Lifestylefotografie voor newborn en jonge kinderen

Pure momenten van kinderen, een glimlach tijdens een knuffel van moeder. Lekker kliederen met het avondeten. De hele dag kunnen spelen. Even betoverd zijn door de regendruppels die buiten in de tuin vallen. Momenten die belangrijk zijn voor later, als je groot bent. Ontdek in dit artikel tips over lifestylefotografie voor newborns en jonge kinderen.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om  Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te  downloaden  >>> (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

~ Kijk, ik zie allemaal regendruppels, mag ik buiten spelen? ~

Wat is lifestyle fotografie?

Lifestyle fotografie is een pure ongedwongen stijl van fotograferen. Met minimale regie fotografeer je herinneringen met emoties. Het liefste bij mensen thuis of buiten ergens op een mooie ontspannen locatie. Spontane gezinsfotografie. Je schrijft een verhaal, een moment opname in hun leven, in beelden. Je maakt herinneringen voor later.

Waarom lifestyle fotografie?

Lifestyle fotografie kun je vooral gebruiken voor newborn reportages en met jonge kinderen. Baby’s en kinderen zijn op hun best wanneer ze in hun eigen omgeving zijn. In een veilige omgeving komt hun karakter het mooiste naar buiten toe. Ze voelen geen druk om verplicht te moeten lachen voor een grote lens en een aantal lampen om hun heen. Je krijgt op deze manier meer te maken met de emoties en de mens/het kind zelf. Daar waar het dus om gaat. En stukje levensverhaal. Hierbij horen de dagelijkse momenten van samen lachen tot even bezig zijn met iets.

~ Verhalen vertellen over wat er allemaal gebeurd is. ~

Voorbereidingen van de fotoreportage

Voor een lifestyle fotoreportage zijn de voorbereidingen belangrijk. Ga niet uit van het onbekende, weet wie je gaat fotograferen en zorg dat je cameraspullen in orde zijn.

Zodra je de vraag krijgt voor een reportage, ga dan met het gezin in gesprek. Maak je eigen lijstje waar jij wat mee kan. Waarom ze een gezinsreportage willen en wat ze er mee willen doen. En waar en wanneer en hoe lang jullie samen gaan fotograferen.

Maak van te voren afspraken over wat jullie met de foto’s willen doen. Voor privegebruik of voor social media gebruik. Vaak kunnen hier mis verstanden over ontstaan. Geef elkaar de juiste toestemming welke foto’s wel en welke niet gebruikt kunnen worden voor social media. Ouders houden hier graag controle over en hebben dit recht recht ook. En zelf mag je ook bij ouders aangeven dat zij jouw toestemming vragen om foto’s te plaatsen op social media.

Fotografeer je op een buitenlocatie, neem dan van te worden een kijkje. Laat je inspireren door de omgeving en bedenk alvast wat je samen in die omgeving kunt gaan doen voor mooie ontspanning in de foto’s.

Informeer het gezin of de ouders op wat er komen gaat en vraag of zij op de dag van de reportage ook goed voorbereid zijn. Vraag aan het gezin of ze even door hun huis willen lopen om het huis op te ruimen met die spullen die voor chaos kunnen zorgen. Een opgemaakt bed of keuken bijvoorbeeld. Dit zijn dingen die vaak kunnen storen op de foto’s.

~ Gezellig op de bank, een momentje ongestoord knuffelen ~

Vraag of ze zelf ook tijd nemen voor de reportage en dat ze om de dag heen niet al te veel andere dingen plannen. De reportage zelf vraagt altijd energie. Zowel van de fotograaf als van het kind of gezin zelf. Er komen altijd meer indrukken op ze af dan ze zelf door hebben. Helemaal als je te maken hebt met een newborn. Moeder is vaak nog herstellende van de zwangerschap en hun leven is anders dan voorheen. Ook voor een newborn is het een indrukwekkende dag. Verbaasd zijn naar de grote camera die ineens in je blikveld komt. Houd hier rekening mee, ondanks dat je weinig druk legt op het poseren komt er dus veel op de mensen af.

