Bruidsfotografie: meer dan 30 waardevolle tips voor de onervaren Bruidsfotograaf!
Trouwfotografie, veel mensen vinden het behoorlijk spannend om een bruiloft te fotograferen. Heel begrijpelijk, dat is het ook. Dit artikel staat boordevol met tips om huwelijken te fotograferen. Ontdek zelf de tips over camera’s, lenzen, reserve-apparatuur, juridische afspraken, ideeën over de fotoshoot, communicatie en nog veel meer. De tips zijn vooral gericht op wie voor het eerst een bruiloft gaat fotograferen of nog niet zo ervaren is. Als ik alle tips in de tekst ging tellen, dan raakte ik bij 30 de tel kwijt. Het zijn er nog meer geworden…
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Inhoudsopgave
- Camera én reserve camera
- Welke lenzen voor bruidsfotografie?
- Geheugenkaarten en accu’s
- Flitser gebruiken of niet?
- Gebruik de diafragmavoorkeuzestand (A- of Av-stand)
- Check tussendoor je instellingen
- RAW of JPEG?
- Bewerk foto’s
- Tweede fotograaf
- De bruid is vaak belangrijker
- Verwacht niet het allerbeste van je foto’s
- Bewaak de tijd voor jouw fotoshoot
- Bezoek de locatie voor de fotoshoot van tevoren
- Maak ideeën voor de fotoshoot
- Oefen met het maken van de fotoshoot
- Zorg voor een alternatief bij slecht weer
- Fotografie tijdens het feest
- Verdiep je in trouwalbums en afdrukmogelijkheden
- Ken de ceremoniemeester en waarom jij die moet bellen
- Draaiboek
- Wees een beetje assertief
- Groepsfoto’s
- Ken belangrijke familie van het bruidspaar
- Communiceer met het bruidspaar
- Maak een officieel contract over gebruiksrechten van foto’s
- Stuur na 24-48 uur een paar foto’s
- Fotografeer eerst een bruiloft, maak dan keuzes
- Volg een Workshop bruidsfotografie
- Wees trots en beloon jezelf voor je moed
Camera én reserve camera
Dit is belangrijk. Misschien heb je maar 1 camera omdat je nog niet zo ervaren bent. Logisch dat je dan vaak ook minder apparatuur hebt. Toch is een 2e camera een must. Als er iets gebeurt met je camera, dan kan je altijd terugvallen op een 2e camera. Het is mij al eens overkomen tijdens een fotoshoot (niet tijdens een bruiloft) dat een camera echt weigerde en ik een andere camera moest inzetten.
Die reservecamera kan je ook heel goed huren. Kort huren van apparatuur valt qua kosten namelijk best mee. Zo huur je bijvoorbeeld een fullframe body voor zo’n 40 euro per dag (prijzen kunnen natuurlijk variëren). Huur als reservecamera bij voorkeur dezelfde camera als je eigen camera. Knoppen en menu’s zijn dan namelijk vertrouwd.
Welke lenzen voor bruidsfotografie?
Begrijp wat handige objectieven zijn voor bruidsfotografie. Dat betekent niet dat je al over de duurste lenzen hoeft te beschikken, zeker niet. Het is wel handig als je begrijpt welke apparatuur jou gaat helpen. Ga geen lenzen gebruiken die eigenlijk niet geschikt zijn, het geeft onnodige stress.
Vaak zul je in verschillende omstandigheden fotograferen bij een bruiloft. Bij de ceremonie is er vaak weinig licht. Je wil ook verschillende soorten shots. Bijvoorbeeld wat ruimtelijke beelden bij de ceremonie, maar ook meer closeups van het bruidspaar of van alleen de bruid of bruidegom (zoomlens is dan handig). Je staat soms ook op een afstandje tijdens de ceremonie.
