Weidevogels fotograferen: 45 Tips en beste plekken
Weidevogels zijn het beste te fotograferen in het voorjaar, de natuur ontploft dan weer van het leven. Zo ook op onze mooie en oer-Hollandse weilanden. Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar wat van afstand op een groen laken lijkt bruis van het leven. Zo ook met onze geliefde weidevogels. In dit blog vertel ik meer over hoe je weidevogels kunt fotograferen.
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Weidevogels: korte tips op een rij
- Speur het weiland af naar weidevogels, maar kijk ook in de lucht
- Let op het gedrag om er achter te komen of er jongen zijn
- Fotografeer weidevogels vanuit de mobiele schuilhut: de auto
- Weidevogels zijn kwetsbaar en beschermd, ga dus voorzichtig met ze om
- Naast weidevogels kun je nog veel meer tegenkomen in het veld
- Wat zijn de topgebieden om weidevogels te fotograferen (ook grutto)
Inhoud
Leuke sfeervideo :). Kijk 1 minuut met mijn camera mee… Grutto’s zo elegant als een ballerina… kievietsjongen aan de wandel (paar dagen oud!)… overal vogelgeluiden… die rust in de natuur… prachtig ochtendlicht…’s Nachts sliep ik nog vrij goed ook, terwijl ik normaal geen geweldige “hutslaper” ben. Misschien wel dóór de vogelgeluiden…
Wat is de beste tijd voor weidevogels?
1) Onder weidevogels vallen vogels die op onze graslanden broeden. De beste periode om weidevogels te zien en te fotograferen is dan ook tijdens het broedseizoen. Dan zijn ze het meest actief en het beste te zien en te horen. Welke periode dat is kan nogal verschillen per soort.
2) Veel weidevogels trekken weg in de winter. Denk aan de grutto, tureluur en veldleeuwerik. Ze trekken soms zelfs tot diep in Afrika om daar te overwinteren. Maar ze keren al vroeg weer terug. De eerste grutto’s zijn al in februari te zien.
3) Als ze pas terug zijn vanuit hun overwinteringsgebieden dan zitten ze de eerste tijd meestal in grote groepen bij elkaar. Het liefst bij natte graslanden. Ze zijn dan eerst bezig om weer energie op te doen die ze verbruikt hebben tijdens de lange reis.
4) Vanaf half maart ongeveer gaan de vogels op zoek naar hun broedgebieden en dan begint de paartijd. Half april is de echte piek en de beste tijd om weidevogels te observeren en te fotograferen. Dit gaat tot ver in mei door, ook met vogels die later zijn met broeden.
Een gans in het juiste licht is ook prachtig…
Jongen
5) De jongen van de meeste weidevogels zijn zogenaamde nestvlieders. Nestvlieder wil zeggen dat de jongen meteen met hun ogen open en een (dons)vacht uit het ei komen. De jongen verlaten vrijwel meteen na het uitkomen het nest en kunnen meestal al zelfstandig voedsel zoeken.
6) De jongen van weidevogels hebben een uitstekende schutkleur. Ze zijn bruin gestippeld en ze vallen helemaal weg in de omgeving. Dit is uiteraard een bescherming tegen roofdieren. Maar dat maakt het wel erg lastig om ze te zien.
7) Als je jonge weidevogels wilt zien kun je het beste op het gedrag van de ouders letten. Ook al zijn de meeste jongen zelfstandig wat betreft voedsel zoeken, de ouders houden de jongen constant in de gaten en doen alles om ze te beschermen.
8) Een leuke tactiek om de jongen te beschermen zie je bij de kievit. Als er een vos of een ander roofdier in de buurt is doet de kievit net alsof hij gewond is. Hij sleept met een vleugel over de grond en doet alsof hij niet meer kan vliegen. Het roofdier ziet zo een makkelijke prooi wel zitten en volgt de kievit. Zo leidt de kievit de rover weg bij de jongen. Als hij ver genoeg is vliegt de kievit plotseling op en laat het roofdier verbaasd achter.
