Wat doet de Sportstand van je camera eigenlijk en wat zijn nu de voor- en nadelen?
Sportstand van je camera. Veel camera’s hebben die. Welke instellingen kiest de camera eigenlijk in de sportstand? Wat zijn de voor- en nadelen en de alternatieve opties om sport, actie of beweging te fotograferen?
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om mijn >>> 2 Gratis E-books te downloaden (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar!), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek, inspirerende foto’s van landschap, macro, dieren, steden in avondlicht, sport en explosieve high speed fotografie.
Sportstand van je camera
Veel camera’s hebben naast de automatische stand ook verschillende voorgeprogrammeerde standen, zoals de sportstand, portretstand en de landschapsstand. De sportstand is heel vaak te herkennen aan het pictogram van de sporter op je programmakeuzewiel. En soms is de sportstand te vinden onder de ‘scene modi’, het programmakeuzewiel vaak aangegeven met de letters ‘SCN’ (afkorting voor ‘scene’).
Instellingen in de sportstand
Welke instellingen kiest de camera in de sportstand? De belangrijkste instellingen die de camera in de sportstand kiest is een vrij korte sluitertijd, bijvoorbeeld 1/400 of 1/500. De camera gaat er dus vanuit dat jij een scherpe foto wil maken van actie, van beweging. En daarvoor is een korte sluitertijd nodig. Dit hoeft trouwens niet per se om sportfoto’s te gaan. De sportstand wordt ook wel gebruikt bij het fotograferen van andere snellere bewegingen, bijvoorbeeld van dieren.
Voordeel van de sportstand
Voor wie is de sportstand gemaakt en wat is het voordeel? De sportstand is vooral bedoeld voor fotografen die beginnen met fotograferen. In het begin is het moeilijk om je camera zelf in te stellen. De sportstand is makkelijk geselecteerd. En je hebt in het algemeen meer kans een goede (scherpe) foto te maken van beweging/actie/sport dan in de volledig automatische stand zonder dat je echt veel van je camera-instellingen hoeft te weten. De camera zal een kortere sluitertijd kiezen dan in de volautomatische stand.
Nadelen van de sportstand
Wat is nu het nadeel van de sportstand? Je hebt zelf geen controle over de sluitertijd die de camera kiest. De camera zal een vrij korte sluitertijd kiezen. De sluitertijd die de camera in de sportstand kiest gaat uit van gemiddelde situaties. Je raadt het misschien al, niet alle situaties zijn gemiddeld. Er zijn situaties waarin er zoveel beweging is dat de sluitertijd die de camera kiest in de sportstand niet geschikt is om een scherpe foto te maken. Een klein kind dat tegen een bal trapt is toch wel een wat andere situatie dan een speedboot die op volle snelheid is… De speedboot heeft natuurlijk veel meer snelheid, veel meer beweging. De sluitertijd moet in dat laatste geval korter zijn om een scherpe foto te maken en dat kun je in de sportstand niet zelf instellen.
Een ander nadeel is dat de camera er in de sportstand vanuit gaat dat jij een scherpe foto wil maken van beweging (dat jij beweging wil ‘bevriezen’), maar wie zegt dat jij sport/actie of andere beweging scherp wil fotograferen? Het kan juist creatief zijn om beweging onscherp of gedeeltelik scherp te fotograferen. Als je dat wil, dan gaat de sportstand je weinig helpen. Je zult dan zelf je sluitertijden moeten afstemmen op de situatie en op het beeld dat jij wil creëren. Die vrijheid krijg je niet in de sportstand.
Conclusie
De sportstand is gemakkelijk te gebruiken zonder dat je veel kennis hoeft te hebben van de instellingen voor sportfotografie of actiefotografie (beweging). Het is vooral bedoeld voor de beginnende fotograaf en de gemiddelde situatie. Niet meer dan dat. Wil je meer controle en keuzevrijheid om foto’s te maken van beweging, dan ben je zeker beter af als je zelf je sluitertijd kiest aan de hand van de situatie en het beeld dat jij in je hoofd hebt. De fotograaf die meer wil, zal de sportstand daarom vanzelf links laten liggen.
Bekijk het grootste sportartikel met 20 echte tips
Stel onderaan je vragen of laat een leuke reactie achter
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Ontvang direct 2 gratis E-books vol tips
Gratis downloaden >>> (klik op de gele tekst)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen
- Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
- Resultaten van cursisten met deze lens na 1 of 2 lessen
- Duidelijk taal & overzichtelijk
- Inspirerende beelden en meer
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk zeker dit extra grote artikel over sportfotografie
En dit artikel over sluitertijd als je een beginner bent:
Stel onderaan je vragen of laat een leuke reactie achter
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Ook interessant voor anderen? Delen mag!