24-70 mm f/2.8
Goede en veel gebruikte lenzen zijn bijvoorbeeld: 24-70 mm f/2.8. De zoom zorgt ervoor dat je flexibel bent. Even snel in- of uitzoomen. Je bent vlotter en je kan ook niet altijd naar voren of naar achteren lopen. De lichtsterkte f/2.8 heb je nodig omdat je bijvoorbeeld binnen bij de ceremonie, het eten of het feest met weinig licht moet ‘dealen’. Een lens die niet over f/2.8 beschikt, vind ik wat minder geschikt. Let hierop en huur eventueel een 24-70 mm f/2.8.
Voordeligere lens voor bruidsfotografie
Een minder gebruikt maar voordelig alternatief als je begint, is bijvoorbeeld Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM (zie foto hieronder). Er is een variant voor Canon en een variant voor Nikon. Deze lens is veel voordeliger, maar ook lichtsterk. Je hebt iets minder zoombereik maar wel wat meer groothoek (zeker op een cropcamera handig). Deze lens is niet geschikt voor fullframe camera‘s, alleen voor zogeheten cropcamera’s (APS-C sensor). Voor het bruidspaar hoef je echt niet die allerduurste 24-70 mm f/2.8 lens te hebben 🙂
70-200 mm f/2.8
Deze lens wordt heel vaak gecombineerd met de 24-70 mm f/2.8. Zo dek je het hele bereik van 24 tot 200 mm af. Het is een populaire lens omdat je een mooi zoombereik hebt voor wat meer closeups. De lichtsterkte maakt de lens ook voor binnen geschikt. Inzoomen zorgt in combinatie met f/2.8 ook voor weinig scherptediepte, rustigere, onscherpere achtergronden. En ja, de bruid gaat er warm van worden 😉 Een 70-200 mm F/2.8 lens is ook populair onder bruidsfotografen. Je hoeft echt niet per se de duurste te hebben. Je klanten zien het verschil niet. Zelf kocht ik jaren terug een tweedehands versie van een particulier. Laat je niet afschrikken door duur materiaal.
Eventueel macrolens voor closeups van de ringen
Als je een macrolens hebt of van iemand kan leren, dan kan je die eventueel meenemen voor wat closeups van de ringen. De vergroting is sterker, waardoor je meer details ziet van de ringen. Dit is zeker niet het belangrijkste, er zijn ook goede mogelijkheden om met een andere lens de ringen te fotograferen.
Geheugenkaarten en accu’s
Neem genoeg geheugenkaarten en opgeladen accu’s mee. Het is een dag waarop je misschien wel veel meer foto’s maakt dan normaal. En het zorgt ervoor dat je reserve geheugenkaarten hebt als je een probleem zou hebben met een kaart. Een moderne geheugenkaart is tegenwoordig over het algemeen snel genoeg voor het maken van foto’s achter elkaar. Qua grootte zijn de geheugenkaarten ook steeds groter geworden.
Bij bepaalde hoogtepunten van de dag wil je niet dat net op dat moment je geheugenkaart vol raakt of je batterij leegraakt. Controleer dit even van tevoren en wissel dan al van accu of batterij. Als het gaat om je batterij kan je ook overwegen om een batterygrip te gebruiken, daar kunnen vaak 2 accu’s in waardoor je langer achter elkaar kunt fotograferen zonder dat je van accu hoeft te wisselen.
Flitser gebruiken of niet?
Veel bruidsfotografen gebruiken een flitsen die ze op de camera zetten (externe flitser of reportageflitser). Als je weet wat je doet met een reportageflitser, dan kun je je foto’s hiermee verbeteren. Voor wie vaker een bruiloft gaat fotograferen is het een must.
Alleen als jij heel onervaren bent met zo’n flitser en eigenlijk niet weet hoe het werkt, dan moet je je afvragen of je die gaat gebruiken. Het gaat namelijk niet vanzelf op het moment van de bruiloft. Flitsen is niet het meest intuïtieve aan fotografie. Dus als je een flitser gebruikt, zorg dat je weet hoe deze werkt. En ook bij meer licht op een zonnige dag.