9) Als volwassen vogels in paniek raken als je stopt en over je hoofd (of de auto) gaan vliegen dan is de kans erg groot dat er jongen in de buurt zijn. Speur dan goed het weiland af of je ergens een of meerdere pluizige bolletjes ziet lopen.
10) Vaak gaan de jongen plat op de grond liggen en zijn ze door hun schutkleur niet meer te zien. Je kan even rustig wachten. Een jonge weidevogel is natuurlijk erg aandoenlijk en een geliefd onderwerp. Maar als je merkt dat de ouders te onrustig zijn rij, fiets of loop dat gewoon rustig verder.
De elegantie van een ballerina, maar dan in het ochtendlicht… Wat een mooie grutto’s waren het…
Beschermde vogels
11) Veel weidevogels zijn zeldzaam en worden bedreigd. Ze staan op de rode lijst van bedreigde soorten van de Vogelbescherming. Er wordt al jaren veel onderzoek gedaan en hard gewerkt om de weidevogels en de gebieden waar ze leven te beschermen.
12) Door intensieve landbouw en melkveehouderij zijn heel veel weilanden de laatste decennia omgebouwd tot uitgestrekte graslanden waar niks anders groeit of bloeit. Weide met wilde bloemen en kruiden zijn heel erg schaars geworden.
13) En dat terwijl de weidevogels dit juist zo hard nodig hebben. Niet alleen voor beschutting tijdens het broeden, maar ook voor voedsel. Bloemrijke graslanden zijn insectenrijk en daar zijn jongen weidevogels juist afhankelijk van.
14) Juist omdat het zo slecht gaat moeten we erg zuinig zijn op deze prachtige vogels. Ga dus erg voorzichtig en met respect met ze om. Let constant goed op in het veld dat je niet te veel verstoord. Beweeg je voorzichtig.
15) Stoor weidevogels niet tijdens het broeden en ga nooit op eigen gelegenheid zomaar door het weiland lopen met het risico dat je eieren stuk trapt. De kans is ook aanwezig dat je al uitgekomen jongen doodtrapt. Blijf dus altijd op de weg of het pad.
16) Hou je van weidevogels en wil je ze nog lang blijven zien en fotograferen, denk er dan eens aan om ze te helpen beschermen. Als je bijvoorbeeld een vogel met een ring op de foto hebt en de ring is leesbaar kun je deze informatie doorgeven. Meer weten over de bescherming van weidevogels? Kijk dan bij: www.vogelbescherming.nl
Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).
Fotograferen vanuit de auto
17) Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar een van de beste manieren om weidevogels te fotograferen is vanuit de auto. De auto dient hierbij als een rijdende schuilhut. Je zit beschut en de vogels herkennen de auto niet als mens. Ze zijn auto’s meestal wel gewend waardoor ze vaak rustig blijven zitten.
18) Met de auto kun je grote afstanden afleggen en op meerdere locaties zoeken naar weidevogels. Rij rustig, liefst stapvoets, door natuurgebieden en tussen weilanden. Kijk ondertussen goed om je heen. Ga af en toe stil staan om in de verte te kunnen kijken.
19) Als je vanuit de auto fotografeert let dan erg goed op waar je rijdt. Probeer de berm zo veel mogelijk te vermijden. Ook in de berm kunnen namelijk jonge weidevogels verstopt zitten. En soms zitten vogels of andere dieren zelfs op de weg. Let dus goed op.
20) Trap niet plotseling op je rem als je iets interessants ziet. Probeer ver vooruit te kijken zodat je op tijd kunt reageren. Laat de auto bij voorkeur rustig uitrollen. Zo maak de meeste kans dat de vogel blijft zitten.
21) Als het mogelijk is kun je het beste van tevoren je lens al naar buiten steken. Lukt dat niet steek dan je lens heel voorzichtig naar buiten als je al stilstaat. Een goede bonen- of rijstzak is bijna onmisbaar voor stabiliteit. Leg hem op de rand van je portier.
22) Heb je geen bonenzak (bij je)? Een kussen of zelfs een jas kan ook helpen om de camera stil te houden. Zorg wel dat het een gedekte kleur is en draag zelf ook bij voorkeur gedekte kleuren zoals groen, bruin, donkerblauw of zwart. Zo val je minder op in de donkere auto.