De dag van de fotoreportage

Bij binnenkomst begint je verantwoordelijkheid al voor rust en ontspanning, zodat je het gezin of de newborn/baby kan volgen in hun momenten. Zelf begin ik vaak eerst met samen een kop koffie drinken of als je buiten op locatie bent een korte wandeling naar de plek van bestemming. Dit is voor kinderen of voor een newborn ook erg fijn. Zodat ze aan je wennen en zich veilig voelen. Ondertussen haal ik de camera uit de tas, zodat het kind daar ook mee kennis kan maken. Ik maak de camera onder het kletsen ‘fotografieklaar’. Dan voel ik vaak zelf wel aan wanneer ik kan starten met fotograferen.

~ Veilig bij mama, kan Roos Isa alvast aan mij wennen. Ze vindt de camera nog spannend. ~

Tijdens de reportage laat je dus niet alles aan het lot over. Je mag de regie houden die jij nodig bent voor mooie beelden. Vaak klets ik zelf tijdens het fotograferen door met de kinderen of ouders.

Bij het starten let ik vooral op het licht wat binnen valt en waar de juiste plekken zijn om te fotograferen. Aangezien je in de lifestyle met natuurlijk licht werkt is dit een belangrijk punt. Zelf werk ik veel met strijklicht en tegenlicht. Dit zorgt ervoor dat de beelden extra diepte krijgen. Juist door te spelen met licht en schaduw kun je de nadruk leggen op de emoties die op dat moment aanwezig zijn. Zorg dat het licht valt op daar waar de nadruk ligt. Weet wat je daglicht doet, bewolkt en zonnig weer en alles wat daar tussen zit kan per seconde veranderen.

~ Ojee een koekkruimeltje op mijn jurk ~

Hier heb ik dit meisje zo op gelegd met moeder dat haar gezicht het licht vangt. En met haar hoofd van het raam af. Let hier goed op. Het mooiste licht komt vaak schuin boven af.

TIP: Soms kan het licht te hard zijn, dan kun je als nood een witte licht doorschijnende doek voor het raam hangen. Hierdoor krijg je zachter licht. Het harde zonlicht geeft harde schaduwen die toch minder mooi kunnen zijn.

Hier zie je het verschil, ondanks dat de dame op de onderste foto hier een hele mooie emotie laat zien, is het licht op de foto verkeerd gevallen waardoor haar kin en wangen de aandacht krijgen en de ogen niet. Een soort van “zaklamp onder je kin houden” effect.

~Spelen op het grote bed van papa en mama~

Breng de ouders met hun kinderen samen. Geef ouders kleine opdrachtjes, stel leuke vragen, zodat de emoties spontaner naar buiten komen. En om de onderlinge emoties te kunnen fotograferen. Een kleine opdracht kan zijn: samen in 1 stoel zitten of voor het raam even kletsen over een mooi moment van afgelopen week bijvoorbeeld.

Dit kun je ook doen met broertjes en zusjes onderling. Hou er rekening met dat de concentratieboog van kinderen onder elkaar kort kan zijn en dat het een spel blijft. Laat ze hun eigen gang gaan, vraag ze niet van alles, vaak weten ze zelf wel wat ze willen. Deze meiden vonden het heerlijk om grote en kleine zus te zijn. Grote zus was beschermend en liet het goede voorbeeld zien. Ze liet haar kleine zusje in haar waarde en kleine zus kon zo in het spel mee gaan.

~ Samen stampen in de plassen en lachen om de gekste dingen~

Maak gebruik van speelgoed en van het onderwerp van die week. Kinderen hebben geen tijdbesef maar wel besef van wat er allemaal speelt zoals een verjaardagsfeest. Door in te gaan bij het kind zijn / haar belevenissen kun je al snel de sprekende foto’s maken.