Bekijk mijn artikel over reportageflitsers. En als je buiten wil fotograferen met een reportageflitser (dit doen bruidsfotografen standaard), zorg dat je een flitser hebt die High Speed Synchronisatie ondersteunt en dat je weet hoe je dit instelt. Bij mooi weer (dus meer licht) kunnen anders al je foto’s met de flitser overbelicht worden en op het moment van de bruiloft begrijp je dat niet en kan je in de stress raken. Volg anders een workshop die specifiek gericht op flitsen tijdens een bruiloft.
Zorg voor genoeg reservebatterijen. Ga je vaker een bruiloft fotograferen met een flitser, zorg ook voor een reserveflitser. Die hoeft niet per se van het merk van je camera te zijn. Yongnuo biedt bijvoorbeeld een hoge prijs/kwaliteitverhouding aan qua flitsers. Bekijk mijn artikel over flitsers hiervoor als je geld wil besparen.
Gebruik de diafragmavoorkeuzestand (A- of Av-stand)
Je zult in wisselende omstandigheden fotograferen. Dan is de diafragmavoorkeuzestand vaak een goede stand om te gebruiken. Je bent dan altijd baas over je diafragma terwijl je camera snel de sluitertijd berekent in wisselende lichtomstandigheden. Zorg dat je weet hoe dit werkt. Wanneer je je ISO ophoogt. Welke sluitertijden je bijvoorbeeld nodig hebt bij het fotograferen van een portret, van mensen die rustig lopen, van snellere scenes zoals het gooien van rijst of andere situaties met meer beweging enz.
Check tussendoor je instellingen
Op sommige momenten kijk je even naar de resultaten. Check dan de belichting (pas op met overbelichting, zeker in witte jurken) en scherpte. Gebruik je de juiste sluitertijden?
RAW of JPEG?
Voor je een bruiloft fotografeert is mijn advies om in RAW te fotograferen. Waarom? Je hebt zo meer speelruimte om foto’s na te bewerken. Een foutje in de belichting kan soms gewoon gebeuren, het gaat snel. In RAW kom je er wat eerder mee weg dan JPEG. Ook de witbalans is makkelijk aan te passen in RAW.
Bewerk foto’s
Wie begint denkt vaak dat nabewerking een ander woord is voor de boel manipuleren, maar foto’s hebben nabewerking nodig. Het is onmogelijk om alles altijd goed te belichten op een bruiloft en de prioriteit ligt bij bepaalde belangrijke hoogtepunten vaak bij het benutten van het moment. Het is dan niet altijd mogelijk alles in de foto mooi belicht te krijgen of om meteen de perfecte compositie te maken.
Adobe Lightroom is een veel gebruikt en handig programma (niet het enige natuurlijk). Omdat je te maken krijgt met een groot aantal foto’s, is het ook handig om een programma te gebruiken waarmee je bepaalde correcties met een paar klikken op de knop kunt toepassen op een hele reeks foto’s, bijvoorbeeld als het gaat om de witbalans, verscherpen, kleur, contrast enz.
Tweede fotograaf
Zorg eventueel voor een tweede fotograaf, zeker voor de eerste keer is dit geen gek idee. Het liefst iemand die misschien wel wat meer ervaring heeft dan jij. In fotografie in het algemeen. Als die persoon al eens een bruiloft heeft gefotografeerd, dan is dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen maar dat is niet altijd mogelijk natuurlijk.
Maak duidelijke afspraken met de tweede fotograaf. Wie maakt welke shots, sta je niet in elkaars beeld enz. Zorg ook dat de tweede fotograaf zich zo opstelt dat jij naar het bruidspaar overkomt als de 1e fotograaf. De tweede fotograaf moet zichzelf voor jou weg kunnen cijferen. Anders lijkt het net alsof de 2e fotograaf eigenlijk het werk doet en jij het niet helemaal weet. Dat is minder goed voor je autoriteit als je nieuw werk wil binnenhalen.
Fotografeer je ook de voorbereiding (aankleden, makeup) van de bruid, dan kan de tweede fotograaf eventueel de voorbereiding van de bruidegom fotograferen. Ben je niet zeker van je zaak, dan kan je ook met z’n tweeën de voorbereiding van de bruid fotograferen.