23) Zorg dat je sociaal omgaat met andere weggebruikers. Blijf altijd om je heen kijken of je andere auto’s niet belemmerd. Probeer de auto zo veel mogelijk aan de kant te zetten zodat andere weggebruikers er langs kunnen.
24) Als je een bepaalde locatie gevonden hebt en er zit in de eerste instantie niet zo veel, rij dan vooral een of meerdere keren terug. De kans is groot dat als je iets later nogmaals gaat kijken dat je alsnog succes hebt en dat er meer te zien is.
Tijdstip
25) In de vroege ochtend is het nog stil bij de weilanden. De weidevogels worden langzaam wakker en gaan op zoek naar voedsel. Of ze zitten even te poetsen of nemen een bad in de sloot. Daarnaast is het licht nog zacht.
26) Ook in de avond heb je zacht licht. Door de ondergaande zon kleurt de lucht oranje en dat werpt een prachtig goudkleurig licht op de weidevogels. Vooral de kleuren van de grutto en de tureluur komen prachtig uit in het zachte avondlicht. Probeer ook eens een weidevogel op een paaltje met de ondergaande zon op de achtergrond.
Op de grond en in de lucht
27) Weidevogels zitten vaak op de grond. In het weiland. Daar eten ze, broeden ze, rusten ze en zorgen ze voor de jongen. Dit is wel een favoriete plek. Dus als je weidevogels wilt zien, speur dan vooral het weiland af.
28) Veel weidevogels hebben een geweldige schutkleur. Ze gaan helemaal op in hun omgeving. Je moet dus echt heel goed zoeken. Neem dus wel altijd een verrekijker mee als je weidevogels wilt fotograferen. Je kan er namelijk zo voorbij rijden en de kans op een mooie foto missen.
29) Maar weidevogels zitten niet alleen op het weiland. Ook in de lucht gebeurd er van alles. Zo hebben vogels als de veldleeuwerik en kievit spectaculaire baltsvluchten waarbij ze als ware ballerina’s door de lucht gaan.
30) Als je een mooie baltsvlucht wilt ontdekken luister dan vooral goed. Onder andere de veldleeuwerik en de kievit laten hun mooie en bijzondere zang vooral horen tijdens de baltsvlucht. De zang kun je van tevoren opzoeken op internet zodat je het herkend en weet wanneer je zeker naar boven moet kijken.
31) Daarnaast zijn weidevogels in de lucht als er paniek is. Als er een roofvogel gespot wordt kan een hele groep massaal de lucht in gaan. Dit geeft spectaculaire vliegbeelden en leent zich dus uitstekend om te fotograferen.
32) Zorg voor het fotograferen van weidevogels in de vlucht dat je een snelle sluitertijd hebt en dat de camera op continue modus staat om achter elkaar foto’s te maken. Gebruik waar mogelijk een hoog F-getal zodat de meeste vogels scherp worden en gebruik AI-focus om de vogels te blijven volgen.
33) Let er op dat als je een weidevogel in de lucht, of recht boven je, fotografeert de belichting aan moet passen. Het is verstandig om de foto te overbelichten om te voorkomen dat de vogel een silhouet wordt tegen de lichte lucht. Je kunt ook bijvoorbeeld deelmeting toepassen voor een goede belichting.
Paaltjes en nog eens paaltjes
34) Als weidevogels in het weiland zitten zijn ze vaak lastig te zien en te fotograferen. Ze zitten vaak op de grond tussen het hoge gras. Dat is ook waar ze voornamelijk hun voedsel zoeken. Als ze echter een nest of jongen hebben zijn ze kwetsbaar in de beschutting.
35) Om te zien of er roofdieren of andere bedreigingen in de buurt zijn van het nest of de jongen hebben weidevogels overzicht nodig. Dat is de reden dat ze maar wat graag een hoger uitkijkpunt opzoeken om de omgeving in de gaten te houden.
36) Langs de weilanden staan vaak (hekken met) paaltjes. Dit zijn favoriete plekjes van onder andere grutto’s en tureluurs. Ze gebruiken de paaltjes als uitkijk. Zodra ze iets zien wat ze niet vertrouwen slaan ze alarm. Vaak vliegen ze dan ook op om de “rover” te verjagen.
