Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro review

De Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro lens die is uitgekomen op 5 oktober 2012 is een erg goede macrolens, in dit artikel bespreken we alle eigenschappen, voordelen en nadelen van deze macro lens. Verder kijken we naar de prestaties van deze lens en wat andere reviewers van deze lens denken, wie weet kom je er wel achter of dit de volgende lens voor jou is. 

Voor je verder leest raad ik je aan om  Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te  downloaden  >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen

Prijs

Deze lens is het moment van schrijven te koop voor €469,-

Objectief mount

Deze lens is gemaakt voor de micro four thirds lens mount, deze is te vinden op veel van de Olympus camera’s. De micro four thirds sensor komt met een cropfactor van 2.0x, wil je meer weten over Olympus camera’s en hun sensoren? Lees dan dit artikel “Beste Olympus Systeemcamera”.

Brandpuntafstand

Deze lens heeft een brandpuntafstand van 60mm, deze is niet te veranderen, je kan dus niet in of uitzoomen met deze lens. Het is een macro objectief, dit betekent dat hij een hele korte scherpstelafstand heeft en een vergrotingsfactor 1:1.

Wil je nou nog meer leren over macrofotografie, lees dan mijn artikel over welke camera het beste is voor macrofotografie & closeup.

Lichtsterkte

De maximale lichtsterkte van deze lens is f/2.8, het is een prime lens met een vaste brandpuntafstand je kan dus niet in of uitzoomen. Het diafragma van deze lens zal dus ook niet veranderen omdat je niet kan in of uitzoomen. Het grootste minimale diafragma van deze lens is f/22 maar dat zul je niet zoveel gebruiken.

Autofocus

Het autofocus systeem van deze lens is erg snel en stil, dit komt voornamelijk door het MSC autofocus systeem, MSC staat voor “Movie & Still Compatible”. De naam van MSC zegt het eigenlijk al maar dit maakt de lens geschikt voor foto’s maar maakt hem ook erg goed tijdens het filmen. Hij heeft een intern focus systeem waardoor de lens niet langer of korter wordt tijdens het scherpstellen. Veel iets meer ervaren macrofotografen gebruiken autofocus niet veel, ze gebruiken vaak handmatig scherpstellen.

Weathersealing

Deze lens heeft een weathersealing, dit zorgt ervoor dat je je minder zorgen hoeft te maken over fotograferen in de regen, op het strand of een andere plek waar veel stof, zand of dergelijke is.

ED

ED staat voor extra low dispersion, dit is Engels voor extra weinig verspreiding. Dit betekent dat de lens speciale glas elementen of een coating heeft die chromatische aberratie tegen gaat.

Bouw & Gewicht

Deze Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro heeft een erg robuust en lichtgewicht ontwerp, hij weegt in totaal maar 185 gram dit is enorm licht voor een lens. Verder is de focusschakelaar erg robuust gemaakt, in combinatie met de scherpstelring zorgt dit ervoor dat je super fijn kan scherpstellen. Deze lens is 82mm lang en heeft een doorsnede van 56mm, dit maakt het een erg compacte lens. Samen met de weathersealing, ED glas en focusschakelaar zorgt dit voor een excellente bouwkwaliteit.

Mogelijke filters

Je kan filters op deze lens bevestigen met een filtermaat van 46mm, deze filters worden aan de voorkant van de lens vast geschroefd, dit kan met een traditionele filter maar dit kan ook met een filter adapter naar een universele filter houder.

Macrofoto: cursist Ellen van het Nederland

Prestaties

De prestaties van deze lens zijn door verschillende bedrijven en reviewers getest, we kijken eerst naar de tests van dxomark, dit is een bedrijf wat onafhankelijk audio en video kwaliteit test van veel verschillende producten.

Dxomark heeft het volgende als eerste te zeggen over deze lens: “Om duidelijke en scherpe foto’s en minimale chromatische aberratie te krijgen gebruikt de Olympus M. Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro 13 lens elementen in 10 groepen, hij heeft ook een speciaal ED (Extra-low Dispersion) en E-HR (Extra-hight refractive index) glas materiaal.

In vergelijking met andere micro four thirds prime lenzen, de Olympus M. Zuiko Ed 60mm f/2.8 Macro presteerde erg goed met een DxOMark score van 17 – maar, zoals verwacht, high-end lenzen met een kortere brandpuntafstand en grotere maximum diafragma’s scoorde net wat beter.

De lens kreeg het voor elkaar om de maximale scherpte van 9P-Mpix bij een diafragma van f/4, dit doet hij met maar een kleine zachtheid naar de randen van het beeld.”

Ook Imaging-Resource heeft de Olympus M.Zuiko ED 60mm f/2.8 Macro getest, zij hebben het volgende over de prestaties van deze lens te zeggen: “De Olympus 60mm f/2.8 macro is indrukwekkend scherp. Zelfs bij maximale opening bij f/2.8, het beeld wat wordt gemaakt is extreem scherp, met alleen de kleinste zachte hoeken zichtbaar; bij f/4 beelden zijn extreem scherp van kant tot kant. Bij f/8 diffractiebeperking begint te verschijnen, maar er is geen praktische impact op het beeld tot f/16 waar we wat meer zachtheid over het hele beeld zien (bedoeld wordt: iets minder scherpte).

De lens is super goed ontworpen om chromatische aberratie tegen te gaan, al helemaal bij het grootste maximale diafragma. Een kleiner diafragma zorgt voor iets meer chromatische aberratie, het meeste bij f/8 en kleiner. Het is zichtbaar als een paars-groene gloed in hoge contrast gebieden, dit is beperkt tot de hoeken van het beeld.”

Tot slot heeft imaging-resource iets te zeggen over de autofocus van deze lens: “De olympus 60mm f/2.8 macro gebruikt Olympus’ MSC (Move Still Compatible) technologie, dit maakt de lens snel en bijna niet te horen autofocus; de lens focust tussen dichtbij focus en oneindig in ongeveer een seconde. Autofocus resultaten kunnen worden gecorrigeerd op elk moment door simpelweg aan de focus ring te draaien, en aangehechte 46mm filters zullen niet draaien wanneer je focust.”

Voordelen op een rij

  • Weathersealing
  • ED glas
  • Autofocus is erg goed
  • Excellente bouwkwaliteit
  • F/2.8
  • Licht
  • Compact

Nadelen op een rij

  • Geen beeldstabilisatie
  • Bij insecten wil je mogelijk nog wat meer brandspuntsafstand hebben om op grotere afstand te kunnen blijven van het insect én toch een goede vergroting te kunnen behouden.
  • Relatief goed betaalbaar voor een macrolens

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis  downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen over macrofotografie


Stel onderaan je vragen & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bron

https://www.dpreview.com

https://www.imaging-resource.com

https://www.olympus.nl/