De bruid is vaak belangrijker
Tuurlijk gaat het om het bruidspaar en toch is het vaak niet gek om tijdens de fotografie soms wat meer aandacht te besteden aan de bruid. Bijvoorbeeld de voorbereiding (opmaken, aankleden) van de bruid. De jurk is fotografisch gezien ook vaak mooi en verdient een aantal mooie foto’s. Het is wat kort door de bocht, maar toch denk ik dat de foto’s gemiddeld genomen voor de bruid belangrijker dan voor de bruidegom. En het is ook heel vaak de bruid die de fotograaf uitkiest. De meeste mannen vinden het prima, als hun aanstaande vrouw maar happy is met de fotograaf. Ze moet immers dat ja-woord nog geven 😉
Verwacht niet het allerbeste van je foto’s
Tuurlijk wil je een zo mooi mogelijk resultaat. Alleen maak de druk voor jezelf ook niet te hoog. Als je met bruidsfotografie door zou gaan, dan maak je waarschijnlijk met meer ervaring betere foto’s. Logisch. Dat weet je van tevoren en als ook het bruidspaar weet dat jij niet ervaren bent, dan zijn de verwachtingen misschien ook minder groot. Als mensen niet de hoofdprijs betalen, dan kunnen ze ook geen foto’s verwachten van het niveau van een topfotoraaf. En bedenk ook dat veel mensen foto’s van hun eigen bruiloft snel mooi vinden.
Bewaak de tijd voor jouw fotoshoot
Doe dit al bij het maken van de afspraak hoe laat je de fotoshoot gaat doen. Een bruidspaar of ceremoniemeester heeft niet altijd een reëel idee hoeveel tijd nodig is voor de fotoshoot. Zij zijn geen fotografen en hebben met nog veel meer rekening te houden die dag. Plan tijd voor de fotoshoot ruim in. Je hebt er echt een paar uur voor nodig. Er kunnen altijd dingen anders lopen op zo’n dag. Je weet niet of er een weg is afgesloten, je ontdekt dat de trouwauto met dat mooie bruidsboeket twee keer zo langzaam rijdt als normaal. Die tijd gaat van jouw fotoshoot af. En uiteindelijk ben jij degene die verantwoordelijk is voor het eindresultaat, dus zorg dat je tijd hebt voor je werk.
Als het mogelijk is, zorg dan dat je al aangeeft dat je een bepaalde tijd nodig hebt voor de fotoshoot voordat alle afspraken van de grote dag al vastliggen. Kijk, het bruidspaar is misschien al een hele tijd bezig om een dagindeling te maken, beslissingen te maken. Er moeten ruimtes worden gehuurd. Die afspraken zijn niet makkelijk ineens op te schuiven. Dus als er dan te weinig tijd is ingeroosterd voor de fotoshoot, dan is het lastiger om dit te veranderen dan wanneer jij al met ze hebt gepraat vóórdat het hele draaiboek klaar was. Dat maakt het makkelijker voor jou.
Bezoek de locatie voor de fotoshoot van tevoren
Zorg dat je de locatie van de fotoshoot kent en van tevoren hebt bezocht. Als het dichtbij is, dan is het zo gek nog niet om de locatie nog een keer extra te bezoeken. Dit geeft ook meer rust en je ziet vaak ook weer andere dingen. Je kent er beter de weg zodat je het bruidspaar kan leiden.
Maak ideeën voor de fotoshoot
Als je ideeën hebt om bepaalde foto’s te maken, dan kan dat je helpen tijdens de fotoshoot van het bruidspaar. Tuurlijk loopt het soms toch anders, maar het is wel goed om een globaal idee te hebben van welke foto’s je wil gaan maken en ongeveer op welke plek.
Doe inspiratie op uit portfolio’s van andere trouwfotografen en maak bijvoorbeeld een moodboard. Zo heb je bijvoorbeeld een aantal ideeën van verschillende shots tijdens de fotoshoot. Met name bij de fotoshoot heb je ruimte om meer te regisseren. Daar heb je vaak de meeste ruimte en tijd voor je eigen ideeën.