Zorg dat je snel kan reageren, juist in hun spel komen de mooiste momenten. Geef ruimte aan spontaniteit en zo komt het karakter van het kind vanzelf naar voren.

Neem de omgeving mee in de reportage, kleur, vormen, ruimte. Soms wordt dit nog wel eens vergeten waardoor emoties minder sterk zijn, maar dan neemt de ruimte de emotie over. In deze foto heb ik gebruik gemaakt van kleur en rust.

~Hey jij.. waarom hang jij boven mijn bedje? ~

Speel met de camera, ken je camera, weet wat hij doet, zoals werken vanuit de belichtingsdriehoek, sluitertijd, diagragma en iso waarde. Speel met inkaderen, fotografeer vanuit verschillende standpunten, van close-up tot vogelperspectief.

Maak gebruik van je diaframa, weet wat het doet. Hoe minder scherptediepte, hoe meer de aandacht naar de emotie gaat. Gebruik je F2.8 bijvoobeeld, zorg dan vooral dat je scherpstelt op de ogen. Ogen zijn vaak de 1e punten op de foto waar we naar toe willen kijken. Ogen vertellen vaak een heel verhaal, zonder dat we rest hebben gezien.

~ Love his little hands ~

Details zijn net zo belangrijk, ze geven een compleet beeld van het verhaal.  Vooral bij newborn baby’s. Moeders worden vaak bij het zien van deze beelden opnieuw verliefd op hun kleine wondertje.

Kleur of zwart/wit beelden? Ik zorg voor een juiste balans van kleur en zwart/wit beelden. Waar wil je de emotie voelen, waar wil je de nadruk op leggen? Bij deze foto komen de lijnen van zijn voetje mooi naar voren dank zij het tegenlicht en het zwart/wit. Kleine baby voetjes moeten zich nog vormen, de kleine rimpeltjes benadrukken de teerheid van een baby.

~ Mijn lieve kleine voetjes waar ik later mooie stappen mee kan maken ~

Zoals ik al eerder vertelde is lifestyle een verhaal met emoties. Kinderen en newborn baby’s kunnen in een korte tijd al een heleboel verschillende emoties laten zien, ze kunnen hele verhalen vertellen zonder te kunnen praten. Probeer deze emoties goed te volgen en fotografeer deze. Want het draait niet alleen om die mooie spontane glimlach maar ook om de andere pure momenten. Waarin het kind iets wil vertellen of gewoon even onder indruk is van het moment zelf.

~ Geef mij nu maar die fles, daarna wil ik wel weer glimlachen, eerst een volle buik ~

En heel belangrijk is: wees vooral jezelf, weet waar jouw kracht ligt. Weet waarom je lifestyle fotograaf bent en waar je sterkte punten liggen. Mijn kracht is mijn introvert zijn, met rust en vriendelijkheid fotograferen. Mijn introvert zijn weerspiegelt in mijn beelden. En zeker met kinderen en baby’s, die nog niet alles snappen maar wel heel goed kunnen observeren hoe de volwassene zich uit en gedraagt. Ze reageren op jouw gedrag en emoties, zijn hier gevoelig voor. Hoe meer ontspanning jij mee brengt hoe fijner het gezin zijn emoties kan laten zien.

~ Samen lachen, samen vrolijk zijn ~


Ik ben Karijn Seldam en ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om net als ik liefedevolle reportages te fotograferen. En als je een keer wil kletsen over het maken van mooie beelden met emotie, neem dan gerust contact met karijn fotografie.

www.karijnfotografie.nl


Ontvang nu gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Gratis  downloaden >>>  (klik op de gele tekst)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
  • Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
  • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.


Bekijk ook deze artikelen 


Laat onderaan een leuke reactie achter of stel een vraag

Scroll naar beneden. 

  • Vragen over apparatuur? Ik reageer persoonlijk op jouw vraag en ben 100% onafhankelijk als het om apparatuur gaat. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
  • Vind je dit artikel waardevol of vraag je mij om persoonlijk advies? Delen van dit artikel wordt gewaardeerd.