk wat anders dan de nieuwe APS-C of fullframe sensor. Denk ook aan een smartphone, met genoeg licht prima kwaliteit. Minder minder licht snel een heel stuk minder. Daarom valt niet te zeggen dat bijvoorbeeld ISO 6400 of 12.800 de maximale ISO is, dit verschilt ook per camera.

Oplossing: zo bepaal jij zelf de maximale ISO

Maak in dezelfde omstandigheden een rijtje foto's van de laagste tot de hoogste ISO-waarde waaribj je telkens verdubbelt. Dus bijvoorbeeld 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12.800, 25.600. 

Als je de foto's op ware grootte (100%, je moet dus inzoomen) bekijkt op een beeldscherm dan zie je het verschil het beste. Het enige is dat je normaal zo niet in een foto bekijkt. Je wordt zo snel een "pixelpeeper" (in normaal Nederlands "mierenneuker". 

Bedenk ook of je een bepaalde foto groot wil afdrukken of voor Internet wil gebruiken. 


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de hoogste ISO  & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.