Ideeën voor de fotoshoot als je onervaren bent:
- Begin met het fotograferen van details. Zo breek je het ijs makkelijker, het is voor bruid/bruidegom minder ‘eng’ als je als fotograaf het bruidsboeket in beeld brengt in plaats van meteen een lange lens op je gezicht te richten. Maak bijvoorbeeld foto’s van het bruidsboeket, jurk, pak van de bruidegom en schoenen.
- Laat het bruidspaar samen een stuk lopen in een mooi gebied. Naar je toe en ook van je af. Als ze samen hand in hand weglopen symboliseert dat bijvoorbeeld het idee van ‘samen door het leven’
- Bruidspaar ergens laten zitten. Je kan zo zelf je momenten pakken en hoeft iets minder te regisseren. Ze kunnen even zichzelf zijn. Misschien kunnen ze een wijntje drinken. Misschien kan je door begroeiing heen fotograferen voor een extra dromerig effect en voor beeldopbouw in de voorgrond. Of laat ze een (champagne)fles ontkurken of iets anders dat ACTIE geeft. Dan laten ze zich misschien nog wat meer gaan en krijg je spontane foto’s
- Geposeerde foto’s, samen, alleen, full body, halfbody, closeups.
- Bruidspaar in of bij de auto, eventueel met koplampen van de auto aan.
Oefen met het maken van de fotoshoot
Ga met vrienden of familie een fotoshoot doen op de locatie waar je ook de fotoshoot gaat doen met het bruidspaar. Het is belangrijk om juist naar dezelfde locatie gaan. Ook op hetzelfde tijdstip. Is dat niet een beetje neurotisch…? Nee. Kijk, buiten heb je te maken met licht en dat licht kan op verschillende momenten van de dag heel anders zijn. Als jij ’s ochtends ‘voor de proef’ de fotoshoot gaat doen op de locatie van de fotoshoot en je gaat op de grote dag zelf eind van de middag met het bruidspaar naar die locatie, dan staat de zon bijvoorbeeld ineens aan de andere kant en dan kloppen je ideeën over waar je nu juist bepaalde foto’s wilde maken niet meer.
Kijk ook of je plekken kan vinden waar schaduw is op de locatie van de fotoshoot. Felle zon is namelijk niet makkelijk in je fotografie. Vaak ook niet mooi. Het is daarom veiliger als je ook foto’s kan maken met wat meer schaduw. Vooral voor de portretfoto’s. Met fel zonlicht krijg je snel een bruidspaar dat (tegen de zon in) met de ogen staat te knijpen en donkere schaduwen in het gezicht krijgt. Of juist donkere gezichten als je tegen het licht in fotografeert.
Zorg voor een alternatief bij slecht weer
Wat als het echt heel slecht weer is op de dag van de bruiloft en jij niet normaal een fotoshoot buiten kan doen op de geplande locatie. Ken je een zo sfeervol mogelijke binnenlocatie voor de fotoshoot? Sowieso zou ik zorgen dat het bruidspaar doorzichtige paraplu’s regelt, bij wat regen kan je dan toch nog fotograferen. Communiceer vooraf met het bruidspaar over wat jullie gaan doen bij slecht weer. Over het algemeen wil je toch wel foto’s maken op de dag zelf, dat is de grote dag. Ook is het voor jezelf fijner, dan kan je de dag afsluiten. Een uitwijklocatie die wel eens gebruikt wordt is een tuincentrum, zelf vind ik dat eigenlijk niet echt wat. Misschien zijn er ook andere binnenlocaties in de buurt, maar denk hier wel aan.