37) Het loont dus echt de moeite om alle paaltjes in de omgeving af te scannen om te zien of er weidevogels op zitten. Als er poep aan het paaltje zit is dit meestal een teken dat het een favoriet uitkijkpunt is van een of meerdere vogels.
38) Nog een fijn voordeel van weidevogels op een paaltje is dat ze, als je ze vanuit de auto fotografeert, redelijk op ooghoogte zitten. Parkeer de auto eerst wat verder van het paaltje en ga dan voorzichtig wat dichterbij. Veel weidevogels blijven, al dan niet met wat verbaal protest, rustig zitten.
Niet alleen weidevogels
39) Naast weidevogels kun je ook veel andere dieren zien rond de weilanden. Het is bijvoorbeeld een perfecte plek om zwaluwen te fotograferen. Denk hierbij vooral aan de boerenzwaluw die in schuren broeden. De uitgevlogen jongen zitten vaak op een paaltje langs het weiland en worden regelmatig gevoerd door de ouders.
40) Jonge weidevogels zijn nu eenmaal ook voedsel voor rovers. Denk bij de roofvogels aan buizerd en ook de bruine kiekendief die, zoals de naam al zegt, vaak over het veld zweeft op zoek naar een kuiken. Op de grond kun je wezel en hermelijn verwachten.
41) Dan is er nog de haas die vaak volop aanwezig is in onze mooie weilanden. Soms zitten hazen doodstil en moet je ze echt zoeken. Vooral in de paartijd rennen en vliegen ze alle kanten op. Ze maken spectaculaire sprongen en spelen “haasje over”. Soms springen ze zelfs over een brede sloot. Allemaal leuke acties om te fotograferen.
Daar tussen dat riet zie ik de schilderachtige schoonheid van een ” krakeend” … Je hoeft niet ver weg voor mooie beelden…
Beste locaties weidevogels in Nederland
Hieronder een aantal van de beste plekken om weidevogels te fotograferen, denk ook aan de grutto.
42) Polder Arkemheen:
Bij Nijkerk ligt een van de oudste polders van Nederland, polder Arkemheen. Polder Arkenheem is een prachtig gebied en een paradijs voor weidevogels. Het bestaat uit aparte percelen die gescheiden worden door kronkelige sloten. Je kunt het gebied het beste lopend of met de fiets verkennen. Het grootste deel wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het stoomgemaal is nu in gebruik als bezoekerscentrum. Je kunt hier informatie krijgen over het gebied en je auto parkeren.
43) Waterland:
Onder de rook van Amsterdam ligt Waterland. Waterland is een van de belangrijkste natuurgebieden voor weidevogels in Europa. Alle bekende weidevogels zoals grutto, tureluur en kievit zijn in grote getale aanwezig. Als je een tocht maakt door de polder kom je langs dorpen en steden als Durgerdam, Monnickendam en Broek in Waterland. Zowel met de auto als met de fiets is dit gebied prima te verkennen.
44) Skrins en Skrok:
Ook de provincie Friesland is enorm populair bij weidevogels. Skrins en Skrok zijn gebieden in de Greindhoeke, in de buurt van Leeuwarden. Het is een uitgestrekt oud cultuurlandschap. Door de bloemrijke graslanden is er veel voedsel te vinden voor de weidevogels en hun jongen. Er is ook een vogelkijkhut aanwezig waar je over de plas uit kunt kijken en de weidevogels van dichtbij kunt zien.
45) Polder Waalenburg:
In polder Waalenburg word je overspoeld door weidevogels. Alle soorten zijn volop aanwezig en vliegen voortdurend over je hoofd. Daarnaast zijn de weilanden een bloemenzee. Niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook een grote bron van insecten, en dus van voedsel. Polder Waalenburg ligt op het Waddeneiland Texel. We pikken dit gebied er even uit, maar eigenlijk is heel Texel een vogelparadijs. Dus zeker een aanrader om te bezoeken.
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
- Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
- 50 pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Stel onderaan je vragen
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.