Fotografie tijdens het feest
Tijdens het bruidsfeest is het niet het makkelijkste om te fotograferen. Veel mensen. Weinig licht en soms ook gekleurde spotlights. Zet je ISO wat hoger tijdens het feest, omdat er weinig licht is maar ook omdat je anders de sfeer weg kan flitsen. Eigenlijk zijn sfeer en het plezier het belangrijkste. Voor fotografie van een feest heb je eigenlijk wel echt een reportageflitser nodig. Vaak is er een bepaald openingsmoment van het feest. Met bijvoorbeeld een toespraak. Fotografeer dat ook. Maak verder veel foto’s. Ook van gasten. Sommige mensen vinden het leuk om te poseren, maak dan gewoon die foto’s zodat je een aantal vrolijke foto’s hebt. Ook al zijn het in jouw ogen misschien gewone kiekjes. Het is ook niet ongebruikelijk om niet het gehele feest te fotograferen. Na de officiële start van het feest bijvoorbeeld nog een uur de sfeer fotograferen is bijvoorbeeld ook een optie in plaats van het gehele feest fotograferen.
Ben je al wat verder in je fotografie, ga dan tijdens het dansen (als je denkt dat je je shots van het feest wel zo ongeveer hebt) eens experimenteren met flitsen op het tweede gordijn in combinatie met een langere sluitertijd. Hiermee kan je de beweging van dansende mensen vangen en dat kan extra gevoel overbrengen. Dit is als beginner helemaal niet nodig, dus maak je daar niet druk om 🙂
Verdiep je in trouwalbums en afdrukmogelijkheden
Voordat je een gesprek hebt met het bruidspaar is het handig om al wat te weten van verschillende fotoalbums. Er zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden. Neem bij voorkeur ook wat mee om te laten zien. Als je nog geen trouwalbums hebt gemaakt of het wordt de eerste bruiloft die je fotografeert, dan kan je bijvoorbeeld een folder meenemen met verschillende stijlen of heb het digitaal bij je. Sommige leverancier hebben hiervan mooi en goed promotiemateriaal.
Zodra je al eens een of meer bruiloften hebt gefotografeerd, laat dan een demo trouwalbum maken. Dit is vaak een stuk goedkoper te bestellen bij een leverancier. Je kan zo het bruidspaar echt laten zien hoe een trouwalbum eruit kan zien en dat vinden mensen prettig. Het stimuleert ook de verkoop.
Als je nog geen idee hebt, neem eens een kijkje bij Vakcolor.nl
Ken de ceremoniemeester en waarom jij die moet bellen
Bij wie (anders dan het bruidspaar) kan je terecht voor vragen over het draaiboek of als er wat is. Bel ook de ceremoniemeester van tevoren op om te vragen of er nog leuke momenten komen die bijvoorbeeld door vrienden zijn georganiseerd, maar die het bruidspaar niet weet! Dan weet jij wanneer je paraat moet staan ;-). Sla telefoonnummers van ceremoniemeesters op in je mobiele telefoon.
Draaiboek
Zorg natuurlijk dat je precies weet hoe de planning van de dag is (met de tijden) heb dit ergens bij de hand.
Wees een beetje assertief
Stel je staat in het gemeentehuis voor de ceremonie. Ouders op rij 1, opa en oma en familie erbij. En dan moet je bepaalde foto’s maken. Bijvoorbeeld een shot van het omdoen van de ringen. Dat is een kort moment. Wees dan een beetje assertief.
- Ga soms gewoon staan waar je moet staan voor een goede foto, ook als je dan het zicht van andere mensen blokkeert. Soms kan het niet anders en jij moet gewoon je foto’s maken. Daar word je op ‘afgerekend’. Dus een ‘je-staat-er-voor-opmerking’ betekent niet dat je per se aan de kant gaat.
- Als je het idee hebt dat het omdoen van de ringen al bijna gaat plaatsvinden, terwijl jij nog geen tijd had om op de juiste plek te staan… roep dan gewoon: ‘moment’. Het bruidspaar wil ook graag dat je een foto maakt. Op sommige momenten denken anders mensen niet aan jouw belangen. Dus doe dat dan zelf.
Groepsfoto’s
Groepsfoto’s. Mijn ding was het nooit, maar het hoort erbij he ;-). Het zijn misschien niet de mooiste foto’s, maar het is voor het bruidspaar vaak wel van belangrijk. Mensen zijn niet vaak allemaal samen en mensen zullen overlijden, het zijn dan mooie herinneringen.
De volgende groepsfoto’s zijn cliché maar vaak wel belangrijk:
- bruidspaar met enkel haar familie;
- bruidspaar met enkel zijn familie
- bruidspaar met beide families
- bruidspaar met opa/oma
- bruidspaar met kinderen (van broer/zus)
- bruidspaar met getuigen
- eventueel bruidspaar met alle daggasten
Wees ook sturend bij groepsfoto’s. Mensen hebben dat nodig. Ze weten niet wat ze moeten doen of waar ze moeten gaan staan. Het kan soms wat chaotisch verlopen en juist dan kan jij het leiden.
Probeer vooraf in de afspreken te regelen dat de ceremoniemeester een lijstje van jou krijgt met de combinaties van de groepsfoto’s. Dan hoef jij (als je daar niet van houdt), niet heel hard over de markt te brullen wie er naar voren moeten komen. Als dat juist wel jouw ding is, dan kan je mooi je gezag tonen.
Maak veel foto’s (gebruik ook continu-opnamen) en controleer eventueel tussendoor even of je een goede foto hebt (je belichting bijvoorbeeld). Veel foto’s maak je omdat bij grote groepen er altijd momenten zijn dat sommige mensen net ogen dicht hebben of wegkeken.
Denk ook na over hoe je mensen wil neerzetten en op welke plek. Rooster hiervoor tijd in in het draaiboek. Het kan toch wel eventjes duren voor je alle combinaties (inclusief oma die zo snel niet meer is) bij elkaar hebt. Misschien wil je ook een wat meer ‘spontane’ groepsfoto in plaats van alleen mensen die serieus staan te kijken. Of zorg dat je tweede fotografeer cabaretier is, dan worden mensen relaxter ;-). Het is niet verkeerd als je toch wat meer doet dan alleen de standaard foto’s waarbij iedereen op een rijtje gaat staan. Je kan ook eens fotograferen vanaf de grond (jij op de grond zittend/liggend) en de mensen staand. Dat is een wat verrassender standpunt.
Ken belangrijke familie van het bruidspaar
Tijdens het gesprek met het bruidspaar vraag je ook naar wie belangrijke personen op de bruiloft zijn. Het is handig als je weet wie nu de ouders zijn van de bruid en bruidegom, de broer, opa en oma enz. Dan kan je daar wat meer aandacht aan besteden tijdens de bruiloft.
Communiceer met het bruidspaar
Ontmoet het bruidspaar op z’n minst 1 keer. Door een goed gesprek maak je betere afspraken, weet je beter wat ze willen, je leert elkaar kennen. Dat laatste is ook belangrijk, want het helpt om meer ontspannen met elkaar om te gaan en dat komt de foto’s ten goede.
Vraag tijdens een gesprek ook wat echt het belangrijkste qua fotografie. Je weet niet zo wat zij mooi en belangrijk vinden. Houden ze ook van zwart/wit. Welke momenten zijn echt belangrijk. Laat ze bijvoorbeeld wat van je beste werk zien om erachter te komen wat ze bijvoorbeeld mooi vinden. Maak ook afspraken over de hoeveelheid foto’s die het bruidspaar kan verwachten. Doe geen toezegging voor te veel foto’s, want je wil alleen je beste werk laten zien.
Ga bijvoorbeeld met een lijstje naar zo’n gesprek:
- Voorbereiding/aankleden/opmaken bruid
- Voorbereiding/aankleden bruidegom
- Ophalen van bruid door bruidegom
- Fotograferen bruidsauto/bruidspaar in auto
- Aankomst bij stadhuis
- Weggeven van de bruid door haar vader
- Ringen
- Ambtenaar burgerlijke stand
- Overzicht en sfeer stadhuis
- De kus
- Tekenen aktes door bruidspaar en getuigen
- Bepaalde symbolen die belangrijk zijn voor het bruidspaar
- Wel of niet fotograferen tijdens het eten?
- Speeches door familie/vrienden
- Fotograferen op het feest? Zo ja, hoe lang?
- Aansnijden bruidstaart
- Groepsfoto’s
- Goto’s met kinderen
- Goto’s van belangrijke vrienden/vriendinnen van het bruidspaar
- Probeer je eigen stijl te laten doorschijnen in de bruidsreportage
- Welke mometen zijn privé en fotovrij (eten kan een goed moment zijn om je meer afzijdig te houden, maar overleg!)
- Wensen trouwalbum of niet? Zo ja, elke ideëen en prijsklasse?
Bel kort voor de bruiloft nog even het bruidspaar op. Je laat zo zien dat je ze serieus neemt en het is ook voor het bruidspaar spannend. Het geeft weer vertrouwen.
Maak een officieel contract over gebruiksrechten van foto’s
Misschien heb je hier nog niet aan gedacht. Of misschien denk je dat het niet nodig is. Toch is het ook in dat geval goed om vooraf heldere afspraken te maken en die ook op papier vast te leggen (quit claim). Gewoon een overeenkomst met een handtekening van zowel bruidegom als bruidspaar. Verhoudingen kunnen ook veranderen. Ik was vroeger jurist in de echtscheidingsbranche ;-). Heldere afspraken zijn gewoon aan te raden.
Misschien gaat het bruidspaar over 2 jaar wel met ruzie uit elkaar en dan vinden ze de foto’s die ze eerst zo mooi vonden vreselijk om naar te kijken. En jij? Jij hebt belang bij het tonen van je werk. Bescherm jezelf en het is ook goed om gewoon duidelijke afspraken met het bruidspaar te maken. Dat geeft ook professionaliteit aan.
Als je begint, heb je belang bij opbouw van portfolio. Dus als je niet ervaren bent of het is de eerste keer en je vraagt niet de hoofdprijs, probeer dan wel echt te regelen dat je van tevoren afspreekt dat je foto’s van het bruidspaar kan gebruiken voor je portfolio.
Bied 2 prijzen aan. Een voordelige prijs als jij de foto’s kan gebruiken voor je portfolio/website/facebook en promotie in het algemeen. En één hogere prijs als het bruidspaar het exclusieve gebruiksrecht voor de foto’s wil.
Stuur na 24-48 uur een paar foto’s
Het bruidspaar zal je waarderen als je een paar mooie foto’s (alleen de beste natuurlijk) vlot na de bruiloft stuurt.
Fotografeer eerst een bruiloft, maak dan keuzes
Ervaar eerst eens hoe je het vindt om een bruiloft te fotograferen. Misschien had je er vooraf wel een heel ander beeld bij dan hoe het in werkelijkheid uitpakte. Het zijn behoorlijke drukke en lange dagen die je maakt en je hebt ook te maken met een bepaalde tijdsdruk.
Volg een Workshop bruidsfotografie
Zo kan je ervaring opdoen voor wat specifiek belangrijk is. Waar je allemaal aan moet denken. Je legt connecties met andere fotografen (die niet per se concurrenten hoeven te zijn omdat ze bijvoorbeeld ver van jou weg wonen).
En ik zou een Workshop volgen waarbij je vóóraf al zwart op wit hebt dat jij foto’s die je tijdens de Workshop hebt gemaakt voor jouw portfolio kan gebruiken. Dan bouw je meteen portfolio op en ook nog met mensen die waarschijnlijk begrijpen hoe je een beetje elegant poseert, die gemakkelijk zijn voor de lens en die net op een mooi plekje gaan staan 😉
Wees trots en beloon jezelf voor je moed
Alleen al het feit dat je de moed hebt om het te gaan doen (voor de 1e keer) is iets moois. Niet iedereen durft of doet het.
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (prachtige bruidsfoto’s met onscherpe achtergronden – heel betaalbaar & géén verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk ook deze artikelen:
Stel onderaan je vragen of laat een leuke reactie achter
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.